• Hraj futsal
          • Hraj futsal

          • O futsale sme už písali. Pripomeňme si niektoré údaje. Táto sálová hra, ako sa o futsale hovorí, má na Slovensku vynikajúcu úroveň, či už športovú alebo organizačnú.

            Aj naša škola má vynikajúcich futsalových hráčov, ktorí opäť nesklamali. Dňa 14. novembra 2019 sa konalo okresné kolo futsalového turnaja chlapcov v ŠH Arena v Lučenci. Súťažilo 8 družstiev v dvoch skupinách. Všetky zápasy v skupine sme po dobrých výkonoch vyhrali a to nad školami: Obchodnou akadémiou , Pedagogickou a sociálnou  akadémiou a Gymnáziom Fiľakovo. V druhej skupine vyhralo Gymnázium B.S.Timravy.

            Vo finále sme mali prevahu aj gólové šance a celý zápas sme súpera k ničomu nepustili, ale nedokázali sme skórovať. Zápas skončil 0:0. Rozhodli až penalty, kde sme z troch pokusov premenili jeden a gymnázium dva. Skončili sme na 2. mieste.

            Naši hráči: Matej Botoš IV.S, Dominik Dobiaš IV.S, Adam Huszár II.S, Alexej Jakuba III.S, Miroslav Ľalík IV.S, Richard Šága IV.S, Lukáš Telek IV.S, Marián Vašek IV.S, Jakub Ťažký I.A.

            A čo na záver? No predsa gratulácia. Sme radi, že sa nám darí a tešíme sa na ďalšie zápasy.

            Mgr. Jakub Škantár

          • Oznam pre všetkých žiakov školy

          • Vláda Slovenskej republiky vyhlásila štátny smútok na 15.11.2019, ktorý bude trvať od 8:00 do 20:00.

            Z tohto dôvodu sa vedenie školy rozhodlo zrušiť imatrikuláciu a filmové predstavenie. Imatrikulácia sa preloží na 22.11.2019.

            Uporozňujeme každého žiaka, aby sa na zajtra pripravil do školy na riadne vyučovanie podľa rozvrhu.

            Za pochopenie ďakujeme!

          • Zamatový prevrat

          • Zatvorené hranice, perzekúcie a cenzúra? V revolučnom roku 1989 sa železná opona v celom východnom bloku začala rúcať ako domino. Mrazivý november v Československu rozpálila Nežná revolúcia.

            Rok sa začal celkom všedne a nič nenasvedčovalo tomu, že jeho záver prinesie historický prevrat. Spravodajstvo sa venovalo komunálnej politike, o kriminalite, drogách, dopravných nehodách a priemyselných katastrofách sa programovo mlčalo. Spoločnosť však mlčať prestávala a zhromaždenie študentov pražských vysokých škôl na Albertove dňa 17. novembra odštartovalo otvoreným vyjadrením odporu k totalitnému režimu lavínu udalostí, ktoré viedli k Nežnej revolúcii. Na druhý deň po brutálnom policajnom zásahu na študentov v Prahe sa v divadlách a na vysokých školách vytvorili štrajkové výbory. V Prahe vzniklo Občianske fórum, v Bratislave Verejnosť proti násiliu a námestia sa začali plniť demonštrantami. Pracovníci televízie boli nútení pravdivo a objektívne informovať o udalostiach. Napriek nepríjemnej zime a mrholeniu chodili na námestia státisíce ľudí, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s totalitnou mocou. Slovo sloboda sa skloňovalo vo všetkých pádoch, aj keď nik netušil, či nám naozaj prinesie komunistami toľko proklamované “svetlé zajtrajšky.“ Totalita padla, zrušila sa vízová povinnosť a Slováci hromadne podnikali cesty do Rakúska.

            To bol len začiatok, to ostatné už vieme a chceme, aby to vedeli aj naši študenti. Nezabúdame.

            Mgr. Inka Balážová

        • Kickbox a jeho úspešný reprezentant
          • Kickbox a jeho úspešný reprezentant

          • Áno, hovoríme o Máriovi Kalužákovi, študentovi prvého ročníka, ktorý sa venuje kickboxu. Mário je členom Fortis gym klubu Lučenec, má 15 rokov a prvé úspechy v tomto športe. Prečítajte si, čo nám o sebe prezradil.

            Ako si sa dostal k tomuto športu a ako dlho sa mu venuješ?

            Najprv som hral futbal, ale stále som rozmýšľal o tom, že by som chcel robiť silový šport. Mal som však málo rokov a doma o tom nechceli ani počuť. Až neskôr mi to dovolili a venujem sa tomuto športu 8 mesiacov.

            Podporuje Ťa rodina? Kickbox nie je úplne bezpečný šport.

            Pravdaže ma podporujú, tešia sa z mojich úspechov, ale zároveň majú aj strach. Ale ktorý šport je úplne bezpečný?

            Mal si niekedy vážnejšie zranenie?

            Nie, zatiaľ nie, čo som veľmi rád, len také malé problémy s členkom, ale tie sa vyriešili.

            Koľko času venuješ tomuto športu ? A máš aj iné koníčky, záľuby?

            Trénujem trikrát do týždňa, teda pondelok, stredu a piatok, víkendy sú voľné, ak nie je zápas. Tréning trvá 1 hodinu aj viac. Iné záľuby veľmi nemám, rád si zahrám online hry. Na ostatné mi neostáva čas.

            Ako vyzerá tvoj bežný deň?

            Najprv škola, potom obed, ktorý si nosím a idem na tréning. Odtiaľ domov. Dosť stereotypné, ale nič sa nedá robiť. Vyhovuje mi to.

            Akú výhru si najviac ceníš?

            Výhra je už to, že môžem trénovať, že som sa dostal do reprezentácie Slovenska a podarilo sa mi v Prešove 9.11.2019 vyhrať 1. miesto v kategórii kicklight a v light kontakte 2. miesto

            Koľko zápasov si už absolvoval?

            4 zápasy na súťažiach. Z toho som tri vyhral a jeden prehral.

            Chystáš sa najbližšie niekde?

            Vo februári majú byť Majstrovstvá Slovenska, kde chcem ísť a aj sa dobre umiestniť.

            Ako vyzerá príprava pred zápasom a musíš dodržiavať špeciálny jedálniček?

            V prvom rade je to kondičný tréning, potom silový a nakoniec sparingy prispôsobené súťaži. Jedálniček nemám špeciálny, keď mám dobrú váhu. Som v kategórii 63kg.

            Aké sú Tvoje plány do budúcna?

            Chcel by som sa stať Majstrom Slovenska, no a potom sa uvidí.

            Kickbox spája východné a západné techniky boja. Kickbox môžete trénovať ako full-kontakt alebo iba pre zlepšenie vášho zdravia. Navyše Vás môže naučiť, ako sa brániť pri napadnutí.

            K tomuto športu sú potrebné boxerské rukavice, chrániče na holene nôh, chránič na zuby, bandáže.

            Mário, budeme Ti držať palce a sledovať Tvoju ďalšiu kariéru. Ďakujeme Ti za rozhovor!

            Zhovárali sa : Mgr. Inka Balážová, Danka Kardošová, I. A

          • Nenechajte sa oklamať!

          • Manipulácia

            Manipulácia je v sociálnej psychológii a sociológii termín označujúci snahu ovládať myslenie druhej osoby či viacerých osôb. Obeť si často neuvedomuje, že je manipulovaná.

            V bežnom živote sa stretávame vo veľkej väčšine s nevedomými manipuláciami. Existujú však aj iné, premyslené formy manipulovania, ktoré môžu prebiehať plánovane a vedome a aj na spoločenskej úrovni. Často sa pri nich využívajú mediálne manipulačné metódy.

            Niektorí manipulátori používajú obzvlášť nemorálne a neetické metódy, ich konanie odborníci považujú za psychické týranie.

            Manipulácia sa využíva ako zbraň a môže sa javiť aj ako užitočná.

            Manipuláciu využíva človek, ktorý potrebuje byť rešpektovaný a uznaný, potrebuje sa presadiť. Človek túžiaci po tom, aby ostatní zdieľali rovnaké názory a pocity ako on sám.

            V pozadí manipulácie je komplex menejcennosti – zafixovaný, dlhodobý vnútorný konflikt. Konflikt medzi snahou uplatniť sa a dosiahnuť uznanie či ocenenie na jednej strane a strachom z vlastnej slabosti, nedostatočnosti alebo vlastného zlyhania na druhej strane. Zároveň ide o presvedčenie, že ostatní ľudia sú viac ako on. Z toho často pramení úzkosť, neistota, obavy, a to najmä v záťažových situáciách.

            Najznámejším delením manipulátorov je Shostromova typológia 9 manipulačných osobností:

            • Diktátor
            • Chudáčik
            • Brečtan
            • Počtár
            • Drsňák
            • Obetavec
            • Posledný spravodlivý
            • Opatrovateľ
            • Mafián

            Manipulátor často využíva niektoré z techník brainwashingu. Napríklad cieľovej osobe nenápadne mení dôverne známe prostredie tak, aby sa v ňom neorientovala a cítila sa nesvoja. Často sa manipulátor snaží byť cieľovej osobe sympatický, charizma je pre neho výhodou. Keď potrebuje, upozorňuje na svoje zásluhy a zároveň znižuje sebavedomie obete. Jeho vzťah k ostatným je svojou podstatou deštruktívny, ale osoby v jeho okolí to skôr iba cítia a len ťažko formulujú racionálne zdôvodnenie.

            Niektoré techniky manipulácie bežne používajú tiež profesionáli v reklame s cieľom predať tovar a v politike s cieľom získať si priazeň voličov.

            Propaganda najmä v totalitných režimoch slúži na ovládanie davu a je založená práve na manipulácii s ľudským myslením. Režim jej prostredníctvom útočí na základné ľudské potreby, city, cieľavedome presmerováva prirodzené emócie, núti ľudí, aby sa vzdali svojich práv. dobre to ilustruje napríklad George Orwell v románe 1984.

            Ako je známe manipuláciu je možné aj odraziť. Pýtate sa ako? Existuje 5 spôsobov.

            •  Poznajte svoje hodnoty a ľudské práva
            • Vyhnite sa sebaobviňovaniu a prispôsobovaniu
            • Používajte otázky na objasnenie požiadaviek
            • Využívajte čas vo svoj prospech
            • Naučte sa diplomaticky, ale pevne povedať „NIE“

            Manipulatívne metódy sú založené vždy na eticky neprípustných formách správania sa.

            V knihe „Zakázaná rétorika“ od Glorii Beck, autorka uvádza spojitosť týchto metód so zlými úmyslami manipulujúcej osoby. Upozorňuje na nasledovné neetické spôsoby správania sa:

            • Nerešpektovanie a obchádzanie slobodnej vôle iných
            • Podporovanie agresivity
            • Klamstvo
            • Využívanie dôverčivosti
            • Predstieranie náklonnosti
            • Zákerné konanie
            • Využívanie ľudí ako nástrojov bez vlastnej vôle
            • Radosť z utrpenia iných
            • Prijatie možnej trestnosti konania

            Francúzska psychologička Issabelle Nazare-Aga uvádza 30 znakov, podľa ktorých možno identifikovať manipulátora:

            1. Je egocentrický.
            2. Prenáša zodpovednosť zo seba na druhých.
            3. Navodzuje u obeti pocit viny.
            4. Neformuluje zrozumiteľne svoje požiadavky, potreby.
            5. Odpovedá väčšinou neurčito.
            6. Mení svoje postoje podľa situácie a podľa osoby, s ktorou práve komunikuje.
            7. Svoje potreby zakrýva logickými dôvodmi.
            8. Žiada od druhých dokonalosť, nemennosť názorov a pod.
            9. Spochybňuje kvality druhých, nenápadne druhých kritizuje a súdi, hovorí o nich s dešpektom.
            10. Rád komunikuje nepriamo. Cez tretiu osobu, telefonicky, písomne a pod.
            11. Zasieva nešvár, podnecuje podozrievavosť. Rozdeľuje, aby mohol lepšie panovať.
            12. Často zo seba robí obeť, aby ho ostatní ľutovali.
            13. Neberie ohľad na žiadosti druhých, pričom tvrdí pravý opak.
            14. Využíva morálne zásady druhých k naplneniu vlastných potrieb.
            15. Citovo či inak vydiera alebo sa vyhráža. Skryto alebo otvorene.
            16. Často mení tému uprostred rozhovoru.
            17. Vyhýba sa pracovným schôdzkam a poradám.
            18. Zameriava sa na nevedomosť druhých a snaží sa tak vyvolať dojem, že „má navrch“.
            19. Klame.
            20. Hlása klamstvo, aby sa dozvedel pravdu. Prekrúca a interpretuje výroky druhých.
            21. Závidí aj osobám veľmi blízkym.
            22. Neznáša kritiku. Dokáže popierať celkom zrejmé fakty.
            23. Nedbá na práva, potreby a priania druhých.
            24. Často vydáva pokyny a núti druhých konať na poslednú chvíľu.
            25. Jeho slovný prejav znie logicky, avšak jeho postoje, činy alebo spôsob života svedčia o pravom opaku.
            26. Dáva dary, snaží sa zapáčiť, lichotí a nečakane prejavuje drobné služby.
            27. V jeho prítomnosti sa ostatní cítia nepríjemne a neslobodne.
            28. Ide veľmi dôsledne za svojim cieľom na úkor druhých.
            29. Prinúti obeť k činom, ktorých by sa dobrovoľne pravdepodobne nedopustila.
            30. Ľudia, ktorí ho poznajú, o ňom stále hovoria, aj keď nie je prítomný.

            S manipuláciou a jej následkami je možné sa vyrovnať. Ba čo viac, tým že sa voči nej vymedzíme a odmietneme ju, možno krátkodobo prídeme o výhody, ale v dlhodobom horizonte získame niečo cennejšie – pocit vnútorného víťazstva, sebadôveru, sebauvedomenie a sebaprijatie.

            Lenka Majerová, III.A

            (Zdroje informácií:

            https://www.ipaslovakia.sk/sk/tlac-a-media/aktuality/manipulacia-a-komplex-menejcennosti-alebo-cesta-k-posilnovaniu-sebadovery

            https://sk.wikipedia.org/wiki/Manipulácia_(psychológia))

        • Povedz si svoj názor!
          • Povedz si svoj názor!

          • Človek, ktorý chce byť v živote úspešný, sa bez ovládania pravopisu a poznania slovnej zásoby nemôže zaobísť. Celý proces učenia je náročný a vyžaduje si veľa času, množstvo vedomostí a cviku.

            Každý rok sa na našej škole organizuje súťažný kvíz „Povedz si svoj názor,“ kde súťažia študenti všetkých tried v trojčlenných družstvách. Nebolo to inak ani teraz 11.11.2019. My starší, ktorí to už poznáme, chceme zvíťaziť a pochutiť si na sladkej odmene. Súťažilo sa v ústnom aj písomnom prejave. V písomnom prejave sme dostali rôzne slovné doplňovačky, hlavolamy, ktoré sme mali vylúštiť. Potom nasledovala prezentácia na tému „freelancer“, kde sme sa dozvedeli, kto to je a čo je jeho náplňou práce a analyzovali sme texty s touto tematikou. Jeden člen skupiny ho nahlas prezentoval.

            Potom nasledovala pre nás zábavná časť, kde sme si precvičili svoje dramatické umenie. Hrali sme postavy zo známej Shakespearovej hry, Rómeo a Júlia. Nie každý mal tú odvahu predviesť svoje kvality, ale zvládli sme to. Aj sme sa zasmiali, hoci išlo o tragédiu.

            Dočkali sme sa záverečného vyhodnotenia a chutnej sladkej, hoci možno nezdravej odmeny.

            Naši úspešní:

            1. miesto: Martina Muránska III.A, Marína Gorobec III.A, Karin Fízeľová III.A

            2. miesto: Daniela Balogová II.A, Natália Veličová II.A, Peter Kúdeľa II.A

            3. miesto: Daniela Kardošová I.A, Juraj Pivka I.A, Leonard Stankovič I.A

            A čo povedať na záver? Poďakovanie našim profesorkám, Mgr. Inke Balážovej a PhDr. Olívii Sojkovej.

            Všetkým patrí vďaka a gratulácia!

            Danka Balogová II.A, Danka Kardošová I.A

          • Športové úspechy - kronika

          • Riaditeľstvo školy v súčasnosti pracuje na zdokumentovaní športovej histórie školy od jej vzniku až po súčasnosť. Hoci na našej škole študovalo nespočetné množstvo výborných športovcov, je pochopiteľné, že nie je možné vymenovať všetkých, teda aj tých, ktorí školu reprezentovali v rámci školských, okresných a krajských súťaží, hoci všetkým patrí ešte raz s odstupom času naše uznanie a poďakovanie.

            Podklady čerpáme z existujúcich kroník a zachovaných archívnych dokumentov, ale radi by sme využili aj živé spomienky samotných športovcov, ostatných absolventov školy, ich trénerov a učiteľov, najmä z obdobia rokov 1955-1985. Podmienkou zaradenia medzi najúspešnejších športovcov školy je zaradenie do reprezentácie, dosiahnutie výnimočných výkonov (osobných rekordov), hráčske pôsobenia v zahraničných ligách, v najvyšších ligových súťažiach v rámci ČSSR, SR, reprezentácia školy na celoštátnych súťažiach s umiestnením, reprezentácia školy mimo územia ČSSR, SR).

            Ak Vás práve teraz napadlo meno nejakého nášho bývalého žiaka, ktorý podobné úspechy dosiahol, napíšte nám, alebo zavolajte, aby sme si overili, či máme o ňom, resp. o jeho úspešnom športovom pôsobení aj po ukončení štúdia dostatočné informácie. Budeme vďační za každý podnet, prípadne aj doloženú fotodokumentáciu.

            Termín na zasielanie podkladov je do 20. 11. 2019.

            Kontakt: sekretariat@spsstavebnalc.edu.sk, tel. 0904 486 208

            Za pomoc a spoluprácu Vám vopred ďakujeme!

        • Film, ktorý mení pohľad na svet
          • Film, ktorý mení pohľad na svet

          • My, študenti sa pridávame k ľuďom, ktorým záleží na prostredí v ktorom žijeme, tu a teraz. Ekotopfilm je svojou tradíciou najstarším podujatím tohto druhu na svete. Cieľom podujatia je meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor na diskusiu.

            Mesto Lučenec organizuje tento filmový festival pre mládež aj dospelých, aby sa študenti pomocou filmového plátna a sprievodných aktivít naučili, ako chrániť životné prostredie. Tohto festivalu sme sa zúčastnili aj my a nenechali sme si ujsť jedinečné zábery z morského dna plného odpadu z plastov, videli sme korytnačky, ktoré tiež ohrozuje znečistené prostredie, človeka, ktorý vybudoval les a mnoho ďalších aktivít a hlavne ľudí, ktorí chcú zmeniť svet. Nebude to ľahké, ale treba začať.

            Juraj Pivka, I. A

            (Ilustračné foto: https://www.ekotopfilm.sk/zmenime-planetu-seba/)

        • Jesenný smútok alebo vážna choroba?
          • Jesenný smútok alebo vážna choroba?

          • Depresia

            Depresia je v psychológii duševný stav charakterizovaný pocitmi smútku, skleslosti, vnútorného napätia či nerozhodnosti spolu s útlmom a spomalením duševných a telesných procesov, ochudobnením záujmov a nízkym sebavedomím.

            Niekorí ľudia túto závažnú chorobu neberú vážne, pretože postihnutému nerozumejú alebo si to nevšimnú. Je ťažké ju identifikovať, pretože mnohí to buď vedia dobre skrývať alebo to nedávajú najavo.

            V dnešnej dobe plnej zlých, pomstychtivých a závistlivých ľudí je depresia často rozšírená väčšinou u mladých ľudí. U detí sa prejavuje problémami v škole, no u dospievajúcich dievčat sa prejavuje poruchou príjmu potravy a tak vzniká ďalšia choroba, anorexia. Za minulý rok bolo štatisticky dokázené, že deti do štrnásť rokov sa kvôli tejto chorobe pokúsili o samovraždu až tridsaťpäťkrát a deti od pätnásť do devätnásť rokov deväťdesiatštyrikrát. Chlapci svoje depresívne správanie často skrývajú za imidž zlého správania.

            Myslíme si, že by sa depresia dala eliminovať, keby dnešná spoločnosť nevyvíjala taký tlak na mladých ľudí, neponižovali by sa, nezosmiešňovali, ale navzájom by sa podporovali a rešpektovali sa. Rozumieme, že príčiny jej vzniku môžu byť rôzne, ale keby sa toto dodržiavalo a ľudia by zmenili svoje správanie a postoje k ľuďom, ktorí nevyzerajú podľa ich predstáv alebo ktorí majú iné názory na veci a situácie, bol by svet aspoň o niečo lepší, krajší a určite menej depresívnejší.

            Karin Fízeľová, III. A

            (Ilustračné foto: https://www.vitalitas-magazin.hu/psziche-lelek/depresszio-ellen-kezelesek)

        • (ZNE)UŽÍVATE LIEKY?
          • (ZNE)UŽÍVATE LIEKY?

          • Soľ nad zlato

            Určite ste už počuli, že soľ škodí zdraviu, začína svoju prednášku Dr. Gábor Lenkei, v ktorej vysvetlí, čo je soľ, kde sa v našom tele nachádza a aký vplyv má na fungovanie jednotlivých orgánov.

            Chemický vzorec kuchynskej soli je NaCl. V medicíne sa používa pojem človek priemernej váhy. Rozumie sa pod týmto pojmom, že má 70 kg. Na túto hmotnosť sa väčšinou prepočítavajú medicínske údaje. V tele priemerného človeka sa nachádza 250 g soli. Celkom dobre sme nasolení, zavtipkuje prednášajúci. Základom ľudského tela je slaná voda. Všetky naše orgány plávajú v tejto slanej vode. Otázkou je, či je soľ škodlivá pre naše zdravie a čo sa stane so soľou v našom organizme.

            Začnime vysvetlením fungovania obličiek. Oblička sa skladá z vonkajšej kôry a vnútornej časti. V kôre sa nachádzajú tisíce malých útvarov a každý jeden útvar môžeme nazvať čističkou odpadových vôd a každý jeden je samostatná jednotka. Majú vlastné prívody, cez ktoré sa dostáva do nich krv, ktorú treba prefiltrovať a dva vývody. Jeden z nich slúži ako odtok prefiltrovanej krvi a cez druhý sa dostáva moč do obličkovej panvičky. Obličky fungujú tak, ako keď scedíme uvarené cestoviny. V site zostanú cestoviny a cez sito pretečie slaná voda, a podobne sa to deje aj s krvou v obličkách. Keď sa krv dostane do čističiek, slaná voda pretečie do močovodu a odtiaľ získava organizmus soľ naspäť. Za štyri hodiny by organizmus stratil 250 g soli, ak by ju nezískal späť, a to by malo fatálne následky. Pre ľudské telo nie je úlohou, aby stratilo soľ, ale to ako ju nestratiť. Nepracuje na tom, aby sa zbavilo soli, ale pracuje na tom, aby ju nevylúčilo. Za 24 hodín telo získava späť 1500 g soli. Táto činnosť nie je dokonalá, zakaždým dôjde k úniku soli. Z nedostatku soli vznikajú rôzne ťažkosti, ako bolesti hlavy a zápcha.

            Vo väčšine prípadov bolesti hlavy spôsobuje nedostatok soli. Ak si niekto dá 2-3 g soli a zapije to 0,5-1 l vody, zvyčajne ho prestane bolieť hlava. U žien je častejšia bolesť hlavy ako u mužov, lebo solia menej. Ak nie je dostatok soli v organizme, voda rýchlejšie prejde cez telo. Nedostatok soli spôsobuje vrásky a vtedy sa dotyčnému môžu ponúknuť krémy proti vráskam, ale tie nehydratujú, ale dávajú len pocit hydratácie. Keď niekto nepije dostatok vody, pravdepodobne u neho vznikne zápcha. Keď zjeme potravu, cez tráviaci trakt sa dostane do hrubého čreva, ktorého dôležitou funkciou je vnímanie obsahu vody v tele. Ak zistí, že telo nemá dostatok vody, tak z obsahu hrubého čreva túto vodu podľa možnosti do poslednej kvapky získa späť. Pán doktor vnesie štipku humoru do svojej prednášky a opíše fungovanie späťvzatia vody nasledovne: „Prepáčte za výraz, ale nakoľko hrubé črevo je zodpovedné za rovnováhu vody v tele, kašle na to, ako Janka porodí vysušené bobule. Na tento problém sa môže predpísať preháňadlo, ktoré funguje tak, že dráždi stenu čreva, ktorá zostane priechodnou a cez ňu sa dostane naspäť do čreva voda, ktorá zmäkčí stolicu.“

            Takto vzniká dobrá príležitosť na predpis liekov na bolesť hlavy a na užitie liekov na zmäkčenie stolice, hoci telo má len nedostatok soli a vody.

            Dôležité je, aby ľudia pochopili signály svojho tela a neužívali zbytočne lieky, ktoré by mohli nahradiť jednoduchými prírodnými metódami.

            Miriam Nagyová, III. A

            Ilustračné foto: Shutterstock.com

        • Terénne cvičenie geodetov
          • Terénne cvičenie geodetov

          • Ako prváci sme si prvýkrát vyskúšali terénne cvičenie na Ružinej, ktoré trvalo od pondelka do stredy.

            Nevedeli sme, do čoho ideme. Báli sme sa a zároveň aj tešili. Prvý dojem bol dobrý, pekná chata, príjemné prostredie, v ktorom sme strávili väčšinu nášho času.

            Začali sme hneď ráno terénnymi prácami. Po krátkej obedňajšej prestávke sme boli opäť v teréne. Bolo to náročnejšie, ako v škole, ale napriek tomu sa nám na prvom sústredení páčilo, pretože sme si mohli vyskúšať pre nás nové meračské metódy, nové prístroje a absolvovali sme viac praktických cvičení. Vyhodnocovať, spracovávať zamerané údaje budeme v škole na osobných počítačoch v geodetických a gisáckych softvéroch.

            Počas sústredenia sme sa lepšie spoznali nielen s geodetickými prístrojmi, ale aj medzi sebou. Možno toto sústredenie bolo lepšie, významnejšie „prijatie“ medzi geodetov, ako bude samotná imatrikulácia.

            Laura Tomišová, I. B

          • Verejná obchodná súťaž - bufet

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera – Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola B. Němcovej 1, 984 15  Lučenec

            (ďalej len ,,SPŠSOWLC“)

            vyhlasuje týmto

            OBCHODNÚ VEREJNÚ SÚŤAŽ


            podľa §281 zákona 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov v súlade s odd. IV článok 8 Zásad hospodárenia s majetkom BBSK.


            Predmetom obchodnej verejnej súťaže je nájom majetku BBSK v správe SPŠSOWLC:

            • nebytový priestor za účelom poskytovania občerstvenia v budove školy, B. Němcovej 1, 984 15 Lučenec, zapísaného na liste vlastníctva č. 9334 výmera, 13 m2,
            • nebytový priestor sa nachádza na 1. nadzemnom podlaží SPŠOWLC,
            • doba nájmu: od 01.12.2019 do 30.11.2020,
            • minimálne nájomné: 50,00 Eur/m2/rok + režijné náklady.

            Podrobnejšie sa dočítate o podmienkach obchodnej súťaže v súbore nižšie:

            Obchodna_sutaz_Bufet.pdf​​​​​​​

        • Túra, túra, túrička, to je naša barlička!
          • Túra, túra, túrička, to je naša barlička!

          • Každý rok chodia žiaci tretích ročníkov na kurz na ochranu života a zdravia. Ani my sme neboli tento rok výnimkou.

            Dňa 14.10.2019 sme autobusom vycestovali do Nízkych Tatier - presnejšie Chopok, chata Trangoška. Cesta nám ubehla pomerne rýchlo. Po príchode tam, sme sa hneď ubytovali a vyrazili na prvú rozbiehajúcu túru.

            Počasie bolo prvé dva dni skvelé, takže sme si užívali čerstvý horský vzduch aj s lúčmi slnka. Každý sme si kráčali svojím tempom, no niektorí to vzdali hneď na začiatku a vrátili sa na chatu. Šlapanie do kopcov malo aj svoje pozitíva, pretože tie prekrásne výhľady stáli za to. Spravili sme si pár fotiek a pokračovali ďalej. Cestou dolu sme museli ísť opatrne, lebo sme išli po dosť strmom kopci a niektorým sa aj šmýkalo.

            Na druhý deň sme po približne rovnako dlhej túre hore kopcom navštívili Jaskyňu mŕtvych netopierov. Niekto oľutoval, že sa poriadne teplo neobliekol, pretože tam bola dosť zima, no zvládol to každý. Prechádzanie touto jaskyňou bolo náročnejšie, a tak nám pomáhalo aj istenie a prilby na hlavách. Tiež sme mohli vidieť pár kostí týchto mŕtvych netopierov a hneď bol z toho super zážitok.

            Na tretí deň sme mali v pláne vyšlapať na Ďumbier, no počasie nám to trochu prekazilo. Od rána bola veľká hmla a po asi 1,5 hodinovej túre sme sa kvôli silnému vetru otočili naspäť na chatu a bolo po výstupe. Bolo nám to dosť ľúto, ale aj toto je súčasť turistiky. Snáď si to niekedy vynahradíme. Keď nám už tá túra nevyšla, tak sme sa aspoň zabávali na chate. Niekto viac, niekto menej a niekto sa až priveľmi odreagoval.

            Tento výlet sme ukončili návštevou Bystrianskej jaskyne a spokojne a zdravo sme sa vrátili naspäť domov.

            Barbi Mileiová, III. S

        • Október je Mesiacom úcty k starším
          • Október je Mesiacom úcty k starším

          • Hodina etiky v zariadení pre seniorov Ambra

            Privítala nás vôňa babičkinej kuchyne, koláče, čaj a „naši seniori“. Zvláštna atmosféra, kde nebolo treba veľa slov, pretože vo vzduchu viselo akési čarovné dobro, ktoré celé generácie hľadajú v rozprávkach.

            Besedovalo sa o škole, živote, zážitkoch, ďeťoch... Bola to čarovná chvíľa, keď som si uvedomila, čo všetko znamenajú pre nás starší ľudia, čo všetko pre nás znamenajú ľudia, ktorí sa o nich s láskou starajú a čo všetko znamenajú pre spoločnosť mladí ľudia, ktorí vedia byť pokorní a úprimne vnímajú všetky tieto hodnoty celou svojou dušou.

            Som hrdá na všetkých svojich „etikárov“ z I.A, I.B a II.S.

            Do zariadenia pre seniorov sme hrdo niesli naše vlastnoručne vyrobené pozdravy a domov sme na oplátku prišli so srdcom na dlani.

            Olívia Sojková

          • Verejná obchodná súťaž - nápojový automat

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera – Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola B. Němcovej 1, 984 15  Lučenec

            (ďalej len ,,SPŠSOWLC“)

            vyhlasuje týmto

            OBCHODNÚ VEREJNÚ SÚŤAŽ

             

            podľa § 281 zákona 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov v súlade s odd. IV článok 8 Zásad hospodárenia s majetkom BBSK .

             

            Predmetom obchodnej verejnej súťaže je nájom majetku BBSK v správe SPŠSOWLC:

            • nebytový priestor za účelom nápojového automatu v budove školy, B. Němcovej 1, 984 15 Lučenec, zapísaného na liste vlastníctva č. 9334 o celkovom výmere 1 m2
            • nebytový priestor sa nachádza na 2. nadzemnom podlaží SPŠOWLC
            • doba nájmu: od 01.01.2020 do 31.12.2020
            • minimálne nájomné: 100,00 Eur m2/rok + režijné náklady.

             

            Podrobnejšie sa dočítate o podmienkach obchodnej súťaže v súbore nižšie:

            Napojovy_automat-_Obchodna_sutaz.pdf

        • Keď babie leto dobíja baterky
          • Keď babie leto dobíja baterky

          • Po výraznejšom ochladení začiatkom októbra k nám konečne dorazilo babie leto. Užívame si ho plnými dúškami počas dňa, keď po rozplynutí rannej hmly slnko zohreje vzduch na príjemnú teplotu a my sa môžeme kochať nádhernou prírodou hrajúcou všetkými farbami, s prevahou zlatožltej, nasávať do seba úžasnú vôňu padajúceho lístia a tešiť sa z krásnych jesenných dní.

            Babie leto je obdobie suchého, málo veterného, slnečného a cez deň teplého obdobia, ktoré sa v Európe vyskytuje na rozhraní septembra a októbra. V severnej Amerike sa toto obdobie nazýva indiánske leto, v Nemecku je to leto sv. Michala, v Bulharsku cigánske leto. Názov „babie leto“ pôvodne označoval poletujúce vlákna pavučín s pavúkmi, ktoré sa vyskytujú v tomto období. Poletujúce pavučinky môžu niekomu pripomínať strieborné vlasy babičky. Pavúky tieto vlákna používajú ako padáky, ktoré ich zanášajú v prípade dobrého vetra niekoľko stoviek kilometrov.

            Užite si krásu babieho leta 

            Natália Veličová, II. A

            (Ilustračné foto: www.tomyno.sk)

        • Na víťazstvo, Borovička!
          • Na víťazstvo, Borovička!

          • Poznáte to, niekedy si človek musí v živote víťazstvo vyboxovať a niekedy naozaj doslova. Tvrdý šport, ťažké údery a boj až za hranicu síl vyžaduje silných a chladnokrvných bojovníkov – predstavte si, že pár takýchto športovcov sedí v jednej triede stavebnej priemyslovky v Lučenci. Ale zdanie klame, sú to veľmi milí a príjemní chlapci. Jeden z nich, Erik Borovička - nedávno oslávil jedno zo svojich prvých víťazstiev.

            -Na ligovom zápase 2. Slovenskej ligy boxu v Leviciach si vo váhe do 70 kg zdolal skúseného boxeristu Dávida Boszokiho. Aký to bol pocit?

            -Bol som rád, pretože som do zápasu dal všetko a moji tréneri Dávid a Tomáš Zöldovci z lučeneckého Box Teamu, kde momentálne intenzívne trénujem, boli so mnou spokojní. Tvrdo som na sebe pracoval celé leto a som rád, že výsledky sa dostavili.

            -Potešili sa určite aj doma. Mimochodom, ako reagujú tvoji najbližší na to, že robíš takýto nebezpečný šport?

            -To je veľmi diskutabilné. Myslím si, že je bezpečnejší ako iné športy, napríklad futbal, kde sú zranenia bežné. V boxe trénujem taktiku, úder očakávam a viem sa aktívne brániť. Pokiaľ je to fér zápas, určite sú zranenia minimálne.

            -Napriek tomu, ešte stále to nie je u nás masovo obľúbený šport.

            -Ani ja som pôvodne o ňom neuvažoval, hoci som ho poznal už zo základnej školy. Chcel som sa venovať basketbalu, žiaľ nemal som možnosť trénovať a tak som sa k boxu vrátil. Mám vynikajúcich trénerov a intenzívne tréningy, ktoré mi dali zabrať hlavne cez prázdniny.

            -Nebolo by lepšie trochu si oddýchnuť, sadnúť za počítač...

            -Mám rád pohyb a dobrá fyzická kondícia je pre mňa veľmi dôležitá. Box je môj koníček a chcel by som sa mu venovať aj profesionálne.

            -Takže tvoje plány do budúcnosti sú jasné.

            -Áno, motivácia je v živote veľmi dôležitá. Mám svoje ciele. Najbližšie sú Majstrovstvá SR na budúci rok, čo je veľká výzva.

            -A potom?

            Neustále sa zlepšovať, byť stále lepší a dostať sa až na olympiádu.

            Ak máte pocit, že rozhovor bol stručný, jasný a skromný, bez veľkých gest, tak správne tušíte, že Erik má radšej činy ako slová a že je to priamy, čestný a pracovitý mladý muž.

            Aj touto cestou mu srdečne gratulujeme k úspechu a prajeme splnenie všetkých snov, nielen olympijských.

            Olívia Sojková

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie