• Labyrint světa a ráj srdce
          • Labyrint světa a ráj srdce

          • 28. marca 1592 sa na česko-slovenskom pomedzí v Moravskom markgrófstve narodil Jan Amos Komenský, významná osobnosť svetovej pedagogiky, učiteľ. Tento deň sa stal sviatkom všetkých pedagogických pracovníkov.

            Jeho sen o škole hrou sa snažia napĺňať generácie učiteliek a učiteľov už celé stáročia a nech sa v novodobej pedagogike objaví čokoľvek, vždy je to len potvrdením jeho didaktických zásad a idey, že učiteľ je pre spoločnosť nenahraditeľný.

            „Je nepremožiteľná sila pravdy ak je vyzbrojená svetlom poznania.“ Tento citát platí v dnešnej mimoriadnej situácii oveľa viac ako kedykoľvek predtým. Vedomosti a poznanie sú skutočnou armádou novodobej spoločnosti, preto každý, kto sa vzdeláva a každý, kto vzdeláva, bojuje na tom najdôležitejšom fronte.

            Žiaľ, táto práca nie je viditeľná hneď, a preto možno učitelia nie sú hviezdy na nebi konzumnej spoločnosti, ale určite sú kompasom v labyrinte sveta a cestou k nájdeniu raja srdca. Všetkým pedagogičkám a pedagógom ku Dňu učiteľov patrí gratulácia a poďakovanie.

            Mnoho síl a výdrže do ďalšej práce!

            Olívia Sojková

          • Upozornenie od pána riaditeľa

          • Milí žiaci!

            Upozorňujem hlavne Vás, ktorí ponímate stav karantény, ako prázdniny a nebudete si plniť školské povinnosti, teda pripravovať si zadané domáce úlohy od všetkých vyučujúcich a zo všetkých predmetov, respektíve ich nebudete včas a riadne odosielať, že to v konečnej klasifikácii môže mať vážny dopad a môže sa stať, že budete neklasifikovaní, či neprospejete.

            Preto Vás v dobrom úmysle vyzývam, začnite pracovať, aby sme spoločne dospeli k záveru, ktorý bude prijateľný pre nás všetkých a tak dokážeme predísť nastávajúcim problémom.

            A na záver: dodržujte pokyny krízového štábu, nebuďte hrdinovia, že sa Vás to netýka!

            Pozdravujem Vás všetkých a pevne verím, že po prečítaní týchto riadkov sa Vám ozrejmí o čo vlastne ide.

            Vikor Ladislav - riaditeľ školy

        • Koronavírus
          • Koronavírus

          • Čo koronavírus je? Ktoré konšpiračné teórie vznikli? Čomu ľudia veria? Čoho sa boja? Čo si teraz vážia? Koho obdivujú? Čomu vírus pomohol?

            K prenosu COVID-19 dochádza najmä kvapôčkami pri kýchaní, reči, kašľaní, ale aj priamym kontaktom. Diagnostika je laboratórna. Účinná terapia zatiaľ nie je známa. Liečba je spravidla symptomatická.

            Na začiatok si vysvetlime pojem konšpiračnej teórie. Konšpiračná teória, alebo inak nazývaná sprisahanecká teória, je názor na ľubovoľnú tému, ktorý tvrdí, že istá skupina ľudí vedome a (konšpiračne) pôsobí v neprospech inej skupiny ľudí alebo celého ľudstva. Konšpiračné teórie vysvetľujú historické alebo súčasné udalosti ako výsledok tajného sprisahania skupiny mocných činiteľov.

            K tomuto vírusu existuje mnoho konšpiračných teórii. Existuje teória o tom, že COVID-19 je biologická zbraň, ktorá má pomôcť pretriediť obyvateľstvo planéty. Mohamúd Ahmadínedžád vyhlásil COVID-19 za biologickú zbraň a New York Post, uverejnil článok, kde tieto domnienky prezentoval ako fakty. Potom je tu teória to tom, že Dean Koontza predpovedal túto situáciu v knihe „The eyes of darkness“ už v roku 1981. V knihe popisuje, že vírus zabíjajúci ľudí, vypukne v Číne v roku 2020. Mýlil sa len v tom, že vírus bude mať 100% úspešnosť úmrtnosti. Ďalej existuje teória o tom, že vírus bol laboratórne vytvorený a vypustený, aby sa prestalo hovoriť o koncentračných táboroch v Číne. Pretože na konci minulého roka  unikla informácia, ktorá tvrdila, že v Číne existujú koncentračné tábory, kde väznia milióny moslimov, ktorých sa snažia preučiť na iné náboženstvo. Pár dní na to sa do sveta dostala informácia o COVID-19. Do sveta sa dostala aj teória o tom, že COVID-19 vlastne prišiel z vesmíru. Profesorka Chandra Wickramasingeová potvrdila, že vírus sa na Zem dostal pomocou meteoritu, ktorý v októbri roku 2019 preletel nad Čínou. Túto teóriu ale vyvracia podobnosť vírusu s predchádzajúcimi – SARS a MERS. A na Zemi sa po tomto meteorite nenašli žiadne stopy. Nájdu sa aj konšpirátori, ktorí tvrdia, že COVID-19 nie je vírus, ale účinok pôsobenia 5G veží. Túto teóriu šírila aj slávna speváčka Keri Hilson na svojom Twitteri. Pri tejto teórii sa znova spomína aj meno Billa Gatesa, ktorý má podľa konšpirátorov vakcínu v podobe čipu, ktorými potom bude monitorovať pohyb ľudí. No najväčšia fáma je, že kokosový olej je najúčinnejšia alternatíva lieku.

            Čoho sa Slováci najviac boja? Ľudí, ktorí sa vôbec nesprávajú ako sa majú. Napríklad často sa stáva, že obyvatelia nedodržujú nariadenia vlády. Nenosia ochranné pomôcky, ak ich na to niekto okoloidúci upozorní, sú často arogantní a neuvedomujú si ako svojím správaním ohrozujú nielen seba, ale aj iných ľudí. Dodržujte to čo máte! Nie je to len o vás. Ľudia sa boja aj svojich spoluobčanov, ktorí sa vracajú z rôznych krajín. Mnohí z nich totižto nedodržujú domácu karanténu. Ľudia sa boja, ako vyplatia nájom a bežné účty. Mnohí totižto zostali na tieto dni bez práce. Veľké firmy sa kvôli vírusu rozhodli svoje pobočky uzatvoriť alebo skrátiť pracovnú dobu len na niekoľko hodín. No najčastejšie sa ľudia boja toho, aký dopad to bude mať na náš každodenný život. Mnohé malé, ale aj veľké podniky sa boja o to, aký dopad to bude mať na ekonomiku.

            My, študenti, sa často pýtame ako to bude s nami. Tisícky žiakov mali minulý týždeň maturovať. Mnohí deviataci majú písať Testovanie 9 a robiť talentové či prijímacie skúšky. To, ako budú žiaci pokračovať v štúdiu zatiaľ známe nie je. Náš nový premiér by bol rád, ak by sme si všetci zopakovali ročník, čo podľa môjho názoru aj tak neprejde. Nesúhlasia s tým ani mnohí študenti. Predsa len polrok práce už máme za sebou.

            Slováci sa v tomto období naučili aj obdivovať ľudí. Obdivujú sestričky, lekárov, záchranárov, policajtov, hasičov a dokonca aj predavačky. Spojili sa a 20.03.2020 o ôsmej večer zatlieskali ako prejav obdivu ľudom, ktorí sú v priamom kontakte s ľuďmi.

            Niektorí, na tomto víruse našli aj „pozitívum“. Planéta sa čistí. Znížilo sa znečistenie ovzdušia. Vody v benátskych kanáloch sú dokonca priezračné a môžete v nich vidieť aj plávať ryby.

            Moja rada na záver? Umyte si ruky minimálne 20 sekúnd a zachraňujte svet, tým že zostanete doma! Naši starí rodičia museli zachraňovať svet vo vojne, my ho zachránime dodržiavaním karantény.

            Lenka Majerová, III. A

            (Foto: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cistejsi-vzduch-diky-koronaviru-naopak-cina-bude-dohanet-skluz-91268)

        • Posolstvo jari - sloboda, nádej
          • Posolstvo jari - sloboda, nádej

          • Hoci nás zima tento rok veľmi nepotrápila, trápia nás choroby a vírusy, ale aj tak sa tešíme na jar. Jar je zvláštny druh slobody, ktorá sa nám dostáva pod kožu. S každým novým nádychom akoby do nášho tela prechádzal povzbudivý elixír, ktorý namiešal niekto múdry na to, aby nás opäť naštartoval a dovolil sa nám na svet dívať s potrebnou dávkou nového optimizmu. Svet a jeho fungovanie akoby malo vakcínu na to, aby nám na ňom bolo veselšie a aby sme na život mali dostatok sily.

            Zaleje nás teplo prvých lúčov a stávajú sa z nás privolávači jari. 20. marec bol prvým jarným dňom. Jar je oslavou pocitu, že tu sme, že dýchame krásne voňavý vzduch s prísľubom nového začiatku a nádeje. Vraví sa, že kto dáva nádej, dáva všetko. A práve to sa v týchto dňoch deje.

            Príroda nám dáva nádej, že ešte nie je všetko stratené, že je tu opäť nová šanca pre život a pre nás všetkých. A je len na nás, ako novú šancu využijeme.

            Inka Balážová

            (Ilustračné foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Colorful_spring_garden.jpg)

          • Tlačová správa (17.03.2020)

          • BBSK zakáže vstup do autobusov bez ochrany tváre, spustil prihlasovanie dobrovoľníkov

            Banskobystrický samosprávny kraj od stredy 18. marca sprísňuje opatrenia v prímestskej autobusovej doprave. Kým doposiaľ bola ochrana tváre cestujúcich len odporúčaná, od stredy môže vodič cestujúceho, ktorý si nebude chrániť nos a ústa, vylúčiť z prepravy. BBSK zároveň spustil online formulár na prihlasovanie dobrovoľníkov.

            BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrický samosprávny kraj sa od stredy 18. marca rozhodol sprísniť opatrenia na ochranu vodičov i cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave. Nosenie rúška, či inej vhodnej ochrany nosa a úst, sa stane pre cestujúcich povinné.

            „Po dohode s dopravcami pristupujeme k tvrdším opatreniam, ktoré majú spomaliť šírenie nového koronavírusu a udržať vodičov i cestujúcich v bezpečí. Do autobusov budú vpustení len ľudia s ochranou tváre, tých, ktorí toto nariadenie nebudú rešpektovať, môže vodič vylúčiť z prepravy,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter s tým, že župa k tomuto kroku pristúpila po tom, ako u oboch dopravcov preverila, že vodiči autobusov už ochrannými prostriedkami disponujú.

            Toto opatrenie bude platiť až do odvolania, rovnako ako zákaz sedieť na prvých štyroch sedadlách za vodičom, teda tesne za ním a v rade vedľa. Župa cestujúcim tiež odporúča nosiť ochranné rukavice a obmedziť platby hotovosťou.

            Banskobystrický samosprávny kraj zároveň spustil online prihlasovanie dobrovoľníkov, ktorí by mali záujem pomôcť s telefonickým zberom objednávok od seniorov, balením potravín a liekov a ich donáškou, ako výpomoc v zariadeniach sociálnych služieb či na ďalších pozíciách.

            Záujemcovia sa môžu prihlasovať tu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhj3zP4I_vk5GhdBxOpPajtu9lF17C68UDU_65gXoOjdeUFg/viewform

        • Nemáme prázdniny!
          • Nemáme prázdniny!

          • Ešte prednedávnom sme si nevedeli predstaviť situáciu, keď sa študent a aj učiteľ tešia do školy. Ale stalo sa. Okrem toho, že prežívame veľmi napäté obdobie a určite je každý z nás znepokojený, učíme sa za pochodu fungovať v novom online móde.

            Všetci kolegovia, Vás, milí študenti, zrazu bombardujú úlohami a zadaniami. Musíte zvládať možno viac a určite samostatnejšie. Odhliadnuc od negatívnych stránok, je aj toto spôsob, ako sa nevzdávať a bojovať so závažnou situáciou a pokračovať vo vyučovaní doteraz menej využívanými spôsobmi.

            Vedenie školy veľmi sústredene pracuje na tom, aby škola žila a fungovala ďalej – v elektronickom svete. To, že nám to zatiaľ ide, je dôkaz, že stavebná priemyslovka a jej pedagógovia sú moderní a že Vy, študenti, tiež. Sledujte preto pozorne náš „edupage“ – ak chcete pokojne aj v pyžame a v posteli (priznajme si, nikdy ste o tom nesnívali?).

            A na záver dve správy, hádam obe dobré:

            Bude aj hodnotenie úloh, pretože známky potrebujeme na vysvedčenie (aj keď vieme, že potrebujeme vedomosti na to, aby sme sa v živote nestratili).

            Vzdelanie je tá najsilnejšia zbraň – nielen proti koronavírusu.

            Zdravím všetkých, ktorí sa už statočne vzdelávajú a ešte viac tých, ktorí váhajú.

            Všetkým mnoho vytrvalosti a hlavne veľa zdravia!

            Olívia Sojková

            Zdroj obrázka:

            https://www.123rf.com/photo_48803909_smiley-face-funny-face-on-fabric-texture.html

          • Usmernenie ministerky školstva

          • Oznamujeme našim žiakom, ich rodičom a širokej verejnosti, že ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa ustanovenia § 3 ods. 8 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. Ministerstva školstva SR o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 prerušila vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane.

            V súlade s Usmernením ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR vo veci prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach zabezpečíme na toto obdobie samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie cez edupage.

            Externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky  v školskom roku 2019/2020 sa presúva na obdobie od 31. marca 2020 do 3. apríla 2020. Náhradný termín pre žiakov, ktorí sú v tomto období práceneschopní alebo boli v karanténe v zmysle rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR publikované Verejnou vyhláškou č. SHHSRVSU/2448/2020 zo dňa 9. 3. 2020, sa presúva na obdobie od 15. apríla 2020 do 20. apríla 2020.

            V nadväznosti na túto skutočnosť sa mení aj termín konania internej časti maturitnej skúšky na obdobie od 1. júna 2020 do 19. júna 2020.

            Čo to znamená konkrétne pre našu školu? Podľa horeuvedených skutočností vyplývajúce z Usmernenia sa termíny jednotlivých častí maturitných skúšok pre školský rok 2019-20 menia nasledovne:

            -31.03.2020 - externá časť a písomná forma internej časti zo slovenského jazyka a literatúry

            -01.04.2020 - externá časť a písomná forma internej časti z anglického jazyka

            S najväčšou pravdepodobnosťou sa menia aj ostatné termíny, ale tieto zatiaľ nemáme potvrdené Okresným úradom BB:

            -28.-29.05.2020 - praktická časť odbornej zložky

            -08.-10.06.2020 - ústna forma internej časti

            V prípade zmien vás budeme informovať cez našu edupage stránku.

        • 42. ročník Stredoškolskej odbornej činnosti
          • 42. ročník Stredoškolskej odbornej činnosti

          • Zapájanie sa do súťaže Stredoškolská odborná činnosť, má už dlhoročnú tradíciu na našej škole. Hlavnou myšlienkou súťaže je prispievať k rozvíjaniu tvorivého myslenia žiakov, rozširovať ich odborné vedomosti , zručnosti a vytvárať trvalý vzťah k príslušnému študijnému odboru.

            Táto myšlienka aj tento školský rok oslovila niekoľkých našich nadaných žiakov a vďaka nim sme mohli 6. marca 2020 uskutočniť školské kolo prezentácií a obhajob prác SOČ. Nakoľko účasť bola nižšia ako pominulé školské roky, súťažilo sa iba v jednom súťažnom odbore.

            V odbore 10 – Stavebníctvo, geodézia, kartografia sa súťaže zúčastnili štyria žiaci s týmito prácami:

            Erik SZABÓ, (IV. A) - Rekonštrukcia fary v obci Čerenčany

            Imrich HÁJAŠ, (IV. A) - Polyfunkčný dom

            Alexander JACSO, (IV. A) - Polyfunčný dom Woody

            Ákos NÓGRÁDI, (IV. A) - Administratívna budova Green.

            Súťažiaci sa aj napriek počiatočnej tréme snažili čo najlepšie odprezentovať svoje práce, pričom vložili do obhajoby vlastné myšlienky a odporúčania pre využitie v praxi. Pri obhajobe využívali aj rôzne vizualizačné prostriedky.

            Odborná hodnotiaca komisia na základe preštudovania predložených prác a vlastnej obhajoby určila nasledovné poradie:

            1. miesto - Alexander JACSO

            2. miesto - Imrich HÁJAŠ

            3. miesto - Ákos NÓGRÁDI, Erik SZABÓ

            Všetkým umiestneným študentom zo srdca gratulujeme!

            Súťažné práce z 1. a 2. miesta postupujú na krajskú prehliadku prác SOČ, ktorá sa uskutoční 3. apríla 2020 v priestoroch SPŠ dopravnej vo Zvolene. Dúfame, že aj na tejto prehliadke budú naši žiaci úspešní a prinesú ocenenie tak, ako sa to po minulé roky podarilo.

            Na záver by som sa rada poďakovala aj konzultantom prác, ktorí si v záplave práce našli čas, usmerňovali a podporovali žiakov v tejto mimoškolskej činnosti.

            Angela Fajdová, metodička SOČ

          • Prerušenie vyučovania

          • Riaditeľ školy oznamuje všetkým žiakom školy, ich rodičom ako aj širokej verejnosti, že v zmysle Pokynu č. 003/2020/UKRBBSK "K prerušeniu vyučovania, prevádzky škôl a školských zariadení" bude od 12.03.2020 do 18.03.2020 vrátane (5 pracovných dní) vyučovanie a prevádzka aj našej školy prerušená.

            Maturanti pozor!

            V termíne konania maturít, t.j. 17.03.2020 a 18.03.2020 žiaci a určení zamestnanci nastúpia do školy a po vykonaní maturity odídu domov.

            Tento pokyn platí do momentu prípadného iného rozhodnutia Ústrednej maturitnej komisie, o ktorom vás budeme informovať na našej edupage stránke, resp. cez aplikáciu edupage.

        • Školské kolo súťaže „Garden-Semmelrock“
          • Školské kolo súťaže „Garden-Semmelrock“

          • Spoločnosť Semmelrock Stein+Design s.r.o. v októbri vyhlásila 2. ročník súťaže „Garden Semmelrock“ pre študentov stredných škôl so zameraním na staviteľstvo alebo krajinnú tvorbu.

            Cieľom súťaže bola podpora mladých talentov pri ich tvorivom myslení a aktívnom riešení zadaných úloh tak, aby mohli využiť teoretické poznatky získané počas štúdia pri realizácii návrhov vzorových záhrad.

            Naši šikovní a kreatívni žiaci sa zapojili do tejto súťaže. Všetkých 15 súťažiacich si mohlo vybrať zo štyroch tém a to:

            1. Rodinný dom

            2. Suché jazierko

            3. Horská chata

            4. Študovňa v prírode

                            19. februára 2020 sa konalo školské kolo súťaže, kde žiaci pred trojčlennou porotou prezentovali svoje práce. Komisia vyhodnotila najúspešnejšie práce v jednotlivých kategóriách. Výsledky boli nasledovné:

            Kategória - Rodinný dom:

            1. miesto: Daniela Balogová, Dávid Čičman, Natália Veličová (II. A)

            2. miesto: Martina Muránska (III. A)

            Kategória - Suché kamenné jazierko:

            1. miesto: Marína Gorobec (III. A)

            2. miesto: Dušan Kamenský (III. S)

            Kategória - Horská chata:

            1. miesto: Sára Valachová (II. S)

            2. miesto: Martin Mitter (II. S)

            Kategória - Študovňa v prírode:

            1. miesto: Martin Miklóš (III. S)

            2. miesto: Kovács Márk, Daniel Vikor (III. A)

            V súlade so štatútom súťaže sme splnili podmienky získania sponzorského daru v hodnote 800,- EUR, nakoľko aspoň dvanásti študenti vypracovali projekt v troch rôznych kategóriach.

            Aj touto cestou chcem poďakovať súťažiacim za účasť a každému blahoželám za veľmi pekne vypracované projekty!

            Otília Kučerová

        • Výhra alebo prehra
          • Výhra alebo prehra

          • V pondelok 17.2.2020 sa konal turnaj vo florbale chlapcov. Tento rok sa naši chlapci snažili obhájiť minuloročné 1. miesto. V ťažkej konkurencii zvádzali náročné boje a nakoniec im prvé miesto ušlo iba o jeden smolný gól. Aj keď víťaza, a to SOŠ technickú Lučenec porazili, obsadili v závere len 2. miesto. Chlapcom patrí poďakovanie za bojovnosť a tu sú naši strieborní reprezentanti: Peter Čížik (II. A), Peter Havran (IV. S), Dominik Dobiaš (IV. S), Marian Vašek (IV. S), Lukáš Melich (II. S), Filip Hronček (II. S), Norbert Szókontor (II. S), Dušan Kamenský (III. S), Alexej Jakuba (III. S), Miloš Bujdák (II. S).

            O pár dní na to, v piatok 21.2.2020 sme sa florbalového turnaja zúčastnili aj my dievčatá. Mali sme taktiež silnú konkurenciu a keďže sme nemali kde trénovať, ukázalo sa to aj na výsledkoch a v závere sa nám podarilo poraziť iba jednu školu. V zápasoch sme bojovali, no šťastie nám neprialo a po vyrovnaných zápasoch sme obsadili až 5. miesto. Do budúceho roka ešte potrénujeme a vytiahneme to na vyššie priečky. Medzi naše bojovníčky patrili: Daniela Balogová (II. A), Karin Fízeľová (III. A), Fruzsina Herényiová (III. S), Barbara Mileiová (III. S), Martina Muránska (III. A), Ľubomíra Pocklanová (II. A), Barbara Saluto (II. S), Lucia Salaiová (I. A), Ružena Balogová (I. A), Daniela Kardošová (I. A), Ingrid Župčanová (I. A).

            Barbi Mileiová, III. S

        • Imidž školy
          • Imidž školy

          • Hoci budova našej priemyslovky, teda jedna jej časť určite, zďaleka nie je najmladšia, je na ňu pekný pohľad. Zrekonštruovaná fasáda, nové okná, pastelové farby... radosť chodiť do školy (!).

            Človeku by ani na um neprišlo, že vždy je čo zlepšovať.

            Vlastne to nie je celkom pravda.

            Na jeseň 2019 prišiel predseda ŽŠR Erik Szabó s nápadom, že našej budove predsa len niečo chýba – viditeľný názov školy. Vynikajúci marketingový nápad zaujal aj vedenie školy a v týchto dňoch je už aj zrealizovaný.

            Možno si poviete spolu so Shakespearom, že mnoho kriku pre nič. Ale ak patríte k ľuďom, ktorí vedia oceniť dobrý nápad a hľadajú vždy cestu ako veci zlepšovať a nebyť ľahostajní k svojmu okoliu, tak sa určite potešíte, že našu školu navštevujú iniciatívni a talentovaní študenti.

            Olívia Sojková

          • Valentínska kvapka krvi

          • Už celé štvrťstoročie sa nám darí spájať tému lásky a spolupatričnosti s darovaním krvi. "Láska lieči" je sloganom 25. ročníka Valentínskej kvapky krvi. Krv môžete darovať na pracoviskách Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky, na hematologicko-transfúznych oddeleniach v nemocniciach na celom Slovensku, ale aj počas mobilných odberov krvi vo vašom okolí.

            Valentínska kvapka krvi prináša každoročne skutočné príbehy plné ľudskosti. Aj mladí ľudia z našej školy sa každoročne zapájajú do tejto aktivity – Adrián, Adam, Dominik, Lukáš, Braňo, Matej, Denis - otvorili svoj príbeh dobrovoľného bezpríspevkového darovania krvi. Títo študenti motivujú aj ďalších, aby sa nebáli ihly a išli darovať krv.

            „Nevedeli sme, či budeme mať dostatok darcov, či sa akcia vydarí. Naši spolužiaci nás ale nesklamali a na darovanie čakali svedomito v rade, pretože chceli pomôcť.“ Tento rok sa však určite pripojím k valentínskym darcom krvi. Prečo? Pre nás je to len chvíľa času strávená darovaním, ale pre ľudí, ktorí ju nevyhnutne potrebujú je to záchrana. Stačí tak málo a dokážeme im pomôcť.

            Zapojte sa aj Vy do Valentínskej kvapky krvi a ukážte, že „Láska lieči“.

            Barbi Mileiová, III. S

        • Ďalší šport, v ktorom sme prekonali svoje limity!
          • Ďalší šport, v ktorom sme prekonali svoje limity!

          • Volejbal je kolektívny šport, ktorý už určite každý z nás dobre pozná. Zachováva sa v ňom spolupráca a chcenie víťaziť nad svojimi slabosťami.

            Nebolo to inak ani dňa 10.02.2020, kedy sme si to mohli vyskúšať my, dievčatá. Zápasy sa niesli od smiechu až po bolesť, ktorá k tomu patrí. Aj tak naším hlavným cieľom bolo si to užiť. Podali sme naozaj snaživý výkon a nenechali sme sa zahanbiť.

            Dňa 12.02.2020 prišiel rad na našich chlapcov. Vo veľmi silnej konkurencií po skupinovom víťazstve proti Gymnáziu a Zdravotníckej škole, zvládli aj finálový súboj s Obchodnou akadémiou. Po naozaj skvelom tímovom výkone postúpili na regionálne kolo do Rimavskej Soboty, za čo im gratulujeme!

            Ďakujem zúčastneným: Lucia Salaiová, Daniela Kardošová, Karin Fízeľová, Barbara Mileiová, Lenka Karlíková, Sára Valachová a mentálna pomoc Martina Muránska. Matej Berky, Marek Čipčala, Matej Gondáš, Miroslav Ľalík, Lukáš Melich, Lukáš Telek a Jakub Mochťák.

            Najväčšia vďaka patrí nášmu pánovi profesorovi Jakubovi Škantárovi za to, že nás podporoval každú jednu sekundu hrania a veril, že to zvládneme.

            Daniela Kardošová, I. A

        • Deň sv. Valentína: Komerčný sviatok alebo deň pre romantikov?
          • Deň sv. Valentína: Komerčný sviatok alebo deň pre romantikov?

          • Blíži sa ďalší sviatok, z ktorého ľudia urobili komerčnú senzáciu. Všade sú ružové, čokoládové alebo plyšové srdiečka, kvety a iné romantické darčeky. Kúpiť niečo svojej polovičke je samozrejmá vec a obchodníci to veľmi dobre vedia. Aká však bola podstata tohto sviatku, kým sa z neho nestal výnosný biznis?

            Ako vznikol

            Dodnes sa vedú len nejasné dohady o tom, ako tento sviatok vznikol. Každopádne sa na jeho pôvod viaže legenda, ktorá hovorí o pohanskom kňazovi menom Valentín. Bol obrátený na kresťanskú vieru a žil v Ríme, údajne v 3. storočí nášho letopočtu. Cisár Claudio v tom čase vydal dekrét, ktorý zakazoval rímskym vojakom uzavrieť manželstvo. Tvrdil, že manželské radovánky by mohli spôsobiť rozptýlenie a vojaci by si neplnili svoje vojenské povinnosti.

            Valentín aj napriek zákazu zamilované páry sobášil. Avšak, onedlho to cisár zistil, uväznil ho a odsúdil na smrť. Pred vykonaním tohto rozsudku napísal Valentín zamilovaný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej bol údajne zaľúbený. Popravili ho 14. februára v roku 296 nášho letopočtu. Pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň. Na jeho počesť sa stal 14. február dňom zaľúbených a sv. Valentín sa stal patrónom zaľúbených párov.

            Valentín vo svete

            Na Slovensku ho ľudia vnímajú ako komerčný sviatok, napriek tomu ho oslavujú dve tretiny Slovákov. Tí ostatní ho jednoducho ignorujú. Dosť veľkou raritou je napríklad Japonsko, kde dievčatá dávajú chlapcom mliečnu čokoládu. Muži, ktorí dostali takúto sladkú pozornosť môžu presne za mesiac toto gesto opätovať. Takže 14. marca dávajú dievčatám, ktoré ich obdarovali bielu čokoládu.

            V Anglicku sa napríklad hovorí, že 14. februára si vtáci volia svojich partnerov. U ich škótskych susedov je zase každý rok usporiadaný festival, ktorý je venovaný tomuto sviatku. Mladí ľudia si tam losujú svojho Valentína alebo Valentínku, s ktorou potom musia tancovať celý večer.

            V našich zemepisných končinách je Deň sv. Valentína 14. februára a tento rok (2020) bude práve v piatok. V ten istý deň ho oslavujú aj v Taliansku, Portugalsku, USA, Kanade, Austrálii, Španielsku, Francúzku a ďalších štátoch.

            Ak hovoríme o láske, nemala by byť len na Valentína. Láska je motor aj brzda. Sú to naše vzostupy aj naše pády. Je to naša istota aj bezbrannosť. Je to zbraň, ktorou vyhráte veľa bojov, slabosť, vďaka ktorej môžete prehrať. Všetci ňou žijeme, všetci po nej túžime a kto sa tvári, že nie, tomu chýba najviac.

            Danka Balogová, II. A

          • OZNAM

          • Riaditeľ Strednej priemyselnej školy stavebnej Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1, 984 15 Lučenec, zvoláva na voľby do Rady školy (ďalej len „RŠ“):

            1. na 5. marca 2020 o 16:00 hod. rodičov žiakov školy pre voľby zástupcov rodičov do RŠ,
            2. na 5. marca 2020 o 09:10 hod. pedagogických zamestnancov pre voľby zástupcov pedagogických zamestnancov do RŠ,
            3. na 5. marca 2020 o 13:00 hod. nepedagogických zamestnancov pre voľby zástupcu nepedagogických zamestnancov do RŠ,
            4. na 5. marca 2020 o 12:05 hod. zástupcov ŽŠR pre voľby zástupcu žiakov do RŠ.

            Voľby sa konajú v súlade s Vyhláškou Ministerstva školstva SR č. 291/2004 z 15. apríla 2004, ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení. Voľby sú všeobecné, rovné a tajné.

            V Lučenci 12.02.2020

            Mgr. Ladislav Vikor, riaditeľ školy

        • Ako funguje maturitná skúška?
          • Ako funguje maturitná skúška?

          • Na základe spolupráce NÚCEM a Strednej odbornej školy masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave vznikol úvodný diel série videí s názvom Ako funguje maturitná skúška?

            Maturanti z tejto školy v ňom podávajú svojim rovesníkom jednoduchou formou základné informácie o tom, na čo je dôležité sa pripraviť v externej a písomnej forme internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, a aj o tom, čo ich čaká pri ústnej maturite. V súčasnosti sa už pripravujú ďalšie dva diely videí o priebehu maturitnej skúšky zo SJL a aj o hodnotení a klasifikácii výsledkov jednotlivých častí maturitnej skúšky.

            Video o maturite je dostupné na: https://vimeo.com/388095051.

        • Poďme sa zabávať s basketbalom!
          • Poďme sa zabávať s basketbalom!

          • Prvým a najťažším krokom k úspešnosti basketbalu je nájsť dostatok rovnako zapálených hráčok ako ja, čo majú chuť do života, milujú šport a basketbal. Myslím si a aj pevne verím, že nájsť takéto hráčky, ktoré poznajú ten super pocit po odohranom a víťaznom zápase nie je problém.

            Keď už hovoríme o pocitoch, tak si hovorím, že veľa z nás by chcelo zažívať tú eufóriu po zápasoch častejšie a radovať sa z víťazstva alebo smútiť nad prehrou. Nie iba na zápasoch, ktoré sa hrajú sem tam, keď niekto zorganizuje turnaj. Sama viem, že šport akéhokoľvek druhu spája ľudí. Ja som sa o tom presvedčila, získala som tak super partiu kamarátok.

            Poďme ho spoločne rozvinúť a robme to, čo nás napĺňa a čo máme rady. Každý deň je novým začiatkom a začnime spoločne. Preto, ak si toto všetko dokážeme predstaviť, tak to môžeme spoločne aj dosiahnuť. Snívanie sa môže stať skutočnosťou. Hrajme basketbal pre svoju zábavu a potešenie. Verím, že sa nájde veľa dievčat, ktoré majú rady basketbal, sú zapálené do hry a majú chuť hrávať.

            Aj dňa 28.1.2020 sme mohli ukázať ako sme zapálené do hry. Na okresnom kolo basketbalu žiačok stredných škôl nám 2. miesto ušlo len o dva body, ale my sme sa tešili aj z tretieho miesta. Aj keď v našej telocvični prebieha kompletná rekonštrukcia, ukázali sme, že basketbal hrať vieme.

            Naše hráčky bronzového tímu: Daniela Balogová II.A, Ľubomíra Pocklanová II.A, Barbara Salutová II.S, Sára Valachová II.S, Viktória Bandúrová II.S, Barbi Mileiová III.S, Fruzsina Herényiová III.S.

            Poďme sa zabávať s basketbalom a robiť to, čo milujeme.

            Barbi Mileiová, III. S

        • Nechajte sa očariť zimou vo Vysokých Tatrách
          • Nechajte sa očariť zimou vo Vysokých Tatrách

          • Píšeme priamo z nášho lyžiarskeho kurzu vo Vysokých Tatrách, konkrétne z Tatranskej Lesnej, kde sa začal dňa 19.1.2020 lyžiarsky kurz I.A a I.B triedy. V nedeľu predpoludním sme nasadli do autobusu pred školou a tešili sme sa, že odídeme z hmlistého a sychravého počasia. Naša radosť bola skutočná, pretože Tatry nás privítali čistou oblohou a krásnym počasím. Do cieľa našej cesty sme prišli s veľkým očakávaním, ako to tam bude vyzerať. Ubytovanie je veľmi pekné, strava by mohla byť lepšia, no čo už, neprišli sme pribrať ale lyžovať.

            Po večernom rozkaze si nás učitelia rozdelili do skupín, podľa toho, kto ako zvláda lyže. Na druhý deň sa to začalo v Tatranskej Lomnici, kde sme skúsili naše schopnosti, či už na lyžiach alebo snowboarde. Myslím si, že každý bol spokojný a prvý deň aj unavený. Večer sa nám nechcelo spať, ale tak to býva, treba potrápiť aj učiteľov. Ďalšie dni sme sa zdokonaľovali v technike lyžovania a snowboardovania. Každý z nás by mohol písať o svojich pocitoch, ale to si necháme pre seba. V stredu nás čakal voľnejší deň, vyviezli sme sa na Hrebienok, kde je unikátna výstava ľadových sôch. Je sa načo pozerať - krása. Niektorí sa z Hrebienka zviezli na sánkach, čo bolo dosť adrenalínové. Boli sme aj na zamrznutom Štrbskom plese, sedačkou na Solisku a Skalnatom plese.

            Počasie je stále ukážkové, ale naša lyžiarska púť sa končí v piatok. No čo poviete? Závidíte? Hádam nie. Spoznali sme sa ešte viac ako v škole, nadviazali nové priateľstvá a „tešíme sa“, no predsa do školy ! Dovidenia Tatry!

            Pozrite si naše foto na stránke školy.

            Danka Kardošová I.A, Tereza Marková I.B

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie