• Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Január je nielen mesiac povianočného zhadzovania kíl, polročného uzatvárania známok, ale je aj mesiac, kedy sa každoročne koná olympiáda v cudzích jazykoch. Tí najlepší z najlepších sa dňa 15. januára 2020 stretli a zmerali si sily pri zdolávaní gramatických cvičení a pri rozprávaní.

            Každoročne má jedna zo stredných škôl v Lučenci česť organizovať okresné kolo olympiády v cudzích jazykoch. Je to kopa práce, ale zároveň aj radosť organizovať takúto súťaž. Veď kedy inokedy sa môžu stretnúť tí najšikovnejší a najlepší angličtinári, keď nie na olympiáde.

            Tento rok bola touto výnimočnou udalosťou poctená naša škola, SPŠ stavebná Oskara Winklera v Lučenci, ktorá privítala na pôde školy 15 študentov z 10 stredných škôl z Lučenca a Fiľakova. Po úvodných milých a povzbudzujúcich slovách pána riaditeľa, Mgr. Ladislava Vikora boli študenti rozdelení do kategórií:

                        2A – 1. a 2. ročník gymnázií a OA

                        2B – 3. a 4. ročník gymnázií a OA

                        2C2 – študent, ktorého aspoň jeden rodič má materinský jazyk anglický

                        2D – 1.-4. ročník stredných odborných škôl.

            Pod dohľadom členov poroty sa pustili do celkom náročného gramatického testu, ktorý pozostával z posluchu, gramatiky a čítania s porozumením. Po zaslúženej prestávke sa stretli znova pri ústnej časti, kedy museli vytvoriť krátky príbeh na daný obrázok a potom vo dvojiciach tvorili určený dialóg. Za svoje výkony boli ohodnotení bodmi, ktoré po sčítaní ukázali výsledok ich snaženia.

            Dopadlo to takto:

            V kategórii 2A sa na prvom mieste umiestnila Kristína Binková (Súkromné gymnázium Lučenec).

            V kategórii 2B bol najlepší Denis Rovný (Súkromné gymnázium Lučenec).

            V kategórii 2C2 sa na prvom mieste umiestnil Maximilián Goodspeed (Gymnázium B.S. Timravy Lučenec).

            Kategóriu 2D vyhral Július Gembec (SOŠ technická Lučenec).

            Víťazom, samozrejme z celého srdca blahoželáme a držíme im palce na krajskom kole, ktoré sa bude konať v Banskej Bystrici.

            V neposlednom rade by som chcela vyjadriť veľkú vďaku za pomoc pri organizovaní súťaže zástupcovi riaditeľa školy, pánovi Csabovi Bónovi a členom odbornej poroty.

            Mgr. Zuzana Lukáčová

        • Stužková (alebo Navždy sa zachová v pamäti stužková...)
          • Stužková (alebo Navždy sa zachová v pamäti stužková...)

          • 6. december 2019 sa zapísal medzi naše najkrajšie dni. Nebolo to kvôli tomu, že Mikuláš mal meniny, to nie, ale zažili sme deň plný krásy a noblesy. Deň odovzdávania zelených stužiek, deň zábavy, radosti, spoznávania sa, jednoducho deň stužkovej slávnosti. Hrdo môžem povedať, že pri srdci už nosíme zelený symbol nádeje a povzbudenia.

            Zažili sme aj jeden chaoticky týždeň, na ktorý určite nezabudneme. Týždeň príprav, nacvičovania, vybavovačiek. Ale zvládli sme to.

            Bol piatok večer a už sme sa schádzali v Redute. Historická Reduta nás uchvátila. Klasicistická hala, ktorá bola ako stvorená pre nás. Krásne róby a obleky pasovali k luxusu miestnosti.

            Hostia a profesori už prichádzali. Odprevadili sme ich na svoje miesta a večer mohol začať. Nasledovala oficiálna časť. Napätie stúpalo a už sme si uvedomovali, že sa to naozaj deje. Dlhé roky sme si len predstavovali, aké to môže byť. Vchádzame do vnútra a všetky pohľady na nás. Naše pomalé kroky sprevádzala pesnička Memories od Maroon 5.

            Stužkovú slávnosť otvorila pani profesorka Kučerová so svojim dojemným príhovorom. Nasledoval príhovor pána riaditeľa.

            Stužky na ozdobnom vankúši už boli pripravené na pripínanie. Pár nezabudnuteľných okamihov a my môžeme odkráčať naspäť. Spadol nám veľký kameň zo srdca.

            Večer samozrejme ešte nekončil, priam sa začínal. Začínal sa krásnym tanečným vystúpením folklórneho súboru Ipeľ na čele s naším spolužiakom Jakubom Matúškom. Tanečníci boli skvelí. Navečerali sme sa a program mohol pokračovať.

            Samozrejme začali sme tematicky. Keďže sme oslavovali sviatok svätého Mikuláša, tak Mikuláš, anjel a čert nemohli chýbať na našej stužkovej. Vytvorili sme zbor, ktorý spieval pesničku - Každý deň budú vraj Vianoce. Pri tejto pesničke boli naši hostia obdarovávaní Mikulášom a anjelom. Tí, ktorí neposlúchali dostali od čerta sáčok uhlia. Mikuláš so svojimi kamarátmi boli veľmi vtipní a štedrí.

            Slovensko v posledných mesiacoch žije MMA. Naši dvaja najväčší siláci si zmerali sily v aréne. Napínavý súboj skončil veľmi prekvapujúco. Porazeného bolo treba odviezť v nákupnom vozíku pod dohľadom lekára.

            Siedmi spolužiaci predniesli dojemnú pieseň Nélküled. Zaspievali si nielen žiaci ale aj hostia.

            Kvíz pre rodičov bol veľmi napínavý. Rodičia zistili pár zaujímavostí, ktoré o nás nevedeli. Otázky typu: „Koľko ľudí sa pomestí na jeden tobogan?“ Odpoveďou bolo číslo 10. Rodičia, ale aj my sme sa pobavili a voľne sme prešli na ďalší program, v ktorom sme zobrazili dialógy rodičov so svojimi deťmi. Typické výroky rodičov: „Kde zas ideš? Už vôbec nie si doma. S kým ideš? A kedy prídeš? Mne je jedno, že on môže, ty nie si on. A prečo nemôžeš mať známky ako on? Kým nemáš 15! Kým nemáš 18! Kým bývaš pod mojou strechou! Kým som tvoja matka!“ Niektorí rodičia sa v tom našli.

            Záver programu sme ukončili karaoke. Inšpirovali sme sa vystúpením s názvom Tequila z America's Got Talent.

            Úsmevné zážitky priniesla aj voľná zábava, v ktorej sme sa všetci snažili vydať zo seba čo najviac. Vytvárali sme rôzne tanečné choreografie.

            Zažili sme krásny deň, na ktorý určite nezabudneme. Získali sme nové spoločné zážitky a upevnili naše vzťahy. Od hostí a profesorov sme dostali pozitívnu odozvu. Jediný problém tohto večera bolo, že sa skončil.

            Ďakujeme všetkým prítomným profesorom a hosťom za príjemný večer, ktorý sme spolu zažili. Veríme, že nielen my, ale aj vy ste sa poriadne zabavili a spomínať na nás len v tom najlepšom.

            Erik Szabó

        • Začína sa nová dekáda. Vykročte do nej tou správnou nohou. Šťastný nový rok!
          • Začína sa nová dekáda. Vykročte do nej tou správnou nohou. Šťastný nový rok!

          • Prvý január je neodmysliteľne spätý s príchodom nového roka a novoročnými predsavzatiami. Vedeli ste, že Nový rok pritom nepripadal vždy na tento dátum? V Rímskej ríši do čias Cézara vítali príchod nového ročného cyklu na jar, až s juliánskym kalendárom prišiel január. Kelti a mnohé iné pohanské národy slávili jeseň, Židia stále oslavujú v septembri. Aj v súčasnosti sú v rôznych kútoch sveta rôzne Nové roky- u pravoslávnych veriacich pripadá na 14. január, čínsky nový rok vychádza v rozmedzí januára až februára a Iránci s Indmi oslavujú v marci. Týmto krátkym historickým exkurzom som chcela poukázať nielen na abstraktnosť času, ale aj na nezmyselnosť novoročných predsavzatí. Ruku na srdce, koľko z nich ste v minulosti dodržali?

            Nezáleží na tom, či chcete schudnúť, začať športovať alebo zmeniť nejaký ten zlozvyk, dátum v kalendári vám zázračnú chuť do práce nedodá. Zato pevné presvedčenie, motivácia a viera v pozitívny výsledok vás odprevadia až do cieľa. Radšej než novoročné predsavzatia si navzájom želajme krásny a úspešný nový rok plný zdravia, pohody, pozitívnych zmien a dobrej nálady v kruhu najbližších.

            Nech je nový rok pre nás oveľa lepším než ten minulý, aby sme sa pri plnej sile a radosti spolu so svojimi najbližšími dočkali aj toho nasledujúceho!

            Inka Balážová

            (Ilustračné foto: https://www.inetprint.cz/oteviraci-novorocenka-gl208-cerna-zlata-stribrna---newyl_gl208)

        • Jednoduché šťastie
          • Jednoduché šťastie

          • Dlho som uvažovala nad tým, čo napísať do článku o vianočných aktivitách ŽŠR a našich študentov a ako vyjadriť ten pocit, keď vzniká projekt, ktorý si nenárokuje ani umeleckú ani profesionálnu úroveň a je „len“ jednoduchým vyjadrením ľudskej spolupatričnosti v čase, keď všetci túžia po tých najkrajších hodnotách – láske, porozumení, prijatí a solidárnosti.

            17.12.2019 sme navštívíli klientov DSS Slatinka v ergoterapeutickej dielni v Lučenci. Prišli sme s darčekmi a Živým Betlehemom a odchádzali sme trochu iní. Videli sme a zažili sme totiž jednoduché šťastie. Ste zvedaví? Kliknite na http://vimeo.com/120148334.

            18.12.2019 viedla naša cesta s betlehemom do Domova seniorov Ambra, aby sme im zaželali príjemné vianočné sviatky – osobne. Nič zložité a predsa tak zázračné, keď sa dívate niekomu do očí.

            Som hrdá na všetkých, ktorí dobrovoľne prispeli k tomu, že sme sa v tomto predvianočnom zhone zastavili a uvedomili si hodnotu ľudskej spolupatričnosti:

            I.A – Juraj Pivka, Mário Kalužák

            II.A – Peter Kúdeľa, Radana Toldyová, Ľubomíra Pocklanová, Jozef Kelement

            II.S – Lukáš Melich, Filip Hronček, Martin Mitter, Sara Valachová, Barbara Salutová, Viktória Bandúrová

            III.A – Martina Muránska, Karin Fízeľová, Michal Jakuba, Márk Kovács

            III.S – Barbara Mileiová, Róbert Mužík, Sebastián Dirbák, Jozef Matiáš

            Osobitné poďakovanie patrí Barbare Mileiovej, ktorá si vyskúšala svoje manažérske schopnosti a dokázala ako hlavná organizátorka doviesť do šťastného konca celý Živý Betlehem a našim „dopravcom“ - Mgr. Csabovi Bónovi a Ottovi Beneovi.

            Vstúpili sme do života neznámych aj známych, neboli sme „vystupovať“, boli sme na návšteve u dobrých ľudí. Aké jednoduché a zázračné.

            Olívia Sojková

        • Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku pre školy a mládež
          • Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku pre školy a mládež

          • Pedagógovia a študenti si pod školským stromčekom našli darček v podobe e-learningového kurzu

            Moderné školstvo je cesta k prosperujúcej vzdelanostnej spoločnosti a aj sen nejedného angažovaného učiteľa. Identifikovať spoločenský problém, naštudovať problematiku, vytvoriť učebný materiál, často na kolene, odprezentovať a didakticky uchopiť – nečudo, že častokrát v spleti mnohých ďalších povinností, učiteľ nestíha dobehnúť do cieľa, alebo častokrát dobieha neskoro.

            Novodobé hrozby a nástrahy v spoločnosti sú dnes také lákavé a neprehľadné, že mladí ľudia potrebujú základný návod ako nepodľahnúť dezinformáciám, ako kriticky zhodnotiť informácie, ako rozlíšiť extrémizmus a radikalizmus a ako aplikovať pravdivé informácie a postupy, aby si našli svoje dôstojné miesto v živote a nenaleteli. A presne tak sa volá nový e-learning pre mladých ľudí od Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku dostupný na www.nenalet.im.

            Prináša praktickú pomoc v podobe videí, aktivít a spätnej väzby pre každého učiteľa. V štyroch častiach - Dezinformácie, Kritické myslenie, Extrémizmus a Radikalizmus - dostanú žiaci základné informácie od naslovovzatých odborníkov. Jednotlivé časti možno využívať aj osobitne a hlavne kombinovať s aktivitami priamo na hodine. Jedna téma sa pohodlne „zmestí“ do 45- minútovej vyučovacej hodiny. Vďaka predchádzajúcim aktivitám Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku zameranú na vzdelávanie učiteľov a aj študentov je tento počin zavŕšením úspešných aktivít inštitútu a odborníkov a prináša praktickú, použiteľnú a efektnú učebnú pomôcku.

            Počas predvianočných dní sme za aktívnej podpory vedenia školy testovali e-learning aj na Strednej priemyselnej škole stavebnej Oskara Winklera v Lučenci. Najväčší úspech na hodinách mali aktivity k videám a študentov zaujali aj prezentácie odborníkov. Rozvinula sa aj diskusia, veď príkladov je mnoho a často boli poučné aj samotné reakcie študentov.

            Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať tvorcom projektu a Slovenskému inštitútu pre bezpečnostnú politiku za aktívnu pomoc pedagógom a študentom v témach, ktoré hýbu svetom a o ktorých je potrebné diskutovať, poznať všetky hrozby a povedať: nenaleť im!

            Olívia Sojková

        • Vianočný bazár sa vydaril
          • Vianočný bazár sa vydaril

          • V Žiackej školskej rade pri SPŠ stavebnej O. Winklera v Lučenci sme sa rozhodli osláviť tohtoročné Vianoce tak, ako sa patrí,

            darovaním,

            možno maličkostí, možno tak trochu zvyšných vecí, možno aj zásob z našich domácností...

            Darovali sme si kúsok radosti, že my sme tí šťastní, ktorí môžu obdarovať.

            Ďakujeme všetkým, ktorí akciu podporili:

            Radana Toldyová, II.A

            Barbara Mileiová, III.S

            Erik Szabó, IV.A

            Adam Barcík, I.B

            Martin Miklóš, III.S

            Judita Jašková

            Sophia Berkyová, IV.S

            Slavka Danková

            Lenka Majerová, III.A

            Jakub Matúška, IV.A

            Ing. Judita Petyiová

            Mário Paulus, IV.A

            Jozef Kelement- II.A

            Alexander Jacso, IV.A

            Olívia Sojková

            Chráňte v sebe poklad, ktorým je láskavosť.

            Naučte sa darovať bez váhania, strácať bez žiaľu, získavať bez skupánstva. (George Sand)

            Olívia Sojková

             

            V mene ŽŠR sa chcem poďakovať všetkým žiakom našej školy, ktorí neboli ľahostajní a darovali rôzne pomôcky pre klientov DSS Slatinka. Som rád, že sa aj na našej škole nájdu dobrí ľudia, ktorým záleží na pomoci iným.

            Poďakovanie patrí aj škole, ktorá podporuje takéto myšlienky pomoci.

            Osobité poďakovanie patrí Barbore Mileiovej a Jakubovi Matúškovi, ktorí boli aktívni a spropagovali túto myšlienku.

             

            Erik Szabó, predseda ŽŠR

        • Lucia - u nás bosorka, v Európe nositeľka svetla
          • Lucia - u nás bosorka, v Európe nositeľka svetla

          • Kto bola svätá Lucia?

            Svätá Lucia bola podľa nášho kalendára uctievaná svätica, ktorá liečila očné choroby. Jej nápadník sa vraj zahľadel do jej krásnych očí a Lucia, aby sa za neho nemusela vydať, si oči vylúpla a poslala mu ich na mise. Panna Mária ju za to obdarila novými, ešte krajšími očami. Na obrazoch spoznáme svätú Luciu práve podľa toho, že v ruke drží misku s očami. Svätá Lucia sa v nich predstavuje ako nositeľka darov a svetla. Táto vlastnosť sa jej pripisuje najmä v súvislosti s významom jej mena: latinské slovo „lux" totiž znamená svetlo.

            Dievčatá a ženy boli večer na Luciu poobliekané celé v bielom a metličkou, alebo husími perami vymetali kúty izieb, aby ich očistili od zlých síl. Tváre mali zaprášené múkou, na niektorých miestach aj sadzami (čierne Lucky).

            Pred zlom a bosorkami sa kedysi dedinčania chránili aj tak, že jedli cesnak alebo cibuľu a dom kropili posvätnou vodou. Kedysi sa aj hovorilo, že "od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc."

            Jedným z najkrajších predvianočných zvykov je ľúbostné veštenie - na Ondreja a počas 12 dní od Lucie do Vianoc. Najčastejšie sa varili halušky s lístočkami. Múka aj voda museli byť kradnuté. Lialo sa olovo i vosk. Dievky zvykli odložiť vajíčko, znesené na Luciu. Na Štedrý večer vyliali bielok do vody a tak hádali ženíchovo remeslo.

            Zobrali 13 kúskov papiera a napísali 13 mien chlapcov, ktorí sa im páčia. Potom každý večer spálili jeden papierik s menom. Ale nesmeli vidieť, aké meno je tam napísané! Prvý papierik spálili v deň sv. Lucie a posledný na Štedrý večer. Iba jediný papierik ostal nazvyš. Pred Štedrovečernou večerou sa mohli pozrieť a prečítať meno, ktoré ostalo na poslednom papieriku. Chlapec, ktorého meno bolo na ňom napísané, stal sa ich vyvoleným.

            Iný spôsob súvisel s ovocím. Mladé dievča ponorilo jedno jabĺčko do vody v deň sv. Lucie. Každý deň potom odpilo trošku z vody, v ktorej bolo jabĺčko do vody ponorené. V noci po večeri, keď idú všetci z rodiny do kostola, zobrala jabĺčko so sebou na omšu - po Polnočnej omši, počas cesty domov, bude jesť jablko. Meno chlapca, ktorý sa k nej prvý ozve, bude menom jej manžela.

            Pestré obrady sa podľa slov viazali k Štedrému dňu. "Počas sviatku Štedrého dňa, dievčatá upratovali domácnosti. Podvečer sa pozberané smeti vyhadzovali do priekopy pri ceste a ak v tej chvíli zabrechal v niektorom dome pes, dievča sa podľa toho malo vydať buď na horný, alebo dolný koniec dediny."

            Hovorí sa tiež, že Lucia je kráľovnou zimy. Od Lucie do Štedrého večera je presne dvanásť dní na množstvo starých tradícií, ktoré určite musíš vyskúšať.

            Barbi Mileiová, III. S

          • Ekologickejšie Vianoce!

          • Spravte si Vianoce tento rok o niečo zodpovednejšie k prírode. Práve vďaka globálnemu otepľovaniu sa u nás Vianoce „na blate“ stávajú takmer každoročným pravidlom. Predvianočné obdobie sa v našom geografickom kontexte už nejaký čas spája s nakupovaním. Treba predsa uloviť ten najlepší vianočný darček a nakúpiť dostatok potravín na celé vianočné obdobie. K všetkému však existuje alternatíva a tu sú naše tipy, ako byť cez sviatky o niečo zodpovednejší.

            Uprednostnite kvalitu pred kvantitou. Skúste nakúpiť od lokálnych producentov. Znížite uhlíkovú stopu a podporíte svoj región, navyše budete mať presné informácie o pôvode a spôsobe výroby. Dajte prednosť dreveným alebo kovovým výrobkom pred plastovými. Kozmetiku a oblečenie vyberte z biomateriálov. Dobrou voľbou je aj nakupovanie v bazároch a secondhandoch. Často ulovíte jedinečný kúsok. Svojim blízkym podarujte zážitok, ale aj jedlo pečený čaj, kvalitnú čokoládu, kávu. Vianočné ozdoby nemusia byť každý rok iné, kúpte také, ktoré sa vám budú páčiť viac rokov. Ozdobte stromček tým, čo nájdete doma. Jabĺčkami, orechmi, fotografiami. Aj sviečky obsahujú nežiadúce látky, najlepšie sú z včelieho vosku.

            No čo poviete, dokázali by sme to? Urobme si zelené a zdravé Vianoce, sviatky pokoja a radosti, aby to neboli dni zhonu, stresu, chrípok a nakupovania.

            Barbi Mileiová, III. S

            (Ilustračné video z youtube.com, práve na tému ekologickejších Vianoc!)

        • Modrý Kameň a futsal
          • Modrý Kameň a futsal

          • Modrý Kameň, známa oblasť gaštanových slávností, usporiadal 5.12.2019 Futsalový turnaj pod záštitou riaditeľky Spojenej strednej školy. Po vynikajúcej hre a troch vyhratých zápasoch nad školami Modrý Kameň, Gymnáziom Veľký Krtíš a Strednej školy Veľký Krtíš sme ukázali, že nie sme amatéri, ale futsal vieme hrať. Odniesli sme si krásne 1. miesto.

            Tu sú naši najlepší: Jakub Ťažký I.A, Adam Huszár II.S, Dušan Kamenský III.S, Dominik Dobiaš IV.S – najlepší strelec, Adam Keszi IV.S, Marian Vašek IV.S, Matej Botoš IV.S.

            Touto cestou sa chceme poďakovať za organizáciu celého turnaja pani riaditeľke!

            Športu zdar a futsalu obzvlášť!

            Jakub Ťažký, I. A

        • Bedminton – súťažný šport
          • Bedminton – súťažný šport

          • Bedminton sa vyvinul z detskej hry. Prvé formy bedmintonu sa hrali bez siete, ktorá dnes ihrisko rozdeľuje na dve časti. Bedminton vtedy nebol príliš súťažný šport. Cieľom hry bolo len udržanie košíka vo vzduchu najdlhšie, ako sa len dá. Bedminton sa hral kooperatívne, nie konkurenčne ako v súčasnosti.

            Prvá moderná verzia bedmintonu sa vyvinula v Indii. Súčasťou hry sa stala sieť a hráči začali súperiť. Hru z Indie priviezli britskí vojaci a začala sa šíriť z britských kolónií do celého sveta. Táto zábavná hra sa stala populárnou v mnohých krajinách - tak jej súťažná forma ako aj rekreačná.

            Dňa 3.12.2019 sa uskutočnilo Okresné kolo v bedmintone žiakov a žiačok stredných škôl. V silnej konkurencii naše dievčatá a aj chlapci ukázali svoje kvality, nesklamali a obsadili krásne 2. miesta.

            V turnaji sme porazili Gymnázium Lučenec skupinu B, SOŠ hotelových služieb a dopravy Lučenec a Obchodnú akadémiu. Vyhrať však nad Gymnáziom skupiny A sa nám nepodarilo, ale s naším výkonom sme spokojní.

            Naši súťažiaci: Barbi Mileiová III.S, Sára Valachová II.S, Peter Havran IV.S, Filip Hronček II.S.

            Všetkým srdečne gratulujeme!

            Barbi Mileiová, III. S

          • Darujte si na Vianoce dobrý skutok

          • Zapojte sa do dobročinnej akcie ŽŠR

             

            Vianočný bazár

             

            Určite ste už počuli o DSS Slatinka (Domov sociálnych služieb Slatinka).

            Je to inštitúcia s dobrým srdcom. Zariadenie poskytuje sociálne služby deťom a dospelým klientom a klientkám s mentálnym a kombinovaným postihnutím bez vekového ohraničenia.

            Nesmieme zabudnúť, že aj medzi nami sú ľudia, ktorí potrebujú pomoc, možno práve na Vianoce. A preto naša škola organizuje vianočný bazár

            pre klientov a klientky DSS Slatinka.

             

            Bazár sa bude konať 11. až 13. decembra 2019, vždy cez veľkú prestávku v učebni oproti bufetu.

            Cieľom bazára je vyzbierať veci pre dospelých na kreatívnu prácu. Napríklad: omaľovánky, zošity, výkresy, farbičky, pastelky, perá, fixky, zbytky látok, gombíky, špajdle, ozdobné škatule, pekné fľaše zo skla a nádoby a všetko podobné.

            Kreativita je jedným z najlepších spôsobov, akým sa vieme rozvíjať a zdokonaľovať.

            Prosím, pomôžte a prispejte na dobrú vec!

            Akciu ŽŠR podporujú

            Dobrovoľníci Novohradu z našej školy

            pod vedením Jakuba Matúšku.

             

            Erik Szabó

            predseda ŽŠR

        • Za architektonickými a technickými pamiatkami do rakúskej metropoly
          • Za architektonickými a technickými pamiatkami do rakúskej metropoly

          • Čierna obloha, slnko ani za horami a ani za dolami.

            Naša škola v ten krásny štvrtok dňa 28.11.2019 vyrazila na exkurziu do Rakúska. Presnejšie do Viedne. Po rannej päťhodinovej ceste autobusom sme dorazili do cieľa. Autobus nás vysadil pred dvorným hradom, takzvaným Hofburgom. Nachádzali sme sa v centre mesta, kde ulicami cválali koníky a naokolo boli samé architektonické kúsky baroka. Naše oči sa nestíhali diviť. Zrazu pred budovou Múzea Sissi si mladý muž kľakol pred slečnu a požiadal ju o ruku. Bol to prekrásny jedinečný zážitok, ktorý nezažívame každý deň! Uličkami sme sa dostali k Dómu sv. Štefana, ktorý je vrcholom rakúskej gotiky.

            Po hodinovom voľnom programe, kedy sme sa mohli najesť a pozrieť dostupné obchody sme odišli autobusom do Technického múzea. V tomto múzeu je všetko od výmyslu sveta a exponáty ukazujúce zákony fyziky, mechaniky a optiky. Potom nasledujú prvé stroje z počiatkov techniky. Ďalšia časť je venovaná energii, parným strojom, parným lokomotívam, historickým automobilom, motocyklom, lietadlám a vrtuľníkom a lodiam až po technológie, ktoré sa budú používať v budúcnosti ako napríklad umelá inteligencia. Najvyššie poschodie je venované od pošty, cez telegrafy, telefóny, rádio a televíziu vrátane živého televízneho štúdia až po prvé mobily a počítače. Z múzea, kde sme strávili tiež hodinu, ktorú sme využili naplno prebádaním všetkých poschodí a častí, sme išli na vianočné trhy.

            Trhy sa nachádzali pri paláci Schönbrunn a tu sme strávili našu poslednú hodinu. Ochutnávali sme rôzne jedlá, nealkoholický punč a videli krásne ručne vyrábané suveníry.

            Vo Viedni sme strávili úžasný deň s množstvom zážitkov. Ďakujeme za zorganizovanie takejto skvelej exkurzie!

            Marína Gorobec, III. A

        • Pripravte sa na advent, práve prichádza
          • Pripravte sa na advent, práve prichádza

          • Pripravte sa na advent, práve prichádza

            Magickému čaru Vianoc predchádza advent. Prvú sviečku na adventnom venci sme zapálili 1. decembra. Vianoce a vôbec celý advent sú plné tajomstiev, zázrakov a právd, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. December bol kedysi v rímskom kalendári desiatym mesiacom, lebo rok v ňom mal 304 dní.

            V decembri sa predá najviac snubných prsteňov v roku. Najviac zasnúbení prebieha v týždni tesne pred Vianocami. Ak na Vianoce sneží, Veľká noc bude slnečná. Ak si na Vianoce obujete nové topánky, budete mať nešťastný rok. 4. decembra je medzinárodný deň objatí. Ak máte na Vianoce doma pavučinu, je to šťastné znamenie. Santa Claus bol pôvodne patrónom zlodejov a úžerníkov. 28. december je vraj najnešťastnejší deň v roku. Pravdepodobne preto, lebo Herodes dal zabiť všetky bábätká, ktoré sa pár dní predtým narodili, aby sa zbavil Mesiáša. Chlieb upečený na Štedrý deň vraj nikdy nestvrdne. No, vidíte koľko múdrostí.

            Vianoce - to je aj čarovná vôňa. Čím voňajú vám? Šupkou z mandarínky, ihličím, vanilkou alebo škoricou? Dokáže práve vaša obľúbená vôňa posilniť vzťahy v rodine, zredukovať stres a nabiť vás energiou?

            Terapia Vianocami:

            Smrek uvoľní psychiku, zníži nervozitu i únavu. Zmierni priebeh zápalov dýchacích ciest a podporí vykašliavanie.

            Vanilka zlepší náladu, zbaví nervozity a napätia. Vytvára pocit pohody a harmónie. Pomáha zaspať.

            Aníz a badián uvoľnia dýchacie cesty, napätie a zbavia vás stresu.

            Škorica stimuluje predstavivosť a relaxáciu.

            Klinčeky pôsobia proti úzkosti, strachu a únave.

            Užite si vianočný čas bez naháňania a stresu. Prejdite sa radšej borovicovým lesom a uvidíte, čo to s vami urobí.

            Pekný advent!

            Barbi Mileiová, III. S

            (Ilustračné foto: Romolo Tavini/Shutterstock)

        • Plávanie pre zdravú fyzickú kondíciu a formovanie postavy
          • Plávanie pre zdravú fyzickú kondíciu a formovanie postavy

          • Plávanie je športom pre každého jedinca - od najmladších po najstarších. Nenáročný pohyb vo vode a vlastnosti vodného prostredia nevyžadujú, aby človek disponoval výnimočnou telesnou pripravenosťou. Plávať môžu ľudia telesne dobre pripravení, ale i so slabšou kondíciou, ľudia rôznej telesnej hmotnosti, ľudia so získanými alebo vrodenými telesnými chybami, ale i mnohí po rôznych úrazoch. Vlastný plavecký pohyb a samotné vodné prostredie má silný vplyv na posilnenie zdravia, zvýšenie otužilosti a celkovej telesnej zdatnosti.

            Učiteľ v rámci plaveckej výučby môže veľmi účinne pôsobiť na svojich žiakov v zmysle výchovnom a vzdelávacom. Je to ideálna pohybová aktivita, ktorou možno kompenzovať pracovné zaťaženie dospelých. Osobitný význam má plávanie pre harmonický a správny vývoj.

            Dňa 27.11.2019 sa konali v Rimavskej Sobote Okresné plavecké preteky základných a stredných škôl, kde sme opäť po roku excelovali a umiestnili sme sa v každej disciplíne, v ktorej sme súťažili. Pozrite si výsledky našich najlepších.

            1. miesto: voľný spôsob, prsia, znak - Dominik Kozlok I.A

            1. miesto: zmiešaná štafeta - Dominik Kozlok I.A, Peter Čížik II.A, Fruzsi Herényiová III.S

            3. miesto: znak - Noémi Koroncziová III.S

            3. miesto: voľný spôsob - Peter Čížik II.A

            Všetkým našim plavcom srdečne gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie úspechy.

        • Vstúpili sme do cechu stavbárskeho a geodetického
          • Vstúpili sme do cechu stavbárskeho a geodetického

          • Dňa 22.11.2019 sa udiala ako každý rok, tradícia pre prvákov - Imatrikulácia.

            Deň sme začali netrpezlivým čakaním a učením sa prvých 3 hodín. A keď prišiel ten správny okamih, tak sme sa prezliekli do pyžám a prišli pre nás žiaci z 3. ročníka. Zaviedli nás do učebne, kde sa to všetko začalo. Slávnostné privítanie a následná úprava - maľovanie tváre a farbenie vlasov. Potom začali úlohy. Niektoré boli náročné, iné menej, ale hlavne sme sa zasmiali, ako sme vyzerali.

            Prekonali sme svoje sily a zvládli sme to. Spoločne sme to dali a stal sa z nás silný tím. Tretiakom sme sľúbili, že ich budeme počúvať a urobíme pre nich všetko. To bolo v prísahe a tú treba rešpektovať. Nakoniec nás pasovali do cechu stavbárskeho alebo geodetického.

            Veľmi Vám ďakujeme, že ste si to s nami užili a tento zážitok sa vryje do pamäte každého z nás a stane sa krásnou spomienkou. Teraz sme hodní toho byť Vašimi spolužiakmi.

            V mene I. A triedy, Daniela Kardošová

        • Stolný tenis
          • Stolný tenis

          • Stolný tenis, hovorovo pingpong, patrí medzi najrýchlejšie športové hry, učí mať rýchly odhad hernej situácie a jej okamžité riešenie najvhodnejším herným spôsobom. Je to individuálny šport, hraný v hale, kde snahou hráča je zahrať loptičku ponad, prípadne popri sieťke na špeciálnom stole tak, aby jej vrátenie spôsobovalo ťažkosti súperovi, prípadne aby ju nemohol vrátiť.

            20.11. a 21.11.2019 sa na ZŠ Vajanského konalo okresné kolo v tomto športe, kde si zmerali so súpermi svoje sily najskôr dievčatá, ktoré hrali dobrú hru, ale v silnej konkurencii sa im nedarilo zdolať, súpera. Nám chlapcom sa darilo viac a získali sme 3. miesto.

            Naši hráči:

            Danka Balogová II.A, Natália Veličová II.A, Karin Fízeľová III.A, Barbi Mileiová III.S

            Mark Koncz I.B, Peter Teknős I.A, Áron Radoš I.B, Mário Marcinek IV.S

            Všetkým srdečne gratulujeme!

            Peter Teknős, I. A

          • Čo všetko skrýva záhrada?

          • Opýtali sme sa nášho hosťa Ing. Magdy Krchňákovej, ktorá nás poctila svojou návštevou a porozprávala nám o všetkom, čo ju zaujíma a mohlo by aj nás. Je to žena plná nápadov, kreativity a neskutočného záujmu o všetko prírodné. Porozprávala nám o bylinkách, o ich pestovaní, nezabudla niektoré doniesť, ktoré má ešte v záhrade, mätu, levanduľu, šalviu, bazalku a iné. Hovorila o ich využití, liečivých účinkoch, ale aj o tom, čo všetko z byliniek vyrába. Spomenula a vysvetlila pojem permakultúra, monokultúra, nezabudla rozprávať aj o jedovatých rastlinách.

            Keďže sme stavbári, možno budúci záhradní architekti, vo svojich spomienkach hovorila o realizácii vlastnej záhrady, kde spomenula záhradné stavby - altánok, pergolu, vyvýšené záhony a iné. Pospomínala všetko, čo prešlo jej rukami, ako sa učila aj na vlastných chybách.

            Nezabudla poradiť čo, kde a ako vysádzať, ako kombinovať rastliny, aby dávali úžitok. Ako vytvoriť skalku, zelenú strechu, špirálový záhon a iné. November a december sú poslednými mesiacmi v roku a zároveň začiatkom obdobia vegetačného pokoja. Záhradná sezóna je tento rok ukončená a my sme ju ukončili práve týmto rozprávaním.

            Ďakujeme!

            Natália Veličová, II. A

          • Anglické divadlo

          • Dňa 19.11.2019 sme sa my prváci, zúčastnili anglického divadelného predstavenia.

            Bol to príbeh o dvoch bratoch, ktorí boli dvojičky a vydali sa na cestu lesom. Boli hladní a našli muchotrávku. Jeden z nich využil situáciu, keď ho jeho brat nevidel a zjedol ju. Prišlo mu zle. Jeho láskavý brat išiel hľadať pomoc, doktora, ktorý by ho vyliečil. Dostal sa do dediny, kde boli ľudia lakomí a bezočiví. Nenašiel tam pomoc, a tak prešiel hory, doly a zoznámil sa s mnohými ľuďmi. Dostal sa aj do metra, kde jeden muž chcel spáchať samovraždu, on mu pomohol. Stal sa hrdinom mnohých ľudí. Až sa ocitol pri indiánke, ktorá mu dala zázračný liek a ten odniesol svojmu bratovi. Brat sa uzdravil a bol mu vďačný.

            Zazvonil zvonec a divadla bol koniec. Ďakujeme pani profesorkám Mgr. Zuzane Lukáčovej a Mgr. Inke Balážovej, že sme sa mohli zúčastniť na tomto zábavnom predstavení, ktoré sme si užili.

            Daniela Kardošová, I. A

          • VIANOČNÝ ŠTUDENTSKÝ VEČIEROK

          •             My, študentský parlament, sme sa rozhodli zorganizovať ples pre Vás, žiakov stredných škôl, a ukázať že aj my sme kreatívni a že aj my mladí dokážeme veci, o ktorých len snívame:

             

            Ples pre študentov STREDNÝCH ŠKÔL Radi Vás uvidíme 21.12.2019 v priestoroch Hotela Pelikán na Vajanského ul. 13.

            CENA: 22€

            • Moderná hudba
            • Program, ktorý zaujme
            • Módna prehliadka
            • Tombola
            • Kráľ a Kráľovná večierka
            • Večera
            • Studené misy
            • Voľná zábava

            Žiaci Strednej priemyselnej školy stavebnej Oskara Winklera si môžu vstupenku kúpiť osobne
            u MURÁNSKEJ Martiny (III.A)

            Máme však obmedzený počet vstupeniek, z našej školy sa môže zúčastniť len 16 žiakov.

            Vstupenku si môžete zakúpiť od 25.11.2019.

             

            Tešíme sa na Váš záujem!

            Za mestský študentský parlament Martina Muránska

             

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie