• Slnko, voda a náš plavecký kurz
          • Slnko, voda a náš plavecký kurz

          • Týmto heslom sa niesol náš plavecký výcvik. Zúčastnili sme sa ho my, druháci od 17.06.-21.06.2019. Objaviť chuť plávania sa spočiatku nie každému pozdávala lebo Lučenecké kúpalisko nemá termálnu vodu. Ale voda bola výborná.

            Túto neistotu však vykompenzovalo počasie a nálada niečo sa naučiť. Pod vedením nášho telocvikára Mgr. Jakuba Škantára sme celý týždeň tvrdo makali, zdokonaľovali si techniku plávania, hlavne tí, ktorí už vedeli plávať. A neplavci? Takých už nemáme. Pán profesor každého upozorňoval: „splývaj, dýchaj, pozor ruky, ako máš ruky“... To bolo počuť počas celého týždňa. A nemôžem zabudnúť ani na náš pedagogický dozor Ing. Kláru Galovú a Ing. Štefana Gála, ktorým ďakujeme za starostlivosť.

            Počasie nám vyšlo, prekvapil nás trochu aj dážď, ale všetko sme zvládli, bolo horúco, niektorí to pocítili aj na chrbte, ktorý im trochu pripieklo slnko. Záver kurzu bol v znamení bilancovania, čo sme sa naučili a previerkou našich schopností. V záverečnom plávaní nás pán profesor otestoval. Tu sú výsledky:

            Prsia 50 m:

            1. miesto - Peter Šüser II. S

            2. miesto - Róbert Mužík II. S

            3. miesto - Jozef Matiaš II. S

            Kraul 50 m:

            1. miesto - Martin Miklóš II. S

            2. miesto - Róbert Mužík II. S

            3. miesto - Sebastián Dirbák II. S

            Všetkým pekné plavecké leto! Ďakujeme!

            Martin Miklóš, II. S

        • Ľudia sa vracajú k oslavám letného slnovratu
          • Ľudia sa vracajú k oslavám letného slnovratu

          • Letný slnovrat je okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od rovníka na sever. Začiatok astronomického leta a letný slnovrat v tomto roku nastane 21. júna. Deň letného slnovratu je na severnej pologuli zároveň najdlhším dňom roka - Slnko je najdlhšie nad obzorom.

            Po letnom slnovrate sa na severnej pologuli dni začnú skracovať a na južnej predlžovať. Letný slnovrat patril v minulosti k veľmi dôležitým dňom, sprevádzali ho viaceré magické rituály a obrady. Podľa etnologičky Kataríny Nádaskej, dôležitým aktom bolo pálenie ohňov, pretože oheň bol oslavou Slnka a svetla. Táto tradícia má pôvod v mytológii starých Slovanov. Slnovrat bol v minulosti chápaný ako začiatok novej etapy, vhodný na regeneráciu síl prírody aj človeka.

            Rituály sa zväčša sústredili na 24. jún, deň sv. Jána Krstiteľa. Pohanský obrad sa tak spojil s kresťanskou tradíciou. V tomto čase sa tiež zbierali liečivé rastliny, lebo mali silné účinky. Významným bolo aj rituálne kúpanie sa v riekach, čím sa imitovala plodnosť žien i mužov.

            Podľa Nádaskej sa postupne vraciame k pohanským koreňom. Ľudia opäť pália ohne, zbierajú byliny, niektoré mestá a obce organizujú zábavy a kultúrne podujatia. „Je to príležitosť pre celú komunitu, aby sa stretla pri ohni, zaspievali si piesne, a neskôr na ľudovej zábave ostáva najmä mladšia a stredná generácia,“ doplnila etnologička. Zvyk pálenia svätojánskych ohňov počas letného slnovratu poznali aj Poliaci, Srbi či Chorváti.

            Vychutnajte si pekné počasie !

            Natália Veličová, I. A

        • Slávnostné vyhodnotenie súťaže Rodinný dom Velux
          • Slávnostné vyhodnotenie súťaže Rodinný dom Velux

          • Dňa 19.06.2019 sa v Bratislave v budove Twin City Tower konalo slávnostné vyhodnotenie výsledkov 11. ročníka súťaže Rodinný dom Velux.

            Našu školu reprezentovali dvaja talentovaní žiaci, Alexander Jacso s rodinným domom Projekt1 - Concrete house a Erik Szabó s rodinným domom Kompakt, obidvaja z III. A triedy. Na súťaž sa pripravovali už od januára, termín odovzdania prác bol 17.05.2019. Prácu našich žiakov porota hodnotila veľmi pozitívne. Poukázala na menšie nedostatky, ktoré môžu študenti korigovať v ďalšom ročníku súťaže Velux.

            Tento rok vyhrali rodinné domy s veľmi jednoduchým dizajnom a dispozičným riešením, ale presvetlené najmä s oknami Velux.

            Na súťaži sa stretlo 116 žiakov zo 14 stredných škôl z celého Slovenska. Aj keď sa nám nepodarilo odniesť medaily, strávili sme profesionálne cenné chvíle v kruhu rovesníkov, odborníkov z radu architektov a zástupcov spoločnosti Velux.

            Z atraktívnej budovy Twin City Tower sme mohli obdivovať krásnu panorámu Bratislavy. Priamo vedľa budovy sme mohli sledovať výstavbu najväčšej stavby Strednej Európy, prestavbu autobusovej stanice Bratislavy s hotelom.

            Aj touto cestou chcem poďakovať chlapcom za úspešnú prácu a vytrvalosť!

            Ing. Otília Kučerová

        • Otec, ty si tým človekom...
          • Otec, ty si tým človekom...

          • Každú tretiu júnovú nedeľu oslavujeme sviatok – Deň otcov. Tento rok je to 16. jún. Týmito slovami by som chcel vyjadriť poďakovanie otcovi!

            Otec, Ty si tým človekom, čo mi prezrádzal tajomstvá prírody na jesenných prechádzkach lesom, keď si ma s ľahkosťou niesol na pleciach. Otec, to Ty si človekom, ktorý mi ukázal krásu športu, to Ty si bol mojím jediným fanúšikom, keď iní o mne pochybovali. Nespočetne veľakrát si bol mojím záchrancom, či ochrancom. Ruku by si bol dal do ohňa, keď si ma bránil pred inými. A ja ani neviem, či som Ti niekedy poďakoval. Či som Ti povedal ďakujem a či to bolo zo srdca. Teraz mám tú možnosť, a tak vravím, ďakujem. Ďakujem otec za všetko, čo si pre mňa urobil, či obetoval. Aj za tie myšlienky, čo Ťa sprevádzali vždy, keď si na mňa myslel.

            Dnes tu pred Tebou stojím plný očakávaní, čo mi prinesie budúcnosť, no dúfam, že ju budeš aj naďalej zdieľať spolu so mnou a že moju vďaku pocítiš ešte mnohokrát na kľukatých cestách osudu.

            Martin Miklóš, II. S

            (Ilustračné foto: https://isha.sadhguru.org/us/en/wisdom/article/fathers-sons-karan-johar-conversation-sadhguru)

        • Slávnostná rozlúčka s maturantmi!
          • Slávnostná rozlúčka s maturantmi!

          • Slávnostná rozlúčka s maturantmi!

            Piatkové predpoludnie patrilo našim maturantom. V spoločenskej miestnosti zneli tóny študentskej hymny. Hoci to bola rovnaká hymna, aká znie počas stužkových slávností, predsa len mala akýsi iný nádych. Znela tak trochu clivo. Bolo to asi tým, že sme sa lúčili so študentmi, ktorí v nej strávili krásne štyri roky. Akokoľvek ťažké alebo ľahké boli tieto školské roky, tak piatkom sa pre maturantov definitívne zaradili do kategórie minulosť. Mnohí si určite vydýchli, ale pre všetkých to bola chvíľa, ktorá ukončila jedno krásne životné obdobie. Maturantom sa životná cesta dostala na dôležitú križovatku. Ich životné cesty sa rozchádzajú. Nech si vyberú akýkoľvek smer, chceme im zaželať pevný krok, veľa síl a nech majú okolo seba samých dobrých ľudí. Každému jednému prajeme, aby začiatok ich novej cesty otvorila úspešná maturita.

            Mgr. Inka Balážová, Ing. Angela Fajdová (triedne učiteľky)

        • Aj dievčatá vedia hrať futbal
          • Aj dievčatá vedia hrať futbal

          • Dňa 6.6.2019 sa uskutočnil turnaj dievčat vo futbale v Lučenci. Zúčastnilo sa ho 5 družstiev zo stredných škôl z Lučenca. Dievčatá ukázali veľkú bojovnosť a snahu a po štyroch zápasoch obsadili krásne 3. miesto. Dokázali konkurovať dievčatám zo Strednej zdravotníckej školy aj z Pedagogickej a sociálnej akadémie. A podarilo sa im vyhrať aj nad dievčatami z Obchodnej akadémie. Za ich vytrvalosť, húževnatosť a bojovnosť im patrí srdečná vďaka a gratulácia.

            Tu sú naše najlepšie: Daniela Balogová I. A, Ľubomíra Pocklanová I. A, Sára Rusňáková I. A, Natália Veličová I. A, Sara Valachová I. S, Lenka Karlíková II. A, Martina Muránska II. A, Fruzsina Herényiová II. S, Noémi Koroncziová II. S, Barbara Mileiová II. S.

            Len tak ďalej dievčatá, máte našu podporu!

            Balážová, Škantár

          • Predĺženie platnosti ISIC

          • Keďže od júna sa predlžujú platnosti preukazu ISIC/EURO26 a viac škôl ma k tomu otázky, posielam v skratke pár dôležitých informácii.

            1. Preukaz ISIC/EURO26 je členský preukaz, ktorý môže mať len študent denného štúdia. Držitelia preukazu majú nárok na množstvo výhod.

            Platné členstvo je vyjadrené platným preukazom s vizuálnym označením platnosti. Preukaz ISIC/EURO26 potvrdzuje status študenta len ak má platnú známku, alebo vytlačenú aktuálnu platnosť.

            2. Predlženie platnosti čipu (cez SMS) nie je predlženie platnosti Preukazu ISIC/EURO26,  ale len predlženie možnosti používať elektronickú peňaženku u vybraných dopravcov, ktorí majú elektronický systém od spoločnosti Transdata.  (Nie sú to všetci dopravcovia v SR).

            3. Na Slovensku sa pri rôznych dopravcoch môžu študenti stretnúť s vizuálnym aj s čipovým overovaním platnosti preukazu. Spôsob, akým overuje status držiteľa preukazu Váš dopravca, nájdete v jeho tarifných podmienkach. Niektorí kontrolujú platnosť preukazu obidvomi spôsobmi. Preto je potrebné mať predlženú platnosť preukazu vizuálne (známkou), aj elektronicky v čipe (sms).

            4. Pre použitie ISICu v doprave v zahraničí (napr. 75% zľava na vlaky a medzimestské autobusové spojenia v Čechách), je potrebné mať vizuálne platný preukaz (s známkou) keďže v zahraničí kontrolujú len vizuálnu platnosť. Nie elektronickú.

             

            Na prolongáciu (predĺženie platnosti) preukazu ISIC je výhodné použiť aplikáciu UBIAN. Budete mať aktuálne informcáie o platnosti zľavy na dopravu, pri prolongácii nemusí vyplňovať text SMS. Aplikácia sa dá použiť pre vyhľadávanie spojenia, dobitie kreditu na dopravnú peňaženku, na kúpu predplatného cestovného lístka. Bližšie info nájdete na tomto mieste:

            https://www.ubian.sk/prolongacia

             

            Známku ISIC 09/2020,  ktorá potvrdzuje status denného študenta po celom svete v školskom roku 2019/2020, môžete už od 1.6.2019 kúpiť na svojej škole alebo na www.objednaj-preukaz.sk

            Zdruzenie CKM SYTS

            Vysoka 32

            811 06 Bratislava

            Tel. 00421 2 3210 1970

            www.isic.sk  www.euro26.sk  www.itic.sk 

             

        • Oznam o konaní 2. kola PS 2019
          • Oznam o konaní 2. kola PS 2019

          • Oznamujeme širokej verejnosti, že 18.06.2019 sa koná 2. kolo prijímacích skúšok.

            Máme 10 voľných miest na odbore 3650 M staviteľstvo.

            Srdečne prijímame prihlášky deviatakov, ktorí neboli prijatí na žiadnu strednú školu v 1. kole PS 2019.

        • Letná škola zelenej infraštruktúry v Piešťanoch
          • Letná škola zelenej infraštruktúry v Piešťanoch

          • Dnes si už väčšina z nás uvedomuje naliehavosť riešenia problému životného prostredia. Pojem ako je ekológia alebo trvalo udržateľný rozvoj už rezonuje medzi nami čoraz častejšie. Napriek tomu existuje ešte veľa ľudí, ktorí sú k tejto problematike ľahostajní. Ľudstvo napreduje nezávratnou rýchlosťou vpred, neustále zvyšuje svoje životnú úroveň, nároky na každodenné potreby rastú. Ale na úkor čoho? Je to práve príroda, ktorá platí daň za náš spôsob života. Prvoradou podmienkou pre ekologický rozvoj je prehlbovanie ekologického zmýšľania ľudí. Implementáciou danej problematiky do vyučovacieho procesu sa tak snažíme viesť mladú generáciu k zamýšľaniu sa nad celkovou problematikou ekológie. Doviesť ich tak k zodpovednosti a zamysleniu sa nad životným prostredím, prostredím okolo nás, v ktorom žijeme, bývame, tvoríme, chodíme do práce či do školy.

            Aj preto sme sa rozhodli prijať ponuku spolupráce s Fakultou záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a zúčastniť sa Letnej školy zelenej infraštruktúry v Piešťanoch, ktorá prebiehala v dňoch od 20.5. do 24.5.2019. Letnej školy sa zúčastnilo päť študentov tretieho ročníka študujúcich záhradnú a krajinnú tvorbu (Adam Keszi, Adam Kojnok, Matej Botoš, Adrián Trajteľ a Dominik Dobiaš). Cieľom letnej školy bolo priblížiť problematiku životného prostredia a s tým súvisiacu problematiku zelenej infraštruktúry a zmien v životnom prostredí v našich mestách a na vidieku. V rámci týždenného programu sa žiaci zúčastňovali odborných prednášok venovaných hlavne témam zelenej infraštruktúry ako komplexného systému v urbanizovanom prostredí, témam o adaptačných opatreniach na zmenu klímy a ich uplatnenie v plánovaní a tvorbe. Ďalšie témy boli zamerané na dreviny a ich význam pre prostredie, techniky rezu drevín a pod. Študenti sa zúčastnili praktických cvičení a diskusií s autorizovanými architektmi. Súčasťou boli odborné exkurzie - vodný tok Dubová v Piešťanoch, Park JAMA v Bratislave a iné. Študenti mali za úlohu zmapovať, analyzovať, hodnotiť a nakoniec navrhnúť riešenie adaptácie vybraného územia v Piešťanoch.

            Dúfam, že aj napriek náročnému programu boli študenti spokojní a získali množstvo nových informácií, ktoré môžu využiť pri ďalšom štúdiu alebo v praxi. A verím, že nezískali len nové poznatky, ale aj nové kontakty a priateľstvá.

            Ing. Renata Palenčárová

        • Pozvánka
          • Pozvánka

          • Srdečne pozývame rodičov, starých rodičov, súrodencov a všetkých rodinných príslušníkov, kamarátov našich (už) absolventov, aby boli svedkami 31.05.2019 slávnostného aktu, počas ktorého si prevezmú vysvedčenia o maturitnej skúške z rúk pána riaditeľa školy. Akcia začína o 10:00.

            Tešíme sa na vašu účasť!

            Szeretettel meghívunk minden szülőt, nagyszülőt, testvért s rokont, barátot, hogy tanúi lehessenek 2019. május 31-én, ahogy friss végzőseink átveszik érettségi bizonyítványukat az igazgató úrtól. Az esemény 10:00 órakor kezdődik.

            Mindenkit szeretettel várunk!

        • Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu a najčistejšiu triedu
          • Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu a najčistejšiu triedu

          • Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu a najčistejšiu triedu

            Zvládli sme to!

            „Čistota pol života“. Toto heslo sa šírilo po chodbách našej školy po celý rok. 15. mája žiaci víťazných tried dostali od školy sľúbenú finančnú odmenu. Tento školský rok sme sprísnili kritéria a zvýšili počet kontrol tried. Niektoré triedy sa snažili viac, iné menej. Veríme, že triedy, ktoré nedosiahli vysoké body, svoje nedostatky opravia a budúci rok zahviezdia.

            Výsledky:

            3. miesto s počtom bodov 255 a finančnou odmenou 20 € získala IV. A

            2. miesto s počtom bodov 256 a finančnou odmenou 30 € získala IV. S

            1. miesto s počtom bodov 261 a finančnou odmenou 50 € získala III. A

            V mene Žiackej školskej rady chcem pogratulovať triedam a hlavne všetkým žiakom, ktorí sa starali o poriadok a skrášlili si tak svoje prostredie. Myslím, že sa to oplatilo.

            Erik Szabó, predseda ŽŠR

          • Letná škola zelenej infraštruktúry

          • Žiaci tretieho ročníka študujúci záhradnú a krajinnú tvorbu sa zúčastnia letnej školy v Piešťanoch. Kým nám nenapíšu o svojich zážitkoch, tu zverejňujem program, ktorý je bohatý a dúfame, že bude veľmi prospešný k rozvoju ich odborných zručností.

        • „Mamuša“ moja, tvoja, naša, vaša!
          • „Mamuša“ moja, tvoja, naša, vaša!

          • V každodennom zhone pod tlakom povinností si mnohokrát ani neuvedomujeme, ako sa striedajú dni pracovné i sviatočné. Tento mesiac 12. mája si pripomíname sviatok, na ktorý by sme nikdy nemali zabúdať. Je to sviatok našich najdrahších bytostí – Deň matiek. To sladké a prosté slovíčko mama znie tak dôverne a blízko. Zaznie z ústočiek malého dieťatka ako prvé alebo jedno z prvých slovíčok. Jeho zmysel je mu úplne jasný aj vtedy, ak význam iných slov ešte nepozná.

            Veď jeho mama je prvá veľká istota, ktorú v živote má. Žilo s ňou v nežnom súzvuku ešte skôr, ako ju prvý raz zazrelo.

            Neopísateľný je pocit šťastia pri narodení dieťaťa a jeho pobudnutie v maminom náručí. Táto náruč je bezpečím, ktoré dieťa už ako dojča intuitívne hľadá a nesklame ho. Veľmi ťažko by sa dala popísať vlastnosť ženy – matky, čo to znamená prijať a brániť nový život, priniesť ho na tento svet, prebdieť mnohé noci, sledovať a starať sa o vývoj a rast svojho dieťaťa, brániť ho pred nástrahami, prežívať s ním jeho radosti, ale hlavne starosti. Aj vtedy, keď z tejto malej ratolesti bude raz dospelý človek a bude mať svoje deti, ostáva pre svoju mamu v jej srdci stále dieťaťom.

            Nie je nič hrejivejšie ako „slnko“ vychádzajúce z milujúceho materinského srdca. Srdcia našich mám sú pre nás záhadou. Kde sa v nich berie toľko citu, lásky, porozumenia, oddanosti, trpezlivosti, sily, obetavosti, starostlivosti a vznešenosti. Materinskú lásku snáď ani opísať nemožno. Je dobrotivá, je trpezlivá, nemyslí na zlé, trpí pre neprávosti, všetko znáša, vo všetko dúfa a všetko vydrží. Nikdy nezahynie a nedá sa ničím nahradiť.

            Všetko najlepšie – MAMIČKY!

             

            Nika Malatincová, IV. A

            (Obrázok: http://petrzalcan.sk/den-matiek)

        • Náš úspešný medailista!
          • Náš úspešný medailista!

          •  

            Posledný aprílový deň 30.04.2019 v utorok som cestoval do Banskej Bystrice na atletické preteky - Krajské kolo stredných škôl.

             

            Hneď ako som docestoval, išiel som sa prezentovať. Pozrel som si rozpis, kedy mi začína disciplína beh na 100 m. Rozcvičil som sa a nastúpil na štart. Po menších problémoch na štarte som dobehol do cieľa, čakal som na výsledky a zistil som, že som sa prebojoval do finále.

             

            Vo finálovom behu na 100 m som dobehol druhý, takže pri vyhlasovaní výsledkov som vystúpil na strieborný stupienok a domov som si odniesol striebornú medailu a diplom. Bol to únavný, ale úspešný deň.

             

            Som rád, že som mohol úspešne reprezentovať našu školu.

             

            Martin Miklóš, II. S

              

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie