• Nezabudnuteľné víťazstvo

          • Jedno ráno, keď som vstal, bol iný deň ako inokedy. To ráno som sa bál, bol som v strese viac ako kedykoľvek predtým. Ten deň ma totiž čakala školská súťaž v behu.

            Bol tuším rok 2009 a ja som mal asi osem či deväť rokov. Bol som žiakom tretieho ročníka základnej školy v mojom rodnom meste Liptovský Mikuláš. Po výborných raňajkách sme sa vybrali autom do mesta. Bol som stále v strese. Mamina mi pomáhala vetou: „Neboj sa, zvládneš to“. S jej vierou som si veril viac a aj som veril, že to dám: „Však som súťaživý typ, ja ich predbehnem“.

            Nastal čas, keď sa určité ročníky dostavili na štartovnú čiaru. Vtedy tuším začínali deviataci. Zaznel výstrel a všetci sa rozutekali, avšak predsa len niektorí boli takí „frajeri“ leniví, že ostali poslední a len kráčali, aby sa nepovedalo. Podotýkam, že podstatou bolo, že si cestou chrúmali čipsy. Veľmi sme sa na nich smiali, akí sú a nerozumel som, ako si to môžu dovoliť. Bolo tam veľmi veľa ľudí, celá škola, rodičia, učitelia a nejakí fotografi.

            Keď sa rozhlásilo, že budú bežať ročníky tretí, štvrtý a tuším, že aj piaty spolu, dosť som sa naštval a nejako som si prestal veriť. Vtedy som súťažil s mojim najlepším kamarátom. „My to dáme, na nás nemajú“, povedali sme si a postavili sme sa na čiaru ku kraju cesty, pretože inde už nebolo ani miesto. Pamätám si, že nás bolo tak veľa, že by som ani náhodou neuhádol, koľko. Srdce mi bilo ako o život. Všetci na štarte kričali a povzbudzovali: „ Do toho, do toho!“ a v tom zaznel výstrel. Rozbehli sme sa.  Ja a môj kamarát sme sa dostávali spolu s ostatnými mojimi spolužiakmi z druhej triedy do popredia. Stále som si kontroloval pravú a ľavú stranu, či ma niekto nepredbieha. Neveril som, že sme na toľkej pozícii z toľkých žiakov. Zrazu Janko prestal bežať a ja som sa zľakol, či sa mu niečo nestalo. „ Si v poriadku?“, kričím, „Áno som, bež, buď prvý!“. Nakoniec som ho poslúchol. Udialo sa to v pár sekundách. Ani som sa nenazdal a prešla jedna, druhá zákruta a ja som si znovu skontroloval pravú aj ľavú stranu. Ľudia, musím vám povedať, že som sa otočil a zistil som, že som to mohol do cieľa odkráčať. Skupinka žiakov bežala za mnou niekoľko metrov ďaleko. Priam boli na začiatku jednej ulice a ja na jej konci. Vtedy som mal veľkú kondičku. Hrával som hokej, chodil na plávanie a celkovo som športoval. Blížil som sa do cieľa a mňa zrazu začali dobiehať. “Filip, Filip, Filip!“ kričala moja trieda a ja som pochopil, že mám pridať. Pridal som a cez cieľovú pásku som dobehol ako prvý. Celý vyčerpaný som lapal po dychu. Spolu so spolužiakmi dobehla za mnou aj mamina. „Vidíš, vravela som, že to dokážeš“. Po chvíli prišlo na rad vyhodnocovanie a fotenie. Z každých skupín si výhercovia museli zastať na stupne víťazov. Nechcelo sa mi veriť, že ja budem stáť prvýkrát v strede na tom najvyššom stupni a stále som sa smial. „Gratulujem ti, ja som ti veril“, došiel za mnou Janko. Zrazu sa ozval z reproduktora hlas pána primátora: „A prvé miesto získava Filip Sajko, gratulujem“. Veľmi som sa hanbil a usmieval sa. Stále som tomu neveril. Keď som si zastal na stupeň víťazov, bol to úžasný pocit. Všetci si nás fotili a kričali. Bol som na seba hrdý. Na ďalší deň sme boli v novinách, kde sme mali spoločnú fotku.

            Večer som prišiel domov a pozrel si ceny, ktoré som vyhral. Dostal som knižku a tričko olympiády, ktoré mám dodnes v skrini spolu s diplomom a vždy si rád zaspomínam na tie časy, keď som vyhral prvé miesto „v mojom Mikuláši“. S úsmevom na tvári si spokojný a celkom vyčerpaný líham do postele s vetou: „Dnes som mal rande so svojim mestom“.

            Filip Sajko, IV. A

        • Na pôde Strednej priemyselnej školy stavebnej sa zrodila študentská iniciatíva
          • Na pôde Strednej priemyselnej školy stavebnej sa zrodila študentská iniciatíva

          • Asi ste si všetci všimli v akom svete žijeme. Žijeme konzumným štýlom života. Každé zrnko na našej Zemi je využívané rôznymi developermi, investormi, podnikateľmi. Stromy sa rúbu na výrobu nábytku, domov na vykurovanie. Spracúvajú sa na papier, či už na písanie alebo na utieranie nosa, či špiny na kuchynskej linke. No myslí tu niekto aj na to, že sa míňajú a pomaly nám dochádza kyslík? Sme síce v korunách stromov, ale takýmto štýlom si raz podpílime pod sebou vlastný konár. Nebudeme sa pozerať na mínusy iba na plusy, prachy do vačku a ostatné ma netrápi. Toto takto nemá byť. Našu prírodu si máme chrániť. V poriadku, rúbme lesy, ale nech tí, ktorí lesy rúbu, nech vysadia o 20% viac ako vyrúbali! Slovensko tento systém bohužiaľ nemá. Všetci pozerajú na seba, koľko majú, koľko si nakradnú poprípade slušne zarobia.

            Ďalším problémom na Slovensku sú kopy odpadu na povolených, ale žiaľbohu aj na nepovolených skládkach. Sme pre Európu len jedno veľké smetisko. Nezmyselne si kupujeme odpad až domov. Kupujeme igelitky, ovocie zabalené v plastovom obale, kupujeme jednorázové plasty. Mohli by sme ich recyklovať. Najlepšie by samozrejme bolo nenosiť tento odpad domov, mať jednu fľašu na vodu, nakupovať v maloobchodoch s čapovanou drogériou, kúpiť si radšej ľanovú tašku a s ňou si brať zeleninu z tržníc, mäso brať do nádob nie do sáčku a mnoho iných vychytávok, ktoré by pomohli, aby sme neprodukovali toľko plastu. Toto všetko si však treba naplánovať, premyslieť. Sme však leniví, chceme všetko zjednodušovať. Niektorí ľudia až nerozmýšľajú pri tom, ako veci využívajú. Vyberú sa na výlet do hôr na turistiku, zoberú si dvojlitrovú plastovú fľašu plnú vody. Váži možno cez dva kilogramy. Keď túto vodu z plastovej fľaše vypijú, zostane im prázdna niekoľko gramová plastová fľaša. Človek si povie, odpad vyhodím, nebudem to predsa nosiť. Tak ju vyhodí a fľaša sa bude rozkladať asi 500 rokov. Toto spraví jeden človek. Lenže koľko je nás na tomto svete a koľko ľudí takýmto spôsobom rozmýšľa. Je také ťažké zobrať tú prázdnu niekoľkogramovú fľašku domov do koša? Myslím, že nie.

            Naša situácia je kritická. Musíme začať ľudí informovať, čo sa deje, čo nám hrozí, keď budeme rozmýšľať a konať takýmto spôsobom. Musíme sa zmeniť, robiť veci inak ako doteraz. Treba obnovovať naše lesy, pretože na ich stav sa už nedá pozerať. Zároveň ich treba čistiť od voľne pohodeného odpadu, od plastov, skla, ktorý sa tam dostal vďaka nám. Napravme svoje chyby, urobme krok vpred, zmeňme sa!

            Trápila ma táto situácia. Chcel som zmenu, ale čo urobí človiečik ako ja. Potreboval som skupinu ľudí, ktorí majú podobné názory ako ja a záleží im na svojom okolí a na svojej budúcnosti. Preto som svojich priateľov informoval pomocou sociálnych sietí o tomto mojom názore. Zverejňoval som to s maličkou dušičkou a v hlave si tak natipoval, že sa mi ozve 10 . Po asi 12 hodinách sa mi ozvalo 40 ľudí. 40 ľudí, ktorí chcú zmenu, ktorí aj mali podobnú myšlienku, ale nevedeli, čo a ako robiť. Bol som veľmi prekvapený, koľko ľudí sa mi ozvalo. Myslel som si, že na prírode záleží len pár ľuďom, že to nie je nejaká závažná téma pre ostatných. Mýlil som sa. S týmito ľuďmi som začal komunikovať, dával som im najavo, že som rád, že sa ku mne pridali. A oni boli radi ešte viac. Vysvetlil som im podrobnejšie náš program a  s ním súhlasil. Chýbalo nám už len meno našej skupiny. A tak sa teraz voláme Dobrovoľníci Novohradu. Prečo tento názov? Z dvoch hľadísk. Pretože členovia tejto dobrovoľníckej skupiny sú zo všetkých kútov Novohradu a pretože sa chceme o tento kúsok Slovenska ,,starať“. Chceme čistiť lesy od voľne pohodeného odpadu a vysádzať stromčeky. Keďže sme chceli všetci začať, vybrali sme dátum 1.9.2019, kedy bol náš prvý ,,čistiaci deň“. Bolo nás osem. Je ťažké zhodnúť sa na jednom dátume toľkí ľudia, ale aspoň nás bolo niekoľko. Vyzbierali sme 8 plných vriec. Po našom čistení som mal neskutočne dobrý pocit, urobili sme niečo užitočné pre naše okolie. Našli sme rôzny odpad od pneumatiky po fólie, sklo a samozrejme plasty. Všetko sa to nafotilo a postovalo na sociálne siete. Po týchto zverejneniach sa nám začali ozývať rôzne dobrovoľnícke skupiny ako clean.piestany, očamiprírody zo Zvolena a UpracmesiSlovensko. Vtedy som zistil, že nie sme sami. Po prvom upratovaní sme tak všetci premýšľali, čo ďalej. Ako pracovať, kam chodiť, kto by nám mohol pomôcť. A keďže som poznal pána Pavla Baculíka z mojej strednej školy stavebnej v Lučenci, môj prvý krok bol za ním. Pretože je viceprimátor mesta Lučenec. Po vysvetlení našich plánov, kto sme, čo robíme, pán Baculík najprv nevedel, či si robím srandu alebo to myslím vážne. Citujem jeho výrok: ,,Žasnem!“ Dohodli sme sa na ďalšom termíne čistenia a s radosťou nás bude podporovať v našich aktivitách formou darovania vriec, kontajnerov a občerstvenia. Nečakal som takúto podporu od mesta Lučenec a som im vďačný za všetko. Ďalšie čistenie 29.9.2019: moje očakávania boli tak 30 ľudí. No prišlo ich neuveriteľných 80 dobrovoľníkov. A vyzbierali sme 150 vriec odpadu. Neskutočné číslo. Toto dokážu ľudia nazbierať za 2 hodiny. Ľudia, ktorí chcú niečo dokázať a ktorí chcú bojovať.

            Po týchto dvoch čisteniach som sa pýtal našich dobrovoľníkov, prečo toto všetko robia. Ich odpovede boli napríklad:

            ,,Pre dobrý pocit, pretože nám záleží na našom okolí, na našej budúcnosti. A chceme dokázať to, že nie sme skazená generácia, ktorá pozerá neustále do mobilu, ale že aj zbierame informácie, ktoré sú užitočné pre nás.“ (Radana Toldyová)

            „Lebo je to podľa mňa veľmi dobrá myšlienka, ktorou sa dá prírode pomôcť a aspoň sčasti ju odbremeniť od tých všetkých záťaží, ktorými ju trápime.“ (Matej Klimo)

            „Pretože lesy sú podmienkou nášho prežitia, dávajú nám kyslík, život. A povinnosťou človeka je starať sa o to, čo nám dáva dôvod žiť. Človek si chce v lese oddýchnuť, nadýchať sa čerstvého vzduchu. A nie ničiť ju odpadom, znečisťovať prírodu. Ale žiaľ, stále sa nájdu osoby, ktoré to robia. A preto sme tu my, pre čistý život, pre čistý vzduch, pre čisté lesy.“ (Richard Nagy)

            Ľudia, ktorým na našej prírode záleží. Som na nich hrdý!

            Plánujeme naďalej čistiť lesy od odpadov. Takže, ak sa chceš k nám pridať aj ty, neváhaj, kontaktuj nás na Instagrame (dobrovolnici_novohrad), na Facebooku (dobrovoľníci novohradu) alebo emailom dobrovolnicinovohrad@gmail.com. Budeme radi, keď nás bude čo najviac. Sleduj sociálne siete ,aby si nezmeškal žiadnu akciu. Príď, kedy sa ti bude dať. Je to na báze dobrovoľníctva. Využi svoj voľný čas na niečo prospešné pre každého. Chceme predsa mať pred aj za sebou poriadok. A takisto, aby si ľudia uvedomili, že odpad nepatrí do prírody a treba proti tomu bojovať! Tešíme sa na každého.

            S pozdravom vedúci dobrovoľníkov Jakub Matúška a zástupca Dominik Maurer,

            Dobrovoľníci Novohradu.

            Jakub Matúška, IV. A

        • Cezpoľný beh
          • Cezpoľný beh

          • Táto vytrvalostná atletická bežecká disciplína sa uskutočňuje v členitom teréne. Na pretekoch súťažia väčšinou jednotlivci aj družstvá.

            Pozrime sa trošku do histórie tejto disciplíny. Prvé majstrovstvá Anglicka sa konali v roku 1876 a v teréne zablúdili všetci štartujúci. V roku 1903 sa prvýkrát uskutočnili preteky s názvom Kros národov, ktoré sa stali predchodcom súčasných majstrovstiev sveta v tejto disciplíne. Od roku 1973 sa v krose uskutočňujú oficiálne majstrovstvá sveta, ktoré organizuje Medzinárodná atletická federácia (IAAF)

            Aj naše mesto Lučenec organizuje každoročne súťaž v Cezpoľnom behu, kde reprezentujú našu školu tí najlepší alebo tí, ktorí to chcú skúsiť a zmerať si svoje sily v konkurencii.

            Dňa 4.10.2019 sa konalo obvodné kolo v kategórii žiaci SŠ. Mestský park v Lučenci sa zaplnil študentami stredných škôl a v silnej konkurencii sa našim športovcom darilo.

            V súťaži jednotlivcov získal 2. miesto - Adam Keszi IV. S.

            V súťaži družstiev sa o 2. miesto pričinili - Jakub Ťažký I. A, Adam Keszi IV. S.

            Našim chlapcom gratulujeme a sme radi, že úspešne reprezentujú našu školu.

            Danka Balogová, II. A

        • Horehronské hry v atletike
          • Horehronské hry v atletike

          • Banskobystrický samosprávny kraj usporiadal 2. októbra 2019 už 58. ročník hier v atletike žiakov základných a stredných škôl, tzv. Horehronské hry, ktoré sú najstarším atletickým podujatím v kraji. Ako každý rok, tak aj tento ročník finančne podporil BBSK.

            Hry sa uskutočnili na štadióne SNP na Štiavničkách v Banskej Bystrici. Súťažilo sa v disciplínach: beh na 100, 800 a 1500 m (chlapci), v skoku do výšky, diaľky, vrch guľou.

            Každý pretekár mohol štartovať maximálne v dvoch disciplínach. V silnej konkurencii a za krásneho počasia sa nám podarilo získať:

            3. miesto v behu na 100 m – Martin Miklóš, III. S

            Ani ďalší naši atléti sa v silnej konkurencii nestratili a obsadili pekné miesta.

            Tu sú všetci zúčastnení: Danka Kardošová I. A, Fruzsina Herényiová III. S, Martin Miklóš III. S.

            Všetkým atlétom gratulujeme a tešíme sa na ďalšie krásne úspechy!

            Martin Miklóš, III. S

        • O pohár riaditeľa školy
          • O pohár riaditeľa školy

          • Futbalový zápas „ O pohár riaditeľa SPŠS O. Winklera“ v Lučenci má už niekoľko ročnú úspešnú tradíciu a tento rok je to už 14. ročník. Cieľom tohto turnaja je vyhľadávanie a podpora talentovanej mládeže z 8. a 9. ročníkov základných škôl. Organizátor turnaja pozorne sleduje jednotlivé zápasy, na základe ktorých vyberie tých najlepších.

            30. septembra sa na ihrisku ZŠ Vajanského, stretlo 7 mužstiev žiakov základných škôl:

            1. ZŠ Novomeského Lučenec

            2. ZŠ Školská Fiľakovo

            3. ZŠ MRŠ Lučenec

            4. ZŠ Haličská cesta 7 Lučenec

            5. ZŠ Vajanského Lučenec

            6. ZŠ Balog nad Ipľom

            7. ZŠ Kokava nad Rimavicou

            Z jednotlivých mužstiev sa vyžrebovali dve skupiny. Hralo sa v rámci skupiny, každý s každým. Zápasy trvali 15 minút, podľa vopred stanovených pravidiel. Viedli ich rozhodcovia, žiaci IV. S triedy SPŠS O. Winklera. Všetky zápasy prebehli v rámci fair play, hoci boje boli neúprosné a niektoré mužstvá hrali ozaj pekný futbal.

            Okolo obeda skončili boje v skupinách a o tretie miesto si zahrali mužstvá, ktoré skončili na druhých miestach svojich skupín. Vyhrali všetci zúčastnení, dokázali, že radi športujú.

            Konečne prišlo finále, kde školy fandili tomu svojmu mužstvu. Tu sú výsledky:

            1.  miesto: ZŠ Novomeského Lučenec

            2.  miesto: ZŠ Školská Fiľakovo

            3.  miesto: ZŠ MRŠ Lučenec

            Z hľadiska organizácie patrí vďaka Základnej škole Vajanského za poskytnuté priestory, žiakom IV. S triedy Dominikovi Dobiašovi, Adriánovi Trajteľovi, Adamovi Keszimu, Lukášovi Telekovi, zvukárovi, ktorý sa staral o dobrú hudbu, fotografovi, ktorý zachytil neskutočné momenty.

            Všetkých šikovných futbalistov radi privítame v našej škole, kde sa neustále venujeme športovým nadšencom. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník turnaja a veríme, že pribudne aj viac základných škôl.

            Športu zdar a futbalu zvlášť!

          • Európsky deň jazykov

          • Každoročne sa na našej škole dňa 26. septembra oslavuje Európsky deň jazykov. Naši profesori sprostredkúvajú informácie nám študentom, aké sú jazyky pre nás nesmierne dôležité a ako nám pomáhajú v našom smere, ktorým nás vedú.

            Vzdelanie, ktoré dostávame každý deň v podobe nášho materinského jazyka slovenčiny a pre nás cudzieho jazyka angličtiny je v našich životoch veľmi podstatné.

            Tohtoročný Európsky deň jazykov bol poňatý „stavbársky“.

            Na hodinách angličtiny nám bolo pustené video, po anglicky, ktoré nám priblížilo svet prírodných stavieb. Na videu sme videli rôzne domy, ktoré boli postavané z prírodných materiálov a ukážku toho ako sa takýto dom stavia.

            Keď sa pozrieme okolo seba, každý deň sa dozvedáme niečo iné a inak to nebolo ani dnes.

            Tento deň, by sa mal tradične dodržiavať každý rok na našej škole a byť aspoň malou poctou pre JAZYK.

            Marína Gorobec 3.A

        • Dnes som mal rande so svojim mestom
          • Dnes som mal rande so svojim mestom

          • Bývam v malebnom mestečku na juhu Slovenska. Mám tu kamarátov, známych a celú moju rodinu. Nič mi tu nechýba. Rád chodím do školy, aj keď musím dochádzať do susedného mesta. Máme dobrý kolektív. Miška, Jarka a Karol sú moji naj kamoši. Trávime spolu veľa času. Škoda, že majú na život v našom meste iný názor.

            Je pondelok ráno. Vôňa maminej omelety ma dvíha z postele. Rozospatý vchádzam do kuchyne a mama ma víta s prekvapujúcou informáciou: „Počul si, že Miška sa sťahuje?“ „Čo?“ - prekvapene som sa na ňu pozrel. Neveril som vlastným ušiam. Myslel som si, že ešte spím. „To nemôže byť pravda. Veď mi nič nespomínala.“ „Rozprávala som sa s jej rodičmi a vraveli mi, že odchádzajú.“ Moja mama a jej sú kolegyne. Rýchlo som do seba nahádzal omeletu a utekal do školy.

            Vojdem do triedy a tam Jarka s Karolom si niečo šuškajú. Mišku nevidím nikde, hoci je vždy medzi prvými v triede. „Ahojte, Miška tu ešte nie je?“ - opýtal som sa. „Nie je, balí sa. Zajtra už odchádza. Ty o tom nevieš?“ „Nie, neviem. Mám pocit, že okolo mňa to už všetci vedia okrem mňa“ - nahnevane som zašomral.

            Mali sme hodinu slovenského jazyka, kde som schytal hneď dve trojky. Celý čas som myslel na Mišku.

            Po škole som sa vybral k nej. Otvorila mi Miškina mama. Vošiel som do Miškinej izby a ona sa fakt balila. „Ahoj. Vážne? Odchádzaš a mne nič nepovieš?“ - vyčítavo som jej povedal.

            „Nehnevaj sa, ale viem, ako by si zareagoval. Ja mám na túto dieru iný názor.“ - flegmatik. „Dieru? Cha! Dovoľ mi presvedčiť ťa o opaku. Zajtra si môžeme dať rande.“ - sebaisto som vystúpil. „Haha, rande?“ - vysmiala ma, aj keď nechápem prečo. „Áno rande! Ty, ja a mesto. Rande v trojke. Ukážem Ti krásy nášho okolia. Ja si takéto rande so svojim mestom užívam často.“ Každú sobotu sa vyberiem na bicykli a obdivujem okolitú krásu.

            „Dobre teda presvedčil si ma. Nedávam ti veľkú šancu, ale môžeme to skúsiť. Aspoň vieš, prečo som ti to nepovedala. Bála som sa tvojich bláznivých nápadov. Lenže máš čas do štvrtej. O piatej odchádzam.“ - prísna ako učiteľka.

            „Dobre, zajtra o siedmej ráno buď pripravená na cyklotúru.“ Miška len prikývla. Vedela, že pustiť sa so mnou do hádky sa neoplatí.

            Je presne 7.00 a ja zvoním pri Miškiných dverách. Zabudol som na jej nepresnosť, takže som si ešte počkal 10 minút. Otvorili sa dvere a v nich rozospatá Miška v prilbe. Vyzerala dosť komicky.

            Nasadli sme na bicykel a vyrazili. V pláne som mal desaťkilometrovú trasu cez miesta, ktoré som ja sám objavil. Bolo desať hodín a my sme ešte neboli ani v polovičke. Nepočítal som s Miškinou, tak strašnou kondičkou. Celú cestu nadávala. Bola zlatá. Keby vedela cestu späť domov, tak by sa otočila a odišla. Lenže nevedela. Takže jej nezostávalo nič, iba ma nasledovať. „Toto má byť to tvoje rande? Taká hlúposť, že rande s mestom.“ - kričala po mne. „Už sme tu.“ - úsmevom na perách som jej zakričal. Zastali sme uprostred cesty vedľa lesa. „Kde? Však tu nič nie je“ - gúľala očami. „Ale je.“ - ukázal som hore na kopec. „Tam pôjdeme“. Miške nezostávalo nič iné len ísť za mnou. Už sme boli hore. Nadávala ako nikdy predtým. Priznávam mne sa to páčilo. Miška lapala po dychu a keď uvidela tú krásu onemela. Celé mesto na dlani. Okolitá príroda ako z rozprávky. Potôčik, lúka plná kvetov, hory a naše mesto. „Vidíš. Takéto rande ja mávam. A ty chceš odtiaľto odísť?“ V batohu som mal pripravený obed s dekou. Sadli sme si na deku a najedli sme sa. Rozprávali sme sa o rôznych témach a čas letel. Ani sme si neuvedomovali, koľko je hodín. Cítili sme sa veľmi dobre. Mala veľmi pekný úsmev. Až teraz som si uvedomil, aká je pekná. Myslím si, že rovnaké myšlienky mala aj ona. Nakoniec to nebolo rande v trojici s mestom, ale iba ja a Miška.

            Cesta späť bola ešte príjemnejšia. Mesto bolo zrazu farebnejšie popri Miške. Ruka v ruke sme si kráčali. Už sa stmievalo. „Ešte chceš odísť?“ - bojácne som sa jej opýtal. Pozrela sa na mňa, pobozkala ma a povedala: „Rande v trojici s mestom bolo pekné, ale rande s tebou bolo krajšie. Len teraz som si uvedomila, čo je okolo nás a kto vedľa mňa stojí.“ Tieto slová boli najkrajšie, čo som kedy počul. Ďalšia etapa môjho života je predo mnou.

            Erik Szabó, IV. A

            (Ilustračné foto: https://felvidek.ma)

          • POZOR, máš šancu zmeniť študentský život v našom meste!

          • Dňa 1.10.2019 sa konalo zasadnutie školského parlamentu na Mestskom úrade v Lučenci v zasadacej miestnosti. Z každej strednej školy na území mesta boli delegovaní dvaja zástupcovia, ktorí zastupujú záujmy či požiadavky žiakov.

            Na začiatok Mgr. Sárová otvorila zasadnutie a informovala o programe ustanovujúceho zasadnutia. Ďalším podstatným bodom programu bola úloha zvoliť si predsedu a podpredsedu, ktorí budú vždy dostupní a pripravení aktívne viesť skupinu, či tlmočiť nápady, ktoré sa zozbierajú. Tiež sme sa rozdelili do štyroch nasledovných komisií: komisia kultúry, športu, propagačno-mediálna a komisia sociálnej prevencie.

            Bol nám poskytnutý priestor na vytvorenie niečoho, čo je nám blízke. Spojili sme záujmy a dospeli k nápadu zorganizovať „Vianočný večierok", ktorý zaujal všetkých zúčastnených. Na tejto akcii máme možnosť ukázať naše zručnosti, talent, kreativitu a najmä zodpovednosť.

            Tešíme sa na spoluprácu a týmto vyzývame spolužiakov, aby sa s nami podelili o nové nápady, ktoré by sme s podporou Študentského parlamentu mohli zrealizovať.

            Martina Muránska, Marína Gorobec, III. A

          • Súťaž o najkrajšiu triedu a o najlepšiu triedu v prospechu

          • Školský rok začal a s ním aj známa súťaž o najkrajšiu triedu. Pravidelná kontrola tried začína od októbra. Kontroly nebudú dopredu oznamované. Hodnotiaca komisia bude chodiť po triedach, bodovať a sledovať tieto kritéria :

            -vyloženie stoličiek

            -poriadok v triede a v laviciach

            -poriadok okolo koša

            -čistota stien

            -zotretá tabuľa

            -kvety

            -nástenka.

            Vyhodnotenie súťaže bude v máji. Prvé tri miesta získajú finančnú odmenu. Minulý školský rok bol úspešný a výsledky boli veľmi tesné.

            Veríme, že tento rok sa triedam bude dariť ešte lepšie.

            Erik Szabó, predseda ŽŠR

        • Terakotová armáda
          • Terakotová armáda

          • Dňa 25.9.2019 sme sa III. A a III. S vybrali do miestnej synagógy, aby sme si prešli výstavu čínskej terakotovej armády.

            Na začiatku výstavy nás čakal film, v ktorom sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácii, najmä o výrobe týchto vojakov. Čínska terakotová armáda bola objavená v roku 1974 neďaleko mesta Si-an v provincii Šen-si. Robotníci sužovaní suchom sa rozhodli vykopať studňu a namiesto vody našli niekoľko sôch koní a vojakov. Väčšina sôch je v mierne nadživotnej veľkosti (1,83-1,95 m), ale sú tu i sochy v zmenšenej mierke. Odhadovaný počet postáv je viac ako 8000 bojovníkov, 130 vozov s 520 koňmi.

            Zaujímavosťou je, že každá socha má iný výraz v tvári. Túto terakotovú armádu dal vytvoriť cisár Š’-chuang-ti v 3. storočí pred Kr. na ochranu hrobky. Od roku 1987 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dnes patrí toto mauzóleum k najväčším čínskym pamiatkam.

            Barbi Mileiová, III. S

        • Neopakovateľná jeseň
          • Neopakovateľná jeseň

          • 23. september je prvým jesenným dňom. Jeseň má svoju neopakovateľnú a jedinečnú atmosféru. Definitívne sa rozlúčime s teplými letnými dňami aj s myšlienkami na ich návrat. Sú chladnejšie rána, cestou do školy som už po pár krokoch definitívne prebudená a naštartovaná do nového dňa.

            Okúzli nás čarovná jesenná farebnosť, na ktorú v opojení jari vždy zabudnem. Muškáty v debničkách striedajú otužilé vresy, predzáhradky sú plné chryzantém, na stromoch visia jabĺčka. Záhrada je plná nenapodobiteľnej krásy. Jeseň si vychutnávam ešte viac, keď vybehnem do lesa, kde cítiť vôňu machu a húb, svieži vzduch a kopy pestrofarebného lístia.

            Jeseň je krásna a možno príde ešte aj babie leto. Preto užívajte si jeseň!

            Pestrofarebnú chuť do učenia Vám prajem,

            Barbi Mileiová III.S

            (Ilustračné foto: https://images.app.goo.gl/YK5HTeAfSrSDuJZt7)

          • Európsky týždeň mobility

          • ETM prebieha každý rok od 16. do 22. septembra a umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Motivovaním jednotlivcov, aby si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklistika, môžeme znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť z mestských častí príjemnejšie miesta pre život a prácu.

            Témou ročníka 2019 je Bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom PREJDIME SA SPOLU! Tento rok počas ETM bude dôraz kladený na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie a osobný bankový účet.

            Mestá, ktoré podporujú pešiu chôdzu či jazdu na bicykli sú vnímané ako atraktívnejšie, s nižšími emisiami, menším preťažením a vyššou kvalitou života pre svojich obyvateľov.

            Sme zvedaví na Vaše aktivity! Zverejnite vhodnú, tematicky ladenú fotografiu na náš instagram #europskytyzdenmobility a inšpirujte tak aj ostatných.

            Barbi Mileiová, III.S

          • Biela pastelka

          • Pomôžte aj vy!

            20. septembra 2019 vás počas 3. vyučovacej hodiny navštívia dvaja žiaci v doprovode Mgr. Lukáčovej. Budú mať pri sebe urničku, do ktorej môžete prispieť na dobrý účel. Ak prispejete aspoň 1 €, dostanete odmenu vo forme bielej pastelky. Počet pasteliek je obmedzený. 

            Ďakujeme vopred v mene Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska!

          • V auguste vrcholí leto!

          • V auguste vrcholí leto, september je pomalým začiatkom jesene. Svieže letné rána s kvapkami rosy striedajú stále ešte slnečné dni a príjemné podvečery.

            V tejto atmosfére zapadajúceho slnka ožíva aj naša školská stránka. Koniec leta a začiatok jesene patrí aj nám učiteľom, ktorí po dovolenke opäť zarezávajú v škole.

            Preto milí kolegovia, veľa chuti, zdravia, radosti a elánu do nového školského roka!

            A aby sme nezabudli aj na našich študentov, tak veľa tvorivých inšpirácií a chuť učiť sa!

            Nezabudnite, práca šľachtí človeka!

          • Oznam

          • Úradné hodiny pre žiakov a verejnosť

            v čase od 8. 7. 2019 do 23. 8. 2019:

            PONDELOK    7:00 – 13:00

            UTOROK         7:00 – 13:00

            STREDA          7:00 – 13:00 

            ŠTVRTOK       7:00 – 13:00

            PIATOK           7:00 – 13:00

             

            Vchodové dvere sa aj v čase úradných hodín uzamkýnajú,

            v prípade potreby zvoňte, príp. volajte na tel. č. 047/4321072.

             

                       Ďakujeme za pochopenie!

        • Študent roka
          • Študent roka

          • Občianske združenie Scholaris tento rok už desiatykrát prideľovalo cenu „NAJLEPŚÍ ŠTUDENT“ v troch kategóriach.

            V kategórii „NAJLEPŚÍ ŠTUDENT v prospechu“ v školskom roku 2018/2019 dostali ocenenie až traja naši študenti, ktorí mali aj v 1. aj v 2. polroku na vysvedčení samé jednotky!

            Sú to:

            Nikoleta MALATINCOVÁ, IV. A

            Barbara MILEIOVÁ, II. S

            Jozef KELEMENT, I. A

            V kategórii „NAJLEPŚÍ ŠTUDENT vo vedomostných súťažiach“ si rozdelili cenu traja žiaci, ktorí sa ako družstvo „OSZI“ umiestnili na 2. mieste v medzinárodnej súťaži „Kreatívne stavbárske ruky“ (KÉK) v Székesfehérvári.

            Sú to študenti:

            Réka BÁLINTOVÁ, IV. A

            Tamás BALGA, IV. A

            Márk KOVÁCS, II. A

            V tretej kategórii „NAJLEPŚÍ športovec“               boli ocenení dvaja najlepší, ktorí získali zlaté medaily a ďalšie ocenenia na medzinárodných turnajoch:

            Krisztián DEME, I. A v silovom trojboji a

            Adam KESZI, III. S vo futsale.

            Všetkým ocenením gratulujeme, nech si finančnú odmenu využijú rozumne a prajeme im príjemné prázdniny!

            Ing. Klára Pandi

        • Leto, leto, leto
          • Leto, leto, leto

          • Slnko v tvári, obľúbené šaty či bezstarostné vysedávanie na terase alebo balkóne, to je ideálna trojica na užívanie si oficiálnych letných dní. O letnej dovolenke básnia ľudia takmer od polovice februára. Vďaka lákavým ponukám cestovných kancelárií začali rozmýšľať, kam v lete za oddychom, pohodou, tichom a leňošením.

            Aj mestá sa v júli a auguste mierne vyľudňujú, život ide akosi pomalšie pokojnejšie. Koláče chutia sladšie, káva intenzívnejšie a rozhovory sa stávajú hlučnejšie vďaka smiechu.

            Leto to sú bezstarostné dlhé večery, neplánované dobrodružstvá, úsmevy okoloidúcich ľudí a spontánne rozhodnutia, na ktoré počas celého roka nemáme odvahu.

            Aj naša školská stránka bude trocha leňošiť, ale o to intenzívnejšie sa bude tešiť na začiatok školského roka.

            Užite si leto milí kolegovia, oddýchnite si a s elánom v auguste do roboty.

          • Letná brigáda

          •  

            Ak hľadáte na leto brigádu v odbore, ktorý študujete, tak tu je celkom zaujímavá ponuka - možno n ielen na leto.

            Ing. arch. Krisztián Szabó, autorizovaný architekt hľadá šikovných žiakov alebo absolventov staviteľstva v oblasti architektúry na pozíciu projektant.

            Je možná aj samostatná práca aj na diaľku, podľa skúseností. Maďarčina je vítana, no nie však podmienkou.

            Ak by mal niekto záujem, tak kontaktujte priamo pána inžiniera.

            Ponuka platí aj pre skúsenejších kolegov s dlhoročnou praxou.

             

            ARCHITEKT Krisztián Szabó

            mobil SR: +421/905896402

        • Športový deň
          • Športový deň

          • Žiť zdravo a šťastne

            25. jún sa na Strednej priemyselnej škole stavebnej Oskara Winklera v Lučenci stal športovým dňom. Prostredníctvom zástupcov Žiackej školskej rady pod vedením Erika Szabóa si študenti vyberali aktivity, ktorými by si spestrili takmer voľný deň po koncoročnej klasifikácii.

            Škola s bohatou športovou tradíciou ponúka žiakom už tradične možnosť venovať sa mnohým športovým disciplínam niekedy aj na profesionálnej úrovni. Vedenie školy vytvára podmienky pre jednotlivcov ale aj pre kolektívy. Tohto roku už tradične fungovali disciplíny ako futbal, volejbal, petang, stolný tenis, turistika, badminton, inline korčuľovanie, ale ako úplná novinka aj boj s lukom.

            Športovanie študentov aktívne podporil pán riaditeľ Mgr. Ladislav Vikor. Pod jeho vedením študenti absolvovali 46 km dlhú cyklotúru do Ružinej, ktorá preverila ich fyzickú kondíciu. Koordináciu a presnosť mušky určite precvičili novodobí lukostrelci. Zásluhou pána zástupcu Mgr. Bónu si zahrali tentoraz nie počítačovú hru. Všetci pedagógovia školy prispeli svojou troškou a výsledkom bola dobrá nálada a iste aj pocit, že v tento deň všetci urobili niečo pre svoje zdravie.

            Špeciálnym hosťom podujatia bol dnes už vynikajúci športovec Dukly Banská Bystrica, bývalý žiak športovej triedy, Michal Mojžiš. Stručne a jasne, ako sa na športovca patrí, prezradil svoj recept na vynikajúcu športovú kariéru a súčasne úspešné štúdium na univerzite: mať pevnú vôľu a pracovať, nevyhovárať sa, ísť si za svojím cieľom.

            Dosiahnutie akéhokoľvek cieľa je nielen v športe, ale aj v živote veľkou motiváciou. Veď žiť zdravo a šťastne je túžbou každého človeka, a preto stavebná priemyslovka podporuje všetky aktivity, ktoré tento cieľ napĺňajú.

            Olívia Sojková

        • Volejbalový turnaj
          • Volejbalový turnaj

          • Volejbalový turnaj o Pohár riaditeľa Strednej zdravotníckej školy v Lučenci má už 12 ročnú tradíciu, kvalitnú organizáciu, ako i chuť si zašportovať. Nebolo to inak ani 24. júna 2019, keď sa stretlo 6 tímov, ktoré predviedli napínavé súboje s plným nasadením, bojovnosťou i herným kumštom.

            Volejbalisti i diváci si užili slniečko, ale nielen počasím bol turnaj vydarený. Náš tím si bojovnosťou a elánom vybojoval 3. miesto.

            Všetkým srdečne gratulujeme!

            Inka Balážová

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie