• Oznam - Értesítés

          • Ctení rodičia, milí žiaci!

            Riaditeľstvo školy oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2024-25 je naplánované na 02.09.2024 so začiatkom o 8:00 (na školskom dvore). Buďte dochvíľni, nemeškajte!

            Milí prváci, dostavte sa do školy na 7:45 a pri vchode si počkajte na svojich triednych učiteľov.

             

            Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

            Értesítjük Önöket, hogy a 2024-25-ös tanév ünnepélyes megnyitójára 2024. szeptember 2-án 8:00 órai kezdettel kerül sor az iskola udvarán. Ne késsetek!

            Kedves Elsősök!

            Az lenne a kérésünk, hogy már 7:45-re legyetek az iskolában, és a bejáratnál várjátok meg új osztályfőnökötöket.

             

            Csaba Bóna

        • SNP - SzNF
          • SNP - SzNF

          • Keď sa niekto dožije osemdesiatich rokov, všetci skonštatujeme, že ide o krásny, požehnaný vek a oslávencovi úprimne želáme hlavne veľa zdravia. Ako je to, keď sa takéhoto jubilea „dožívajú“ udalosti, ktoré v našich dejinách predstavujú dôležité historické medzníky? Zapadajú prachom? Aký postoj k nim zaujmeme? Je ich pripomienka len „povinnou jazdou“?

            Slovenské národné povstanie

            Jedna z najvýznamnejších udalostí moderných slovenských dejín. Jej meno nesú ulice, námestia, školy, v Banskej Bystrici má aj vlastné múzeum. Po hrdinoch SNP je pomenovaná aj najnáročnejšia turistická magistrála vedúca naprieč celým Slovenskom.

            Vo štvrtok 29. augusta uplynie už 80 rokov od chvíle, keď zaznelo heslo „Začnite s vysťahovaním!“, ktorým podplukovník Ján Golian vydal signál k odštartovaniu najväčšieho ozbrojeného odboja proti nacistom aj nedemokratickému ľudáckemu režimu. Povstanie síce nevyšlo úplne podľa plánu, po dvoch mesiacoch bolo potlačené a povstalci ustúpili do hôr, ale jednoznačne sa stalo dôkazom toho, že ako národ sme schopní vzoprieť sa zlu.

            Ako to už, bohužiaľ, býva, takéto významné udalosti vždy odrážajú aktuálnu ideológiu, preto aj pravda o SNP bola rozličným spôsobom ohýbaná. Nech už si zásluhy na Povstaní prisvojuje ktorákoľvek strana, je nepopierateľným faktom, že nám zanechalo dôležitý, stále živý odkaz. Sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou. Toto musí zakoreniť a rásť v mladej generácii. Bez toho, aby sme si Slovenské národné povstanie dôstojne pripomínali, uctili si tých, ktorí za slobodu bojovali a bez váhania položili vlastný život, to však nepôjde. Nestačí sfúknuť prach pri okrúhlom výročí, ale pravidelne si musíme pripomínať, že nenávisť, nadradenosť a násilie nemajú medzi nami miesto.

            Lenka Dedinská

            Ha valaki betölti a nyolcvanadik életévét, egyöntetűen megállapítjuk, hogy ez egy szép, áldott kor, és a születésnaposnak őszintén kívánunk jó egészséget. Hogy is van ez, amikor egy ilyen jubileumot olyan események „élnek meg”, amelyek történelmünk fontos mérföldkövei? Feledésbe merülnek? Hogyan viszonyulunk hozzájuk? Csak „kötelességből” emlékezünk?

            Szlovák nemzeti felkelés

            A modern szlovák történelem egyik legjelentősebb eseménye. Utcák, terek, iskolák viselik a nevét, saját múzeuma is van Besztercebányán. Az egész Szlovákiát átszelő legnehezebb turisztikai útvonal is róla kapta nevét.

            Csütörtökön, augusztus 29-én lesz 80 éve, hogy elhangzott a „Kezdjük el a kilakoltatást!” szlogen, amellyel Ján Golian alezredes jelezte a legnagyobb fegyveres ellenállás megindítását a nácik és az antidemokratikus néprendszer ellen. A felkelés ugyan nem sikerült teljesen a tervek szerint, mert két hónap után leverték és a lázadók a hegyekbe vonultak vissza. A SzNF egyértelműen bizonyítja, hogy nemzetként összefogva képesek vagyunk ellenállni a gonosznak.

            Sajnos az ilyen fontos események mindig az aktuális ideológia tükrében „görbülnek”. Bármelyik oldal is vállalja az elismerést a felkelésért, tagadhatatlan tény, hogy fontos, máig élő örökséget hagyott ránk. A szabadságot és a demokráciát nem egyértelműen adott. Ennek gyökeret kell eresztenie és növekednie kell a fiatal generációban. Ez azonban nem fog működni anélkül, hogy méltó módon emlékezzünk meg a szlovák nemzeti felkelésről, tiszteljük azokat, akik a szabadságért harcoltak és habozás nélkül feláldozták életüket. Nem elég a kerek évfordulón „lefújni róla a port”, hanem rendszeresen emlékeztetni kell magunkat arra, hogy a gyűlöletnek, a felsőbbrendűségnek és az erőszaknak nincs helye közöttünk.

            Lenka Dedinská (fordította: Csaba Bóna)

        • Kontakt

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
          • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • IČO: 00161560
          • DIČ: 2021228319
          • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
          • (+421) 904 486 208 - sekretariát
          • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
          • (+421) 948 910 280 - zborovňa
          • B. Němcovej 1988/1
            984 15 Lučenec
            Slovakia
        • Prihlásenie