• READYCON
          • READYCON

          • Naši štvrtáci a tretiaci sa 21 .novembra 2023 zúčastnili zaujímavých online prednášok s názvom READYCON Slovensko 2023.

            READYCON je jedinečný online zážitok pre študentov stredných škôl, ktorí môžu objaviť budúcnosť pracovného trhu a odhaliť najnovšie trendy v budúcich pracovných odboroch a to aj v stavebníctve.

            Cieľom podujatia je teda pomôcť maturantom podnikať kroky, ktoré im pomôžu nájsť uplatnenie a zjednodušiť často náročný prechod zo školy do práce a to v spolupráci s odborníkmi z praxe, ktorí žiakom prinášajú informácie o kľúčových trendoch a zaujímavých firmách vo vybraných odboroch priamo do ich tried, aby mohli robiť sebavedomejšie kariérne rozhodnutia.

            Na týchto prednáškach odzneli nasledovné zaujímavé témy a prezentovali sa firmy:

            Význam digitalizácie v stavebníctve: BIM a rozšírená realita

            Udržateľné stavebníctvo: Výzvy a príležitosti pre budúcnosť

            Inteligentné, inkluzívne a zelené mestá - Územné plánovanie v praxi

            Krátke predstavenie spoločností z praxe: SPIE Elektrovod, KERAMING a Národná diaľničná spoločnosť

            Študenti, ktorí pozorne počúvali, mali jedinečnú príležitosť získať zaujímavé informácie. Možno, že práve tieto informácie im budú užitočné na ich budúcej kariérnej ceste.

             

            Végzőseink a harmadikosokkal együtt egy online előadássorozaton vettek részt 2023. november 21-én. A konferencia elsődleges célja, hogy áttekintést nyújtson a diákok számára a jelenlegi, illetve a jövőben várható munkaerőpiac helyzetéről.

            Az előadássorozaton a következő cégek adtak elő és a következő témák hangoztak el:

            A digitalizáció jelentősége az építészetben: BIM a bővített valóság

            Fenntartható építészet - kihívások és lehetőségek

            Intelligens, inkluzív és zöld városok

            Cégek rövid bemutatkozása: SPIE Elektrovod, KERAMING, Nemzeti Autópálya-társaság

            Az elhangzott előadásokon diákjaink sok érdekes információval gazdagodtak, amelyek nagyban segíthetnek karrierjük építésében.

            Otília Kučerová

        • Festival demokracie v Lučenci – A Demokrácia Fesztiválja
          • Festival demokracie v Lučenci – A Demokrácia Fesztiválja

          • 17. november je štátnym sviatkom, keď si pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu.

            Sloboda a demokracie nie sú samozrejmosťou (ako si to mnohí myslia), ešte stále sú veľmi krehké a našou povinnosťou je ochraňovať ich.

            Aj o tejto téme sa 20. novembra 2023 hovorilo v priestoroch historickej budovy Radnice v Lučenci na Festivale demokracie. Poslaním festivalu je oslava občianskej aktivity ako základného kameňa slobodnej a demokratickej spoločnosti.

            Celý festival bol zameraný na nás, študentov. O tom, že by sme sa mali aktívne zaujímať o rozhodnutia verejných predstaviteľov, diskutovali poslanci z komunálnej, krajskej, celoslovenskej a európskej politiky. Bližšie sa nám predstavili organizácie, ktoré priamo s mládežou pracujú alebo vytvárajú projekty, ktoré môžu mladým ľuďom pomôcť, napr. pri štúdiu, rôznych stážach na Slovensku i v zahraničí, dobrovoľníckych aktivitách či s rôznymi podnikateľskými zámermi. V samostatnom bloku EU&YOU sme sa dozvedeli, ako sa nás priamo dotýka európska politika.

            Sme radi, že sme dostali príležitosť byť súčasťou festivalu a naučiť sa, že veci verejné sa nás týkajú.

             

            November 17. nemzeti ünnep, amikor a megemlékezünk a szabadságért és a demokráciáért vívott küzdelemről.

            A szabadság és a demokrácia nem magától értetődő, ahogy sokan gondolják. Még mindig nagyon törékenyek, és kötelességünk megvédeni őket.

            Erről a témáról is szó esett 2023. november 20-án a losonci Városháza történelmi épületében a Demokrácia Fesztiválján, melynek küldetése, hogy megünnepeljük a civil tevékenységet, mint a szabad és demokratikus társadalom alapkövét.

            Az egész fesztivál ránk, diákokra összpontosult. Arra, hogy mennyire aktívan kell érdeklődnünk a lakossági képviselők döntései iránt. Az önkormányzati, regionális, országos és európai politikai képviselők munkáját is követnünk kellene. Olyan szervezeteket ismerhettünk meg, amelyek közvetlenül foglalkoznak fiatalokkal, vagy olyan projekteket készítenek, amelyek segítik a fiatalokat tanulmányaik során különféle szlovákiai és külföldi szakmai gyakorlatokra eljutni, önkéntes tevékenységet végezni vagy akár üzleti tervek elkészítésében is. A különálló EU&YOU blokkban megtudhattuk, hogy az európai politika hogyan hat közvetlenül ránk.

            Örülünk, hogy lehetőségünk nyílt a fesztivál részeseivé válni, amely által tudatosítottuk, hogy a közügyek minket is érintenek.

            Kevin Spodniak (II. A), Liliana Gondová (II. B)

        • Prváci sa stali rovnocennými stavbármi a geodetmi – Gólyaavatás
          • Prváci sa stali rovnocennými stavbármi a geodetmi – Gólyaavatás

          • Na našej škole sa aj tento rok konalo prijímanie študentov do cechu stavbárskeho a geodetického. Žiaden prvák nie je právoplatným prvákom, kým neprejde tradičným rituálom, imatrikuláciou. Tá sa tento rok konala 16.11.2023.

            Tretiaci pre prvákov pripravili niekoľko pekných, no aj problematických úloh. Na začiatok sme prvákov privítali a venovali im pár pekných slov. Imatrikulácie sa netreba báť. Treba si ju naplno užiť, pretože stredoškolákom si len raz za život. Po privítaní sme začali s úlohami, medzi ktoré patril napríklad: beh s vajcom na lyžičke cez prekážkovú dráhu, súťaž v praskaní balónov, či kvíz. Spolu s úlohami prvákov sprevádzali tresty, no aj sladké odmeny.

            Na záver sme prvákov po prečítaní prváckeho sľubu pasovali do študentského cechu. Imatrikulácia je pre prvákov veľký deň, pretože sú plní strachu, ako ich spolužiaci ,,strápnia”. Podľa niektorých je to strata času, podľa niekoho je to pomsta tretiakov alebo vstupenka do veselého študentského života. Verím, že si naši prváci aj pedagógovia tento deň užili, a prváci sa už neboja (ak vôbec) chodiť po škole.

            Prajem vám veľa dobrých známok a veľa krásnych momentov v škole!

             

            A gólyaavatás során az elsős diákok iskolánk teljes körű tagjává válnak. Idén 2023. november 16-án került sor a beavató ceremóniára.

            A rövid bevezető és üdvözlés után az elsősöknek teljesíteni kellett a harmadikosok által készített feladatokat. Ezek közé tartozott többek között: az akadályfutás, mely közben meg kellett tartani a szájban tartott kanálon egy tojást, a lufipukkasztás, a műveltségi vetélkedő. Aki jól teljesítette feladatát, az édes jutalmat kapott. A műsor végén a fogadalomtétellel fogadtuk a gólyákat a diákok sorába.

            Úgy gondolom, hogy elsős diákok és osztályfőnökeik jól szórakoztak. Sok jó érdemjegyet, sikeres tanulmányokat és sok szép pillanatot kívánok iskolánkon!

            Rebecca Ridzoňová, III. B

        • Povedz si svoj názor! – Mondd el a véleményedet!
          • Povedz si svoj názor! – Mondd el a véleményedet!

          • Žijeme v dobe, kedy je internet spolu so sociálnymi sieťami každodennou súčasťou nášho života. Využívame ich na kontakt s priateľmi, na zábavu, k sebaprezentovaniu, či na sledovanie najnovších novinových správ a udalostí, ktoré sa udiali doma alebo vo svete. Práve v súvislosti s informáciami sa nám otvárajú dvere k novým témam a diskusiám a tou dnešnou témou súťažného kvízu „Povedz si svoj názor“ bola umelá inteligencia. Tento kvíz organizuje naša škola niekoľko rokov. Súťažia študenti všetkých tried v trojčlenných družstvách.

            14.11.2023 my starší, ktorí to už poznáme, sme chceli zvíťaziť a pochutiť si na sladkej odmene. Súťažilo sa v ústnom aj písomnom prejave. Tento rok to bolo iné, pretože pani profesorky nám nedali pravopisné cvičenia, ani rôzne hlavolamy, ale rozprávali sme sa o umelej inteligencii, o jej výhodách, nevýhodách a čo nás čaká do budúcnosti. Umelá inteligencia sa stáva súčasťou každodenného života, vrátane vzdelávania. Už je v školských laviciach a učitelia možno o tom ešte nevedia.

            Tak ako každá technológia aj táto má pozitívnu i negatívnu stránku. ChatGPT a podobné aplikácie sú fenoménom, ktoré zasiahnu do všetkých aspektov ľudského života. V podstate už zasahujú. Niektorí žiaci využívajú túto aplikáciu na vypracovanie úloh resp. zadaní, ktoré by mali vypracovať samostatne. Takýto prístup k vypracovaniu úloh nerozvíja znalostný potenciál študentov a žiakov. To môžeme považovať za tienistú stránku aplikácie. Naša diskusia spočívala v odhaľovaní kladov a záporov umelej inteligencie a či by sme ju mali v škole používať. Je to však ešte dlhý proces ako efektívne pracovať s týmto fenoménom doby.

            Čo umelá inteligencia nevie? Nevie riešiť veci eticky, nedokáže použiť zdravý sedliacky rozum a nemá emócie. Nedokáže si domýšľať, nedokáže mať radosť, strach ani smútiť. Chýba jej kreativita aj emocionálna a sociálna inteligencia. Nedokáže pochopiť príčinu a následok, prenášať poznatky medzi oblasťami, je veľmi úzko špecializovaná. My sa však chceme vzdelávať zatiaľ aj bez umelej inteligencie, hoci pri takých slohových prácach by nám veľa pomohla. Ale nechajme to tak. Uvidíme do budúcna.

            V druhej časti kvízu sme tvorili slová podľa Mendelejevovej periodickej tabuľky prvkov, kde sme sa zapotili. Stálo to zato, dočkali sme sa vyhodnotenia a niektorí aj sladkej odmeny. Nám sa to teraz nepodarilo, ale nevadí. Skúsime to na rok. Tu sú víťazi:

            1. miesto: Oliver Gallay, Rebecca Ridzoňová, Zsolt Varga z III. B

            2. miesto : Lilliana Gondová, Filip Figa, Samuel Vilhan z II. B

            3. miesto: Patrik Laudár, Samuel Vaculčiak, Peter Vrbiniak zo IV. A

            A čo povedať na záver? Poďakovanie našim profesorkám Mgr. Inke Balážovej a Mgr. Lenke Dedinskej. Všetkým patrí vďaka a gratulácia!

             

            Olyan időket élünk, amikor az internet a közösségi hálókkal együtt mindennapi életünk részévé vált. Használjuk őket a barátokkal való kapcsolatfelvételre, szórakozásra, vagy a legfrissebb hírek és események követésére. Pontosan az információk kapcsán nyílik meg előttünk a kapu az új témák és viták felé. A „Mondd el a véleményedet” elnevezésű vetélkedő idei témája a mesterséges intelligencia volt. Minden osztály tanulói háromfős csapattal képviseltette magát a versenyen.

            2023.11.14-én mi, idősebbek, akik már ismerjük a verseny lefolyását, nyerni szerettünk volna és megkaparintani az édes jutalmat. A verseny szóban és írásban is zajlott. Idén kicsit módosultak a feladatok. A helyesírási gyakorlatokat és különféle fejtörőket mellőzve csak a mesterséges intelligenciáról beszélgettünk, annak előnyeiről, hátrányairól és arról, hogy mi vár ránk a jövőben. A mesterséges intelligencia (AI) a mindennapi élet részévé válik, beleértve az oktatást is. Már az iskolapadban van, és a tanárok még lehet, nem is tudnak róla.

            Mint minden technológiának, ennek is megvannak a pozitív és negatív oldalai. A ChatGPT és a hasonló alkalmazások olyan jelenségek, amelyek az emberi élet minden területére hatással vannak. Sok diák már használja ezt az alkalmazást feladatok elvégzésére, ahelyett, hogy azokat önállóan oldanák meg. A feladatok kidolgozásának ilyen megközelítése nem fejleszti a diákok tudástárát. Ezt tekinthetjük az alkalmazás árnyoldalának. Beszélgetésünk során feltártuk a mesterséges intelligencia előnyeit és hátrányait, és azt, hogy érdemes-e használni az iskolában.

            Mit nem tud a mesterséges intelligencia? Nem tudja, hogyan kell etikusan megoldani a dolgokat, nincsenek érzelmei. Nincs képzelőereje, nem tud örülni, félni vagy szomorkodni. Hiányzik belőle a kreativitás, az érzelmi és szociális intelligencia. Nem tudja megérteni az ok-okozatot, nem tudja átadni a tudást a területek között, nagyon szűken specializálódott. Mi azonban egyelőre mesterséges intelligencia nélkül szeretnénk tanulni, pedig sokat segítene egy fogalmazás megírásában.

            A kvíz második részében a Mengyelejev-féle periódusos rendszer szerint alkottunk szavakat. Ez a feladat alaposan megizzasztott minket. De megérte. Pozitív visszajelzést kaptunk mindannyian. Egyesek még édes jutalmat is. Nekünk most nem sikerült, de nem baj. Jövőre újra próbálkozunk. Íme a nyertesek:

            1. helyezett: Gallay Oliver, Ridzoňová Rebecca, Varga Zsolt (III. B)

            2. helyezett: Gondová Lilliana, Figa Filip, Vilhan Samuel (II. B)

            3. helyezett: Laudár Patrik, Vaculčiak Samuel, Vrbiniak Peter (IV. A).

            Köszönjük tanárainknak Balážová Inkának és Dedinská Lenkának, hogy idén is megszervezték a vetélkedőt. Köszönöm a versenyen részt vett diáktársaimnak és gratulálok mindenkinek!

            Patrícia Jackuliaková, III. A

        • „Tábory smrti“, „továrne na smrť“,
          • „Tábory smrti“, „továrne na smrť“,

          • kam Nemci odvážali Židov z rôznych krajín Európy. Boli postavené priamo na to, aby v nich likvidovali, vraždili Židov.

            Nemci ich dali postaviť v rôznych štátoch Európy, no väčšina z nich vznikla v Poľsku. Áno je to história na ktorú sa nezabúda, a preto si naša škola každoročne uctieva pamiatku Holokaustu v Múzeu v Seredi.  Dnes 7.11. sme navštívili toto Múzeum, vypočuli sme si slová sprievodcu, popozerali sme si všetky vystavené exponáty, videli sme v akých podmienkach sa pracovalo a aj tzv. dobytčí vagón, v ktorom odvážali Židov do koncentračných táborov. Holokaust bolo hromadné vyvražďovanie Židov počas II. svetovej vojny, vykonávané nacistickým Nemeckom a jeho spojencami. Nacisti hlásali teóriu nadradenosti árijskej rasy, teóriu nemeckého „nadčloveka“, a zároveň boli proti všetkému, čo nebolo nemecké. Ich teória bola zameraná hlavne proti tzv. menejcenným rasám, za ktoré pokladali hlavne Židov, Slovanov a Rómov a ázijské a africké národy.

            Preto chceme, aby naši študenti poznali čo je Holokaust, aby počuli slová preživších a aby si vážili život, ktorý žijú.

             

            "Haláltáborok", "halálgyárak",

            ahová a németek különféle európai országokból vittek zsidókat. Közvetlenül a zsidók kiirtására és meggyilkolására építették őket több európai országban, a legtöbbet Lengyelország terültén.

            A történelem ezen részét nem lehet elfelejteni. Ezért iskolánk évente tiszteleg a holokauszt emléke előtt a Szeredi Holokausztmúzeumban. 2023.11.07-én látogattunk el Szeredre. Idegenvezetés mellett néztük meg az összes tárlatot, a munkakörülményeket és az ún. egy marhavagont, amellyel szállították a zsidókat a koncentrációs táborokba. A holokauszt hatmillió európai zsidó szisztematikus, államilag megtervezett és irányított üldöztetése és meggyilkolása volt, amelyet a náci német rezsim és szövetségesei, valamint kollaboránsai hajtottak végre 1933 és 1945 között. A nácik a német népet az „árja faj” tagjaként dicsőítették, ugyanakkor alacsonyabb rendűnek tartották a „nem árja” zsidókat, feketéket, romákat, szlávokat.

            Szeretnénk, ha diákjaink tudnák, mi a holokauszt, hallanák a túlélők szavait, és értékelnék az életet.

            Inka Balážová

        • Deň otvorených dverí - Nyíltnap
          • Deň otvorených dverí - Nyíltnap

          • Dňa 3. novembra 2023 sa formou dňa otvorených dverí odprezentovala naša škola žiakom 9. ročníkov ZŠ, ich rodičom a priateľom.

            Návštevníci okrem prehliadky školy a dielne, získali komplexné informácie o našej škole, o odboroch, ktoré ponúkame a o možnostiach uplatnenia sa po štúdiu.

            Ako každý rok, aj teraz sme mali pripravený zaujímavý program, prezentácie, hovorené slovo, moderne vybavené učebne ako aj ukážky prác našich študentov. Ak by nám bolo prialo počasie, budúci prváci by videli aj prácu v teréne, prácu s dronmi a podobne.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na nových prvákov.

             

            2023. november 3-án a nyíltnapon fogadtuk a 9. osztályos általános iskolás tanulókat, szüleiket, barátaikat.

            Az iskola, az egyes tantermek bemutatásán túl a látogatók átfogó tájékoztatást kaptak iskolánkról, az általunk kínált tanulmányi szakokról és az érettségi utáni elhelyezkedési lehetőségekről.

            Mint minden évben, most is érdekes programmal készültünk, prezentációkkal, beszélgetésekkel, korszerűen felszerelt tantermekkel, valamint diákjaink munkájával. Ha az időjárás kegyes lett volna, a leendő diákjaink láthatták volna, hogy a geodétáink milyen terepmunkát végeznek, drónokkal és egyéb modern műszerrel.

            Köszönjük mindenkinek a részvételt, és szeretettel várjuk az új elsősöket!

        • Kontakt

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
          • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • IČO: 00161560
          • DIČ: 2021228319
          • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
          • (+421) 904 486 208 - sekretariát
          • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
          • (+421) 948 910 280 - zborovňa
          • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
        • Prihlásenie