• 17. november trochu inak

          • 17. november – to je Sloboda!

            Môcť študovať niečo, čo s láskou a vzrušením študujem doteraz, môcť sledovať filmy, počúvať hudbu, čítať knihy, čítať rôznorodé noviny, počúvať diskusie o čomkoľvek, vyberať si …

            A vidieť okolo seba desiatky prejavov slobody a možnosť slobodne sa ohradzovať, keď vidíme prejavy neslobody, hrubosti, nečestnosti a zla všetkého druhu – to je dar. Dar slobody – často náročný, komplikovaný na rozpletanie názorov mnohých zapojených strán, komplikovaný, pretože treba všetkých brať do úvahy a zároveň dodržovať a udržiavať hranice slobody a neslobody.

            Čo dal ľuďom 17. november 1989?

            SLOBODU – slobodu v podnikaní, slobodu v poznávaní názorov a poznatkov z celého sveta, slobodu prejavu, slobodu tvoriť a sledovať tvorbu iných, slobodu v nasmerovaní svojho života …

            A najmä zmysluplnosť posledných rokov, a od roku 1989 aj nádej a optimizmus do budúcnosti.

            Myslím, že toto všetko a ešte viac nie je schopný poskytnúť iný politický režim ako ten demokratický.

            Barbie Mileiová, IV. S

          • Čo si pripomíname 17. novembra?

          • V noci zo 16. na 17. novembra došlo k rozsiahlemu zatýkaniu v radoch českých študentov. Samozrejme so súhlasom Hitlera. Deväť študentských funkcionárov bolo popravených v ruzyňských kasárňach. Ešte v ten istý deň sa v koncentračnom tábore Sachsenhausen-Oranienburg ocitlo 1200 študentov. Postupne sa vracali, ale nie každý mal to šťastie. Odhaduje sa, že zomrelo 20-35 študentov. Možno sa pýtate, prečo sa toto všetko stalo? Tak vám na to odpoviem.

            Písal sa rok 1939, presne jeden rok od dvadsiateho výročia vzniku Československej republiky. Oslavovalo sa pochodom, na ktorom sa zúčastnilo asi 10 000 ľudí, dokonca sa prišiel pozrieť aj štátny tajomník K. H. Frank. Situácia sa zvrtla. Franka dav zbil a jeho osobného šoféra okradli. Pôvodne pokojná demonštrácia sa zmenila na masaker. Nacisti začali do pochodujúcich páliť ostrými nábojmi. Asi 400 ľudí bolo zatknutých a desiatky zranených. Streľba si vyžiadala aj dve obete. Priamo na pochode bol zastrelený pekársky pomocník Václav Sedláček a vážne zranený študent medicíny Ján Opletal, ktorý 11. novembra zomrel. Smútok a spravodlivý hnev vyústili 15. novembra do masovej demonštrácie. Najviac násilných stretov medzi demonštrantmi a políciou sa odohralo na Karlovom námestí. Podľa svedkov do davu smútiacich dokonca opakovane narážala sanitka. Všetky vysoké školy boli zatvorené na tri roky. Nacisti nerozlišovali medzi vinou jednotlivcov, išlo im o zastrašenie väčšiny. Pri príležitosti druhého výročia uzatvorenia českých vysokých škôl a odvlečenia študentov do koncentračného tábora sa v Londýne stretli delegácie študentov pod záštitou prezidenta Edvarda Beneša a exilovej československej vlády. V slávnostnom vyhlásení stanovili 17. november za Medzinárodný deň študentstva. V roku 1942 na zasadnutí Medzinárodného študentského zhromaždenia vo Washingtone bol 17. november potvrdený a opäť vyhlásený za Medzinárodný deň študentstva.

            Podobne ako v roku 1939 aj v novembri 1989 zohrali najmä v Prahe a v Bratislave významnú úlohu študenti vysokých škôl. Vďaka nim v tomto roku 17. novembra začala nežná revolúcia. Študenti sa už predtým nelegálne stretávali v Prahe, ale aj v Bratislave a na pamätnom pochode príslušníci Verejnej bezpečnosti na Národnej triede v Prahe zbili študentov demonštrujúcich za základné ľudské práva. Tento rok priniesol národom v Československu, ako aj miliónom ďalších ľudí v strednej a východnej Európe slobodu, demokraciu, obnovenie ľudských práv a vieru.

            17. novembra oslavujeme Medzinárodný deň študentstva.

            Zuzana Števková, I. B

        • Čo keby sme ušli?
          • Čo keby sme ušli?

          • Príbeh z „doby kovidovej“

            Bol pekný slnečný deň. Blížil sa čas západu slnka a vtom do mojej izby vtrhla moja mama: „Zase iba ležíš a nič nerobíš? Myslíš si, že si nejaký princ, či čo?!“ Neprestávala s krikom a ja som vybuchol, ozval som sa a do desiatich sekúnd od začiatku argumentovania priletela na moje ľavé líce facka.Tá facka bola taká silná, až som spravil krok dozadu. Nechápal som, čo to do nej vošlo. Vybehol som z izby a rýchlo utekal priamo na záhradu za mojím psíkom Kylie. Je to hravá sučka plemena dalmatínov. Cestou som v chodbe schmatol obojok spolu s vodítkom. Hneď ako ma Kylie zbadala, usmiala sa a začala bežať ku mne. Keď som bol pri nej, nasadil som jej obojok, pripol vodítko a rýchlo sme šli do blízkeho lesa.

            V momente ako sme vkročili do lesa, mi ten pohľad vyrazil dych, až som sa musel zastaviť. Oranžovo-červený západ slnka presvitajúci cez koruny stromov a popritom jemne chladný vánok pofukujúci pomedzi moje vlasy a šuštiaci lístím. Akoby mi zrazu vietor pošepkal do ucha myšlienku – čo keby sme ušli? Nevedomky som to vyslovil nahlas a Kylie sa ku mne v tom momente otočila s kňučiacim hlasom a smutnými očami. Akoby mi rozumela. „Všimol by si podľa Teba niekto, že sme ušli?“. Pomaličkým krokom sa začala približovať až celkom ku mne a potom si ľahla na špičky topánok, akoby mi tým chcela niečo naznačiť. „Chceš mi povedať, aby sme zostali?“ V tichu akoby Kylie prikývla. Bolo mi jasné, že chce zostať, ale čo ja? Nevedel som. Kylie sa postavila a začala ma ťahať, aby sme pokračovali v prechádzke. Pustil som ju a s úsmevom od ucha k uchu a vyplazeným jazykom pobehovala pomedzi stromy akoby to boli kužeľky, ale ja som naďalej rozmýšľal. Rôzne myšlienky mi pobehovali hlavou a nedokázal som ich ignorovať.

            Slnko medzitým zapadlo. Čas rýchlo prešiel, možno kvôli všetkým tým myšlienkam a otázkam, ktorých som mal celý čas plnú hlavu. Bola tma a ja som sa nestihol spamätať, kde vlastne som. Inštinkt mi hovoril, aby som išiel dokopca, ktorý bol priamo za mnou. Rýchlo som dal Kylie obojok a schmatol vodítko na krátko. Celý čas sme išli potichu rýchlym tempom, až pokiaľ sme nevyšli na pole na vrchu kopca. Na konci poľa som zbadal cestu, ktorou leteli autá i kamióny. Pozrel som na ľavú stranu poľa, kde som videl len vysoké listnaté a ihličnaté stromy, našťastie napravo som videl náš dom. Spolu s Kylie sme si vydýchli a vydali sa tým smerom. Hneď som zbadal všade rozsvietené svetlá a napadlo mi, že by sa o nás mohli rodičia báť, dupľom po tej hádke. Zrýchlili sme tempo a do piatich minút sme boli pred dverami, zhlboka sme sa nadýchli a vošli sme dnu. V sekunde som uvidel mamu. So slzami v očiach ma pevne objímala a stískala. Spýtala sa ma, kde sme boli tak dlho a že už volali na políciu a spolu so susedmi nás chceli ísť hľadať. Kylie som pustil na záhradu a rodičom som všetko vyrozprával a ospravedlnil sa.

            Adrián Bornay, II. B

            (Ilustračné foto: https://latszoter.hu/sites/default/files/11/01/nadasdynora110116_1.jpg)

        • Ďakovný list – Köszönőlevél
          • Ďakovný list – Köszönőlevél

          • Naši žiaci každoročne využívajú teoretické vedomosti a zručnosti pri tvorbe vlastných projektov v rámci súťaže Stredoškolská odborná činnosť (SOČ). Tieto projekty sú vyvrcholením ich odbornej prípravy pre prax. Ide o práce, ktoré často pomáhajú aj budúcim investorom pri realizácii zamýšľaných projektov.

            V školskom roku 2019-2020 vznikla na podnet starostky obce Čerenčany Mgr. Zuzany Študencovej, ktorá nás oslovila na jeseň 2019, jedna z prác SOČ a mala názov „Rekonštrukcia fary v obci Čerenčany“. Po obhliadke skutkového stavu budovy fary a podľa predstáv zástupcov obce a biskupa v.v. - zborového farára Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku Mgr. Milana Krivdu vypracoval náš maturant Erik Szabó návrh na rekonštrukciu historickej budovy. Jeho práca bola inšpiráciou pre objednávateľov.Tešíme sa z dobrého ohlasu a prikladáme list s poďakovaním za snahu a prácu nášho vlaňajšieho maturanta.

             

            Diákjaink igyekeznek minden évben felhasználni a szakmai képzésük során megszerzett elméleti ismereteket és gyakorlati tapasztalatokat saját érettségi munkáik elkészítésénél, melyek közül néhánnyal beneveznek a középiskolások szakmai tevékenység (KSzT) elnevezésű többfordulós országos versenybe is. Ezek a projektek jelentik a gyakorlati képzés kicsúcsosodását. Nem egy esetben valósultak már meg a diákok tervei, elképzelései. Így elmondható, hogy nagyban hozzájárultak a végső munkálatok kivitelezéséhez.

            A 2019–2020-as tanévben az egyik érettségi munka „A cserencséni parókia felújítása” címet kapta. Cserencsén polgármesternője Mgr. Zuzana Študencová 2019 őszén kereste meg ötletével az iskolát. Szabó Erik volt az az érettségiző, aki belevágott a tervek és vizualizációk elkészítésébe, miután a helyszínén felmérte a paplakot és meghallgatta a polgármesternő valamint a helyi evangélikus hitközség vezetője Mgr. Milan Krivda evangélikus lelkész, püspök elképzeléseit. Erik munkája megtetszett a megrendelőnek, és levélben fejezték ki hálájukat diákunk erőfeszítéseiért és munkájáért.

        • Oznam - Értesítés
          • Oznam - Értesítés

          • Oznam pre rodičov, žiakov a širokú verejnosť!

            V dňoch 30. októbra 2020 (piatok), 2. novembra 2020 (pondelok), 6. novembra 2020 (piatok) a 9. novembra 2020 (pondelok), bude škola z organizačných dôvodov ZATVORENÁ!

            Értesítünk mindenkit, hogy az iskola szervezési okokból ZÁRVA tart a következő napokon: 2020. október 30. (péntek), 2020. november 2. (hétfő), 2020. november 6. (péntek), 2020. november 9. (hétfő).

        • Hodina deťom - A Gyermekek órája
          • Hodina deťom - A Gyermekek órája

          • Naša škola sa každý rok zapája do verejných zbierok.

            19.11.2020 sa mala konať zbierka Hodina deťom, avšak kvôli pandemickým opatreniam sa tento rok spájame za všetky deti na Slovensku len virtuálne. Ak chcete podporiť deti v ohrození a krízových situáciách, môžete tak spraviť zaslaním SMS na číslo 800 v hodnote 4 eurá alebo online na hodinadetom.sk.

            Ďakujeme!

            Iskolánk minden évben bekapcsolódik a különböző közadományok gyűjtésébe.

            Tervben volt, hogy diákjaink 2020. november 19-én ismét az utcán gyűjtik lezárt urnákba a járókelők adományait a Gyermekek órája gyűjtés keretén belül. Ám a járványügyi helyzetre való tekintettel az idei utcai gyűjtés helyett virtuálisan egyesülünk Szlovákia összes gyermeke érdekében. Ha támogatni szeretné a veszélyben és krízishelyzetben lévő gyermekeket, megteheti ezt úgy, hogy SMS-t küld a 800-as számra, 4 euró értékben, vagy online a hodinadetom.sk címen.

            Köszönjük!

        • Prianie - Kívánalom
          • Prianie - Kívánalom

          • Milé študenky, študenti!

            Rok 2020 je poznamenaný celosvetovou pandémiou. Ešte nevieme, ako sa zmení svet po udalostiach, ktoré prežívame. Jedno však po jarnom dištančnom vyučovaní vieme, vzdelanie bude mať v budúcich rokoch ešte väčšiu hodnotu, a preto nám záleží na tom, aby sme spoločnými silami zvládli všetky nové výzvy.

            Prajeme Vám veľa chuti do učenia a hlavne pevné zdravie!

            Vedenie školy a pedagogický zbor

             

            Kedves Diákok!

            A 2020-as évet beárnyékolja az egész világon elterjedt járvány. Még nem tudjuk, hogyan fog változni a világ az átélt események után. Egy dolgot azonban tudunk a tavaszi távoktatás után, hogy a megszerzett tudás az elkövetkező években felértékelődik. Ennek érdekében minden elkövetünk, hogy az új kihívásokat együtt megoldjuk.

            Az iskola vezetősége és az összes tanár nevében kívánok mindenkinek jó egészséget, és a tudásszomjatok tartson ki legalább a távoktatás végéig!

            (Ilustrácia: https://www.facebook.com/onlinetavoktatas/)

        • Legendárny Leonardo da Vinci v Lučenci – A legendás Leonardo da Vinci Losoncon
          • Legendárny Leonardo da Vinci v Lučenci – A legendás Leonardo da Vinci Losoncon

          • Kultúra počas pandémie priniesla paradoxne do Lučenca nevšednú interaktívnu výstavu.

            Geniálne vynálezy a stroje Leonarda da Vinciho ožili v priestoroch synagógy. Sú svedectvom nevšedného talentu umelca a vynálezcu, ale aj inšpiráciou pre návštevníkov. Uveriť vlastným snom a snažiť sa dosiahnuť pomyselné nebo nielen vedy a techniky, je posolstvom aj pre dnešného moderného človeka.

            Naši študenti obdivovali technickú dokonalosť vynálezov, ale aj precíznosť, s akou Leonardo da Vinci pracoval. Keďže výstava bola postavená na pokusoch a funkčných maketách, technicky založené duše si prišli na svoje.

             

            A világjárvány idején egy szokatlan interaktív kiállítás érkezett Losoncra.

            Leonardo da Vinci ötletes találmányai és gépei elevenedtek meg a zsinagógában. A művész és feltaláló rendkívüli tehetségéről tanúskodnak, ugyanakkor ösztönzőleg hatnak a látogatók számára is. Hinni saját álmainkban, és megpróbálni megvalósítani azokat nemcsak a tudományt és a technika területén, ez a kiállítás üzenete a mai modern ember számára.

            Diákjaink megcsodálták a műszaki találmányok tökéletességét, de azt is, hogy da Vinci milyen precizitással dolgozott. Mivel a kiállítás kísérletekre és funkcionális modellekre épült, a technikai irányultságú megalapozott lelkek jöttek észhez.

            Otília Kučerová

        • Mesiac úcty k starším - Október - az idősek tiszteletének hónapja
          • Mesiac úcty k starším - Október - az idősek tiszteletének hónapja

          • "Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi."

            Mesiac október by mal byť pre náš všetkých aj pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Starnutie je zákonitý, všeobecný jav, ktorému podliehajú všetky živé organizmy, teda aj my ľudia. Je to nezvratný a postupný proces v našom živote. Úcta k starším ľuďom by mala byť predovšetkým prirodzenou súčasťou nášho života, mala by byť spontánna a nenásilná.

            Starší ľudia si ju zaslúžia, pretože vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám, mladším.

            Nemali by sme zabúdať na POZDRAV, ktorý je prejavom priateľstva, zdvorilosti, úcty a rešpektu k druhému človeku - bez rozdielu veku.

             

            "Az ember nemcsak akkor szép, ha rugalmas lépése van. Az ember a szemében tükröződő bölcsesség, a ráncok és a fehér haj, szavak alapján akkor szép, amikor a gyerekekkel folytatott beszélgetések során visszarepül azokba az időkbe, amikor szintén fiatal volt. Az ember akkor szép, ha az emberek szeretik."

            Októbernek emlékeztetnie kell mindannyiunkat arra, hogyan tiszteljük meg a körülöttünk lévő idősebb embereket. Az öregedés törvényszerű, általános jelenség, amelynek minden élő szervezet, beleértve minket, embereket is ki van téve. Ez egy visszafordíthatatlan és fokozatos folyamat az életünkben. Az idősek tisztelete életünk természetes része, mindenkiben ösztönösen és erőltetés nélkül jelen kellene lennie.

            Az idősebb emberek megérdemlik tiszteletünket, mert az életkor előrehaladtával különféle tapasztalatokat szereztek, amelyeket jobb esetben átadnak nekünk, fiatalabbaknak.

            Nem szabad megfeledkeznünk a KÖSZÖNÉSRŐL, ami a barátság, az udvariasság, a tisztelet és a megbecsülés jele egy másik ember iránt - kortól függetlenül.

            Danka Kardošová, II. A

            (Ilustračné foto: http://www.petervasara.hu/2013/?p=9437)

          • Oznam - Közlemény

          • Vybavovanie administratívnych záležitostí počas dištančného vzdelávania 
            Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR stredné školy prechádzajú od 12.10.2020 do režimu dištančného vzdelávania.
            Žiadame Vás, aby ste akúkoľvek administratívnu záležitosť v prípade potreby riešili bezkontaktnou formou zaslaním písomnej žiadosti na e-mailovú adresu:

            sekretariat@spsstavebnalc.edu.sk

            prípadne svoje požiadavky konzultovali so školou telefonicky na tel. číslach:

            047/43 210 72; 0904 486 208 - sekretariát

            0915 818 562 - riaditeľ školy

            0904 486 198 - hospodárka

            Všetky doručené žiadosti budeme vybavovať priebežne.

            Za pochopenie ďakujeme,
            Riaditeľstvo školy

            Adminisztratív ügyek intézése a távoktatás ideje alatt
            A Szlovák Köztársaság Oktatási Ifjúsági és Sportminisztériumának döntése alapján a középiskolák 2020. október 12-től távoktatásra térnek át.
            Értesítjük Önöket, hogy az adminisztratív ügyeket csak elektronikus illetve rendes postai úton intézzük. Ezért megkérünk mindenkit, hogy írásbeli kérvényeiket az alábbi e-mail cmíre küldjé:

            sekretariat@spsstavebnalc.edu.sk

            vagy különböző igényeivel kapcsolatosan telefonon érdeklődjön az alábbi telefonszámokon

            047/43 210 72; 0904 486 208 - titkárság

            0915 818 562 - igazgató

            0904 486 198 - gazdasági osztály.

            A beérkezett kérvényeket folyamatosan dolgozzuk fel.

            Köszönjük megértésüket,
            az iskola igazgatósága

          • TOTO NESMIETE ZMEŠKAŤ - PRÓBÁLD KI A TEHETSÉGED

          • Úrad vlády SR ku Dňu Európy vyhlasuje tradičnú a obľúbenú súťaž videospotov pre študentov stredných a vysokých škôl na tému čerpania fondov Európskej únie „Ako pomohli eurofondy môjmu regiónu a mestu 2020“.


            Úlohou autorov bude individuálne a originálne spracovať svoje video, v ktorom predstavia to, čo sa s finančnou pomocou zo štrukturálnych fondov EÚ v ich meste a okolí uskutočnilo alebo zrealizovalo a ukážu nám, v čom je pre nás na Slovensku Európska únia prospešná.
             

            Ceny sú atraktívne:

            1. miesto: PS4 Playstation
            2. miesto: Lenovo TAB 10.1"
            3. miesto: A-DATA HD720 2,5" externý HDD 1TB USB 3.0

            Do súťaže sa môžu zapojiť aj "neštudenti", keďže pripravená je aj cena pre verejnosť za hlasovanie o víťazovi na sociálnych sieťach. Cena je rovnako lákavá - Lamax Beat Street Bluetooth reproduktor. Cenu verejnosti získa spot, ktorý dostane najviac lajkov na facebooku eufondy /@euuvsr/ a youtube eufondy.

            Termín uzávierky je 17. novembra 2020.

            Videá môžete posielať elektronicky na adresu - peter.malec@vlada.gov.sk

            Informácie nájdete aj na našej stránke - https://www.partnerskadohoda.gov.sk/toto-nesmiete-zmeskat/

             

            Az Európa-nap alkalmából a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala meghirdeti hagyományos és népszerű videopályázatát középiskolások és egyetemisták számára az európai uniós források lehívásának témakörében "Hogyan segítették az EÚ-s támogatások régiómat és városomat 2020-ban".

            A szerzők feladata az lesz, hogy egy bemutató videóban eredeti módon dolgozzák fel, városukban és közvetlen környezetükben milyen pályázatok valósultak meg az EÚ strukturális alapjainak pénzügyi támogatásával, továbbá hogy megmutassák, milyen előnyös számunkra Szlovákiában az Európai Unió .

            A következő díjakért folyik a küzdelem:

            1. díj: PS4 Playstation
            2. díj: Lenovo TAB 10.1"
            3. díj: A-DATA HD720 2,5" külső HDD 1TB USB 3.0

            A versenyen nemcsak diákok vehetnek részt. A "nem diákok" a Lamax Beat Street Bluetooth hangszóróért versengenek. Az általuk elkészített videóra a közösségi hálókon lehet szavazni. A "nem diákok" díját az a videó nyeri, amely a legtöbb lájkot kapja a Facebook eufondy /@euuvsr/ és a youtube eufondy oldalán.

            A beküldési határidő: 2020. november 17.

            A videókat a következő e-mail címre lehet küldeni: peter.malec@vlada.gov.sk

            További információk: https://www.partnerskadohoda.gov.sk/toto-nesmiete-zmeskat/

          • Súčasná história

          • Korona zmohla nás...

            Rúško na nose a na ústach máš.

            Vtip to veru nie je,

            tak pristupuj k tomu zodpovedne!

             

            Míňa sa nám dezinfekcia,

            útočí na nás tá potvora.

            Choď si ruky umyť!

            Nakazení pribúdajú,

            rúška sa míňajú.

            Blíži sa koniec sveta?

            To nevieme teda.

             

            Pozor si dajte,

            Všetky opatrenia v mysli majte.

             

            Zuzana Števková, I. B

          • O čom rozmýšľame na hodinách slovenského jazyka

          • Únik mladých mozgov do zahraničia, teda mladých stredoškolákov, ktorí ešte neprišli na to, čo v skutočnosti chcú robiť, je problémom aj našej spoločnosti. Možno na to aj prišli, ale v tejto krajine nemajú dostatočné podmienky na to, aby to dokázali robiť naplno. Občas sa ale stretneme s ľudmi, ktorých tu nič nedrží alebo majú dokonca k tejto krajine odpor.

            Vadí nám miesto, kde žijeme alebo sme len zabudli na naše životné poslanie? Podľa môjho názoru áno. Pretože veľa ľudí sa rýchlo vzdá, lebo nenašli dostatočnú silu alebo motiváciu dokončit niečo, čo začali a utečú od problému, ktorý koniec koncov nebol tak veľký, ako sa zdal byť. Dnes sú mladí ľudia toho názoru, že vysoká škola a iné vyššie vzdelanie je hlúposť. Chcú ísť hneď robiť, aby si naplnili svoje materiálne túžby. Myslia si, že keď odídu do zahraničia, niečo si zarobia, tak sa po nejakom čase vrátia s plými vreckami a budú si môcť naplniť svoje duchovné túžby. Mať vlastnú rodinu, vlastný dom alebo byt. Skrátka žiť vlastný život. Ale je to naozaj tak? Ja si myslím, že nie je. Poznám veľa ľudí, ktorí si toto mysleli, ale nakoniec sa už vôbec nevrátili a ostali žiť v stereotype. Niektorí sa domov aj vrátili, ale odchádzali do zahraničia opäť.

            Väčšina ľudí si ani neuvedomuje, čo všetko stratili a o čo všetko týmto rozhodnutím prišli. Nemali dostatok času nájsť sa a zistiť čo ich skutočne baví a napĺňa. Povedala by som, že niektorí ani nechceli. Boli tak znechutení strednou školou, ktorú si vybrali, že ďalej sa vzdelávať už nechceli. Vedeli, že tými vedomosťami, ktoré nadobudli alebo skôr nenadobudli, sa v odbore neuplatnia. Rozhodli sa odísť, utiecť, utiecť do zahraničia. Boli si istí, že ukončením hocijakej strednej školy sa tam dokážu uplatniť.

            Smutné ale je, že keď boli malí, mali sny, mali svoj cieľ, ktorí mali dokonale premyslený. Je aj jeden citát, ktorého autorom je Jules Verne: „Všetko, čo si dokážeš predstaviť, dokážeš aj zrealizovať.“ Osobne tomu verím, pretože máme veľa príkladov toho, že je to skutočne pravda.

            Tak prečo na to väčšina zabudla? Možno im chýbal niekto, kto by im poradil a pomohol, možno sa v ich živote stalo niečo, kvôli čomu zabudli a zahodili svoj sen. Poddali sa tomu, čo v skutočnosti ani nikdy nechceli. Že nemali na výber? Hlúposť. Človek má na výber stále a je už len na ňom, či si vyberie cestu ťažkú alebo ľahkú.

            Karin Fízeľová, IV. A

        • Súťaž o najestetickejšiu triedu opäť začína - Újra indul a verseny a „legesztétikusabb osztály” címért
          • Súťaž o najestetickejšiu triedu opäť začína - Újra indul a verseny a „legesztétikusabb osztály” címért

          • ŽŠR vyhlasuje ďalší ročník súťaže v čistote a upravenosti tried.

            Horúcim favoritom je dnešná II.A, ktorá za plný počet bodov pri každom vlaňajšom hodnotení získala motivačnú odmenu z rúk pána riaditeľa Mgr. Ladislava Vikora a je aj horúcim favoritom v tomto školskom roku.

            Zapojte sa a skrášlite si triedu! Prostredie vplýva na našu pohodu a naša pohoda harmonizuje dušu a telo.

             

            A diákönkormányzat újra meghirdeti az osztályok közötti versengést a legtisztább és legrendezettebb címért.

            Egyelőre úgy tűnik, hogy ismét a II.A lehet a befutó, akik minden tavalyi értékelés során teljes pontszámot értek el. A koronakarantén miatt a megérdemelt jutalmat csak most vehették át az iskola igazgatójától, Vikor Ladislavtól.

            Ti is vegyetek részt a versenyben és szépítgessétek az osztálytermeteket! A környezet, melyben naponta több órát töltünk el, nagyban befolyásolja közérzetünket, és az harmonizálja a lelket és a testet.

            Olívia Sojková

        • Európsky týždeň mobility - Európai Mobilitási Hét
          • Európsky týždeň mobility - Európai Mobilitási Hét

          • Každý rok od  16. do 22. septembra prebieha EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY, čo znamená čistejšia doprava pre všetkých. A tak sme nezaháľali ani my, štvrtáci a telesnú výchovu sme si ozvláštnili jazdou na zelených zdieľaných bicykloch, ktoré mesto Lučenec len nedávno spustilo. Bicykle sme mali zapožičané na nejakú hodinku, a tak sme to využili na návštevu priehrady Ľadovo. Cestou sme sa však od školy zastavili aj na námestí a takisto aj na Rúbanisku pri fontáne, kde sme si spravili menšiu prestávku. Jazdu na týchto bicykloch sme zvládli všetci v poriadku a tešíme sa na ďalšie podobné zážitky.

             

            Szeptember 16. és 22. között minden évben megrendezésre kerül az EURÓPAI MOBILITÁS HETE, amely mindenki számára kérnyezetk;môlúbb közlekedést jelent. Így hát mi, negyedikesek sem haboztunk, testnevelés óránkat azzal tettük különlegessé, hogy a losonci biciklikölcsönző kerékpárjaira pattanva tettünk egy körutat a városban. A kerékpárokat több mint egy órára kaptuk ingyen a várostól, így volt időnk kibicajozni a Ľadovo-i víztározóhoz. Útközben megálltunk a rúbaniskoi lakótelepre „kiköltöztetett“ szökőkútnál is, ahol rövid szünetet tartottunk. Mindenkinek jólesett a kerékpározás és örülnénk, ha több hasonló tornaóránk lenne.

            Barbi Mileiová, IV.S

        • Sme v zelenej fáze - Újra a zöld fázisban vagyunk
          • Sme v zelenej fáze - Újra a zöld fázisban vagyunk

          • Informujeme vás, že na základe usmernenia RÚVZ Lučenec sa naša škola od 22.09.2020 opäť nachádza v zelenej fáze. Do školy sa vrátili aj žiaci triedy, ktorej bola nariadená izolácia. Samozrejme len tí, ktorí boli negatívne testovaní a nemajú príznaky ochorenia.

             

            Értesítünk mindenkit, hogy a losonci Regionális Közegészségügyi Hivatal 2020. szeptember 22-től iskolánkat újra a zöld fázisba sorolta. Ez azt jelenti, hogy a 10 napra izolált osztály minden olyan diákja, akinek a koronavírus tesztje negatív lett és nincsenek a betegségre utaló tünetei, visszatérhetett az iskolába.

          • Aktualizácia - Új változat

          • Na základe zmien v Manuáli o organizácii vzdelávania a výchovy na šk.rok 2020/2021 zo dňa 16.9.2020 oznamujeme zákonným zástupcom nasledovné odporúčania a povinnosti:

            Zákonný zástupca

            -zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do strednej školy a pri  odchode žiaka zo strednej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            -zabezpečí pre svoje dieťa každý deň minimálne dve rúška (náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

            -dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky školy na školský rok 2020/2021.

            -predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do strednej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné Vyhlásenie zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. Pri prerušení viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

            -v prípade, že má u svojho dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy.

            -bezodkladne nahlásiť karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je žiakovi prerušená dochádzka do školy. Ak ide o plnoletých žiakov, plnia uvedené povinnosti osobne.

             

            Értesítjük a diákokat és szüleiket, hogy 2020. szeptember 16-án megváltozott a 2020/2021-es tanévre kiadott „Az oktatás és képzés szervezéséről szóló kézikönyv”, melynek értelmében

            a szülő, törvényes képviselő

            -felel azért, hogy gyermeke betartja a higiénés-epidemiológiai intézkedéseket (arcmaszk viselése, a távolságok betartása, kézfertőtlenítés a Regionális Közegészségügyi Hivatal - RKH hatályos intézkedéseinek értelmében).

            -biztosít gyermeke számára két arcmaszkot mindennap (szükség esetére egy tartalék maszknak kell lenni a diáknál) és egyszer használatos papírzsebkendőt.

            -teljesíti az iskola igazgatójának utasításait, amelyek szabályozzák az iskola működésének feltételeit a 2020/2021-es tanévben.

            -a diák három napnál hosszabb (hétvégéket és az ünnepnapokat is beleszámítva) hiányzása után írásbeli nyilatkozatot nyújt be, amelyben kijelenti, hogy a tanuló nem mutatja fertőző betegség tüneteit, és nem rendeltek el számára karanténintézkedéseket. Ha a diák bármilyen megbetegedés miatt 5 napnál hosszabb ideig volt távol (a hétvégeket és ünnepnapokat nem beleszámítva), visszatérésekor orvosi igazolást ad le az osztályfőnökének. A leadott írásbeli nyilatkozatok és orvosi igazolások száma nincs szabályozva.

            -haladéktalanul tájékoztatja az érintett osztályfőnököt (tanárt) és az iskola igazgatóját, ha gyermekénél felmerül a COVID19 betegség gyanúja vagy azt már megerősítették.

            -haladéktalanul jelenti az érintett osztályfőnöknek (tanárnak) és az iskola igazgatójának gyermeke számára orvos vagy regionális higiénikus által elrendelt karantént. Ebben az esetben a diák iskolalátogatását felfüggesztjük. Felnőtt diák ezt a tényt személyesen jelenti be.

        • Naša škola dňom 11.09.2020 vstupuje do oranžovej fázy - 2020.09.11-ével a mi iskolánk a narancsszínű fázisba lépett
          • Naša škola dňom 11.09.2020 vstupuje do oranžovej fázy - 2020.09.11-ével a mi iskolánk a narancsszínű fázisba lépett

          • Na základe platných usmernení Vám oznamujem, že dnes t.j. 11.9.2020 nám RÚVZ Veľký Krtíš a následne aj RÚVZ Lučenec oznámil, že rodičia žiaka našej školy boli pozitívne testovaní na COVID-19.

            Na základe Usmernenia MŠVVaŠ SR - Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v stredných školách, pracoviskách praktického vyučovania, jazykových školách a školských internátoch pre školský rok 2020/2021 a v súlade s Rozhodnutím ministra z 28.8.2020 a na základe usmernenia RÚVZ v Lučenci sme prerušili vyučovanie v triede, do ktorej žiak chodí a izolovali 2 učiteľov. Žiakom dotknutej triedy udeľujeme voľno na základe nariadenia RÚVZ na deň 16.9.2020, nakoľko 14.9.2020 máme riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov a 15.9.2020 je štátny sviatok.

            Zároveň nám RÚVZ Lučenec oznámil, že nás zaraďuje do oranžovej fázy.

            Žiak má byť testovaný. Na základe výsledkov, ktoré nám oznámi RÚVZ budeme postupovať opäť v zmysle usmernení.

            V tejto súvislosti Vás informujeme:

            -Všetci žiaci, ako aj zamestnanci školy nosia rúška povinne počas celého dňa!

            -Ranný filter prebieha od 2.9.2020 okamžite pri vstupe do budovy školy, meriame telesnú teplotu, následne si dezinfikujú ruky!

            -Naďalej platí opatrenie ROR (rúška – odstup – ruky), zabezpečovanie hygienických opatrení, zákaz vstupu rodičov a cudzích osôb do areálu školy!

            Vedenie školy je v kontakte s dotknutými osobami ako aj s RÚVZ v Lučenci a zabezpečuje usmerňovanie žiakov, zamestnancov a rodičov školy.

            Všetky potrebné informácie priebežne zverejňujeme na webovej stránke školy!

            Tájékoztatom diákjainkat, szüleiket és honlapunk minden látogatóját, hogy ma, azaz 2020.09.11-én előbb a nagykürtösi, majd a losonci Regionális Közegészségügyi Hivatal is tudatta velünk, hogy diákunk szüleinek COVID tesztje pozitív lett.

            A Szlovák Köztársaság Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztériuma által kiadott „Az oktatás szervezése és feltételei a középiskolákban, a gyakorlati oktatóközpontokban, a nyelviskolákban és a kollégiumokban a 2020/2021-es tanévre, valamint a 2020.8.28-i miniszteri határozat és a losonci Regionális Közegészségügyi Hivatal (RKH) utasítására megszakítottuk az oktatást az érintett osztályban és 2 tanárnak, így nekik a losonci RKH rendelete alapján a tanítás 2020.09.16-ig biztosan szünetel (2020.09.14-re igazgatói szabadot kapott az egész iskola működési okokból, 2020.09.15. államünnep, 2020.09.16. elrendelt szabadnap, de csak az érintett osztálynak).

            Ugyanakkor a losonci RKH arról tájékoztatott minket, hogy az iskolát narancssárga fázisba helyezi.

            A diákot tesztelésre hívták be, melynek eredménye alapján a Regionális Közegészségügyi Hivatal utasításainak megfelelően járunk el és folytatjuk a tanítást az adott osztályban is.

            Továbbá tájékoztajuk Önöket:

            -Iskolánk minden tanulója valamint összes dolgozója arcmaszkot visel egész nap!

            -A tanév kezdete óta minden reggel szűrjük az iskola főbejáratánál az összes diákot és alkalmazottat, megmérjük a testhőmérsékletüket, majd mindenki fertőtleníti a kezét!

            -Továbbra is érvényben van az ROR intézkedés (arcmaszk - távolságtartás - kézfertőlenítés), a higiéniai intézkedéseket betartjuk, tilos a szülőknek és minden idegennek az iskola területére lépni!

            Az iskola vezetősége kapcsolatban áll az érintettekkel, valamint a losonci RKH-val, és biztosítja a diákok, szülei és az összes alkalmazott tájékoztatását.

            Figyeljék honlapunkat, ahol folyamatosan közöljük az újabb információkat!

          • Nový ISICPAUSAL Orange Go Yoxo Új havi előfizetéses csomag

          • Dávam Vám do pozornosti, že v Orange je dostupný nový paušál Go Yoxo – pre držiteľov ISIC, ITIC a EURO<26.

            https://www.orange.sk/produkty-a-sluzby/volania/goyoxo

            Stoji 15 Eur mesačne a sú v ňom nekonečné volania, nekonečné sms/mms a nekonečné dáta na čet a sociálne siete + ďalších 5GB dát na všetko ostatné. Plus, k paušálu je tzv. Yoxo Market – kde si môžete ďalšie dáta dokúpiť alebo predať, ak ich nepotrebujete (a znížiť si tak mesačný poplatok).

            Zároveň vám oznamujem, že na www.isic.sk/pausalpreteba beží aj súťaž o iPhony.

            Pôvodný ISIC paušál sa už nepredáva – ale ti, čo ho majú aktivovaný, s nim naďalej môžu pokračovať, pokým budú mať platný preukaz.

            Verím, že toto bude zaujímavá a výhodná ponuka.

             

            Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy új Go Yoxo névre keresztelt havi előfizetéses csomag érhető el az Orange-ban az ISIC, ITIC és EURO <26 tulajdonosok számára.

            https://www.orange.sk/produkty-a-sluzby/volania/goyoxo

            Havi 15 euróba kerül, és végtelenített hívásokat, végtelen számú sms-eket és végtelen adatot tartalmaz a csevegéshez és a közösségi hálózatokhoz + további 5 GB adatot minden máshoz. Ráadásul az ún. Yoxo Market-en további adatokat lehet vásárolni vagy eladni, ha nincs rá szükséged (így csökkentve a havidíjat).

            Ugyanakkor szeretném tájékoztatni Önöket arról is, hogy az www.isic.sk/pausalpreteba oldalon fut egy verseny iPhone-okért.

            Az eredeti ISIC havi előfizetéses csomag már nem előrhető, de akik aktiválták, addig használhatják, amíg érvényes ISIC, ITIC kártyájuk van.

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie