• Deň našich mamičiek!
          • Deň našich mamičiek!

          • Žijeme v čase, ktorý je charakterizovaný ako doba veľkého rozmachu, techniky a neohraničených možností nášho poznania. Lietame do vesmíru, o niekoľko sekúnd sa spojíme s človekom na opačnom konci zemegule, poznáme zákonitosti rôznych prírodných javov, klonujeme zvieratá, ...

            Napriek našej zdanlivej všemohúcnosti žije každý z nás svoje vlastné, obyčajné no jedinečné dejiny, na ktorých počiatku bije srdce obetavej a milujúcej mamy. Zvuk jej srdca je jedným z prvých zvukov, ktorý počujeme a jeho pomyselný tlkot nás sprevádza po celý život.

            Každý rok druhá májová nedeľa patrí sviatku našich mamičiek. Aj my študenti sa pripájame k tomuto sviatku a prajeme našim mamičkám, našim učiteľkám, starým mamám, no proste všetkým mamičkám len to najlepšie, aby z nás detí mali vždy radosť. Dovoľte nám darovať malý darček – báseň.

             

            Úprimné vyznanie mamke!

            Keď sa ti úsmev na tvári objaví,

            vzbĺkne vo mne plamienok bujarý,

            no aj bez úsmevu máš iskričku v tvári,

            vari sa tvoje ruky niekedy aj hrali?

            A tvoja láskavá ruka,

            ktorá ma večer pohladí,

            Či aj moja raz bude taká?

            Život mi to zaiste prezradí,

            veď ani ty to nevieš mama,

            či raz práve ja nebudem sama?

            Jak lupeň ruže krehká si,

            keď stojíš vonku pri dome

            a dážď ti padá na vlasy,

            počkaj ma chvíľu, už len moment,

            nevytrať sa ako sen,

            veď som len o ňom snila, žila preň.

            Keď príde ťažká chvíľa,

            ty prvá budeš pri mne stáť,

            budem vedieť, že si tam a hľa,

            už sa nebudem viac báť.

            Koľkokrát si slzy ronila,

            keď som ťa nespravodlivo súdila?

            Vždy, keď ťa potrebujem, si mi na pomoci,

            či je to biely deň, niekedy aj v noci.

            Mama, potrebujem ťa a veľmi,

            tak navždy ostaň so mnou a uver mi.

             

            Danka Balogová, III. A

            (Ilustračné foto: https://kvetonos.sk/images/products-cache/8ab05942bb85a771f9a5d466186e5282/2144_w700_h700.jpg)

          • Oznam k prijímačkám

          • Vážený uchádzač, vážení rodičia!

             

            Termín prijímacích skúšok: 1. termín - 03.05.2021 a 2. termín - 10.05.2021.

             

            HARMONOGRAM

            7:30-8:15

            prezentácia a registrácia na školskom dvore (pri altánku)

            8:15

            žiaci odídu s vyučujúcimi do učební

            8:20

            úvodné pokyny v učebniach, prihlásenie sa na edupage

            8:30

            test z matematiky (40 minút)

            9:10-9:25

            krátka prestávka podľa pokynov vyučujúcich

            9:30

            test zo SJL (40 minút)

            11:00

            zverejnenie zoznamu úspešných na PPS (písomných prijímacích skúškach) na vývesnej tabuli, aj na www.stavebnalc.sk a spssow.edupage.org

             

            Do budovy, v ktorej sa konajú prijímacie skúšky, môžu vstupovať iba uchádzači o štúdium, okrem nevyhnutného sprievodu zdravotne ťažko postihnutých osôb. Rodičia ostatných uchádzačov do budovy školy nevstupujú.

            Uchádzač sa pri vstupe do budovy školy preukazuje:

            1. negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 7 dní, alebo 2. negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 7 dní, alebo 3. má výnimky z preukázania sa negatívnym výsledkom testu (napríklad v prípade prekonania ochorenia, zdravotnej kontraindikácie, očkovania či v iných prípadoch, ktoré bližšie špecifikuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva).

            Uchádzač, ktorý sa nepreukázal niektorým z vyššie uvedených spôsobov a osoba s prejavmi akútneho respiračného ochorenia, osoba s klinickými príznakmi COVID-19, ako aj osoby podliehajúce karanténnym opatreniam, sú z účasti na skúškach vylúčené a budú informované o náhradnom termíne konania prijímacích skúšok.

            Pred vstupom do budovy školy bude žiakom odmeraná telesná teplota. Pri vstupe do budovy sú uchádzači povinní absolvovať dezinfekciu rúk.

            V priestoroch školy a školského zariadenia musia mať všetky osoby po celú dobu prekryté horné dýchacie cesty (rúškom) podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravia.

            Každý žiak používa vlastné písacie, rysovacie potreby a kalkulačku. Každý žiak so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami môže počas prijímacej skúšky používať kompenzačné pomôcky, ktoré využíval počas dochádzky do základnej školy.

            Ak sa uchádzač nemôže zúčastniť na prijímacej skúške

            a) z dôvodu izolácie v domácom prostredí alebo v karanténe, zákonný zástupca čestným prehlásením oznámi túto skutočnosť riaditeľovi strednej školy, v ktorom uvedie aj termín ukončenia izolácie v domácom prostredí alebo karantény. Po ukončení izolácie v domácom prostredí alebo karantény uchádzač odovzdá riaditeľovi strednej školy v deň konania prijímacej skúšky potvrdenie o karanténe od príslušného všeobecného lekára pre deti a dorast. Riaditeľ určí náhradný termín prijímacieho konania v čo najskoršom možnom termíne.

            b) zo zdravotných dôvodov iných ako je izolácia v domácom prostredí alebo karanténa, zákonný zástupca oznámi túto skutočnosť riaditeľovi strednej školy. Zákonný zástupca ospravedlní žiaka najneskôr v deň konania prijímacej skúšky potvrdením od príslušného všeobecného lekára pre deti a dorast. Riaditeľ určí náhradný termín prijímacieho konania v čo najskoršom možnom termíne.

             

            Veríme, že dobrou spoluprácou spoločnými silami aj v tejto neštandardnej situácii prijímacie konanie na školský rok 2021/2022 úspešne zvládneme.

             

            Mgr. Ladislav Vikor, riaditeľ školy

          • Máj - lásky čas

          • „Ľúbim ťa,“ povedal jej.

            Pozrela sa do jeho krásnych modrých očí a videla,  ako mu z nich padajú slzy. Nenapadli jej správne slová a tak radšej spojila ich pery. Zrazu sa vznášala v oblakoch, zabudla na všetky starosti a myslela iba naňho. Na toho čiernovlasého chlapca, ktorý ju pobláznil. Jeho pery sa pomaly oddialili a neistým hlasom sa spýtal „Cítila si to? Tie motíliky?“.

            Malé hnedovlasé dievča nemuselo rozmýšľať nad svojou odpoveďou. Pozerala sa do zeme a cítila, že sa červená. Výsoký čiernovlasý chlapec si to všimol. Uvedomil si, ako veľmi ho toto dievča zmenilo. Ona je jeho záchrana.

            Zuzana Števková, I. B

        • Deň zeme, prečo by nemohol byť každý deň
          • Deň zeme, prečo by nemohol byť každý deň

          • Deň Zeme - 22. apríl je deň venovaný Zemi. Sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti, 21. marca a oslavoval príchod jari. V súčasnosti ide o ekologicky zameraný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.

            Motivuje nás k zamysleniu ako môžeme my pomôcť. Ako povedal ktosi múdry: ,,Výsledkom myslenia nemá byť pocit, ale čin“. Skúste aj vy, urobiť niečo užitočné, napríklad vyzbierať odpadky vo svojom okolí, na vychádzke do prírody, alebo zasadiť stromček, či peknú kvetinku o ktorú sa budete starať. Možno sa vám nechce nič vymýšľať, tak skúste pomôcť rodičom alebo starým rodičom pri práci v záhradke alebo na dvore, pri siatí, sadení, starostlivosti o trávnik. Spoločná úloha pre všetkých. Ani nemusíte nikam ísť a nič robiť, stačí sa pozrieť z okna a len pozorovať ako je okolo vás krásne, voňavo, príjemne, všetko kvitne, vtáčiky spievajú od skorého rána. Tak pekný deň.

            Na obrázku je neoficiálna vlajka Dňa Zeme

            Darina Uhrinová, I. A

            (Na ilustračnej fotke je neoficiálna vlajka Dňa Zeme. https://harmonizujeme.cz/wp-content/uploads/2019/04/vlajka-zeme-800x500.jpg)

          • Čo dnes potrebujeme najviac

          • Máme dosť ľudí, čo vravia aké to je - no zišli by sa takí, čo by povedali, aké to môže byť (Hubbart)

            Na úvod by som sa chcel zamyslieť nad dvoma typmi ľudí. Tí, ktorí hovoria, aké to je, sú z môjho pohľadu jedným slovom realisti. No a tých, ktorí hovoria, aké by to mohlo byť, môžeme jedným slovom nazvať optimistami. Každodenne sa tieto dva typy ľudí striedajú dosť často a zohrávajú veľkú úlohu nielen v mojom živote.

            Ak by som ale mal uviesť príklad z môjho života, nemusím vôbec dlho rozmýšľať. Tieto dve osobnosti sú mojimi rodičmi. Aby som bol konkrétny: mama je optimista a otec realista. Čo to znamená v praxi? Nie, že by si nejak nerozumeli, alebo sa často hádali, to nie. Ale keď príde na lámanie chleba, trvá dosť dlho, kým sa nájde nejaký kompromis. Mama totiž ako optimista, vidí iba jednu stranu mince. Otec však ako realista vidí obe strany mince a aj jej hranu. V mysli sa mi vynorila konkrétna situácia, a to rozhovor o rekonštrukcii domu. Mama by chcela začať s prácou najlepšie ihneď a aby sa toho spravilo čo najviac. Rozmýšľa, čo by sa mohlo ako prerobiť, aby to tu nejako vyzeralo. Otec jej však občas zoberie ružové okuliare z očí a vysvetlí jej, koľko peňazí je na to potrebné, koľko to bude trvať a čo to všetko bude obnášať. Podľa môjho názoru, každý optimista potrebuje mať v živote pri sebe realistu a naopak každý realista optimistu. Odhodlanie a kreativita ľudí, ktorí hovoria, aké by to mohlo byť, sú v živote veľmi dôležité. Bez nich by domácnosti, ale aj celé ľudstvo stagnovalo. Avšak bez ľudí, ktorí povedia, aké to je, by sa tiež nežilo najlepšie. Títo ľudia totiž tým druhým pristrihávajú krídla – v tom dobrom slova zmysle. Keby sa všetci ľudia bezhlavo hrnuli do nových nápadov, myslím si, že by dochádzalo k častým sklamaniam. Očakávania by boli väčšie ako možnosti zrealizovať ich.

            Preto by som na otázku – Ktorý typ je ideálny? – odpovedal asi takto. Myslím si, že pre ideálne fungovanie či už rodiny, firmy, štátu, ... sú potrebné oba tieto typy ľudí. Podľa môjho názoru by sme nemali venovať toľkú pozornosť tomu, ktorý typ je ideálny. Na čo by sme sa však mali zamerať je to, čo dokáže vzniknúť kombináciou týchto dvoch typov – optimistov a realistov.

            Jakub Mochťák, III. S

          • Na čom záleží...

          • Každý z nás si už položil otázku, prečo máme takých ľudí, ktorí nás len kritizujú, čo a ako robíme zle, ale málokto z nich nám povie, ako by sme to mali urobiť, alebo ako by to bolo teda lepšie. Nad touto témou alebo problémom dnešnej doby rozmýšľa veľa mladých ľudí. Mám príklad a skúsenosť zo svojho života, preto sa oň s vami rád podelím.

            Vo svojom živote som veľakrát zažil kritiku, ale málokedy som sa z nej poučil, pretože nie vždy som za tou kritikou počul: ,,Tak, vieš čo, Matej, spravil si to zle, no bolo by lepšie, keby si to spravil takto”. Jedného dňa sa mi stala vec, ktorá zmenila môj postoj k tejto problematike. Bol víkend a tak ako každý víkend, som sa tešil na môj futbalový zápas. Mali sme trénera, ktorý bol veľmi prísny, a preto ho nie každý mal v obľube. Mysleli sme si, že náš tréner nikdy v nás nevidel dobré veci, ale hľadal len naše chyby, podľa neho sme sa tak zdokonaľovali viac a viac. Avšak raz ma to nahnevalo. Bol skoro koniec zápasu a ja som o výsledku rozhodol gólom v poslednej minúte a vďaka mne sme teda vyhrali. Ale keď sme prišli do šatne a tréner prišiel za mnou a povedal mi: ,,Matej, je dobre, že si pomohol tímu a vďaka tebe sme zvíťazili. Bolo by však lepšie a krajšie, keby si prihral pri bráne spoluhráčovi“, nahnevalo ma to a začal som argumentovať, koľko síl som cez zápas vyčerpal a tak ďalej. Až keď sme sa vracali domov zo zápasu, uvedomil som si, že tréner má pravdu. Pochopil som jednu veľmi dôležitú vec, je pekné spraviť niečo, čo sa páči tebe, ale je krajšie, keď sa to páči všetkým.

            Preto uvažujem, že dnes by sme si mali vážiť ľudí, ktorí nám povedia, ako by to mohlo byť inak a čo by sme mohli spraviť lepšie, lebo len tak sa zdokonaľujeme a robíme veci naozaj správne. Je ich málo, tak ich počúvajme.

            Matej Berky, III. S

        • 43. ročník Krajskej prehliadky prác SOČ-A 43. évfolyamának megyei fordulója
          • 43. ročník Krajskej prehliadky prác SOČ-A 43. évfolyamának megyei fordulója

          • Vzhľadom na epidémiu a s ňou súvisiace mimoriadne opatrenia sa Krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti aj v školskom roku 2020/21 konalo dištančnou formou a to 26. marca 2021.

            Našu školu v súťaži reprezentoval žiak IV. S triedy Martin Miklóš.

            Jeho práca s názvom Autodielňa súťažila v odbore 10Stavebníctvo, geodézia, kartografia a interiérový dizajn.

            Aj v týchto netradičných podmienkach sa mu podarilo odprezentovať svoju prácu veľmi úspešne a získať 2. miesto vo svojom súťažnom odbore. Zároveň si vybojoval aj postup do Celoštátnej prehliadky SOČ, ktorá sa uskutoční v dňoch 27.-30. apríla 2021. V prípade prezenčnej formy bude hostiteľom súťaže SPŠ stavebná Trenčín a KCVČ Trenčín.

            Martinovi za krásne umiestnenie srdečne gratulujeme!

            Držíme mu palce a prajeme úspešnú obhajobu práce aj na celoštátnej prehliadke prác.

             

            A kedvezőtlen járványhelyzet következtében az idei Középiskolások szaktevékenysége 43. évadjának megyei fordulója is rendhagyó módon az online térben zajlott 2021. március 26-án.

            Idén a 10-es versenykategóriában (Építőipar, geodézia, kartográfia és belsőépítészet) iskolai fordulónk győztese Martin Miklóš IV. S osztályos tanuló képviselte iskolánkat Autóműhely elnevezésű munkájával.

            Az online térre szűkített keretek között is sikerült nagyon szépen helytállnia és megszereznie a 2. helyezést. Egyúttal az országos megmérettetésen való részvétel jogát is kivívta, mely 2021. április 27-30-án kerül megrendezésre.

            Martinnak szívből gratulálunk és kívánunk sikeres szereplést az országos fordulón is!

             

            Angela Fajdová, metodik SOČ-KSzT módszertanos

        • Videli ste už veľkonočného zajačika?
          • Videli ste už veľkonočného zajačika?

          • Zas a znova je tu jar.

            Všade kde sa pozrieme, môžeme vidieť ako sa zobúdzajú stromy a kvety.

            Jar prináša život, aj život mnohých zvierat, ktoré sa nám spájajú s Veľkou nocou. Nie každý môže zažiť radosť, akú tieto zvieratká prinášajú. Preto Vám ju aspoň takouto formou prinášam.

            Všetkým prajem príjemnú a hlavne zdravú Veľkú noc!

             

            Adam Barcík, II. B

            (Fotky: Adam Barcík)

        • Čaro slovenskej Veľkej noci
          • Čaro slovenskej Veľkej noci

          • Príchod jari, prísľub hrejivého slnka, nádeje, novej úrody aj viera v znovuzrodenie. Slovenská Veľká noc je obdobím nádherných zvykov, vinšovačiek a obyčají, ktoré si stojí za to pripomínať.

            Veľká noc v kalendári putuje a neoslavuje sa každý rok v rovnakom termíne. Vždy pripadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne Mesiaca. Má však ustálený deň na oslavu, a to nedeľu, pretože Ježiš Kristus vstal z mŕtvych podľa svedectva apoštolov prvý deň po sobote.

            Kvetná nedeľa

            Spája sa s vinšovaním prichádzajúcich sviatkov, vítaním jari. Chlapci a dievčatá chodili s vetvičkami zo zelenej vŕby. Za vinš dostali vajíčka či kraslice a išli do ďalšieho domu. Do kostola si ľudia nosili vŕbové prúty, ktoré im kňaz posvätil.

            Zelený štvrtok

            Muži aj ženy sa chodili umývať do potoka. Dievčatá verili, že budú čerstvé ako lastovičky. Jedlo sa veľa zelenej stravy - špenát, šošovica, kapusta, ryby aj zemiaky. Zelená strava mala zabezpečiť zdravie po celý rok.

            Veľký piatok

            Bol ukrižovaný Ježiš Kristus. Je to magický deň. Voda z potoka mala mať zázračnú moc - uzdravovala. V tento deň sa stretávali strigy na sabat čarodejníc. Dodržiaval sa úplný pôst.

            Biela sobota

            Gazdinky vypekali mazance a baránky, plietli sa korbáče a zdobili vajíčka. Varili sa obradné jedlá - bravčovina, šunka. Magickú úlohu mal oheň. S uhlíkmi z tohto ohňa sa tri razy obehol dom, aby bol chránený pred povodňou.

            Veľkonočná nedeľa

            Je to najväčší sviatok roka, preto sa nesmelo variť ani krájať nožom. Obradové veľkonočné jedlá sa nosili v košíku do kostola, kde ich posvätili. Stolovanie bolo slávnostné.

            Veľkonočný pondelok

            Najradostnejší deň pre mládencov, ktorí chodili z domu do domu, kde boli dievčatá, ktoré vyšibali a pooblievali, aby boli pekné a zdravé.

            Čaká nás druhá Veľká noc, ktorú pravdepodobne oslávime len v úzkom rodinnom kruhu, v izolácii a s „pachuťou“ korony, aj bez našich tradícií. Ďalší príchod jari s nádychom pod rúškami, na ktoré sme si museli okamžite zvyknúť. Príroda si s nami robí čo chce a stále nám dokazuje, že to ona je tu šéfka.

            Peknú Veľkú noc!

            (Ilustračné foto: https://www.lexikon.sk/wp-content/uploads/2021/03/Velka-noc-Anglicko.jpg)

          • Deň učiteľov - alebo moje (možno i Tvoje) reminiscencie

          • Na jej hodinách našim plánom nestačil celý svet.

            Dokázala nás zapojiť do vzrušených diskusií,

            div, že sme sa nepobili.

            Každé ráno sme k nej prichádzali s novými pravdami,

            a novými nápadmi,

            novými poznatkami zovretými v našich dlaniach

            ako ulapené svätojánske mušky.

            Keď odišla, zmocnil sa nás smútok,

            ale svetlo neodišlo.

            Zanechala v nás svoje znamenie,

            zanechala nám knihu, ktorú učiteľ píše v mysliach svojich žiakov.

            Mala som veľa učiteľov, ktorí nás učili

            veci idúce jedným uchom dnu a druhým von.

            Ale len málo takých, ako bola ona,

            len málo takých, ktorí vo mne vytvorili niečo nového,

            nový postoj, nový hlad.

            Myslím, že do značnej miery som len nesignovaným dielom

            svojej učiteľky.

            Aká nesmrteľná sila spočíva v rukách takého človeka!“

            J. Steinbeck, o učiteľke, ktorá ovplyvnila jeho život

          • Online vzdelávanie je možné len vďaka vedeckému pokroku

          • Študenti I.B o tom, čo nám prinášajú moderné technológie

            My, moderní ľudia, si určite nevieme predstaviť deň bez smartfónu či počítača. Uľahčujú nám naše každodenné životné funkcie ako sú socializácia, vyhľadávanie informácií.

            Bez moderných technológií by sme nemali také užitočné veci ako rakety, ktoré nesú ľudí do vesmíru, aby spoznávali nové planéty vhodné na život, ak by sa na Zemi stala nejaká udalosť, po ktorej by už nebola obývateľná. Pomáhajú nám pri každodenných činnostiach už ako spomínaný počítač, GPS navigácie, televízne vysielanie a pod. Ale nie všetko je dobré. S modernými technológiami sú spojené aj moderné problémy. Sú to hlavne počítačové vírusy, cez ktoré si hackeri vedia zistiť vaše osobné údaje. Šírenie dezinformácií, hlavne teraz, počas covidového obdobia, je čoraz častejšie a spôsobuje rôzne nerozvážne činy ľudí a strach, závislosti.

            Frederik Juhász

            Prajem si, aby nám technika, ktorá šetrí prácu a uľahčuje život priniesla šťastie. Naučme sa ju rozumne používať, aby nemala na človeka nežiadúci vplyv, ale aby človek dokázal dnešnú modernú techniku využívať zmysluplne a nie na úkor svojho šťastia.

            Ktovie ako by sa nám dnes žilo bez vymožeností techniky. Doba sa šialeným tempom mení a my, či chceme alebo nie, sa stávame obeťou jej premeny. Takmer štyri miliardy ľudí používa internet, nedokážeme si život bez neho predstaviť. Ráno sa prebúdzame na budík nastavený na mobilnom telefóne, ešte v posteli odpovedáme na došlé správy, počas raňajok nesedíme pokojne a nevenujeme sa vychutnávaniu jedla, ale sme v neustálom kontakte so svetom cez sociálne siete. Menej športujeme, viac sedíme za počítačom, alebo mobilným telefónom, tabletom, či Xboxom. Máme pocit, že nám niečo unikne a bez kontaktu s mobilným telefónom nás chytá panika.

            Myslím si, že tým najrizikovejším dôsledkom toho, že sociálne siete využívame dennodenne, od skorého rána do neskorého večera, je, že už ani nekomunikujeme jeden s druhým. Mám odpozorovaných množstvo príkladov, keď sú doma rodičia aj deti, sú dokonca v jednej miestnosti a každý má v rukách mobilný telefón. Deti sa hrajú so spolužiakmi cez Xbox bojové hry, rodičia chatujú alebo si vybavujú pracovné e-maily. Psychológovia poukazujú na riziko absencie komunikácie. Rodičia sa s deťmi málo rozprávajú a deti rodičom neodpovedajú rozvitými vetami. Nepoznajú skutočné radosti a ťažkosti jeden druhého. Táto závislosť vedie k vzájomnému odcudzeniu. Veda a technika má podľa môjho názoru pozitívnu úlohu v našom živote, je potrebné ju využívať, nie však zneužívať. Zásluhou vedy napríklad v zdravotníctve je, že ľudia neumierajú na niektoré ochorenia, na ktoré v minulosti umierali. Školstvo je vďaka technike viac interaktívne a zábavné a tým príťažlivejšie a zaujímavejšie pre žiakov. Vývoj je prítomný aj v našich domácnostiach v porovnaní s minulým storočím. Sušičky prádla za nás sušia, robotické vysávače za nás vysávajú, umývačky riadu za nás umývajú riad. Moderné technológie nám robia život ľahším, a preto by sme si mali tento čas vážiť a plnohodnotne ho využiť a nájsť viac času jeden pre druhého.

            Oliver Roško

            V dnešnom svete, a hlavne v takom, ako sa ocitáme konkrétne teraz, si už život bez technológií ani nevieme predstaviť. Čím ďalej, tým viac sa stávajú súčasťou našich životov. Čím ďalej, tým viac, pretože sa ich počet čoraz viac znásobuje.

            Tak, ako naši starí rodičia, nepoznali mobilné telefóny, počítače, a my sme ich učili ich používať, tak isto možno teraz nepoznáme my niečo, čo ďalšie nové generácie poznať budú. Niečo, čo ešte ani neuzrelo svetlo sveta. Niečo, s čím za nami prídu možno naši vnukovia a vnučky, a ukážu nám, aký úžasný vynález to je.

            Dnes už používa moderné technológie takmer každý. Od malého dieťaťa, ktoré dokáže uchopiť nejaký predmet do rúk, až po starčeka, ktorý ešte vládze chodiť, dobre vidí a počuje. To znamená, a je viditeľné, že moderné technológie nás ovplyvňujú veľmi. Je otázne, či v dobrom alebo v zlom. Myslím si, že nás moderné technológie ovplyvňujú v oboch smeroch. V tom dobrom, pretože nám uľahčujú prácu, ktorej by sme bez technológii museli venovať veľa času, ako to robili ľudia v minulosti. A v tom zlom, pretože niektoré technológie, ako napríklad počítače, telefónny, televízia, tablety... nám ten čas berú.

            Ľudia čoraz viac používajú mobily a počítače aj vo svojom voľnom čase, ktorý by sa dal využiť aktívnejšie. Veľmi nás ovplyvňujú a niekedy to môže zájsť až do závislostí.

            Moderné technológie sa neustále inovujú, sú tu, okolo nás, neujdú nám, a ak aj áno, dajú sa nahradiť. To sa však o živote, ktorý žijeme, povedať nedá.

            Patrik Marunčiak

        • Už vonia vzduch
          • Už vonia vzduch

          • Končiare tatranských štítov si ešte obliekajú snehové čiapky, no do údolí už prichádza jar. Lúky a pasienky sa zazelenajú a čerešne zahalia do závoja kvetov. Teplotná inverzia a hmla prevaľujúca sa v dolinách ponúkajú nádherné prírodné divadlo a majestátny výhľad.

            Marcový les je ešte zväčša sivý a bezfarebný. Ale len pre tých, ktorí sa nedívajú okolo seba. Natrafíte na zvyšky posledného snehu, možno vám pod nohami bude čvachtať blato, ale spozorujete aj nový život, ktorý sa začína nástojčivo predierať zo zeme. Práve teraz je skvelý čas na túlanie v prírode či ľahké túry. Pohyb na čerstvom chladnom vzduchu vám pomôže vyšachovať jarnú únavu. Nastavte tvár lúčom slniečka, aj keď je ešte zubaté, a započúvajte sa do štebotu vtákov, ktoré práve začínajú spievať svoje svadobné piesne. Začujete sýkorky, brhlíky aj krkavce. Pripravujú sa na dvorenie, hniezdenie a rodičovské povinnosti.

            Aj hubári si prídu na svoje, začína sa nová hubárska sezóna. Les je plný snežienok. Vedeli ste, že táto krásna krehká rastlinka je jedovatá? Jej najjedovatejšia časť je cibuľka, takže neochutnávať!

            V marci sa začína v lesoch ukazovať aj veľmi zdravá liečivá rastlinka - cesnak medvedí. Ďalšia liečivá rastlinka je pľúcnik lekársky. Treba ho nasušiť spolu s podbeľom a prvosienkou a je to perfektná zmes na kašeľ, priedušky a dýchacie cesty. Aj jelene zhadzujú svoje trofeje celý marec aj apríl.

            20. marec je prvým jarným dňom, a preto sa náhlime do prírody, ktorá nás vždy prijme, objíme, poláska, uteší, dá nádej. V jej náručí sme autentickí. Sme tým, kým chceme byť.

            Danka Balogová, III. A

            (Ilustračné foto:https://data.tvkosice.sk/images/fs/56/cf/06/31/45/26/ca/14/19/d7/1a/e8/56cf06314526ca1419d71ae8/videos/2020/2/28/67333cf4-42f1-468a-af40-27354a762340_image_0.jpg)

          • Dubaj

          • Aj keď sa teraz nemôžeme stretávať v škole a mať zaujímavé prednášky v spoločenskej miestnosti, moderná technika nám ich umožňuje mať aj z domu na diaľku.

            10.3.2021 nám hodinu architektúry obohatili traja zamestnanci Oddelenia priestorového plánovania Ústavu manažmentu na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, a to Ing. arch. Michal Hajduk, PhD., Ing. Milan Husár, PhD. a doc. Mgr. Matej Jaššo, PhD.

            Prezentovali nám nádherné mesto Dubaj, ktoré je zaujímavé nielen svojou architektúrou, ale aj svojou históriou. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí, o ktorých sme ani len nepočuli, či už o začiatkoch tohto arabského mesta alebo aj o jeho súčasnosti. Dubaj nazývajú aj ,,ostrov mieru“, či mesto – fatamorgána. Svedčí o tom aj citát od Daniela Brooka: ,,Dubaj je ako skutočným Sim-City, fantazmagóriou, metropolou, ktorá vyzerá akoby magicky vyskočila z laptopu architekta, ktorý spustil najnovší počítačový softvér pre návrh miest a otlačil ho na panenskú púšť.“

            Aj pomocou tohto citátu a kopy ďalších zaujímavostí, či fotografií sme sa preniesli cez minulosť až do prítomnosti tohto očarujúceho mesta, ktoré by chcel navštíviť asi každý, kto má rád architektúru, či cestovanie.

             

            Már több mint féléve nem találkoztunk az iskolában, így előadásokon sem vehettünk részt a nagyteremben. Viszont a modern technika lehetővé teszi az előadásokon való részvételt az online órák mintájára.

            2021. március 10-én a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Menedzsment Intézetének három munkatársa, nevezetesen Ing. arch. Michal Hajduk, PhD., Ing. Milan Husár, PhD. és doc. Mgr. Matej Jasso, PhD (mindhárman a Területrendezési Tanszékról) tette érdekesebbé az architektúra órát.

            Bemutatták Dubaj gyönyörű városát, amely nemcsak építészete, de története szempontjából is érdekes. Sok olyan információ hangzott el, amelyről eddig még csak nem is hallottunk, akár ennek az arab városnak a kezdeteiről, akár a jelenéről. Dubaj a "béke szigete" vagy a délibáb városa. Ezt bizonyítja Daniel Brook idézete: "Dubaj olyan, mint egy igazi Sim-City, egy fantazmagória, egy metropolisz, amely úgy néz ki, mintha varázsütésre ugrott volna ki egy építész laptopjából, aki a legújabb várostervezési számítógépes szoftvert futtatta és kitolta a szűz sivatagba."

            Ennek az idézetnek és még más érdekes adatnak, fotónak köszönhetően betekintést nyertünk ennek a bájos városnak a múltjába és jelenébe. Az előadás hatására többünkben feléledt a vágy, hogy egyszer ezt a különleges építészetű várost élőben is megnézzük.

             

            Barbara Mileiová, IV. S

        • Školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti - A középiskolások szaktevékenységének iskolai fordulója
          • Školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti - A középiskolások szaktevékenységének iskolai fordulója

          • Zapájanie sa do súťaže Stredoškolská odborná činnosť, má už dlhoročnú tradíciu na našej škole. Riešitelia a ich konzultanti aj počas dištančného vzdelávania vynaložili úsilie, aby sa školské kolo obhajoby prác SOČ mohlo uskutočniť aj v tomto školskom roku.

            Dňa 5. marca 2021 v online priestore mali možnosť odprezentovať svoje práce šiesti žiaci v súťažnom odbore 10 - Stavebníctvo, geodézia, kartografia:

            Barbara Mileiová (IV.S) s prácou Športový objekt PLAY and RELAX

            Martin Miklóš (IV.S) s prácou Autodielňa

            Miriam Nagyová (IV.A) s prácou Dom služieb RADOSŤ

            Martina Muránska (IV.A) s prácou Rekonštrukcia Hasičskej zbrojnice

            Lenka Majerová (IV.A) s prácou Polyfunkčný objekt

            Márk Kovács (IV.A) s prácou Záchranná stanica

            Odborná hodnotiaca komisia na základe preštudovania predložených prác, vlastnej obhajoby a využitia v praxi, určila nasledovné poradie umiestnenia prác:

            1. miesto Martin Miklóš

            2. miesto Barbara Mileiová, Márk Kovács

            3. miesto Miriam Nagyová, Martina Muránska, Lenka Majerová

            Všetkým umiestneným študentom  gratulujeme!

            Práce žiakov Martina Miklóša a Márka Kovácsa postupujú do krajského kola súťaže, ktoré sa uskutoční online formou 26.03.2021

            Aj táto súťaž ukázala, že práca odborných pedagógov a usilovných žiakov dáva zmysel a zároveň je jednou z možností prezentácie našej školy na verejnosti.

            Na záver by som sa rada poďakovala odbornej hodnotiacej komisie a konzultantom za ich odvedenú prácu.

             

            A középiskolások szaktevékenységében (KSzT) való részvétel nagy hagyományokkal rendelkezik iskolánkban. A diákok és tanácsadóik a távoktatás során is mindent megtettek annak érdekében, hogy a KSzT-re készült munkák bemutatójára ebben a tanévben is sor kerülhessen. Az iskolai forduló rendhagyó módon az online tárben zajlott 2021. március 5-én. A 10-es versenykategóriában (Építőipar, geodézia, kartográfia) hat diákunk mutatta be munkáját:

            Mileiová Barbara (IV.S): PLAY és RELAX sportobjektum,

            Miklóš Martin (IV.S): Autójavító műhely,

            Nagyová Miriam (IV.A): RADOSŤ kultúrközpont,

            Martina Muránska (IV.A): A gácsi tűzoltóság épületének felújítása,

            Majerová Lenka (IV.A): Többfunkciós épület,

            Kovács Márk (IV.A): Mentőállomás.

            A szakmai zsűri a benyújtott munkákat áttanulmányozta, meghallgatta a munkák szerzőinek bemutatóját, és figyelembe véve a munkák gyakorlati felhasználását a következő sorrendet határozta meg:

            1. hely: Miklóš Martin

            2. hely: Mileiová Barbara, Kovács Márk

            3. hely: Nagyová Miriam, Muránska Martina, Majerová Lenka.

            Gratulálunk mindenkinek, aki fáradságot nem kímélve a szabad idejét egy plusz munka elkészítésére fordította!

            Miklóš Martin és Kovács Márk munkáit delegáljuk a verseny megyei fordulójára, amelyre szintén online kerül sor, 2021. március 26-án.

            A verseny idei fordulója is megmutatta, hogy van értelme foglalkozni a szorgalmas diákokkal, hiszen szaktanáraik segítségével olyan munkák születtek, amellyel büszkén képviselhetik iskolánkat a nyilvánosság előtt.

            Befejezésül szeretném megköszönni a szakmai zsűri tagjainak és a konzultások odaadó munkáját.

            Angela Fajdová, metodička SOČ-KSzT módszertanos

          • Oznam - Közlemény

          • Oznamujeme, že 01.03.2021 triedy maturitného ročníka (IV.A a IV.S) prechádzajú z dištančného vzdelávania na prezenčné.

            Pred príchodom si každý žiak riadne vyplní čestné vyhlásenie na edupage stránke (v module Žiadosti/Vyhlásenia treba kliknúť na veľké červené plus, vybrať si "Vyhlásenie o bezinfekčnosti - Plnoletý žiak"). Rovnako je potrebné, aby čestné vyhlásenie vyplnil aj jeden z rodičov (na edupage), ktorý žije v spoločnej domácnosti so žiakom. Ak rodič nepoužíva edupage konto, tak čestné vyhlásenie doručí vytlačené.

            Začiatok vyučovania je každý deň o 8:00. Maturanti prvý deň (01.03.2021) nastúpia do školy najneskôr 7:45. Na vrátnici im triedne učiteľky zmerajú telesnú teplotu, vykonajú kontrolu platného negatívneho testu COVID-19 (nie staršieho ako 7 dní). Ak sa žiak nepreukáže negatívnym testom COVID-19, nebude mu povolený vstup do školy, vráti sa domov a bude na dištančnom vzdelávaní (bude dostávať študijný materiál domov).

            Žiaci 1. až 3. ročníka zostávajú na dištančnom vzdelávaní (online hodiny cez Zoom).

             

             

            Értesítünk mindenkit, hogy 2021.03.01-én az érettségi évfolyam osztályai (IV.A és IV.S) számára újraindul az iskolai oktatás.

            Még mielőtt az érettségiző diák elindul iskolába, kitölti az edupage oldalon a becsületbeli nyilatkozatot (a Žiadosti/Vyhlásenia modulban klikk a nagy piros pluszra, utána kiválasztani "Vyhlásenie o bezinfekčnosti - Plnoletý žiak"). A diákkal egy háztartásban élő szülők egyike szintén kitölti a saját szülői edupage fiókjában a becsületbeli nyilatkozatot. Ha a szülő nem használja az edupage fiókját, akkor a becsületbeli nyilatkozatot kinyomtatva, kitöltve, aláírva küldi el a diákkal.

            A tanítás minden nap 8:00 órakor kezdődik. Az érettségizők az első napon (2021.03.01.) legkésőbb 7:45-ig megérkeznek az iskolába. Az osztályfőnöknők a portán megmérik saját diákjaik testhőmérsékletét, ellenőrzik a negatív koronavírusteszt érvényességét (7 napnál nem lehet régebbi). Ha a diák nem rendelkezik negatív koronavírusteszttel, akkor nem léphet be az iskolába, hazatér és folytatódik számára a távoktatás (otthonra kap tananyagot).

            Az 1. és 3. évfolyamos diákok részére folytatódik a távoktatás (online órák a Zoomon keresztül).

        • Certifikát Selfie Tanúsítvány
          • Certifikát Selfie Tanúsítvány

          • Naša škola sa zapojila do projektu IT akadémia - Vzdelávanie pre 21. storočie, ktorého strategickým cieľom je

            -vytvorenie modelu vzdelávania a prípravy mladých ľudí pre aktuálne a perspektívne potreby vedomostnej spoločnosti a trhu práce so zameraním na informatiku a IKT,

            -inovácia prírodovedného a technického vzdelávania so zameraním na informatiku a IKT, orientácia mladých ľudí na ďalšie štúdium s perspektívou lepšieho uplatnenia sa.

            Výsledkom bude inovácia vzdelávania, zamerané na aktualizáciu obsahu, metód a foriem výučby matematiky, informatiky a odborných predmetov smerom k zmysluplnej implementácii IKT nástrojov do vzdelávania. Súčasťou aktivít sú aj formálne a neformálne vzdelávania učiteľov, krúžky, IT tábory, semináre, súťaže a ďalšie mimoškolské činnosti zamerané na motiváciu žiakov, rozvoj digitálnej gramotnosti, osobnostného rozvoja a komunikačných kompetencií. Aktivita sa bude realizovať v úzkej spolupráci s IT firmami na báze partnerstva.

            Aj keď sme len na začiatku, naša spoločná aktivita bola odmenená Certifikátom Selfie.

             

            Mi is csatlakoztunk az IT Akadémia - Oktatás a XXI. század részére elnevezésű projektjéhez, amelynek stratégiai célja többek között

            -a fiatalok oktatási és képzési modelljének létrehozása a tudásalapú társadalom és a munkaerőpiac jelenlegi és jövőbeli szükségleteihez idomítva, különös tekintettel az informatikára és az információs és kommunikációs technológiára (IKT),

            -a természettudományi és a műszaki oktatás innovációja, különös tekintettel az informatikára és az IKT-re, a fiatalok figyelmének felkeltése a továbbtanulásra a jobb elhelyezkedés céljából.

            A pályázat eredménye az oktatás olyan innovációja lesz, amelynek célja a matematika, az informatika és a szakismereti oktatás tartalmának, módszereinek és formáinak frissítése az IKT-eszközök értelmes felhasználásával. A tevékenységek magukban foglalják a formális és informális tanárképzést, tanári szakköröket, informatikai táborokat, szemináriumokat, versenyeket és egyéb tanórán kívüli tevékenységeket is, amelyek célja a hallgatók motiválása, a digitális műveltség fejlesztése, a személyes fejlődés és a kommunikációs kompetenciák. A tevékenység az IT-vállalatokkal szoros együttműködésben, partnerségi alapon valósul meg.

            Annak ellenére, hogy még csak most indulunk, közös tevékenységünket Selfie tanúsítvánnyal jutalmazták.

            Ladislav Vikor

          • Oznam-Közlemény

          • Na základe platných usmernení Vám oznamujem, že v zmysle rozhodnutia RÚVZ Lučenec je naša škola do 26.02.2021 zatvorená. Vyučovanie je zabezpečené aj pre maturitný ročník dištančnou formou podľa rozvrhu, ktorý bol platný od 19.10.2020.

            Tájékoztatjuk Önöket, hogy a losonci Regionális Közegészségügyi Hivatal határozata értelmében iskolánk 2021. február 26-ig zárva tart. A tanítás távoktatásban folytatódik az egész iskola részére, beleértve az érettségiző évfolyamot is, a 2020. október 19-i (módosított) órarend szerint.

        • „Umenie byť šťastný spočíva v schopnosti nachádzať šťastie v obyčajných veciach.“ (Henry Ward Beecher)
          • „Umenie byť šťastný spočíva v schopnosti nachádzať šťastie v obyčajných veciach.“ (Henry Ward Beecher)

          • V časoch, keď si obliekam šaty aspoň do supermarketu, v časoch, keď si človek musí dávať potvorský pozor, aby sa dni nezlievali jeden do druhého ...

            V týchto časoch som sa spýtala svojich kamarátok, čo im pomáha dobre žiť. Niekedy hádam stačí iba pomenovať, čo nám tú radosť robí, a venovať tomu pozornosť.

            „Káva z kávovaru! Stretnutia s kamoškami mi teraz chýbajú najviac. Ale už sme si pravidelne nasadili virtuálnu kávičku. Takže aspoň takto som bližšie k minulej realite.“ Teším sa na príchod prvého vnúčatka, a keď mi cinkne na WhatsAppe: „Mami si tam, máš čas? Poraď mi v tom alebo onom,“ som naozaj šťastná. Po rokoch opäť háčkujem. Prestávka bola dlhá ale výsledky sú znateľné. Aktuálne si užívam dlhé prechádzky v prírode, idem na miesta, kde som nikdy nebola. Cestou poobdivujem domy, architektúru, vnímam, akú energiu na mňa tie miesta vyžarujú. A áno, aby som nezabudla, doprajem si dobrú kávu so šľahačkou. Zasýti ma, poteší a ešte mám pocit, že robím dobre aj svojmu zdraviu (hihi, viem sa krásne klamať).

            Keď mi je zle na duši, spomeniem si na vetu svojej mamky: „Zdvihni zadok, mozog sa pridá.“ Tak sa snažím, mamy majú vždy pravdu, však? Možno to niekedy ide pomalšie. Veď mám čas.

            Asi to máme všetky podobne, raz tak, raz onak. Ako celý život, len možno teraz tie hore-dolu pocity sa striedajú intenzívnejšie. Čo mi z tohto miniprieskumu vyšlo, je, že som rada, že mám tieto dievčatá. Pri prvých pocitoch smútku, separácie dvíham telefón a volám. Novinky, debaty o živote a pocit zdieľania ma vždy na pár dní vyživia a dodajú silu nebedačiť.

            Skúste si spísať svoje radosti aj vy. Zíde sa zamerať myseľ na to lepšie. Mne každá odpoveď pripomína blízkosť. A blízkosť je to, čo sa dnes ráta.

            Inka Balážová

            (Ilustračné foto:

            https://images.pexels.com/photos/3508975/pexels-photo-3508975.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940)

          • Oznam-Értesítés

          • Oznamujeme, že 08.02.2021 triedy maturitného ročníka (IV.A a IV.S) prechádzajú z dištančného vzdelávania na prezenčné.

            Začiatok vyučovania je každý deň o 8:00. Maturanti prvý deň (08.02.2021) nastúpia do školy najneskôr 7:45. Na vrátnici im triedne učiteľky zmerajú telesnú teplotu, vykonajú kontrolu platného negatívneho testu COVID-19 (nie staršieho ako 7 dní), vyzbierajú čestné vyhlásenia (aj rodiča/zákonného zástupcu, s ktorým žiak býva v jednej domácnosti). Ak sa žiak nepreukáže negatívnym testom COVID-19, nebude mu povolený vstup do školy, vráti sa domov a bude na dištančnom vzdelávaní (bude dostávať študijný materiál domov).

            Žiaci 1. až 3. ročníka zostávajú na dištančnom vzdelávaní (online hodiny cez Zoom).

             

             

            Értesítünk mindenkit, hogy 2021.02.08-án az érettségi évfolyam osztályai (IV.A és IV.S) számára újraindul az iskolai oktatás.

            A tanítás minden nap 8:00 órakor kezdődik. Az érettségizők az első napon (2021.02.08.) legkésőbb 7:45-ig megérkeznek az iskolába. Az osztályfőnöknők a portán megmérik saját diákjaik testhőmérsékletét, ellenőrzik a negatív koronavírusteszt érvényességét (7 napnál nem lehet régebbi), összegyűjtik a becsületbeli nyilatkozatokat (a szülőtől/törvényes gyámtól is, akivel a tanuló ugyanabban a háztartásban él). Ha a hallgató nem rendelkezik negatív koronavírusteszttel, akkor nem léphet be az iskolába, hazatér és folytatódik számára a távoktatás (otthonra kap tananyagot).

            Az 1. és 3. évfolyamos diákok részére folytatódik a távoktatás (online órák a Zoomon keresztül).

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie