• „Umenie byť šťastný spočíva v schopnosti nachádzať šťastie v obyčajných veciach.“ (Henry Ward Beecher)
          • „Umenie byť šťastný spočíva v schopnosti nachádzať šťastie v obyčajných veciach.“ (Henry Ward Beecher)

          • V časoch, keď si obliekam šaty aspoň do supermarketu, v časoch, keď si človek musí dávať potvorský pozor, aby sa dni nezlievali jeden do druhého ...

            V týchto časoch som sa spýtala svojich kamarátok, čo im pomáha dobre žiť. Niekedy hádam stačí iba pomenovať, čo nám tú radosť robí, a venovať tomu pozornosť.

            „Káva z kávovaru! Stretnutia s kamoškami mi teraz chýbajú najviac. Ale už sme si pravidelne nasadili virtuálnu kávičku. Takže aspoň takto som bližšie k minulej realite.“ Teším sa na príchod prvého vnúčatka, a keď mi cinkne na WhatsAppe: „Mami si tam, máš čas? Poraď mi v tom alebo onom,“ som naozaj šťastná. Po rokoch opäť háčkujem. Prestávka bola dlhá ale výsledky sú znateľné. Aktuálne si užívam dlhé prechádzky v prírode, idem na miesta, kde som nikdy nebola. Cestou poobdivujem domy, architektúru, vnímam, akú energiu na mňa tie miesta vyžarujú. A áno, aby som nezabudla, doprajem si dobrú kávu so šľahačkou. Zasýti ma, poteší a ešte mám pocit, že robím dobre aj svojmu zdraviu (hihi, viem sa krásne klamať).

            Keď mi je zle na duši, spomeniem si na vetu svojej mamky: „Zdvihni zadok, mozog sa pridá.“ Tak sa snažím, mamy majú vždy pravdu, však? Možno to niekedy ide pomalšie. Veď mám čas.

            Asi to máme všetky podobne, raz tak, raz onak. Ako celý život, len možno teraz tie hore-dolu pocity sa striedajú intenzívnejšie. Čo mi z tohto miniprieskumu vyšlo, je, že som rada, že mám tieto dievčatá. Pri prvých pocitoch smútku, separácie dvíham telefón a volám. Novinky, debaty o živote a pocit zdieľania ma vždy na pár dní vyživia a dodajú silu nebedačiť.

            Skúste si spísať svoje radosti aj vy. Zíde sa zamerať myseľ na to lepšie. Mne každá odpoveď pripomína blízkosť. A blízkosť je to, čo sa dnes ráta.

            Inka Balážová

            (Ilustračné foto:

            https://images.pexels.com/photos/3508975/pexels-photo-3508975.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940)

          • Oznam-Értesítés

          • Oznamujeme, že 08.02.2021 triedy maturitného ročníka (IV.A a IV.S) prechádzajú z dištančného vzdelávania na prezenčné.

            Začiatok vyučovania je každý deň o 8:00. Maturanti prvý deň (08.02.2021) nastúpia do školy najneskôr 7:45. Na vrátnici im triedne učiteľky zmerajú telesnú teplotu, vykonajú kontrolu platného negatívneho testu COVID-19 (nie staršieho ako 7 dní), vyzbierajú čestné vyhlásenia (aj rodiča/zákonného zástupcu, s ktorým žiak býva v jednej domácnosti). Ak sa žiak nepreukáže negatívnym testom COVID-19, nebude mu povolený vstup do školy, vráti sa domov a bude na dištančnom vzdelávaní (bude dostávať študijný materiál domov).

            Žiaci 1. až 3. ročníka zostávajú na dištančnom vzdelávaní (online hodiny cez Zoom).

             

             

            Értesítünk mindenkit, hogy 2021.02.08-án az érettségi évfolyam osztályai (IV.A és IV.S) számára újraindul az iskolai oktatás.

            A tanítás minden nap 8:00 órakor kezdődik. Az érettségizők az első napon (2021.02.08.) legkésőbb 7:45-ig megérkeznek az iskolába. Az osztályfőnöknők a portán megmérik saját diákjaik testhőmérsékletét, ellenőrzik a negatív koronavírusteszt érvényességét (7 napnál nem lehet régebbi), összegyűjtik a becsületbeli nyilatkozatokat (a szülőtől/törvényes gyámtól is, akivel a tanuló ugyanabban a háztartásban él). Ha a hallgató nem rendelkezik negatív koronavírusteszttel, akkor nem léphet be az iskolába, hazatér és folytatódik számára a távoktatás (otthonra kap tananyagot).

            Az 1. és 3. évfolyamos diákok részére folytatódik a távoktatás (online órák a Zoomon keresztül).

          • ŠPORT NA NAŠEJ ŠKOLE OD HISTÓRIE PO SÚČASNOSŤ

          • Lučenecká stavebná priemyslovka, ako je naša škola medzi absolventmi a verejnosťou dodnes nazývaná, je odborne technicky zameraná stredná škola. Od samotného svojho vzniku bola vždy úzko prepojená so športom, ktorý sa práve v povojnových rokoch začal veľmi prudko rozvíjať. A tak za niekoľko desaťročí svojej existencie tu medzi mladými stavbármi počas stredoškolského štúdia dozrievalo množstvo talentovaných športovo nadaných chlapcov a dievčat.

            Vypísať len mená a čísla ako súhrn rekordov a úctyhodných športových výkonov za celé obdobie existencie školy sa nám zdalo nedôstojné a preto sme sa rozhodli, že zaznamenané fakty z kroniky trochu oživíme spomienkami. Pri skladaní tejto mozaiky sme požiadali o pomoc a spoluprácu aj niekoľko absolventov našej školy, ktorí si toho pamätajú najviac. A hoci niektorí z nich už veľmi dávno opustili školské lavice, o to radšej a veľmi vďačne prijali naše pozvanie a prišli si do školy zaspomínať na časy dávno minulé. Bolo mi cťou ich počúvať, zapisovať si ich myšlienky a vidieť pritom v ich očiach, ako sa rozhárajú tlejúce iskry spomienok...

            Pár legendárnych mien športovej histórie školy

            Kvalitných športovcov a úspešných reprezentantov v rôznych športoch mala Vyššia priemyselná škola stavebná v Lučenci hneď v prvých rokoch svojej existencie. Na prelome rokov 1951 – 1952 sa stal dorasteneckým víťazom lyžiarskeho slalomu na Javore žiak prvej slovenskej triedy Ivan Hliva, mimochodom aj vynikajúci hudobník – pianista a úspešný stavebný inžinier, žijúci v Kanade. Rovnako úspešným lyžiarskym reprezentantom bol aj jeho o niečo starší spolužiak Alexej Ivanov, ktorý v tom čase reprezentoval školu už v kategórii mužov. Lyžiarsky šport si na škole získal mnoho priaznivcov. Jedným z nich bol aj veľký fanúšik lyžovania profesor Ing. arch. Tibor Ferenczy. Veľmi úspešným športovcom bol aj Pavel Vician. Svojou výnimočnou volejbalovou technikou vynikal už počas štúdia na našej škole a po skončení stredoškolského štúdia sa stal hráčom prvoligového volejbalového klubu Slávia Bratislava. Hlbokú a pamätnú atletickú stopu na škole medzi prvými zanechal neprekonateľný šprintér Dušan Dubový, ktorý v halovom šprinte zdolal niekoľko československých rekordov. Vrchol jeho úspešnej atletickej kariéry prišiel v roku 1963, kedy sa stal majstrom Československa v behu na 4x100 m a o rok neskôr zvíťazil na majstrovstvách Československa v behu na 100 m. Svojimi výkonmi sa ako jeden z najlepších československých atlétov v roku 1964 prebojoval do širšieho výberu na OH v Tokiu a československú atletiku preslávil v rôznych mestách Európy ešte niekoľkokrát. Vo vrhačských disciplínach nemal v tom čase široko-ďaleko konkurenciu Ladislav Pataky, ktorý sa už ako starší dorastenec stal majstrom Československa vo vrhu guľou s výkonom 17,3 m a neskôr získal cenný titul majstra Slovenska v hode diskom s výkonom 39,8 m. Po aktívnom športovaní svoju atletickú kariéru ukončil ako tréner vrhačov Dukly Banská Bystrica. V tomto období sa veľmi populárnym športom stávala cyklistika. Medzi prvých zdatných cyklistov na našej škole patrili Svetozár Kovačovič Ján Tuharský, ktorí vďaka svojej výbornej fyzickej zdatnosti kvalitne reprezentovali školu aj v iných športoch.

            Túžba individuálne sa presadiť hnala vpred mnoho študentov, čo spôsobilo v tom čase veľký rozmach atletiky. Obrovskú zásluhu na kvalitných atletických výkonoch svojich zverencov mal obľúbený profesor telocviku František Fischer, svojimi študentmi familiárne nazývaný Fifi. Atléti a gymnasti pod jeho úsmevne motivačným vedením poctivým trénovaním s nadšením vylepšovali svoje osobné rekordy, aby mohli reprezentovať svoju školu v súťažných disciplínach pretekov, ktoré sa konali pod názvom Celoslovenské hry škôl II. cyklu. Medzi nezabudnuteľné športové úspechy našich študentov sa zapísal víťazný štafetový beh družstva mladých stavbárov v zložení Hanes, Danko, Janeček Dolinský, ktorí v disciplíne 4x100 m dosiahli vynikajúci čas 45,8 sek. Juraj Danko sa presadil aj individuálne, keď sa v behu na 100 m stal dorasteneckým majstrom Československa a ďalší svoj rekord zaznamenal v skoku do diaľky s rekordným výkonom 632 cm. Vyblednuté riadky starej školskej kroniky nám prezrádzajú, že škola mala už od svojich začiatkov šťastie na vynikajúcich bežcov. Vo vytrvalostných behoch vynikal Pavel Haraburda, ktorý 3000 m zabehol s časom 9:32,3, v behu na 1 500 m dosiahol čas 4:12 a beh na 400 m zdolal za 54,5 sek. Rekordným časom v behu na 800 m s výkonom 2:12,5 sa preslávil študent Viliam Gabaš. Všestranne nadaný športovec Ján Hanes dosiahol v behu na 60 m rekordný čas 7,2 sek., na zabehnutie 100 m trate mu stačil čas 11,3 s a beh na 200 m zdolal s časom 24,2 s. Bol tiež výraznou oporou školského futbalového družstva, ktoré vybojovalo titul dorasteneckého majstra republiky. Prostredníctvom kvalitných športových výkonov pomáhali dobré meno našej školy šíriť aj študenti večerného štúdia. Jedným z nich bol vynikajúci všestranný športovec Viktor Lepáček, ktorý sa v šesťboji na pretekoch “O veľkú cenu Smeru“ vďaka 300 bodovému náskoku po odpustení poslednej disciplíny stal víťazom pretekov v skoku o žrdi (poznámka: vtedy ešte bambusovej) a jeho osobný rekord bol natrvalo zapísaný s výkonom 325 cm. Začiatkom šesťdesiatych rokov školu v chôdzi na 10 km preslávili ziskom najvyššieho majstrovského titulu dvaja dorasteneckí reprezentanti Eduard StrakaJán Wiedermann. Výbušnou silou nôh a obdivuhodnými výkonmi v skoku do diaľky prekvapoval na pieskovom doskočisku profesora Fischera jeho zverenec Ivan Obert. Mnoho vynikajúcich reprezentačných športových výkonov zabezpečili škole aj študenti Zadrobilek, Mäsiarkin, Nosko, Rajnoha a ďalší.

            Čoraz väčšiu popularitu si medzi mladými mužmi získavali športy kulturistika a zápasenie. Aj v nich mala naša škola v rôznych časových obdobiach slušné zastúpenie. Tu medzi najúspešnejších športovcov môžeme právom zaradiť Pavla Jackuliaka, ktorý v kulturistike získal titul majstra Európy. Majstrom republiky v kulturistike sa stal o nejaký rok predtým študent J. Granita a titul majstra republiky vo vzpieraní získal N. Góra, ktorý po prvenstve na majstrovstvách Slovenska do roka obhájil titul vzpieračského majstra Československa. Súťažne sa zápaseniu v čase svojich študentských rokov aktívne venoval aj Vladislav Konôpka, ktorý na majstrovstvách Slovenska obsadil 2. miesto. Škola mala aj niekoľko kvalitných atlétov v silových disciplínach. Boli nimi diskár Ľubomír Maďarič a oštepár Imrich Koczkás, ktorého výkon 51,20 m v hode oštepom bol dlho zaznamenaný ako rekordný. O nejaký čas neskôr sa na vynikajúceho reprezentanta školy v hode oštepom vypracoval Erik Fekete. A tu sa od silových športov paradoxne dostávame k zmienke o reprezentantoch školy v šachu a vraciame sa v čase do obdobia rokov šesťdesiatych, kedy s profesormi Ing. Jánom Heisterom a Ing. Tiborom Dobrockým študenti dokazovali svoje kvality pri nekonečných školských šachových turnajoch. Najúspešnejším reprezentantom školy v šachu bol Ján Hronec, ktorý sa prebojoval až do nominácie na celoslovenský šachový turnaj. Jeho šachovými súpermi v školských laviciach boli Pavel Jahodník a bratia MilanDrahomír Ďurbisovci.

            Čo prezradila stará školská kronika...

            Veľa vzácnych informácií, ktoré sú v tomto článku použité, pochádza z už spomínanej ručne písanej školskej kroniky. Prostredníctvom nej môžeme nazrieť do dávnej minulosti a vžiť sa do neraz úsmevných dobrodružstiev jej bývalých študentov a profesorov. Tak napríklad sme sa dočítali, že škola v samotných začiatkoch svojej existencie nemala pre šport vytvorené takmer žiadne podmienky a priestor na aktívny pohyb ponúkala len príroda v blízkom mestskom parku. Ale húževnatosť a túžba mladých ľudí po športovaní bola silnejšia a tak si v priestrannom areáli školy za pomoci svojich profesorov začali upravovať vonkajšie plochy a meniť ich na športové ihriská. Ako prvé si takto vybudovali pieskové doskočisko a ihrisko pre basketbal. Neskôr pribudlo ďalšie ihrisko, na ktorom hrávali hádzanú, futbal a volejbal. Rozľahlý školský areál odrazu poskytoval dostatočný priestor pre všestranné pohybové aktivity svojich študentov. Zimy bývali omnoho mrazivejšie ako ich poznáme dnes a tak chlapci s korčuľami čakali len na to, kedy vonku prituhne. Vodou zalievali vopred starostlivo upravenú plochu, ktorá potom až do jari slúžila ako klzisko s prírodnými snehovými mantinelmi. Chodievali naň radi súperiť o puk aj rovesníci z okolitých škôl. Lenže ani vyznávači loptových hier nechceli v zimných mesiacoch zaháľať a tak vymysleli, že si v priestoroch bývalej kasárenskej koniarne zriadia provizórnu telocvičňu. Od tejto myšlienky ich neodradilo ani to, že bola nízka a prašná. Šport v akejkoľvek podobe sa stával fenoménom a čoskoro mu podľahli takmer všetci profesori (aj netelocvikári), ktorí s nadšením trénovali jednotlivé športy. Výsledky nedali na seba dlho čakať a školské družstvá našich hádzanárov, futbalistov či volejbalistov už onedlho s prehľadom porážali obávaných súperov aj v krajských súťažiach.

            Kolektívne hry a dosiahnuté úspechy

            V tejto kapitole chceme vyzdvihnúť mená reprezentantov školy v kolektívnych športoch, ktorí či už počas štúdia, alebo neskôr v čase svojej naplno rozvinutej športovej kariéry dosiahli tie najviditeľnejšie úspechy. Mohlo sa stať, že niektoré údaje sa nám nie celkom presne podarilo zakomponovať do toho správneho časového obdobia. A verte, že najradšej by sme tu vymenovali všetkých, ktorí si svoje študentské roky bez športu nevedeli ani predstaviť a školu svojimi výkonmi pravidelne počas štúdia reprezentovali na školských, okresných, oblastných, regionálnych, či krajských súťažiach a pretekoch. Lenže za tie roky sa toho nazbieralo skutočne neúrekom a tak snáď nám tí, ktorí tu svoje meno nenašli, prepáčia...

            VOLEJBAL

            Prvým nezabudnuteľným kolektívnym úspechom školskej volejbalovej histórie sa stalo víťazstvo našich nad majstrami starších dorastencov obávaného družstva Gymnázia Banská Bystrica. Titul majstra republiky vtedy zaslúžene vybojovalo družstvo zložené z prvých študentov našej školy. Boli to Pavel Vician, Milan Barboriak, Mikuláš Fekiač, Ľubomír Mišút, Zoltán Marčok, Jaroslav Linder, Vladimír Sivák, Ľudovít Beck, Ján KrátkyDušan Gonda. Vynikajúce úspechy vo volejbale od polovice sedemdesiatych rokov prinášala takmer celé štvrťstoročie snaha a oddanosť obľúbeného ambiciózneho trénera profesora Vladimíra Janigu, ktorý za obdobie svojho dlhoročného trénerského pôsobenia vychoval množstvo vynikajúcich volejbalistov nielen v Lučenci, ale aj v jeho širokom okolí. Svoje kvality dokazovali jeho zverenci Salva, Bubelíni, Sivok, Daniel, Hrnčiar, Doležel, ktorí sa trikrát stali víťazom oblastného kola a následne v krajskom kole obsadili jedenkrát 2. miesto a dvakrát 3. miesto. Niektorí z nich sa vypracovali na kvalitných ligových hráčov. Ján Bubelíni bol hráčom federálnej extraligy Dubová, František Doležel hrával za volejbalové družstvo Červená hviezda Bratislava a ligovým hráčom sa stal aj študent Ondrej Daniel. V neskoršom období sa z našich absolventov na kvalitného hráča federálnej ligy Československa a neskôr slovenskej extraligy vypracoval Ivan Klusaček, ktorý bol aj účastníkom európskych volejbalových súťaží. V Prvej slovenskej volejbalovej lige sa za mužov presadili Ján Fiľo, Zdenko Ježek, Alfréd Tamáš, Miroslav Franek, Milan Hlinka, Tomáš Alštock a z dievčat Bibiana Šuliová. V dorasteneckej ligovej súťaži školu reprezentovali za mestské volejbalové kluby Dušan Barcaj, Dušan Rosiar, Ivan Babčan, Jozef Čonka, Róbert Ďurian, Pavel Timár, Ján Pivka, Ladislav Matheides, Ľubomír KališkaRóbert Mag. Koncom osemdesiatych rokov prebral trénerskú štafetu a patronát nad družstvami volejbalistov profesor telocviku Matej Bálint. Naše pozvanie prijal s potešením a rád si zaspomínal na roky pôsobenia na našej škole. Nezabudol ani po čase na svojich najlepších volejbalových reprezentantov Vámoša, Cigáneka, Kaľamára, Kubíčeka, Pocha, Krnáča, Murína, ale aj na šikovné volejbalistky, všestranne pohybovo nadané dievčatá Štulajterovú, Galaunerovú, Lajgútovú, Kohútekovú, Hulinovú, GáfrikovúMeriačovú.

            HÁDZANÁ

            Táto obľúbená dynamická loptová hra si rovnako už v začiatkoch existencie školy získala na dlhé roky svojich priaznivcov. Vôľa a športové nasadenie hráčov sa postupne pretavovali do tímových úspechov, o ktoré v žiadnom období nebola núdza. Už v prvej polovici päťdesiatych rokov sa študenti Zoltán MarčokPavel Vician prebojovali až do krajského reprezentačného výberu. Členmi hádzanárskeho mužského oddielu boli ich spolužiaci Bohuš Krátky, Vladimír Sivák, Ivan Hliva, Ľubomír Mišút, Ľudovít Beck, Ladislav ĎurianJaroslav Linder. O niekoľko rokov neskôr už pod trénerským vedením jedného z nich, profesora Ing. Ľubomíra Mišúta priniesla úspechy snaha a vytrvalosť ďalšej generácie mladých hádzanárov. Jeho zverenci vtedy vybojovali majstrovský titul v rámci Stredoslovenského kraja. O tento pamätný úspech sa pričinili hráči Štefan Bobok, Ján Murgaš, Eduard Lamper, Jozef Azor, Ľuboslav Bauko, Ľubomír Hruška, Zehenter, DanišPodkonický. Dušan Daniš sa stal reprezentačným trénerom federálneho družstva. Pôsobil v Prešove, trénoval aj hádzanárky Nitry, Partizánskeho, Topoľníkov a Šale. S družstvom Prešova a Šale bol niekoľkokrát účastníkom bojov o Európsky pohár. Ako tréner pôsobil aj v zahraničných hádzanárskych kluboch v Chorvátsku v Pule a v Taliansku na Sicílii a v Palerme. Po návrate zo zahraničia sa stal trénerom družstva Interu Bratislava. Koncom šesťdesiatych rokov nás na majstrovstvách Československa v hádzanej reprezentovala trojica študentov Kunay, SerugaStrelec. Hádzanársky mužský oddiel prevzal v roku 1975 nový ambiciózny tréner, profesor telocviku Ján Szalay. Jeho zverenci sa hneď v prvom roku stali víťazmi oblastného kola, po ktorom v krajskom kole obsadili 3. miesto. Medzi najlepších hráčov patrili Oskár Németh, P. Puffler, L. Spurný, J. Tuček, bratia Rusnákovci, F. Doležel, K. Šerfőző, Kolenkáš, Tóth a všestranný J. Samaš. Z dievčat hádzanárok sa v ligovej súťaži žien presadili študentky Balážová, Turňová, Beňušová, KinclováAlena Lacková. Najlepšou dorasteneckou reprezentantkou v hádzanej bola Erika Knošková. A ktovie, koľko ešte toho by nám vedeli povedať dve červeno-biele hádzanárske bránky, ktoré aj dnes stoja pod oknami školskej budovy.

            FUTBAL

            Prvé školské futbalové mužstvo sa začalo formovať hneď v začiatkoch a to z iniciatívy veľkého zanietenca pre šport so srdcom špeciálne pre futbal profesora Ing. Júliusa Broczka, ktorý na škole pôsobil od jej vzniku až do konca sedemdesiatych rokov. K prvým futbalistom sa pridávali ďalší a ďalší, až sa ich nazbieralo toľko, že pod jeho vedením vznikla školská futbalová liga. Jej súčasťou bolo aj mužstvo profesorov školy. Na najvyšší stupeň rebríčka úspešných futbalistov z bývalých študentov priemyslovky sa v prvej polovici šesťdesiatych rokov jednoznačne zaradil František Baran. Futbalu sa upísal už počas študentských rokov na našej škole. Ako dorastenec pôsobil v TSZ Opatová a neskôr hrával za futbalové kluby Liptovský Mikuláš a Spartak Trnava. Svoje najúspešnejšie futbalové obdobie dosiahol práve ako hráč Podpolianskych strojární Detva. S futbalovou loptou si veľmi dobre rozumeli aj ďalší kvalitní hráči Juraj Lakota, Ján Hanes, Štefan Danko, Michal Varšo, Dušan Pazucha, Ľudovít Škerlec, Zoltán Kuzma a mnohí ďalší. Počas rozprávania jedného z nich sme sa pousmiali pri spomienke na brankára „s rukami obrovskými ako lopaty“. Takto spomínajú spoluhráči na nepriestrelného muža v školskej bránke Zoltána Hanulu, ktorý „rukami chytil všetko, čo letelo do siete.“ V čase svojich študentských rokov v tej istej školskej futbalovej bránke neraz čaroval aj Norbert Krišta, ďalší úspešný absolvent našej školy, ktorý sa neskôr presadil ako futbalový tréner. V roku 1978 s mužstvom TSZ Lučenec-Opatová dosiahol postup do 2. SNL. Ďalšie trénerské úspechy v podobe postupu do vyšších súťaží dosiahol s mužstvami Fiľakova, Kalinova, Poltára a Buzitky. Vrcholom jeho trénerskej kariéry boli roky 1996-1998, kedy pôsobil ako asistent trénera ligovej súťaže vo futbalovom klube Rimavská Sobota. Treticu školských futbalových brankárov minulých čias uzatvárame spomienkou na Miroslava Salaja.

            Aj v neskoršom období mala naša škola niekoľko vynikajúcich futbalistov. Mnohí z nich sa presadili v mužských futbalových kádroch. Boli to hráči Juraj Janák, Ján Karman, Jozef Líška, Miroslav Stanko, Július Kuňa, Tibor Hrabec, Jozef Princz, Juraj Karman, Milan Mrva, Stanislav Švoňavský, Pavel FekiačIvan Solymosi. Veľkú obľubu si neskôr získal aj školský futsal a minifutbal. Medzi opory najlepších družstiev patrili vynikajúci futbalisti Csaba Csányi, Ladislav Varga, Jozef Kalmár, Gabriel Tunyi, M. Fajčík, J. Stanko, Karol Golian, F. Tóth, M. Svinčiak, Slávik, Matyi, J. Jakab, Haluška, Strelec, P. Danko, R. Družkovský a ďalší, ktorí sa zaslúžili o prvenstvo v školskej lige. Za dosiahnutými úspechmi školských futbalových mužstiev bola aj dobrá taktika a skúsenosti ich trénera profesora Mateja Bálinta, ktorý vedel dobre kombinačne využiť technické kvality hráčov a ich pohybový potenciál, keďže všetci boli aj všestranne vynikajúcimi športovcami a reprezentantmi školy v krajských a celoštátnych súťažiach.

            BASKETBAL

            Táto hra sa v začiatkoch hrávala len na prírodných škvárových a antukových ihriskách, keďže kryté haly sa začali budovať až neskôr. A tak tomu bolo aj na našej škole. Neprehliadnuteľná železná konštrukcia basketbalového koša osadená pred budovou školy lákala hlavne študentov vyššieho vzrastu. Aj napriek týmto podmienkam si školský basketbal v rôznych obdobiach získal srdcia mnohých študentov. Z tých skôr narodených patril medzi najlepších basketbalistov jednoznačne náš bývalý študent František Kurčík, ktorý si neskôr v Žiline vybudoval kariéru profesionálneho prvoligového hráča. Na hráčov 1. SNL sa vypracovali aj absolventi Ján GondaMilan Mižúr. Medzi kvalitných hráčov 2. SNL patrili Július Dvorský, Vít Slezák, Norbert Krišta, Viktor LepáčekZoltán Marčok. Zakladateľom dobrovoľníckeho basketbalového krúžku o niekoľko rokov bol práve Ing. Zoltán Marčok, ktorý už neskôr pôsobil na škole ako stredoškolský profesor. Nepoznáme dôvod, prečo bola činnosť basketbalového krúžku niekoľkokrát obnovovaná, ako sme to vyčítali z dostupných písomných záznamov. Napriek tomu na škole vyrástlo niekoľko vynikajúcich basketbalistov, o čom svedčia mená ako Kropilák, Kuzma, Herdics, Kovács, Dobrocký, bratia Mižúrovci a ďalší. Z absolventov našej školy sa opäť neskôr Ján MižúrZoltán Mag stali trénermi basketbalistov. Kostru kvalitného dievčenského basketbalového družstva tvorili hráčky Hriňová, Galaunerová, JuhaniakováKičinová, ktoré s ďalšími spoluhráčkami odohrávali aj neľahké zápasy proti dorastenkám slovenských prvoligových družstiev. Vráťme sa ale ešte k školskému basketbalu a k hráčom, ktorí tvorili kvalitné školské družstvá aj v neskoršom období. Tu je na mieste spomenúť basketbalistov, akými boli Matúška, PGeľhoš, Chromek, A. Jančkár, N. Salaj, S. Jackuliak, F. Mázor, Valentýni, Zorvan, Mag či Szilágyi. Niektorí z nich sú už odchovancami trénerov z éry športových tried, o ktorých bude reč v samostatnej kapitole.

            ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA A PRETEKY BRANNEJ VŠESTRANNOSTI

            ...alebo „Branno-športové hry škôl II. cyklu“ - možno pod takýmto názvom ich poznali tí skôr narodení. Školy na ne pripravovali každoročne svojich najzdatnejších športovcov a najúspešnejšie družstvá sa svojimi výkonmi snažili prebojovať až do finále celoštátnych kôl. Aj v takejto silnej konkurencii úspešne reprezentovali našu školu zverenci niekoľkých generácií profesorov Fischera, Pála, Nemčeka, Janigu, Szalaya, Baculíka a Bálinta. Cenou za bojovnosť pretekárov bolo získanie zlatého, strieborného, alebo bronzového odznaku zdatnosti. Družstvám našej školy sa oň v silnej konkurencii podarilo súperiť niekoľkokrát. Chlapci v zložení Vlastimil Borák, Jozef Déli, Peter Kováč, Karol Šerfőző, Peter IždinskýDušan Kolenkáš sa rovnako úspešne presadili aj na majstrovstvách SR v športovej gymnastike. Vynikajúce výsledky dosahovali aj v individuálnych atletických disciplínach aj na úrovni medzinárodných pretekov. Najzdatnejší športovci boli za svoje výkony odmenení Slovenským atletickým zväzom zaradením do reprezentačného výberu Slovenska. Neskôr sa o šnúru úspechov pričinili Lenhard, Erdélyi, Kovács, Beník, Svitek, Vámoš, J. Barcík, Haluška, J. Karman, Nagy, Mag, Tarczi, ŠeboNémeth, ktorí sa z víťazstva v okresnom kole prebojovali cez 2. miesto v kraji až do celoslovenského kola, kde obhájili v rámci SSR 2. miesto a na 3. mieste sa umiestnili v rámci vtedajšieho Československa. V orientačnom behu zabezpečil škole majstrovský titul študent Róbert Szekerka. Na úrovni krajských kôl podávali kvalitné výkony študenti Strelec, Sarvaš, Filip, Szabó, Kardoš, Gyorgy, Matyi, Jakab, Ťavoda, H. Šulek, Vígh, Kiapeš, Zvara, Jamnický, Fekete, Huszti, Jakab, Karaba, Slobodník, Odorčák, Váradi, Husár, J. Barcík, R. Medveď a ďalší. Zahanbiť sa nedali ani dievčatá Bobrová, Bednáriková, Čermáková, Oravcová, Otiepková, D. Dolnáková, R. Galaunerová (beh na 100 m s časom 14,00 s a skok do diaľky s výkonom 483 cm), Z. Juhaniaková, V. Vallová (vrhačské disciplíny), B. Čižmárová (vrh guľou), Ľ. Hriňová (medailistka v behu na 1 500 m), J. Kohúteková, Z. Očenášová, A. Štulrajterová, B. Kičinová, A. Meriačová, ChudobováM. Tittonová, R. Szekerková, Tóthová, M. Činčurová, Kelementová, Hajdúová, Cibulová, Gondášová, Csányiová, Zaťková, Jakabová, Sárosfaiová a ďalšie. O ich vynikajúcej kondičnej forme a nasadení hovoria za všetko výsledkové listiny krajských atletických pretekov a súťaží. Jedna takáto výsledková listina z mája 1988, kedy sa družstvo našich dievčat v silnej konkurencii 26 družstiev umiestnilo na 5. mieste a družstvo našich chlapcov na 6. meste, je starostlivo vlepená do pamätnej atletickej kroniky.

            Z médií a publikovaných článkov sme sa po čase dozvedeli o úspešnej športovej kariére nášho absolventa Ladislava Jónása, ktorý je reprezentantom Slovenska v športovej 3D lukostreľbe a v historickej lukostreľbe. V týchto disciplínach sa stal na Slovensku 8 násobným držiteľom majstrovského titulu, 5x skončil na druhom a 1x na treťom mieste. V súťažiach tradičného luku reprezentoval aj Maďarsko, pre ktoré získal 2 majstrovské tituly, 11 krát sa umiestnil na druhom a 6 krát na treťom mieste. Na Majstrovstvách Európy v týchto disciplínach obhájil trikrát 2. miesto a jedenkrát 3. miesto. Okrem toho sa stal šesťnásobným držiteľom Slovenského pohára série Grand prix a víťazom českej a poľskej národnej ligy. V súčasnosti reprezentuje Slovensko a pri príležitosti 15. výročia založenia Slovenskej 3D lukostreleckej asociácie bol vyhlásený za najúspešnejšieho športovca v tomto odvetví. Pre niektorých bývalých žiakov, hoci sa športovaniu nevenovali na vrcholovej úrovni, ostal šport ich celoživotnou záľubou. Medzi takýchto patria Ivan Kováč (stolný tenis), Róbert Dvorský (tenis) Tibor Kašinský (cyklistika), Štefan Tomka, Zsolt Osaďan, Attila GaramszeghyTomáš Votava (kickbox) a určite aj mnoho ďalších. Ak o nich viete, napíšte nám.

            NEZABUDNUTEĽNÉ SPARTAKIÁDY

            Pamätníci, ktorí zažili éru spartakiád, ešte aj dnes spomínajú na nekonečné hodiny, dni a mesiace nácvikov na spartakiády konané v rokoch 1955, 1960, 1965, 1975 a 1980. V týchto obdobiach pod taktovkami svojich profesorov Racka, Balcára, Fischera, Mišúta, Szalaya, Janigu, Pála a Marčoka poctivo nacvičovali predpísané nástupy a choreografie za hudobného doprovodu legendárnych spartakiádnych skladieb. K nácvikom všetci pristupovali zodpovedne, lebo vedeli, že vstupenkou na celonárodnú prehliadku fyzickej zdatnosti je dokonalé zvládnutie prípravnej fázy. Tento sen sa žiakom našej školy splnil v rokoch 1975 a 1980, kedy sa stali súčasťou celoštátnej spartakiády v Prahe na Strahove. V kronike je hrdo napísané: „Družstvo športovcov z našej školy nie náhodou dostalo čestné miesto priamo pred prezidentskou lóžou.“ Obdobie spartakiádnych príprav utužovalo nielen fyzickú zdatnosť a formu študentov, ale aj kamarátstva a priateľské vzťahy mladých ľudí, ktorí trávili so svojimi spolužiakmi a profesormi takmer všetok voľný čas. Spomienky sa u mnohých dodnes spájajú s množstvom zážitkov a úsmevných študentských dobrodružstiev.

            POHYBOVÉ HRY A KRÚŽKY

            Všetky dosiahnuté športové úspechy školy od histórie až po súčasnosť sú odrazom kvalitne a poctivo vykonávanej práce a vzájomnej štafetovej symbiózy všetkých trénerov, profesorov a dobrovoľníkov, ktorí v jednotlivých obdobiach viedli a formovali mladých športovcov. Priestor na to ponúkali všestranné pohybové aktivity a niekdajšie dobrovoľnícke krúžky. Či už tradičné lyžiarske kurzy, branné cvičenia, alebo športové hry boli pre žiakov nielen spestrením mimoškolskej činnosti, ale aj prínosom v zdokonaľovaní pohybových kvalít. Už od samotného vzniku školy zakladali a viedli záujmové športové krúžky nielen telocvikári, ale aj ostatní pedagógovia, ktorí prepadli fenoménu, akým sa stával šport. Niektorí žiaci počas školského roka navštevovali aj viacero krúžkov. Výber bol naozaj pestrý, v ponuke boli krúžky volejbalový, basketbalový, hádzanársky, atletický, krúžok športovej gymnastiky, stolnotenisový, strelecký, príprava na floorbalovú ligu, krúžok minifutbalu, krúžok plávania, krúžok turistický, šachový, aj šípkársky. Za ich vznikom a fungovaním stoja mnohí doteraz nespomenutí páni profesori: Ježek, Balcár, Baranyai, Kuzma, Nemček, Fehér, Šimigová, Hrašková, Tóth, Ferenczy, Dobrocký, Heister, Marcinek, Libiak, Gál a určite aj mnohí ďalší, ktorí aj keď tu neboli spomenutí, tak len preto, lebo ich mená sme v zachovaných písomných záznamoch neobjavili. S odstupom času im všetkým patrí úprimné poďakovanie, mnohým z nich, žiaľ, už len in memoriam.

            NOVÁ ÉRA LUČENECKEJ ATLETIKY

            Názov tejto kapitoly je doslovne odpísaný z prvej strany hrubej červenej kroniky, ktorú fotografiami a výstrižkami novinových článkov niekoľko rokov zapĺňal ambiciózny tréner atletiky a profesor telocviku Pavol Baculík. V roku 1995 vďaka niekoľkoročnej dobrej spolupráci s Ivanom Eibnerom spoločne založili prvý atletický klub pod názvom Atletik Stavklub Lučenec, ktorý zastrešoval nadaných atlétov z Lučenca a okolia. Pod jeho hlavičkou okrem žiakov našej školy trénovali aj talentovaní atléti z okolitých škôl, ktorých vyhľadávali a následne formovali tréneri Pavol Baculík a Daniel Pauko. Ich zverenci aj po rokoch s úsmevom spomínajú, že morálka a disciplína, tak potrebné pri výchove a formovaní úspešných športovcov, boli v tej dobe samozrejmosťou a zároveň odrazovým mostíkom pre dosahovanie kvalitných výkonov. Tie boli zas podnetom k vytyčovaniu stále vyšších a vyšších mét. Okrem množstva záznamov o vynikajúcich športových výkonoch čitateľa tejto kroniky asi najviac upúta zmienka, že ako trénerovi mu rok 1998 priniesol zadosťučinenie a tú najkrajšiu trénerskú odmenu v podobe zisku až 9 ocenení, ktoré pretekári Atletik Stavklubu Lučenec vybojovali v behoch na atletických majstrovstvách Slovenska. Tento úspech bol za svoju jedinečnosť ocenený aj celoštátnou bežeckou sekciou. Za všetko nech hovoria konkrétne mená úspešných atlétov a ich osobné rekordy z bežeckých majstrovstiev republiky. Za ich excelentnými výkonmi je kopa potu, tvrdej tréningovej driny a odopierania. Róbert Huszti sa do bežeckej histórie školy zapísal už ako dorastenec v rokoch 1986 a 1987, keď ako 15 ročný v rámci SSR v behu na 3000 m obsadil krásne 2. miesto a na Majstrovstvách Československa sa umiestnil v rovnakej disciplíne svojím kvalitným výkonom na 6. mieste. Už o rok neskôr sa zaslúžene stal dorasteneckým majstrom SSR a následne na Majstrovstvách ČSSR obsadil pekné tretie miesto (beh na 3000 m s časom 9:57,0; beh na 1500 m s časom 4,24,4). Titulom majstra Slovenska sa môžu pochváliť aj vynikajúci atléti Jozef Samaš (beh na 800 a 1500 m), Peter Vígh (bronzový medailista z majstrovstiev ČSSR v behu na 400 m s časom 50,71), H. ŠulekPavol Kmeť (víťazi halových majstrovstiev ČSSR v behu na 1 500 m), Martin Jamnický (beh na 800 m, 400 m), Peter Slávik (beh na 800 m), J. Kalmár (vrh guľou 9,86 m), Július Jakab, Gejza Matyi, Ľubica Hriňová (bronzová na M SR v behu na 1500 m s časom 4:55,81), H. Kováč (400 m), Lakota, K. Ágošton (behy na 400 a 800 m), M. Vassányiová, B. Čižmárová, B. Vestenický (reprezentanti školy vo vrhačských disciplínach) a vynikajúci skokanskí reprezentanti TryznaSlavkovský. Ale aké by to bolo spomínanie, ak by sme v súvislosti s lučeneckou atletikou nespomenuli meno Jána Garaja, súčasného prezidenta Mestského atletického klubu MAC Redox Lučenec, ktorý pod týmto názvom zastrešuje reprezentantov lučeneckej atletiky od roku 2007.

            NAJÚSPEŠNEJŠÍ ABSOLVENTI ŠPORTOVÝCH TRIED (r. 2006-2022)

            S nárastom talentovaných a pohybovo nadaných žiakov prišlo vedenie školy s nápadom zriadiť športové triedy. Aj keď realizácii tejto myšlienky predchádzalo z legislatívneho hľadiska množstvo administratívnych úkonov a povinností, zámer sa vydaril a prvá športová trieda v študijnom odbore staviteľstvo s pôvodným počtom 18 žiakov bola otvorená už v septembri 2006. Podmienkou prijatia žiaka do ŠT bolo úspešné vykonanie talentových skúšok z celkovej pohybovej zdatnosti a zvládnutia špecifických herných činností zvoleného športu podľa tabuľkových kritérií. Spolupráca školy so 4 športovými klubmi fungovala na základe písomne uzatvorených dohôd a pre odborné vedenie športovcov bolo potrebné zabezpečiť kvalitných trénerov s potrebnou špecializáciou, ktorí v rámci vyučovacieho procesu externe zabezpečovali dvojfázové trénovanie svojich zverencov. Trénerom futbalistov bol Vojtech Kováč ml., basketbalistov trénoval Vladimír Hanes a atletiku Pavol Baculík. Niektorí žiaci už počas štúdia pôsobili v športových kluboch iných miest, alebo boli registrovanými hráčmi zahraničných klubov. Aby mohli absolvovať náročné tréningové procesy a reprezentačnú prípravu a súčasne sa vzdelávať vo zvolenom študijnom odbore, vedenie školy im umožnilo pokračovať v štúdiu formou individuálneho vzdelávania. Aj vďaka tomuto ústretovému kroku školy sa mnohým z nich podarilo vrcholovo presadiť nielen doma, ale aj za hranicami našej vlasti. V poslednom ročníku štúdia ako prvý túto možnosť využil vynikajúci atlét, reprezentačný bežec na dlhé trate, pretekár v cestnej cyklistike a v súčasnosti aj alpinista Lukáš Hýl. Ďalšími úspešnými športovcami z tohto obdobia boli Lukáš Tekeľa - dorastenecký reprezentant a majster SR v skoku do diaľky, hokejista Michal Danko - hráč všetkých domácich ligových súťaží vrátane slovenskej extraligy, neskôr pôsobiaci vo viacerých zahraničných hokejových kluboch, bratia DávidTomáš Zöldovci - niekoľkonásobní držitelia majstrovských titulov a členovia víťazného juniorského družstva Európskej ligy, kickboxerista Zsolt Osaďan - víťaz Svetového pohára WAKO v Innsbrucku a strieborný na ME v Taliansku. Niektorí z nich po ukončení vlastnej športovej kariéry už dnes odovzdávajú nadobudnuté skúsenosti ako tréneri, alebo sa trénerstvu venujú súčasne popri svojej športovej kariére. Vo futbale sa zo žiakov športových tried najvyššie vypracoval Tomáš Filipiak - počas štúdia hráč talianskeho juniorského mužstva klubu FC Udinese, v súčasnosti hráč FC Ružomberok. Šikovní boli aj futbalisti Ján Šufliarský, Norbert Kluka, Michal KovaničTomáš Bajzík, ktorí boli v juniorskom veku zaradení do ligového kádra LAFC Lučenec. Úspešnými juniorskými reprezentantmi v basketbale, zaradenými do širšieho reprezentačného výberu Slovenska boli Filip Mázor, Silvester SzilágyiLukáš Matúška. Družstvo basketbalistov Mázor, Hiadlovský, Trcka, Bukovec, Kukla, Jackuliak, Salaj, ZorvanMag suverénne vybojovalo postup na školské majstrovstvá Slovenska v Handlovej. Simeon Jackuliak pôsobil v zahraničí už ako junior, po návrate hrával extraligovú súťaž za domáci basketbalový klub. Svoju športovú kariéru počas štúdia na škole postupne rozvíjali aj dvaja všestranní športovci, ktorým učarila hlavne cyklistika. Michal Mojžiš - ambiciózny cyklista, úspešný triatlonista a vynikajúci bežec na dlhé trate a športovo nadaný Michal Pagáč, úspešný reprezentant Slovenska v horskej cyklistike. Obaja sú zverencami tiež nášho absolventa, dnes už trénera Pavla Gábora, úspešného reprezentanta pretekov v zimnom triatlone a držiteľa bronzovej medaily z MS v duatlone. Výškarska latka bola doménou ďalších vynikajúcich atlétov, reprezentujúcich našu školu. Medzi nich patrili Miroslav Bodnár, reprezentant SR v skoku do výšky a aj talentovaný skokan Jakub Kačáni. Prvé priečky v behoch na 400 m patrili Božidare Paprnákovej, dorasteneckej a juniorskej reprezentantke SR. V atletických disciplínach vynikali Samuel F. Drahovský, Richard StremiLukas Figa.

            Do reprezentačného futsalového výberu bol počas štúdia na našej škole zaradený žiak Adam Keszi. Úspešné zastúpenie sme mali aj medzi ženskými judistkami, akými boli Silvia Rendeková a nedávna juniorská reprezentantka Radana Toldyová.

            Niekoľkoročnú etapu úspešného fungovania športových tried na našej škole budú uzatvárať terajší žiaci 3. ročníka. Vedenie školy aj napriek tomu ostáva športu priaznivo naklonené a v opodstatnených prípadoch umožní aj naďalej individuálnou formou štúdia rozvíjať športový talent každému jednému žiakovi, ktorý si chce popri stredoškolskom vzdelávaní ísť profesionálne za svojím športovým snom.

            ÚSPEŠNÍ REPREZENTANTI ŠKOLY V SÚČASNOSTI

            Aj keď športovcom a športu všeobecne nástrahy súčasnej doby vôbec neprajú, ešte stále môžeme povedať, že aj v triedach medzi súčasnými žiakmi nájdeme niekoľko úspešných športovcov. Nepochybne v rebríčku najúspešnejších vedie momentálne žiak III. A triedy Krisztián Deme, ktorý získal dvakrát titul majstra sveta v GPS silovom trojboji vo svojej kategórii. V druhom ročníku máme plaveckého reprezentanta Dominika Kozloka, ktorý je registrovaným športovcom maďarského plaveckého oddielu a dôstojné ženské športové zastúpenie máme v Barbare Mileiovej, úspešnej atlétke a ocenenej členke ženského futbalového družstva.

            Všetkým spomenutým aj nespomenutým športovcom patrí na záver naše poďakovanie.

            Poďakovanie za to, že svojou húževnatosťou, vytrvalosťou a športovou disciplínou dosiahli vysoké méty, ktoré si vytýčili v mladom veku, niektorí možno práve v časoch štúdia na našej škole. Zaželajme im, ako aj všetkým súčasným a budúcim športovcom veľa zdravia, veľa pevnej vôle a fyzických síl.

            Kedysi sa hovorievalo „ŠPORTU ZDAR!“ Čo ale zaželať športu v dnešných časoch?

            Snáď znovuzrodenie. Aby ho aj dnešné deti a budúce generácie chceli a mohli spoznávať v podobe, v akej ho poznali generácie ich otcov a starých otcov.

            Šport dravý, nenásilný, morálne čistý a ducha povznášajúci.

            Lučenec, december 2020

            Spracovala: Slavka Danková

        • Čo pre nás znamená dištančné vzdelávanie?-Mit jelent számunkra a távoktatás?
          • Čo pre nás znamená dištančné vzdelávanie?-Mit jelent számunkra a távoktatás?

          • Študenti si počas dištančného vzdelávania uvedomujú, že byť v škole pre nich nie je trestom, ale výsadou. Toto obdobie môže byť pre niektorých náročné aj psychicky.

            Mnohí z mimoškolského prostredia si myslia, že dištančná forma vzdelávania je pre pedagóga i študenta pohodlnejšia ako klasická výučba. Je to tak?

            Pre väčšinu z nás to vôbec pohodlnejšie nie je. Akurát ráno nemusíme tak skoro vstávať, aby sme sa dostali do školy. Určite by sme však všetci radšej zniesli trochu raňajšej nepohody a stretli sa na vyučovaní, ako ostávali dlhé dni sami doma a komunikovali iba cez online priestor. Koordinácia práce v dištančnej forme vzdelávania je pre učiteľov i študentov navyše oveľa náročnejšia. Všetci sme zvyknutí na triedu, tabuľu, kontakt s druhými, diskusie v triedach, či na chodbách. Zrazu každý z nás sedí doma sám a je z tohto prostredia vytrhnutý. Pre mnohých to môže byť náročné aj psychicky. Platí tiež, že nie každý má doma úplne ideálne podmienky na prácu a učenie sa.

            Môže byť samotná situácia, keď sú študenti nútení vzdelávať sa dištančne, pre nich v niečom aj prínosom?

            Určite môže. Musíme sa viac spoľahnúť sami na seba, musíme si vedieť zorganizovať čas a byť zodpovední. Musíme do svojho života zapojiť sebadisciplínu v oveľa vyššej miere, ako keď študujeme prezenčne. Obrovskou výzvou je pre nás podľa mňa time management, zorganizovanie si úloh z jednotlivých predmetov tak, aby sme mali celkový prehľad a vedeli riešiť zadania či pripraviť sa na hodnotenie v požadovaných termínoch. S tým súvisí aj schopnosť určiť si priority a schopnosť sebareflexie, ktorá môže veľmi pomôcť aj v ďalšom každodennom študentskom a neskôr v pracovnom živote. V tomto období si študenti určite uvedomia aj silu sociálneho kontaktu, dôležitosť spolupráce a medziľudskej komunikácie, ktorá je veľmi významnou zložkou celého vyučovacieho procesu. Mnohí z nás už v predchádzajúcom období hovorili, že už nikdy nepovedia, že sa im nechce ísť do školy. Môžu si teraz uvedomiť, že vzdelanie a možnosť chodiť do školy pre nich nie je trestom, ale výsadou.

             

            Sok diák a távoktatás során jött rá, hogy az iskolai élet nem büntetés számukra, hanem kiváltság. Ez az időszak mentálisan megterhelő lehet egyesek számára.

            Az „iskolánkívüliek” közül sokan úgy gondolják, hogy a távoktatási forma kényelmesebb a tanár és a diák számára is, mint a klasszikus oktatás. De ez valóban így van?

            Legtöbbünk számára egyáltalán nem kényelmesebb ez a forma. Éppen csak annyi, hogy reggel nem kell túl korán kelnünk ahhoz, hogy beérjünk az első csengetésre. Sokan inkább elviselnénk a korai kelést és találkoznánk a tanítási órákon, minthogy hosszú napokig egyedül maradjunk otthon, és csak az online téren keresztül kommunikáljunk egymással. Ezenkívül a munka összehangolása távoktatási formában sokkal igényesebb a tanárok és a diákok számára is. Mindannyian megszoktuk az osztálytermeket, az iskolatáblát, a másokkal való kapcsolattartást, beszélgetéseket az osztályban vagy a folyosón. Hirtelen mindegyikünk egyedül ül otthon és kiszakad a megszokott környezetből. Sokak számára ez lelkileg is megterhelő lehet. Az is igaz, hogy nem mindenkinek vannak ideális feltételei a munkához és az otthoni tanuláshoz.

            Lehet-e mindezek ellenére a távoktatás hasznos valamiben?

            Mindenképpen igen. Mivel nagyobb mértékben vagyunk magunkra utalva, be kell tudnunk osztani az időnket, felelősségteljesebben kell megszerveznünk mindennapjainkat. Sokkal nagyobb mértékben be kell építenünk az önfegyelmet az életünkbe, mint amikor iskolába járunk. Véleményem szerint óriási kihívás számunkra, hogy helyesen gazdálkodjunk az időnkkel, észszerűen szervezzük meg az elvégzendő feladatokat, hogy átfogó áttekintésünk legyen és időben elkészüljünk a leadandókkal és kellőképpen felkészüljünk a feleltetésre. Mindehhez elengedhetetlen a prioritások meghatározása és az önértékelés, amelyek hasznosak lehetnek a további életünk és munkánk során. Ebben az időszakban a diákok minden bizonnyal felismerik a társas érintkezés erejét, az együttműködés és a másikkal való kommunikáció fontosságát, ami az egész tanítási folyamat nagyon fontos eleme. Sokan mondtuk a tavaszi koronakarantén alatt, hogy soha többé nem mondjuk azt, hogy nem akarunk iskolába járni. Most döbbenek rá sokan, hogy az oktatás és az iskolába járás lehetősége nem büntetés számukra, hanem kiváltság.

             

            Barbi Mileiová, IV. S

            (Ilustračné foto: https://ipcko.sk/ako-zvladnut-distancne-vzdelavanie/)

        • Cieľom každej školy je vychovať šikovného absolventa a šťastného človeka.-Minden iskola célja, hogy sikeres és boldog felnőttekké váljanak egykori diákjai
          • Cieľom každej školy je vychovať šikovného absolventa a šťastného človeka.-Minden iskola célja, hogy sikeres és boldog felnőttekké váljanak egykori diákjai

          • Vystreliť a trafiť do terča vôbec nie je ľahké – ani v športe, ani v živote. Na prvý pohľad zvláštna paralela, ale takýchto sa núka viac. Posúďte!

            Športová lukostreľba na majstrovskej svetovej úrovni určite nie je ľahký oriešok a to nehovorím len o ťažkom luku, hodinách tréningov, presnom oku, ale aj o cieli, ktorý je ďaleko a na prvý pohľad nie vždy viditeľný.

            Jónás László skončil v roku 1992 štúdium na Strednej priemyselnej škole stavebnej Oskara Winklera v Lučenci ako geodet. Tak ako je dnes vášnivým lukostrelcom, spomína spolužiak inžinier Pavol Fodor, pedagóg na spomínanej škole, bol a možno aj je vášnivým rockerom metalistom, ktorému pri rozprávaní o obľúbených kapelách, o ich skladbách, historkách... "horeli oči". Nadšenie pre vec bude asi to najdôležitejšie, čo ho doviedlo k mnohým športovým úspechom - pri príležitosti 15. výročia vzniku Slovenskej lukostreleckej asociácie bol vyhlásený za najúspešnejšieho športovca: Majstrovstvá Slovenska - 8 x zlato, 5 x striebro, 1 x bronz. Majstrovstvá Maďarska - 2 x zlato, 11 x striebro, 6 x bronz. Slovenský pohár - Grand Prix - 6 x víťaz, okrem toho vyhral aj majstrovstvá Českej republiky a Poľska. Majstrovstvá Európy – 3 x striebro a Majstrovstvá sveta – 1 x bronz.

            Podarilo sa mu nájsť aj povolanie, ktoré ho napĺňa a prináša mu potešenie. Aj tu trafil do čierneho. Spolu so spolužiakmi rád spomína na veselé príhody zo študentských čias, keď ešte vôbec nikto netušil, že si ho lukostreľba vyberie a prinesie mu do života úžasný pocit veľkých hrdinov starodávnych bájí a povestí. K disciplíne, pracovitosti, vytrvalosti a láske k prírode možno prispelo aj štvorročné štúdium na stavebnej priemyslovke, veď nie je jediným známym absolventom školy.

            S odstupom mnohých rokov môžeme hrdo povedať, že ani škola neminula cieľ.

             

            A céltábla közepébe találni nem könnyű feladat, sem a sportban, sem az életben. Elsőre talán furcsának tűnik az összehasonlítás, de íme egy példa!

            A sportíjászat nem egy könnyű sport. Nem elsősorban az íj tömegére gondolok, sokkal inkább arra, hogy jó szem, kellő izomzat, kemény idegek kellenek hozzá, hogy mindezek segítségével minél pontosabban sikerüljön eltalálni a távolban elhelyezett célt, ráadásul a legértékesebb helyen.

            Jónás László 1992-ben érettségizett geodézia szakon a losonci Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskolában, melynek akkor még csak Építőipari Középiskola volt a neve. Egykori diáktársa, ma már az iskola tanára, Fodor Pál úgy emlékszik rá, mint szenvedélyes rockerre, „metalistára”, akinek csillogott a szeme, amikor a kedvenc előadóit hallgatva egy-egy történetet, cikket is volt alkalma elolvasni rajongottjairól. Ugyanez a lelkesedés lehet sportsikerei hátterében is. A Szlovák 3D Íjász Szövetség 2020-ban kiáltotta ki az elmúlt tizenöt év legsikeresebb 3D íjászának. Szlovák bajnokságon 8 aranyérmet, 5 ezüstöt és 1 bronzot lőtt össze, a magyar országos bajnokságon 2 arany, 11 ezüst és 6 bronz az eddigi mérlege, de volt már országos bajnok Csehországban és Lengyelországban is. Hatszor sikerült megszereznie a Szlovák Kupa Nagydíját, háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes és világbajnoki bronzérmes.

            Szakmát is sikerült jól választania, itt is célba talált. Osztálytársaival együtt szívesen emlékszik vissza diákévei csínytevéseire, amikor még fogalma sem volt arról, hogy az íjászat őt választja, és életre kelti benne az ősi mítoszok és legendák nagy hőseinek csodálatos érzését. A losonci építészetin eltöltött négy év szintén hozzájárult ahhoz, hogy fegyelmezetten, szorgalmasan és kitartóan küzdjön céljaiért.

            Sok év után büszkén mondhatjuk, hogy iskolánk tanárainak igyekezete, a nevelői szándéka elérte célját.

             

            Olívia Sojková

        • Bol, aký bol
          • Bol, aký bol

          • Zvyknete na konci roka bilancovať? Kedysi som to nerobievala, no časom som prišla na to, že je dobré urobiť si také jasno vo veciach. Upratať si myšlienky aj priority, zhodnotiť možnosti aj rezervy, niektoré veci sama pre seba uzavrieť. No a koniec roka je na takéto veľké myšlienkové upratovanie ideálny.

            Lenže tento rok sa mi do bilancovania nechcelo. Pretože to bol veľmi čudný rok. Už začal zle - požiare v Austrálii zabili zvieratá. No a potom prišiel COVID a už sa to s nami ťahalo. Myšlienky „prečo“ a „čo bude“... Človek aj zabojoval, snažil sa, ibaže často to vyzeralo, ako keď sa vo sne snažíte utekať a nedarí sa vám urobiť normálny krok. Bolo to únavné a dlhé. Celé zle. Pri bilancovaní by ste mali zvážiť negatíva aj pozitíva a mne sa tie pozitíva tento rok hľadali akosi ťažko. No snažila som sa a tu je výsledok: jarný lockdown určite nikoho nepotešil. No aj napriek svornému „houmofisovaniu“ sme sa doma nedohrýzli. Skôr naopak, pohoda. Takže super. To, že boli zatvorené telocvične, fitká sa prejavilo kilečkami navyše u niektorých.

            A čo spôsobila a stále spôsobuje pandémia už nechcem rozoberať.

            Zmena je vraj život, a tak som sa naučila dať jej šancu. Pretože by aj tak prišla, takže lepšie je, keď už zaklope na dvere, privítať ju priateľským pozdravom. Americká spisovateľka Maya Angelou vyslovila nadčasovú myšlienku, ktorá zrejme prežije veky. Povedala: „Ak sa ti niečo nepáči, zmeň to. Ak to nemôžeš zmeniť, zmeň svoj postoj.“ Pravda! Isto poznáte známu frázu, že moment, v ktorom sa niečo končí, je zároveň chvíľou, v ktorej sa niečo nové začína.

            Už dnes sa teda teším, čo prinesie rok 2021. Želám preto do nasledujúceho roka 2021 všetkým priaznivcom našej stránky, kolegom a študentom, aby:

            Ste mali zdravie pevné ako skala.

            Plný rok šťastia, nech bytiu je sláva.

            Srdcia láskou zaplnené, oči šťastím rozžiarené.

            Domov vaším teplým prístavom nech je, v ktorom sa každý člen rodiny vždy rád zohreje.

            Nech prítomná je v roku 2021 aj krása, i keď jasné je, že len krása nie je spása.

            Naopak, vaša práca nech vás denne teší, tak, aby tú radosť videli aj deti.

            Čas nech spomalí sa v radostných chvíľach, a veľkosť rodinného šťastia meriate v míľach.

            365 dní príjemných majte, vo viere pozitívnych zmien ostávajte.

            Inka Balážová

            (Ilustračné foto: https://www.silvester.rocks/silvester-2021/neujahr-2021-corona-maske-k.jpg)

        • Vinšujeme Vám...
          • Vinšujeme Vám...

          • Zavri oči a predstav si žiariace detské očká, okná vyzdobené farebnými nálepkami, za ktorými sa blyští rozsvietený stromček, perníčky a vôňu škorice či pomarančovej kôry, ale predovšetkým kľud, pokoj a harmóniu.

            Čas, ktorý topí ľady v ľudských srdciach, prináša radosť a lásku do každého domu.

            Pozerám sa na prestretý stôl, kde sa na mňa po mojej pravici s úškrnom prizerá sestra a kde sa oproti mňa snaží brat zapojiť do konverzácie. Mama, ktorá jednou rukou obracia rezne a druhou naberá šalát. Otec spolu s muzikantmi v bruchu spievajú vianočnú pesničku a my, hypnotizujúcimi očami, jediacimi aj porciu rodičov, aby sme sa spoločne mohli rozbehnúť k vianočnému stromčeku, pre darčeky. Áno, sme stále deti. Deti, ktoré si ale čoraz viac uvedomujú podstatu Vianoc. No darčeky sú darčeky.

            Touto cestou mi dovoľte popriať pánovi riaditeľovi a pánovi zástupcovi, milým profesorkám a profesorom, pani sekretárke, hospodárke a ekonómke, trpezlivému pánovi školníkovi, verným upratovačkám a nám študentom krásne Vianoce plné radosti, pohody, zdravia, lásky a šťastný nový rok, ktorý čaká na všetky Vaše ale aj naše nové predsavzatia a výzvy!

            Martina Muránska, IV. A

            (Ilustračné foto: https://www.literama.sk/data/POST/photos/8ef/vesele-vianoce-a-stastny-novy-rok-2020-387.jpg)

          • Vianočný príbeh

          • o tom ako odhodlanie pomôcť v núdzi prinieslo svetlo a nádej do života všetkých ľudí dobrej viery

             

            Dvetisíc rokov starý príbeh spája každoročne milióny ľudí. Je o láske, odvahe, spolupatričnosti, nádeji, sile, slabosti... je o nás ľuďoch. Vianoce sú vždy také, aké si ich vytvoríme. Nezmenili na tom nič ani hrôzy vojen, chorôb a katastrof a ani svetová pandémia.

            Dovoľujeme si touto cestou poďakovať Banskobystrickému samosprávnemu kraju, odboru školstva BBSK a Rozvojovej agentúre BBSK v mene všetkých učiteliek a učiteľov, ktorí bojujú za budúcnosť každého dieťaťa a mladého človeka v neľahkých podmienkach dištančného vzdelávania, za pomoc a podporu. Pre nás je každý žiak a žiačka dar a nádej, že raz vytvorí krajší a lepší svet a snažíme sa preto urobiť všetko, aj v časoch pre školstvo najnáročnejších. Asi je v tom aj kus sebeckosti, veď niet krajšieho pocitu. Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomáhajú – rodičom, verejnosti, firmám, spoločnostiam, dobrovoľníkom, ...

            Vďaka iniciatíve Banskobystrického samosprávneho kraja dostalo dvadsaťjeden študentov a študentiek Strednej priemyselnej školy stavebnej Oskára Winklera v Lučenci technické vybavenie pre potreby online vzdelávania počas koronakrízy.

            V mene vedenia školy, všetkých pedagógov a študentov napísal svoje poďakovanie Matej Berky, študent tretieho ročníka.

            „Asi by som začal tým, že keď som si vyberal školu, bol som oboznámený s tým, že budem potrebovať k štúdiu vyspelé technológie dnešnej doby, ako je mobil, internet a to najdôležitejšie - počítač alebo notebook. Žiaľ, v mojej rodine a vzhľadom na naše financie som mal doteraz k dispozícii len mobil. To mi stačilo, až kým sme neprešli na projektovanie na počítačoch. Keď sme ešte chodili do školy, to bolo fajn, mohol som pracovať na školských počítačoch a odovzdávať tak výkresy alebo projekty. Ale teraz, keď sme v situácii, v akej sme, to mám veľmi ťažké. Musel som si zaobstarať aspoň internet do mobilu a platím si ho z prospechového štipendia, ktoré mi chodí každý mesiac. Počítač si, žiaľ, neviem dovoliť vôbec, preto mi veľmi pomôže akákoľvek podpora, za ktorú som veľmi vďačný. Určite je rada aj moja mama, ktorá sa snaží, aby som mal lepšie podmienky pre štúdium a robí všetko, čo je v jej silách.

            Máme dištančné obdobie, a preto neviem projektovať na počítači v škole, ale musím chodiť k môjmu najlepšiemu kamarátovi a z jeho počítača posielať domáce úlohy, projekty učiteľom. Týmto by som chcel poďakovať aj jemu a jeho rodine za to, že mi podali pomocnú ruku v ťažkej situácií a umožnili mi chodiť k nim na počítač a robiť si úlohy. Poďakovať chcem aj mojej triednej profesorke, mojej škole a všetkým v našom kraji za ochotu, že mali snahu mi pomôcť. Za túto ochotu verím, že stále sú ešte na svete dobrí ľudia. Som nesmierne rád, že som dostal takúto možnosť ďalej pokračovať v štúdiu.“

            Vážený pán Lunter, osobitne ďakujeme Vám za pomoc stredoškolákom v našom kraji, za podporu našej práce, za priam vianočný príbeh o spolupatričnosti, nádeji a sile v nás. Potešil oveľa viac ľudí ako si predsavzal, pretože vďaka nemu sme si uvedomili, že žiť v kraji, kde ľudí spojí v ťažkých časoch skutočný príbeh Vianoc o darovaní a pomoci, znamená žiť na tom najlepšom mieste – doma.

            Olívia Sojková v mene kolektívu Strednej priemyselnej školy stavebnej Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, Lučenec

          • Predvianočné rozhovory

          • V každodennom „online zhone” študenti II.B vyspovedali svojich vyučujúcich a opýtali sa ich možno aj za Vás.

             

            Csaba Bóna je nielen učiteľom Strednej priemyselnej školi stavebnej Oskara Winklera v Lučenci, ale aj zástupcom riaditeľa.

            Máte nejaký nezabudnuteľný zážitok?

            -Takých je viac. Jeden z nich je dovolenka práve s mojou polovičkou.

            Prečo ste sa stali učiteľom?

            -Na základnej škole som mal charizmatickú učiteľku fyziky. Bola prísna, ale spravodlivá. Už v siedmom ročníku som vedel, že sa stanem učiteľom.

            Čo je vec, ktorú máte rádi, no väčšina ostatných ľudí ju neznáša?

            -Deskriptívna geometria.😃

            Keď si chcete urobiť radosť, aké tri veci urobíte ako prvé?

            -Obdarujem blízkych, pôjdem na prechádzku so psom, zjem palacinky, pustím obľúbenú hudbu. Viem, že to už boli štyri veci.😃

            Otázky kládol Gergő Vincze.

             

            Jakuba Škantára vyspovedal Marián Kupček.

            Čo Vás viedlo k tomu stáť sa učiteľom? Bol to vlastný zámer, alebo zámer rodičov?

            -Osud ma k tomu priviedol, ale sčasti aj rodičia.

            Prečo ste si vybrali práve telesnú výchovu?

            -Chcel som študovať niečo spojené s pohybom a preto som išiel na UMB v Banskej Bystrici na Fakultu telesnej výchovy a športu.

            Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo iné by ste robili?

            -Rozmýšľal som a zaujímajú ma moderné technológie, tak niečo v tej oblasti.

            Prečo sa venujete práve hokeju? Čo Vás na ňom fascinuje?

            -Hokej práve preto, lebo som sa naučil korčulovať za päť minút a veľmi ma to bavilo, aspoň rodičia tak hovoria. Keď mi to ide a keď ma niečo baví, tak som pri tom ostal. Hlavne je to rýchly kontaktný šport. A ak je super kolektív, je to ako taká malá rodina.

            Mali ste v živote nejaké vážne zranenie?

            -Vážne zranenia ma obchádzali, ale malých som mal veľa. Zlomené ruky, prsty, kožné stehy kade-tade po tvári, rôzne odreniny a podliatiny, ale nič hrozné.

            Mária Tereza Marková sa pýtala Olívie Sojkovej.

            Čo Vás viedlo k tomu byť učiteľkou?

            -Myslím si, že to máme v rodine. Na spoločných oslavách by sme mohli viesť pedagogickú radu - každý predmet by sme odučili. Vždy ma lákala práca s mladými ľuďmi, je veľmi inšpiratívna, všeličo sa naučím a nikdy s Vami nie je nuda.

            Čo by ste robili iné?

            -Dlhé roky sa venujem aj prekladu a tlmočeniu, tvorbe textov a aktívne v týchto "povolaniach" pracujem. Vedela by som si však predstaviť aj všeličo iné - rada by som cestovala alebo tvorila odevy.

            Máte domáce zviera?

            -Bohužiaľ nemám, ak nepočítam mačičky z celej dediny, kde mám chalupu. Nikdy tam nejdem bez poriadneho "mačacieho" proviantu.

            Aké je vaše vysnívané miesto, kde by ste sa chceli íst raz pozrieť?

            -Moje vysnívané miesto je celý svet. Dúfam, že raz ho v zdraví precestujem.

             

            Bálint Nagy si vybral pani profesorku Angelu Fajdovú.

            Máte manžela a deti?

            -Áno som vydatá, mám manžela. Mám jedného syna.

            Máte radi svoju prácu a vedeli ste už ako dieťa, čím chcete byť?

            -Ako dieťa som mala rôzne predstavy o tom, čím chcem byť. Menilo sa to podľa môjho veku a podľa toho, čo ma práve očarilo - film, hudba, cestovanie a pod. Kreslenie, umenie, architektúra ma vždy bavili, preto som sa nakoniec rozhodla študovať stavbárinu. Stavbárske remeslo teraz praktizujem formou učenia na našej škole. Svoju prácu mám rada, aj keď nie je ľahká. Najviac ma tešia Vaše úspechy, aj tie malé „stavbárske“.

            Čo robíte najradšej vo voľnom čase?

            -Vo voľnom čase rada chodím do prírody, cestujem, čítam dobré knihy.

            Ako sa Vám učí cez internet?

            -Učenie cez internet má svoje dobré aj slabé stránky. Chýba mi osobný kontakt s Vami, žiakmi, častejšia debata. Na druhej strane máme väčšiu pohodu domova.

             

            Pavol Fodor odpovedal Laure Tomišovej.

            Čo vás priviedlo ku geodézii

            -Náhoda. V detstve som síce strašne veľa "cestoval prstom v mapách", atlasy môjho staršieho brata som poznal od A po Z roky predtým, ako som mal sám v škole zemepis; kreslieval som "mapy" svojho okolia, cesty do bunkrov, ktoré sme si stavali, ... ale netušil som, že takáto škola existuje. V tom čase sa stredné školy nechodili prezentovať ôsmakom (v tom čase deviataci neboli) a stavebná v Lučenci bola škola, kam sa hlavne na geodéziu bolo ťažké dostať. Bola jediná pre stredné Slovensko a boli presne stanovené čísla, koľko chlapcov a koľko dievčat z ktorého okresu môže škola zobrať. Ale ja som ani netušil, že taká škola existuje (teda taký odbor). Moja budúcnosť bola smerovaná úplne iným smerom. Až náhodou v polovici ôsmeho ročníka som stretol o rok staršieho chalana, ktorý medzi rečou spomenul, že chodí na školu, kde sa kreslia mapy. Bolo rozhodnuté ako sa zmení adresa prihlášky …

            Baví vás práca učiteľa?

            -Pred pár rokmi by som povedal neochvejné áno. Dnes je to skôr áno aj nie. Rozmenené na drobné - áno, ak je koho učiť - rozumejme, ak učím ľudí, ktorých to zaujíma, alebo ktorí si aspoň uvedomujú, že aj keď možno nebudú toto povolanie vykonávať v dospelosti, to ako sa na sebe naučia pracovať, bude v budúcnosti determinovať ich postoj k práci, k pracovným úlohám, k riešeniu problémov ... a možno to zmení aj postoj k sebe samému. Neraz sme tu boli svedkami, že žiaci, ktorí si možno až tak neverili na začiatku štúdia (niekedy im dokonca neverili vlastní rodičia), sa vedeli namotivovať na nejaký náročný odborný projekt, na prípravu až účasť na odborných súťažiach, ... a zistenie, že sa dokážu v rámci Slovenska, alebo aj zahraničia úspešne "merať" s rovesníkmi im podstatne zdvihlo sebavedomie. Podstata bola práca na sebe. Alebo inak, veci, ktoré sú zadarmo, ktoré získate ľahko, ... väčšinou za nič nestoja. Preto rád učím ľudí, ktorí sa ráno vedia pozrieť do zrkadla a povedať si "možno to, čo som urobil, nie je to najlepšie na svete, ale je to najlepšie ako to dokážem".

            Hráte na nejaký hudobný nástroj?

            -Keby som sa chcel vyťahovať, poviem áno - ale ráno by som sa nemohol pozrieť do zrkadla :D Resp. dostal by som sa do silnej zrážky s realitou. Pravda je taká, že síce píšem texty pre kapelu, skladám k textom aj základný hudobný motív (melódiu), ale gitarista som silne podpriemerný. Nejaké základy "samoučného" charakteru zvládnem aj na iných nástrojoch, v živote by som si ale netrúfol povedať, že na nich viem hrať. Nemám žiadne hudobné vzdelanie (ani ZUŠku), takže som taký aktívny hudobný "analfabet". Ale to mi nevadí :)

            Máte nejaké koníčky?

            -Fúha, toho je veľa. Neviem, či to toto interview zvládne "požuť". V súčasnosti okrem rodiny (malý synček je všetkým, a niet koníčka, ktorý by som mu neprispôsobil), je to hlavne tvorba videa, sem tam fotenie. Drobca sa snažím vodiť čo najviac do prírody. Možno sa neskôr spoločne dostaneme k mojej teraz trochu potlačenej vášni, ktorou je vysokohorská turistika. Vďaka tejto aktivite som precestoval kus sveta a poznal som veľa zaujímavých ľudí. No a okrem iného, mi to otvorilo oči a na mnoho vecí, situácií sa dívam inak. Ďalej by som mohol hovoriť o čítaní, v ostatnom čase práca s drevom, chodenie na huby (aj keď ich takmer nejem) a ešte z mnohých jedna vec ma baví - NFL. Kopu rokov som bol presvedčený, že americký futbal je totálna kravina. Hrával som futbal, hokej, nohejbal ... a nad americkým futbalom som len krútil hlavou. Pred asi piatimi rokmi som sa nedopatrením dostal k tomuto športu a dnes je mojim favoritom. Je to mimoriadne atletický šport, s kopou taktických variant... dobre mu porozumieť mi trvalo viac ako tri roky a expert dodnes nie som.

            -Keby ste mohli, chceli by ste zmeniť niečo vo svojom živote a ak áno, čo by to bolo?

            -Či by som niečo menil ... neviem, asi nie. Každé jedno rozhodnutie ma formovalo, a preto som dnes taký, aký som. Nie, nedá sa povedať že by som bol so sebou spokojný, ale vždy som konal tak, ako som v tej chvíli považoval za vhodné. Po bitke je ľahko byť generálom a ja o takú hodnosť nestojím. Snažím sa poučiť z minulosti, ale meniť ju spätne? To nie. Nechcem meniť ani iných ľudí. Je mi zle z tých, ktorí si myslia, že majú jedinú pravdu. Že majú patent na rozum. Snažím sa aj žiakom, pokiaľ debata odbočí od odborných faktov, upozorniť, že to čo im hovorím, je len to čo si myslím - nikde nie je napísané, že mám pravdu.

             

            Zuzana Lukáčová odpovedala Dominikovi Oračkovi

            Čo Vás priviedlo k tomuto zamestnaniu?

            -V detstve som sa rada hrala na učiteľku a aj môj otec bol učiteľ. Bavilo ma opravovať písomky, ktoré dával.

            Na akej strednej škole ste študovali?

            -Študovala som na gymnáziu v Lučenci.

            Aký predmet ste mali najradšej?

            -Najradšej som mala angličtinu, dejepis.

            Ako Vám vyhovuje dištančné vyučovanie?

            -Toto dištančné vzdelávanie chápem ako nutné zlo a uprednostňujem osobný kontakt so študentami

            Ak by ste mali meniť profesiu, aká by to bola?

            -Bytová dizajnérka, ale rada by som pracovala aj v cestovnej kancelárii.

             

            Ďakujeme za rozhovory!

        • Neničme si planétu!
          • Neničme si planétu!

          • Prihlásili sme sa do programu Junior festival EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2020, a tak sme si pozreli ekologický film, prváci, druháci a tretiaci. Dozvedeli sme sa z neho pár zaujímavých vecí, ktoré sú nie len zaujímavé, ale pre nás celkovo ako ľudstvo veľmi dôležité. Tak sa s Vami o niektoré podelím. Myslím, že o mnohých z nich ste už počuli.

            Máte radi včely? Možno si poviete, že je to len otravný hmyz alebo že sa ich bojíte. V skutočnosti nám však veľmi pomáhajú. Vyrábajú med pre seba, ale dovolia nám, aby sme si z neho zobrali, pretože ho majú nadbytok. Napríklad potrebujú 100 kg, ale v úli si uložia 300 kg. Takže 2/3 si môžeme zobrať. Vďaka včelám máme lepšie opelené farmy. 1/3 našich potravín je závislá na včeľom opeľovaní a 73% svetového opeľovania vykonávajú práve včely. Vedeli ste o tom ,že jedna čajová lyžička medu je vlastne celoživotná snaha 12 včiel? Ja som bola dosť prekvapená a môžeme povedať ,že včely sú naši priatelia.

            Poďme ďalej. Ako iste vieme, plasty ničia našu planétu. Preto by bolo lepšie, keby sme prestali používať igelitové tašky. Veľa odpadu sa nedá recyklovať, dostávajú sa do riek, morí a oceánov a nedajú sa kompostovať. Niektoré plastové hračky sa nerozložia ani za 1000 rokov.

            Ďalšia vec je, že keď máme možnosť, využime ju a prepravujme sa pešo alebo bicyklom. Pomáha to nášmu ovzdušiu. Naša zem sa otepľuje a hladina oceánov sa zvyšuje. Fungujeme ako skleník so zavretými oknami. Skúsme to zmeniť. Môžeme to robiť rôznymi spôsobmi. Separujme odpadky, jedzme ovocie a zeleninu vypestovanú v našich záhradách, ak sa dá. Nekupujme veci, ktoré nepotrebujeme, aby nevznikal zbytočný odpad.

            To je len niekoľko krokov, ktorými sa dá zlepšiť situácia na našej zemi. Neváhajme a pusťme sa do toho už dnes!

            Daniela Balogová, III. A

          • Čo nás naučila svetová pandémia?

          • Odpovedí je veľa a rôznych. Dokázali sme sa zomknúť a brániť sa. Možno by bolo fajn, keby sme sa dokázali zomknúť aj v prípade, keď zdanlivo nejde o naše životy, ale „len“ o naše životné prostredie.

            Ani v tomto čase nám problémy spolužitia človeka s prírodou nesmú byť ľahostajné, lebo príklady varujú – a nie je to len koronakríza.

            Olívia Sojková

             

            ČERNOBYĽ

            Predtým ako sa vydáte na cestu do "mŕtvej zóny", by ste si mali zistiť aspoň nejaké informácie.

            Ako určite viete vybuchol tu reaktor atómovej elektrárne, čiže všade je istá radiáca, ktorú meriame dozimetrom. Čím menšia veľkosť sily radiácie, tým menej tam zasiahol výbuch. V čase explózie bola okolo reaktoru nameraná hodnota okolo 3000 röntgenov. V tejto chvíli je už zakrytý fóliou. To však neznamená, že vonku už nie je radiáca, je všade, na zemi, hruškách, stromoch... v asfalte nie, čiže by som Vám odporučil pohybovať sa po asfalte. No báť sa netreba, je väčšia šanca, že vás zrazí auto, ako že zomriete z ožiarenia.

            Krajina naokolo je ako po apokalypse, všade môžete vidieť rôzne zničené farmy, dediny. Najesť sa čerstvého jedla a natankovať sa dá iba na jednom mieste. Čím hlbšie do krajiny pôjdete, tým menej ľudí stretnete. Okolie a výzor krajiny budú vždy rovnaké. Jedna z najobľúbenejších atrakcií je "mesto duchov", ktoré sa nachádza 4 km od reaktora. Žilo v ňom 50 000 ľudí a bolo založené v roku 1970. Ako si už môžete domyslieť, dnes je tam úplne ticho, žiadne pravidlá, žiadni hasiči či policajti iba strážnici pri vstupe . Keď sa prechádzate po uliciach, vyzerá to tam ako na normálnom sídlisku, len nikto nie je vonku. Ale napríklad na balkónoch môžete vidieť vyvešané prádlo, dolu obchody s potravinami, oblečením a pod. Je tu taktiež veľa nebezpečných miest, a môžete tu nájsť aj "pekné" miesta - opustené, v tej dobe nové, motorky, tatrovky, vojenské vozidlá, lode, dokonca aj helikoptéry.

            Adrián Bornay, II. B

          • TOP ŠTUDENTI podľa OZ Scholaris – Legsikeresebb diákjaink

          • Tento školský rok spolu s minulým sa nesú v znamení celosvetovej pandémie, ktorá narušila zaužívaný chod udalostí na našej škole. Niektoré významnejšie čakali na svoju sviatočnú predvianočnú chvíľu, medzi nimi aj tradičná anketa Občianskeho združenia Scholaris o najlepších študentov SPŠ stavebnej v Lučenci. Tohtoročná trojica víťazov si svoje prvenstvo vybojovala vynikajúcimi študijnými výsledkami, vynikajúcimi športovými výkonmi a zásluhami o reprezentáciu školy vo vedomostných súťažiach.

             

            TOP študenti v školskom roku 2019/2020 sú:

            Barbara Mileiová, III. S, za vynikajúci prospech s priemerom 1,00

            Krisztián Deme, II. A, za 1. miesto v medzinárodnej súťaži BENCHPRESS RAW v kategórii T2 s výkonom 130 kg

            Alexander Jacso, IV. A, za reprezentáciu školy v Stredoškolskej odbornej činnosti

            Všetkým trom srdečne blahoželáme!

             

            Víťazi sa môžu tešiť aj na ceny, ktoré každý rok venuje Občianske združenie Scholaris zo svojho rozpočtu. Keďže je čas koncoročného bilancovania opýtali sme sa pána zástupcu Mgr. Bónu ako hodnotí doterajšiu prácu združenia:

            „Scholaris bol založený v roku 2007, aby podporoval hlavne finančne aktivity školy, ktoré nemôžu byť financované zo štátneho rozpočtu. Za trinásť rokov sa tak podarilo zorganizovať Konferenciu mladých stavbárov, Medzinárodný geodetický päťboj a vďaka podpore občianskeho združenia sa dostali naši žiaci do Klagenfurtu, Benátok, Viedne, Prahy. Dokázali sme zabezpečiť pomôcky, didaktickú techniku, ktorú dennodenne používame a ani si neuvedomujeme, že bez Scholarisu by sme ich nemali na škole.“

            Ako hodnotíte každoročnú anketu o najlepších žiakov školy?

            „Je to motivácia pre žiakov, aby dosiahli lepšie študijné výsledky alebo sa cez výsledky zo súťaží, či už vedomostných alebo športových, dostali do "siene slávy", teda aby aj ich fotka bola vo vitríne, v ktorej sú najlepší žiaci za posledné štyri školské roky.“

            Odmeneným ešte raz blahoželáme a Občianskemu združeniu Scholaris ďakujeme za doterajšiu prácu a prajeme mnoho zdaru do ďalších rokov.

             

            Az idei tanév hasonlóan az előző tanév végéhez a világjárvány jegyében kezdődött, mely teljesen átírta iskolánk életét is. Több eseményt végleg törölni kellett, mások időpontja „csak“ eltolódott. Ezek közé tartozik a Scholaris polgári társulás által minden tanévben meghirdetett versenyt sem sikerült az előző tanév végén kiértékelni az ünnepélyes tanévzárón nagyközönség előtt. Tovább viszont nem várhatunk a legjobbak névsorának kihirdetésével, így most ezt az internet közönsége előtt tesszük meg. Az idei nyertesek kiváló tanulmányi eredménnyel, kiváló sportteljesítménnyel és a tanulmányi versenyeken elért eredménnyel érdemelték ki elsőségüket saját kategóriájukban.

             

            És akkor jöjjön a 2019-20-as tanév legsikeresebb diákjainak névsora:

            Mileiová Barbara, III. S, kiváló tanulmányi eredményt ért el, hiszen mindkét félév tanulmányi átlaga 1,00

            Deme Krisztián, II. A, aki 1. helyezést ért az erőemelők nemzetközi versenyén a BENCHPRESS RAW T2-es kategóriában,

            Jacso Alexander, IV. A, aki a Középiskolások Szaktevékenysége elnevezésű versenyen képviselte iskolánkat szép eredménnyel.

            Mindhárom díjazottnak szívből gratulálunk!

             

            A nyertesek pénzjutalomban részesülnek, melyet a Scholaris polgári társulás ajándékoz minden évben. Mivel közeleg az év vége, megkérdeztük Bóna Csabát, az iskola igazgatóhelyettesét, hogyan értékeli a polgári társulás eddigi munkáját:

            „A Scholarist 2007-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy támogassa az iskolát többek között anyagiakkal is azokban az esetekben, amikor erre az iskola költségvetéséből nincs lehetőség. Az elmúlt 13 év során a Scholaris anyagi támogatása nélkül nem sikerült volna megrendezni a Nemzetközi Építész Diákkonferenciát, a Nemzetközi Geodéta Ötpróbát, diákjaink nem jutottak volna el Klagenfurtba, Velencébe, Bécsbe, Prágába, hogy csak a legkiemelkedőbb tanulmányi kirándulásokat említsem. Olyan segédeszközöket kapott az iskola a polgári társulástól, melyeket mindennap használunk nem is tudatosítva, hogy a Scholaris nélkül ezek sem állnának rendelkezésünkre.“

            Hogyan értékeli az „Év diákja“ versenyt?

            „Ez a díj egy egészséges versenyszellemet szült, hiszen több diákok arra ösztökél, hogy jobbak legyenek, akár a tanulmányi eredményekre gondolok, akár a különböző versenyeken elért eredményekre. Sokakat nem csak a pénzjutalom hajtja, hanem hogy felkerüljön róluk is egy kép a „dicsőségfalra“, ahol az elmúlt négy tanév legjobbjaival dicsekszünk.“

             

            Még egyszer gratulálunk a díjazottaknak, és köszönjük a Scholaris polgári társulás eddigi munkáját, és sok sikert kívánunk az elkövetkező években.

             

            Olívia Sojková

        • Keď adventný nie je iba veniec
          • Keď adventný nie je iba veniec

          • Už to tak býva, že na sklonku roka máme tendenciu bilancovať, obzrieť sa za seba. Čím bližšie je k Vianociam, tým intenzívnejšie sa sama seba pýtam, ako budem na rok s dvadsiatkou na konci spomínať ja a zároveň na sebe pozorujem obrovskú chuť zavrieť za ním hrubé pancierové dvere a už sa naplno sústrediť na ten ďalší.

            Práve v nádeji, že bude pre mňa jednotkou ten s dvadsať jednotkou. Posledné mesiace nás toho o sebe veľa naučili, proti našej vôli nám vzali kus slobody, voľnosti, spomalili nás, nepríjemne nám nastavili zrkadlo a klepli nám po prstoch aj za to, čo sme priamo (ne)spôsobili. O to viac mám ten rok Vianoce za odmenu. V prvom rade sú to sviatky spokojnosti, sviatky rodiny, blízkosti a návratu k tradíciám.

            29. november je prvou adventnou nedeľou. A práve adventný veniec je symbolom, ktorý vymeriava čas do ich príchodu. Často prvou vianočnou dekoráciou, ktorú vytiahneme z pivnice. Dekoráciou, ktorá napriek svojej tradičnosti môže mať aj menej tradičnú podobu.

            Veniec v tvare kruhu s vetvičkami ihličia so štyrmi sviečkami, ktoré symbolizujú jednotlivé adventné nedele, je zaužívaný už od stredoveku. Zároveň symbolizuje aj večný život.

            Asi budeme tieto sviatky vnímať trochu intenzívnejšie. Chceme sa stretnúť celá rodina, tešiť sa z ich blízkosti, možno viac ako kedy predtým. Vianočný čas je aj o spomienkach. Tie dobré a veselé dokážu pozdvihnúť náladu i zahriať pri srdci. Verím, že v každej rodine sa nájde zopár dobrých vianočných príbehov. Užite si Vianoce doma, vyzdobte stromček, zapnite svetielka a vychutnajte si čarovnú atmosféru, ktorá sa opakuje len raz za rok.

            Preto prijmite všetci čitatelia a priatelia našej školskej stránky, krásne sviatky prežité v pohode a v objatí tých, ktorých milujete, v zdraví, radosti a nefalšovanom pokoji.

            Inka Balážová

          • Zmeny v spoločnosti sú rýchlejšie než naša schopnosť adaptovať sa na ne

          • Zapojíte sa aj Vy do diskusie?

            Zmeny, ktoré sa dejú dnes, by pred pár rokmi nikto neočakával. Keby sme prednedávnom niekomu povedali, že v roku 2020 stratíme čiastočne slobodu a budeme musieť nosiť rúška, lebo nás bude ohrozovať vírus, tak by sa len pousmial a myslel by si, že si z neho uťahujeme.

            Ľudia sa museli veľmi rýchlo adaptovať na nové pravidlá spoločnosti. Prvé prispôsobenie sa bolo to, že celá krajina začala nosiť rúško. Už ho nenosili len zdravotníci, ale celý svet. Už to nebolo také nepredstaviteľné a dnes už je to len zvyk a nutnosť, ak sa chceme chrániť. Stal sa z toho kus odevu, ktorý je našou nevyhnutnou súčasťou ako napríklad nohavice. Zmeny v tomto čase sa dejú z hodiny na hodinu a rýchle adaptovanie sa na ne je povinnosť každého z nás.

            Ďalšia zmena je čiastočné obmedzenie slobody. Takúto zmenu si bude pamätať ľudstvo veľmi dlho, určite to zanechá na ľuďoch dlhodobé stopy. Budeme si viac vážiť našu slobodu, cestovanie a plnohodnotné dýchanie čerstvého vzduchu bez akejkoľvek masky na tvári.

            Marína Gorobec, IV. A

             

            Zmeny môžu byť pozitívne alebo negatívne, preto je potrebné vedieť ich rozoznať a spraviť vo svojom živote tú, ktorú naozaj chcete uskutočniť a viete, že sa oplatí. Novinky, ktoré denne pribúdajú, nie sú vždy tou správnou cestou. Ak ale ide o prospešné veci, je potrebné vedieť ako sa na ne adaptovať a vykonať ich kvôli sebe, či nášmu okoliu.

            Myslím, že v tomto roku, sme si prešli veľkými zmenami, s ktorými mnohí ľudia nesúhlasia. Prešli sme na home office, tzv. prácu z domu, no niektorým ľuďom to nevyhovuje. Škola z domu? Áno, samozrejme, na niekoľko dní v mesiaci, či roku, hlavne ak má študent svoj vlastný priestor na prácu. Nie, ak sa musí niekoľko mesiacov učiť v jednej miestnosti s ďalším súrodencom, pretože v obývačke má home office otec.

            Myslím, že na modernú dobu sa dokážeme adaptovať len novými pohľadmi na vec. Je len na nás, či sa prispôsobíme, ako sa prispôsobíme, či budeme zmeny prijímať alebo ich necháme za sebou a viac sa o ne nezaujímame.

            Snažme sa prispôsobovať, vysporiadať sa so zmenami, čo najrýchlejšie, aj keď nie vždy je to možné. Len tak si dokážeme náš život uľahčiť.

            Lenka Majerová, IV. A

             

            Vysporiadanie sa so zmenami je pre každého jedného z nás individuálne. Je normálne, že niekto sa zmenám prispôsobí rýchlejšie a niekto zase pomalšie. Pre spoločnosť je lepšie, ak sa každý z nás bude týmto zmenám prispôsobovať dostatočne rýchlo.

            Rada by som uviedla ako príklad aktuálnu situáciu, ktorá zmenila životy každého jedného z nás, zmena, ktorá prevrátila celý svet hore nohami, kríza, ktorá nám prerastá cez hlavu a robí si s nami, čo chce: „koronavírus“. Táto kauza prišla tak rýchlo, s ďalšími inými zmenami okolo nej, že my, prostí ľudia môžme len sledovať, plniť rozkazy najvyšších a pomáhať si, ako sa dá. Rúško, odstupy, dezinfekčné prostriedky, vyhradené hodiny pre dôchodcov, testovania, certifikáty, a mnoho ďalších, ktorých je každým jedným rokovaním viac a viac, sú zmeny obrovského rozsahu a naša takzvaná schopnosť adaptácie nestíha, ale žiaľ, musí.

            Vieme my s týmto problémom niečo urobiť? Napadá mi len dodržiavanie týchto obmedzení a zmien, ale je vyčerpávajúce sledovať, ako to vo svete naozaj chodí. Ľudia sa zgrupujú a spoločne plánujú, zlou cestou, ako ostatným pomôcť pomocou protestov. Vyzúria sa, ukážu sa a spokojne, no bez výsledku, odchádzajú domov. Sme rozdelení do viacerých skupín a každá si zastáva svoj postoj k veci. Myslím, že takýmto ľuďom je zbytočné dohovárať, je na každom jednom ako si so zmenami poradí, ako sa adaptuje.

            Martina Muránska, IV. A

             

            Skoro pred rokom sme sa v správach zo zahraničia dozvedeli o záhadnom nebezpečnom víruse, ktorý sa šíri závratne rýchlym tempom. Pokiaľ vírus neprekročil hranice Číny, boli to pre nás „len“ správy o novom víruse. Akonáhle sa nakazili ľudia na každom kontinente, a v správach sme sa dopočuli, koľko ľudí podľahlo tejto nákaze, až vtedy nám bolo jasné, že sa to môže týkať aj nás. Na začiatku to bolo veľmi ťažké prispôsobiť sa novým podmienkam napr. v nosení rúšok, neskôr zákazu vychádzania, pre študentov a učiteľov prechod na dištančné štúdium, ktoré predtým nikdy nebolo zaužívané. Ľudia z každej vekovej kategórie, z každej spoločenskej vrstvy boli zrazu prinútení používať internet, sociálne siete a telefón na komunikáciu medzi sebou, aby sa vyhli skutočnému kontaktu. Nariadenia v niektorých ľuďoch vyvolávajú vzdor a nabádajú aj ostatných, aby sa postavili na odpor. Používajú na to rôzne metódy, v súčasnosti hlavne plochy sociálnych sietí, ale kto rozmýšľa zdravo, ten im na ich praktiky nenaletí. Pred rokom by nikto nepredpokladal, že celý rok 2020 budeme prežívať v znamení strachu a obmedzovaní. Objavením sa tohto vírusu na planéte Zem sa zmenil život miliónom ľudí a už nikdy nebude nič také, ako bolo predtým. Verím, že sa nám spoločnými silami podarí prekonať pandémiu a vírus navždy zdolať.

            Miriam Nagyová, IV. A

          • (Ako) uvažovať o svojej budúcnosti v čase pandémie?

          • Žijeme zvláštne časy. Smútok, strach a obavy nie sú len odrazom jesenného spleenu. Vynárajú sa ako zločinci spoza rohu a chcú nám ukradnúť posledné drobné, ktoré sme si schovali na štipku optimizmu do budúcich dní.

            Plánujeme, rušíme, dúfame, obávame sa...veríme však, že napokon zvíťazíme a...

            Zatiaľ netuším úplne presne, čo v živote budem robiť, kedy sa začne moje naozajstné „dospelé“ dobrodružstvo života a ani neriešim, kedy skončí. Žijem v prítomnosti a nad mojou budúcnosťou veľmi nerozmýšľam. Možno je to zlé, lebo sa vekovo blížim naozaj k stavu, keď budem odkázaný sám na seba a budem sa musieť sám o seba postarať.

            Samozrejme, každý má nejaké priority do budúcnosti, ktorých by sa chcel držať, tak isto ich mám aj ja. Mojimi hlavnými prioritami sú dobré zamestnanie a schopnosť uživiť seba a svoju rodinu, nad týmto sa viac-menej zamýšľam najviac.

            V prítomnosti sa snažím, aby som to v budúcnosti nemal ťažké, čiže sa snažím v rámci podmienok učiť sa – vzdelávať sa, aby som si v budúcnosti vedel zaobstarať nejaké zamestnanie a tým uživiť moju rodinu. V mojej budúcnosti si nechcem plánovať nejaké veľké veci, pretože žijeme v dobe, kde už zajtrajšok nemusí byť. Snažím sa žiť život prítomný, pretože všetko sa môže zmeniť a moje plány a sny môžu padnúť ako domček z karát.

            Ale každý jeden z nás je iný, každý má inú knihu života. Niektorí robia možno chybu, že sú stratení v minulosti a niektorí veľmi zasnívaní do budúcnosti. Nehovorím, že to je zlé, no dnešok je dar a každý by si ho mal vážiť. Mali by sme dnes robiť všetko pre to, aby sme sa zajtra mali lepšie. Mojím smerom a zároveň cieľom je teraz úspešne dokončiť strednú školu a po ukončení si nájsť dobre platenú prácu. Chcel by som pracovať medzi ľuďmi, pretože mám rád spoločnosť.

            A čo manželstvo a rodina? Neprikladám tomu nejakú veľkú váhu, keď to príde, tak to príde, pretože šťastie nie je dobré hľadať, šťastie príde, keď si to najviac zaslúžite.

            Toto je moja predstava, nechám sa prekvapiť, čo mi prinesie budúcnosť. Zatiaľ žijem život naplno. Jednoducho idem ďalej a vážim si každú jednu maličkosť. Mali by sme sa predovšetkým učiť na vlastných chybách, aby sa v budúcnosti neopakovali a tým sa posúvať dopredu. Nemali by sme toľko prosiť o to, čo v budúcnosti chceme, ale myslieť na takú budúcnosť, akú nám život dopraje.

            Matej Berky, III. S

             

            Ako si predstavujem svoju budúcnosť? Túto otázku si kladiem veľmi dlho. Už ako malá som rozmýšľala čím by som chcela byť v budúcnosti, veď kto to tak nemal? Každé malé dievčatko sníva o tom byť princeznou či baletkou, chlapci by sa zase chceli stať slávnymi futbalistami alebo hasičmi a inak to nebolo ani u mňa.

            Ako som rástla moja predstava o budúcnosti sa zmenila doslova tisíckrát od policajtky cez kuchárku, kaderníčku po učiteľku v škôlke či dokonca zverolekárku. A napriek tomu stále neviem, čím chcem v budúcnosti byť. Pri zamyslení sa o budúcnosti som prišla na jednu dôležitú vec a to, že v budúcnosti nejde len o zamestnanie.

            Chcem budúcnosť založenú na láske? Stretnúť muža svojich snov a prežiť s ním celý život plný lásky a úplne bez starostí? Áno, znie to krásne, ale takýto život bez starostí existuje len v knihách a filmoch. V skutočnom živote to nie je nikdy bez starostí, lebo v skutočnom živote si za lásku chlieb nekúpiš.

            A čo tak budúcnosť s dobrou prácou, kde zarobím toľko peňazí, že si budem môcť dovoliť všetko? Krásnu vilu v dobrej lokalite, najnovšie technológie, dovolenka hocikedy a hocikde, kde sa mi bude chcieť, večerať v luxusných reštauráciách a veľa iných možností. Toto je snom mnohých ľudí, ale väčšina z nich zabúda, že ak venujú všetok čas kariére a zarábaniu peňazí, neostane im čas na rodinu a priateľov. Lebo načo by mi bolo veľa peňazí, keď by som si ich nemohla užiť s rodinou a priateľmi, ktorí ma majú úprimne radi.

            Po dlhom uvažovaní som prišla na to, že chcem určite časť svojho budúceho života venovať kariére, ale tak isto rodine a priateľom. Myslím si, že balans týchto dvoch vecí mi v živote zabezpečí to, že budem šťastná. A práve to je to, čo by malo byť každého hlavnou prioritou v jeho budúcnosti.

            Takže ak mi teraz niekto položí otázku, ako si predstavujem svoju budúcnosť, odpoviem, že chcem byť šťastná.

            Sara Valachová, III. S

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie