• Hráme pre radosť - Örömjáték volt
          • Hráme pre radosť - Örömjáték volt

          • 6. a 8. februára 2024 sa v Rocket klube v Lučenci odohrala okresná súťaž v bedmintone pre žiakov a žiačky stredných škôl. Táto udalosť prilákala mladých talentovaných športovcov zo stredných škôl v okolí, ktorí sa stretli na bedmintonovom dvorci so zámerom ukázať svoje schopnosti a získať čo najlepšie umiestnenie.

            Prvý deň si zmerali svoje sily žiačky stredných škôl. Z našej školy to boli Tamara Vrábľová (III. A) a Rebecca Ridzoňová (III. B). Dievčatá hrali výborne, obhájili minuloročné 3. miesto, čím potvrdili svoje bedmintonové majstrovstvo.

            Chlapci sa tiež môžu pýšiť bedmintonovým majstrovstvom. 8. februára 2024 hrali v dvoch tímoch. Zsolt Varga (III. B) a Samo Vilhan (II. B) získali 2. miesto. Druhé naše družstvo, Marek Palúch (IV. A) a Roman Lehotský (III. A), obsadilo 3. miesto. Chlapci nechali dušu na kurte, ale tesne im ušlo víťazstvo. Je to vynikajúci výsledok v konkurencii škôl z celého okresu.

            Gratulujeme všetkým športovcom, ktorí sa zúčastnili tejto súťaže, no najmä našim šikovným žiakom. Máme veľkú radosť sledovať vaše úspechy a tešíme sa na ďalšie športové výkony, ktoré prinesiete do našej školy v budúcnosti.

             

            2024. február 6-án és 8-án került sor a középiskolások körzeti tollaslabda versenyére a losonci Rocket klubban. A rendezvényre a környék középiskoláiból érkeztek fiatal tehetséges sportolók, hogy a tollaslabda pályán mutassák meg tudásukat és a lehető legjobb helyezést érjék el.

            Az első napon a lányok mérték össze erejüket. Iskolánkból Vrábľová Tamara (III. A) és Ridzoňová Rebecca (III. B) versenyeztek és kiváló játék után, megvédték tavalyi 3. helyüket.

            A fiúk is büszkék lehetnek a tornán nyújtott játékukra. Két csapatban játszottak. Varga Zsolt (III. B) és Vilhan Samo (II. B) 2. helyezést ért el. A fiúknak csak kicsi hiányzott a győzelemhez. Második csapatunk, Palúch Marek (IV. A) és Lehotský Roman (III. A) bronzérmes lett.

            Gratulálunk minden sportolónak, aki részt vett ezen a versenyen, de különösen a mi diákjainknak. Örömmel figyeljük eredményeiket, és várjuk a további szép sporteredményeket.

            Jakub Škantár

        • Valentínska pošta 2024 - Valentin-napi levél 2024
          • Valentínska pošta 2024 - Valentin-napi levél 2024

          • Nebuďte smutní, ak na Valentína nie ste zamilovaní. Veď ani na Dušičky nemusíte byť mŕtvi😉.

            Sviatok svätého Valentína je deň, keď môžete potešiť kamarátku, kamaráta, oceniť spolužiakov alebo jednoducho prejaviť city svojim blízkym, všetkým tým, ktorých máte radi. Aj tí hanblivejší majú šancu prejaviť svoje city a nemusia byť prezradení.

            KEDY?

            • od 6. do 14. februára 2024

            KDE?

            • schránka pri zborovni označená nápisom Valentínska pošta

            ČO SA STANE S POZDRAVMI?

            • v stredu 14. februára, teda na sviatok sv. Valentína, bude obsah schránky doručený adresátom.

            Tak čo, pošlete niekomu pozdrav, kartičku či list? Priali by ste si, aby niekto poslal pozdrav vám? Kto by mohol byť tajný ctiteľ? Dozviete sa, či je „do teba“ nejaká spolužiačka? Veľa otázok, na ktoré hádam dostaneme odpoveď už na budúci týždeň.

            KEĎ BUDETE PÍSAŤ POZDRAV:

            • nezabudnite viditeľne (a čitateľne!) napísať meno osoby (ideálne aj priezvisko a triedu), ktorej je valentínka určená;
            • ak uprednostňujete možnosť zostať v anonymite, jednoducho vynecháte svoje meno;
            • vaša valentínka môže byť jedinečná – doplňte ju kresbou, fotografiou... spôsob prevedenia je len a len na vás!

             

            Ne légy szomorú, ha nem vagy szerelmes Valentin napon. Hiszen halloweenkor sem kell halottnak lenned 😉.

            A Valentin-napon kedveskedhetsz egy barátodnak, értékelheted osztálytársaidat, vagy egyszerűen csak kifejezheted érzéseidet mindazoknak, akiket szeretsz. Még a félénkeknek is van esélyük megtenni mindezt úgy, hogy nem kell felfedni magukat.

            MIKOR?

            -2024. február 6-tól 14-ig

            HOL?

            -Valentínska pošta felirattal megjelölt dobozba, amit a tanári szoba mellett helyeztünk el

            MI TÖRTÉNIK A LEVELEKKEL?

            -február 14-én, szerdán, azaz Szent Bálint ünnepén (Valentin napon), a doboz tartalmát kézbesítjük a címzettnek.

            Szóval, küldesz valakinek üdvözletet, képeslapot vagy levelet? Szeretnéd, ha valaki üdvözletet küldene neked? Ki lehet a titkos csodálód? Megtudod, ha egy osztálytársad "beléd zúgott"? Rengeteg kérdés, amire azt hiszem, jövő héten választ kapunk.

            AMIKOR KÖSZÖNETET ÍRSZ:

            -ne felejtsd el jól láthatóan (és olvashatóan!) felírni annak a személynek a nevét (ideális esetben a vezetéknevet és az osztályt is), akinek a Valentin-napi levelet szánod;

            -ha inkább névtelen maradnál, egyszerűen hagyd ki a nevedet;

            -a Valentin napi levél egyedi lehet:- egészítsd ki rajzzal, fotóval... a kivitelezés módja teljes mértékben rajtad múlik!

        • Tešíte sa na lyže? – Örülsz a sítanfolyamnak?
          • Tešíte sa na lyže? – Örülsz a sítanfolyamnak?

          • Určite áno, povedali si prváci. Možno niektorí zaváhali a zľakli sa, ale prekonali sme sa.

            Náš lyžiarsky kurz sa začal 14.1.2024, keď sme sa zišli triedy I.A a I.B pred školou pri parku a vyrazili sme na lyžiarsky kurz do Tatranskej Lomnice.

            Po sviatkoch sme boli všetci oddýchnutí a pripravení zdolať hocijaký svah. Cesta ubehla celkom rýchlo. V autobuse bolo veselo, všetci sme mali až príliš dobrú náladu, a tak sme v poriadku prišli do Detského raja v Tatranskej Lesnej, kde nás čakalo ubytovanie. Hneď po príchode sme sa všetci ponáhľali do izieb a unavení z cesty sa vystreli na posteliach. Ako to už býva, niektorí frflali, ale každého to prešlo.

            Prvý deň sa začal rannou rozcvičkou, ktorú mal rád asi len pán profesor Škantár. Rozcvičky sme sa nezbavili za celý týždeň, ale aj na ňu sme si zvykli. Každý večer sme mali denný rozkaz, kde nám pán profesor Škantár oznámil program na nasledujúci deň. Ráno sa nám vstávalo dosť ťažko, keďže sme šli spať neskoro. Po ťažkom vstávaní nás prebrala rozcvička a to o 7:00 a potom nasledovali raňajky. Po raňajkách sme sa všetci išli prichystať a pomaly sme vyrazili na svah. Počasie v pondelok bolo krásne, oproti ostatným dňom. Na svahu sme zvládali prvé jazdy, niekto lepšie, iní horšie a kochali sme sa krásou našich veľhôr. Aj napriek pár pádom, šlo všetko ľahko a aj tí čo stáli na lyžiach prvýkrát si rýchlo zvykli. Mali sme aj snowboardistov a tí sa snažili na nich machrovať. Ale nejaké tie pády, urobili svoje.

            Čo sa týka jedla, bolo každý deň pestré, ale myslím si, že pre chlapcov to bolo málo. Po večeroch sme mali možnosť odreagovať sa rôznymi hrami, stolným tenisom a zábavou medzi sebou. Dokonca sme si spravili výlet zubačkou do tatranského ľadového domu na Hrebienku, kde sme videli krásne diela z ľadu, pretože práve v stredu fúkal silný vietor a nedalo sa lyžovať.

            Každý deň sme zažívali kopec srandy, keď sme sa zabávali na izbách. Posledný deň si chcel každý čo najviac užiť, buď poslednou lyžovačkou alebo šantením v snehu. A čo je dôležité, že sa nikomu nič nestalo a nikto sa nevrátil domov s úrazom. Každý z nás si to užil, bavil sa a tešili sme sa konečne domov. Bolo nám aj smutno, že sa všetko skončilo.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa o nás príkladne starali!

             

            Persze, válaszoltuk a címben feltett kérdésre. Akik még sosem álltak sítalpon, azok öröme persze nem volt teljesen egyértelmű.

            Sítanfolyamunk 2024.1.14-én indult. Autóbusszal jutottunk el szálláshelyünkre, ahonnan naponta ingáztunk a tátralomnyici sípályára. Az ünnepek után mindannyian kipihente vágtunk neki a lejtők meghódításának.

            Az első nap reggeli tornával indult, ami valószínűleg csak Škantár tanár úrnak volt ínyére. Viszont egész héten nem volt hajlandó elengedni a reggeli testmozgást. Minden este összegyűltünk a közösségi teremben, ahol értesültünk a másnapi programról.

            Hétfőn gyönyörű volt az idő, ami sajnos a többi napról nem mondható el. Az első lesiklások csonttörésmentesek voltak. Idővel mindenkinek javult a technikája. Néhány esés kicsit fájdalmas volt a hátsó fertály, de nagyobb sérülést senki nem szedett össze. A sípályán és az oda vezető úton megcsodáltuk óriási hegyeink szépségét.

            A szállás kiváló volt. Ami a kaját illeti, minden nap változatos volt, de szerintem a fiúk nem laktak jól. Esténként változatos játékokkal, asztaliteniszezéssel, egymás közti szórakozással volt lehetőségünk pihenni. Amikor nagyon rossz volt az idő a síelésre, fogaskerekűvel felmentünk a Tátrai jégdómba, ahol gyönyörű jégalkotásokat láthattunk.

            Minden nap nagyon jól éreztük magunkat. Mindenki szerette volna minél jobban kiélvezni az utolsó napot, akár utoljára síelve, akár a hóban hancúrozva. És ami fontos, hogy senki sem sérült meg, és senki sem tért haza sérüléssel. Mindannyian élveztük, jól éreztük magunkat, de azért alig vártuk, hogy végre hazamehessünk.

            Köszönjük minden tanárnak, aki példamutatóan gondoskodott rólunk!

            Vanesa Muránska, I. B

        • Kapitán Ing. Ľubomír Leicher na návšteve našej školy – Geodéta a hivatásos katonák között
          • Kapitán Ing. Ľubomír Leicher na návšteve našej školy – Geodéta a hivatásos katonák között

          • Ľubomír Leicher je bývalým študentom geodézie, kartografie a katastra na našej škole a na roky prežité tu si spomína ako na obdobie, ktoré mu dalo veľmi veľa popri vysokej škole. To povedal na úvod svojej návštevy. Prišla s ním aj jeho kolegyňa, ktorá skončila telesnú výchovu a rozhodla sa ísť k armáde. Prišiel, aby študentov informoval o možnostiach štúdia na Akadémii ozbrojených síl, čo je jediná vysoká škola na Slovensku, ktorá pripravuje vysokoškolsky vzdelaných vojenských profesionálov. Čo všetko študent prijatím získa, aké výhody má štúdium, to porozprával Ľubomír, ako sa dostal tam, kde je teraz, koľko je rokov v armáde a čo momentálne robí.

            Ľubomír pracuje v Banskej Bystrici v Topografickom ústave, čo je špičkové zariadenie rezortu obrany, ktorého poslaním je zabezpečiť informácie o území pre účely obrany a bezpečnosti štátu. Využíva najmodernejšie technológie. Práve tu na tomto mieste využíva vedomosti z oblasti geodézie a kartografie. Hlavnými úlohami ústavu sú: vyhľadávanie zdrojov o geografických informáciách, ich analýza, spracovanie, archivácia, ale aj ochrana získaných informácií o území. Ústav tvorí a vydáva mapy z územia Slovenska pre NATO.

            Pútavou prezentáciou ukázal študentom rôzne mapy a ich podstatu.

            Ak by naši študenti chceli študovať na Akadémii ozbrojených síl, museli by splniť niekoľko podmienok, s ktorými boli oboznámení. Všetko sa začína poslaním prihlášky.

            Ďakujeme za skvelé informácie z pravej ruky!

             

            Leicher Ľubomír iskolánkon érettségizett geodézia szakon. Az itt eltöltött évekre szívesen emlékszik vissza, csupa kellemes emlék fűzi őt ide. Rövid emlékidézéssel indította bemutatóját, melyre eljött vele kolléganője, aki testnevelő tanárként döntött úgy, hogy jelentkezik a hadseregbe. Diákjainkat arról tájékoztatták, hogy a Fegyveres Erők Akadémiáján való továbbtanulási lehetőségekről. Ez az egyetlen egyetem Szlovákiában, ahol a hivatásos katonák egyetemi végzettséget szerezhetnek. Ľubomír elmesélte, hogyan jutott el oda, ahol most van, hány éve van a hadseregben és mit csinál jelenleg.

            Besztercebányán dolgozik a Topográfiai Intézetben, amely a Honvédelmi Minisztérium kiemelt intézménye, és védelmi és nemzetbiztonsági célokat szolgál. A legmodernebb technológiákat használva kamatoztatja a geodézia és térképészet területén szerzett tudását. Az intézet fő feladatai: földrajzi információforrások felkutatása, elemzése, feldolgozása, archiválása, de a területről szerzett információk védelme is. Az intézet Szlovákia területéről készít térképeket és ad ki a NATO számára.

            Lebilincselő előadással különböző térképeket és azok lényegét mutatta be a diákoknak. Elmondta, milyen feltételeket kell teljesítenie annak, aki a Fegyveres Erők Akadémiáján szeretne továbbtanulni

            Köszönjük a remek tájékoztatást!

            Inka Balážová

        • Olympiáda v anglickom jazyku – Angol nyelvi olimpiász
          • Olympiáda v anglickom jazyku – Angol nyelvi olimpiász

          • Ako každý školský rok, tak ani tento sme na našej škole nevynechali školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Zúčastnili sa ho 5 žiaci 1.-3. ročníka. Víťazstvo si odniesol žiak II.B triedy, TOMÁŠ BEŇO, ktorý vynikajúco zvládol gramatický test a exceloval aj v ústnej časti. A tak sa automaticky prebojoval do okresného kola, ktoré sa konalo 17.1.2024 na Gymnáziu Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci. V silnej konkurencii spolužiakov z iných stredných škôl jednoznačne viedol a zvíťazil! Ako sám vraví: „Konečne som zažil niečo, nad čím som mohol trošku rozmýšľať. Bolo to pre mňa niečo nové a zaujímavé.“

            Vo februári čaká Tomáša nová výzva, krajské kolo, a my mu všetci budeme držať palce. Tomáša angličtina baví, žije ňou a preto verím, že bude úspešný. A ak nie, aspoň bude mať novú skúsenosť.

             

            Az idei tanévben is megtartottuk az angol nyelvi olimpiász iskolai fordulójátl. Az első három évfolyamban akadt 5 tanuló, aki megmérettette magát. A győztes a II.B osztályos tanuló, Beňo Tomáš lett, aki kiválóan teljesítette a nyelvtani és szóbeli részt. Így automatikusan kivívta magának a járási fordulón való részvételt, amelyre 2024.1.17-én került sor a losonci Božena Slančíková-Timrava Gimnáziumban. A többi szakközépiskolából érkezett jól felkészült versenyzők erős mezőnyében Tominak sikerült nyerni! Ahogy ő maga mondja: "Végre megtapasztaltam valamit, amin egy kicsit többet kellett törnöm a fejem. Ez valami egészen új és érdekes volt számomra."

            Februárban új kihívás vár Tomášra, a kerületi forduló. Szorítunk neki, hogy hasonló sikereket éljen meg, hiszen az angol nyelv a kedvence.

            Zuzana Lukáčová

        • Prichádza nový rok a s ním nové možnosti, ako začať – Itt az új év és vele együtt új kezdetek
          • Prichádza nový rok a s ním nové možnosti, ako začať – Itt az új év és vele együtt új kezdetek

          • Aj vy si na sklonku roka hovoríte, že ste si ho predstavovali ináč? Mal byť pôvodne lepší ako ten predchádzajúci či ostatné pred ním, ale opäť sa čosi pokašľalo? Raz je to práca, raz problémy so vzťahom, sklamanie zo strany kamaráta, zdravotné ťažkosti. A do toho vojnové nepokoje, zemetrasenia, zdražovanie, ... Keď sa nad tým zamyslíme, skutočností, ktoré nám môžu pokaziť okamih, deň, mesiac, rok či dokonca časť života, je nekonečne veľa. Koľko je však tých, ktoré nás dokážu urobiť šťastnými? A všímame si ich vôbec? Pred pár dňami som stretla známu. Okrem iného sa posťažovala na tento rok, ktorý bol podľa nej ten najhorší. Prežila toho veľa a s obavami v očiach sa ma spýtala: „Myslíš si, že rok 2024 bude konečne lepší?“

            Odpovedala som jej slovami amerického spisovateľa Richarda Bacha: „To, čo húsenica nazýva koncom sveta, učiteľ nazýva motýľom.“ Ak by sme sa pozreli na problémy týmto spôsobom, videli by sme ich z inej perspektívy. Žiadna situácia totiž nie je natoľko zničujúca ako skutočnosť, že podľahneme neistote, obavám a rezignujeme. Ostatné roky priniesli nejednu nepríjemnú situáciu, stratu blízkych, zdravia. Táto bolesť sa nedá zjemniť, treba ju prežiť a poučiť sa z nej.

            Nerezignujme. Všímajme si, koľko príjemných maličkostí sa okolo nás každý jeden deň mihne. Usmejme sa na človeka, ktorý to neočakáva, ventilujme sa v prírode, zabavme sa v kruhu rodiny či kamarátov. Každou skúsenosťou sa stávame múdrejší, vnímavejší, zodpovednejší a raz aj my uvidíme situáciu z motýlieho pohľadu – nie ako húsenica. Jednoducho preto, že tam, kde niečo končí, iné sa začína. Alebo slovami Johna Lennona: „Nakoniec bude všetko v poriadku. Ak to nie je v poriadku, ešte nie je koniec.“

            Moja cesta za lepším životom práve začína. Už teraz sa teším, kde budem o rok.

             

            Te is azt mondod magadnak év végén, hogy másképp képzelted el? Eredetileg jobbnak kellett volna lennie, mint az előző vagy a többi előtte, de megint elromlott valami? Gondok a munkahelyen, a párkapcsolatban, csalódások, egészségügyi problémák. A háborús zavargások, földrengések, áremelések sem pozitív irányban mozdítják el közhangulatunkat. Ha belegondolunk, végtelen számú tény van, ami elronthatja életünk pillanatait, napját, hónapját, évét vagy akár egy hosszabb részét is. De hány olyan tényező van, ami boldoggá tehet minket? És egyáltalán észrevesszük őket? Néhány napja találkoztam egy ismerőssel. Többek között az idei évre panaszkodott, ami szerinte a legrosszabb volt. Sok mindenen ment keresztül, és aggodalommal a szemében megkérdezte tőlem: "Szerinted 2024 végre jobb lesz?"

            Richard Bach amerikai író szavaival válaszoltam neki: „Amit a hernyó a világ végének nevez, azt a tanár pillangónak.” Ha így néznénk a problémákat, más szemszögből látnánk őket. Nincs olyan pusztító helyzet, mint az a tény, hogy engedünk a bizonytalanságnak, a félelemnek és a beletörődésnek. Más évek nem egy kellemetlen helyzetet hoztak, szeretteink elvesztését, egészségünk meggyengülését. Ezt a fájdalmat nem lehet tompítani, át kell élni és tanulni kell belőle.

            Ne adjuk fel. Vegyük észre, mennyi kellemes apróság villan körülöttünk minden egyes nap. Mosolyogjunk egy olyan emberre, aki nem számít rá, sétáljunk a természetben, érezzük jól magunkat a családdal, barátokkal. Minden élménnyel bölcsebbek, figyelmesebbek, felelősségteljesebbek leszünk, és egyszer mi is a pillangó szemszögéből fogjuk látni a helyzetet, nem pedig hernyóként. Egyszerűen azért, mert ahol valami véget ér, ott valami más elkezdődik. John Lennon szavaival élve: „A végén minden rendben lesz. Ha nincs rendben, akkor még nincs vége.”

            Utunk egy jobb élet felé még csak most kezdődik. Már nagyon várom, hol leszek egy év múlva.

            Inka Balážová

        • Vianočná koleda - Karácsonyi ének
          • Vianočná koleda - Karácsonyi ének

          • Viete, čo znamená slovo tradícia? Ide o súhrn zvykov, ktoré sa prenášajú z pokolenia na pokolenie. Tradícia je veľmi cenným vlastníctvom a našou povinnosťou je toto bohatstvo udržiavať pri živote a odovzdávať ďalej.

            Množstvo tradícií sa viaže práve k jednému z najväčších sviatkov, Vianociam, ktoré už naozaj netrpezlivo klopú na dvere. Neodmysliteľne k nim patria aj vianočné koledy. Ich korene siahajú až niekoľko storočí dozadu. Koledovanie je starodávny zvyk, ktorý mal ľuďom priniesť zdravie, šťastie, hojnosť v osobnom, rodinnom živote, ale aj v hospodárení. Tieto tradičné obchôdzkové obrady sa však vo všetkých kútoch Slovenska nezachovali. Pre mnohých z nás sú koledníci ozajstnou atrakciou. Mali sme to šťastie, že na koledu zavítali koledníci aj k nám. Muzikantom folklórneho súboru Podpoľanček z Detvy, v ktorom na kontrabase hrá študent našej školy Šimon Dom, sa vynikajúco podarilo zdokonaliť predvianočnú atmosféru. Pri tónoch ľudovej muziky pookrialo srdiečko aj tým, ktorí si doteraz mysleli, že ľudová hudba už nie je „in“.

            Pri vianočnom stromčeku sme si spoločne vychutnali vianočný punč, ktorý pripravili pani profesorky I. Balážová a K. Galová.

            Piatok pred vianočnými prázdninami sa nám naozaj vydaril.

            Už nám neostáva nič iné, len si vzájomne zaželať pokojné a požehnané vianočné sviatky.

             

            Tudod, mit jelent a hagyomány szó? Nemzedékről nemzedékre öröklődő szokások gyűjteménye. A hagyomány nagyon értékes vagyon, és kötelességünk ezt a gazdagságot életben tartani és továbbadni.

            Számos hagyomány kötődik az egyik legnagyobb ünnephez, a karácsonyhoz, amely már türelmetlenül kopogtat az ajtón. A karácsonyi énekek is óhatatlanul hozzájuk tartoznak. Gyökereik több évszázadra nyúlnak vissza. A dalok éneklése egy ősi szokás, amelynek egészséget, boldogságot és bőséget kellett volna hoznia az embereknek. Abban a szerencsében volt részünk, hogy a gyetvai Podpoľanček folklóregyüttes zenészei, amelyben iskolánk diákja, Dom Šimon bőgőzik, egy kis koncerttel kedveskedtek nekünk. A népzene dallamai még azok szívét is megérintették, akik eddig azt hitték, hogy a népzene már kiment a divatból.

            Az igazgatói iroda előtt álló karácsonyfa előtt a Balážová Inka és Galová Klára tanárnők által főzött karácsonyi puncs elfogyasztásával ért véget a 2023-as naptári évben a tanítás, és a kéthetes karácsonyi szünidő elkezdődött.

            Ezúton is kívánunk mindenkinek békés, áldott karácsonyi ünnepeket!

            Lenka Dedinská

            Pozrite si krátky zostrih z vystúpenia. - Íme, egy kis ízelítő a fellépésből.

        • Technické múzeum a vianočná Viedeň – Bécsi karácsony
          • Technické múzeum a vianočná Viedeň – Bécsi karácsony

          • 20.12.2023 sme sa vybrali navštíviť Viedeň, kde sme si ako stavbári pozreli Technické múzeum a potom vianočné trhy. Skoro ráno sme nasadli do autobusu spred školy a šlo sa. Cesta ubiehala celkom rýchlo s malými prestávkami, až sme konečne prišli do Viedne. Viedeň je krásna nielen svojou architektúrou, ale aj množstvom iných zaujímavostí, a preto sme sa rozhodli navštíviť aj niečo iné, Technické múzeum.

            Technické múzeum vo Viedni nie je klasickým typom múzea tak ako ho poznáme u nás. Na niekoľkých tematicky rozdelených podlažiach ponúka množstvo interaktívnych exponátov na vyjadrenie rôznych zákonov fyziky a na pochopenie princípu fungovania mnohých zariadení okolo nás. Naklonená rovina, kladky, elektrické výboje a zvukové exponáty vyzývajú, aby si ich návštevník vyskúšal na vlastnej koži. Len zriedka tu nájdete niečo pod sklom alebo za bariérou. Výstava je zostavená tak, aby sa zabavili dospelí aj deti.

            Po návšteve múzea sme sa vybrali na vianočné trhy. Viedeň a rôzne miestne združenia každoročne organizujú viac ako tucet viedenských vianočných trhov s vianočnými stromčekmi, vareným vínom, tradičnými jedlami a remeselnými stánkami. Niektoré ponúkajú aj živé kapely a gospelové zbory, curlingové ihriská a dokonca aj tance pri ohni a alpský zrub. Od polovice novembra do Vianoc sa najkrajšie miesta Viedne premenia na rozprávkové vianočné trhy. Vôňa pečených gaštanov, perníkov a vianočného punču navodí tú pravú nefalšovanú vianočnú náladu. Na trhoch sme vyskúšali rôzne pochutiny a niečo sme si odniesli aj domov v podobe suvenírov. Nebolo to však lacné.

            Skupina vianočných stánkov na námestí Maria Theresien Platz medzi tromi špičkovými múzeami sa v posledných rokoch rozrástla na veľký trh. Počas adventu tu nájdete približne 70 stánkov s tradičnými umeleckými remeslami a originálnymi nápadmi na darčeky. Romantická vianočná dedinka v areáli Viedenskej univerzity je tiež obľúbeným miestom stretnutí v predvianočnom období, najmä pre študentov. Vianočná dedinka v areáli Campus s detskou železnicou a nostalgickým kolotočom je tiež veľmi obľúbená u rodín.

            Unavení, ale v dobrej nálade sme nasadli do autobusu a hor sa domov. Touto cestou sa chceme poďakovať pani profesorkám Ing. Angele Fajdovej a Ing. Kláre Pandi za príjemnú cestu a sprievod.

             

            2023.12.20-án kora reggel az iskola előtt buszra szálltunk, hogy minél előbb Ausztria fővárosába érjünk. Rövid szünetekkel megszakítva ugyan, de elég gyorsan megérkeztünk Bécsbe. Bécs nem csak az építészete miatt gyönyörű, hanem sok más érdekesség miatt is. Mi úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk a Műszaki Múzeumba.

            A bécsi Műszaki Múzeum nem egy hagyományos múzeum. Több tematikusan elosztott emeleten számos interaktív kiállítást kínál a fizika különféle törvényeinek kifejezésére és a körülöttünk lévő számos eszköz működési elvének megértésére. A ferde sík, szíjtárcsák, áramütések és hangkiállítások arra invitálják a látogatót, hogy saját maga is megtapasztalhassa ezeket. Ritkán találni itt valamit üveg alatt vagy elkerítve a látogatók elől.. A kiállítás célja a felnőttek és a gyerekek szórakoztatása.

            A múzeumlátogatás után elmentünk a karácsonyi vásárra. Bécs és különböző helyi egyesületek évente több mint egy tucat helyen szervez karácsonyi vásárt karácsonyfákkal, forralt borral, hagyományos ételekkel és kézműves standokkal. Néhány helyen élő zenekarok és gospel kórusok fellépéseivel tarkítják a programot, de lehet curlingezni, sőt tűztáncot lejteni is. A sült gesztenye, a mézeskalács és a karácsonyi puncs illata teremti meg a karácsonyi hangulatot. Különféle finomságokat próbáltunk ki a vásáron, és vásárfiát is hoztunk haza emlékbe.

            Fáradtan, de jó hangulatban jöttünk haza. Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk Fajdová Angela és Pandi Klára tanárnőknek a kellemes utazásért és kíséretért.

            Patrícia Jackuliaková, III. A

          • Ing. Karol KLINCKO

          • (25. 9. 1954 – 21. 12. 2023)

             

            Keď do nenávratna odchádza človek, s ktorým sme roky pracovali a aj neskôr sa s ním radi stretávali, v pamäti sa vynára nespočetné množstvo rôznych spomienok na chvíle s ním prežité.

            Karol Klincko na našu školu nastúpil ako mladý inžinier, začínajúci pedagóg - vyučujúci odborných predmetov geodetických dňa 1. februára 1983. Počas svojej 33 ročnej pedagogickej praxe oddane odovzdával vzácne vedomosti, poznatky a skúsenosti z praxe mnohým nastupujúcim generáciám mladých geodetov. Ako zástupca zamestnancov roky zodpovedne vykonával na škole funkciu predsedu odborového zväzu. Bol ochotný a pripravený pomáhať vedeniu školy pri organizovaní rôznych školských, aj mimoškolských akcií. Ochotu a chuť pracovať prejavil aj pri svojpomocných úpravách športového ihriska v areáli školy. Mnohí si mohli v pamäti uchovať s ním spojené pekné zážitky, či už z lyžiarskych a branných kurzov, alebo chmeľových brigád, ktorých sa tak rád zúčastňoval.

            Svojím nadhľadom, rozvahou, pokojnou povahou a svojským humorom si získal srdcia nielen mnohých kolegov a spolupracovníkov, ale aj žiakov, s ktorými ostal v kontakte aj po odchode zo školy. Keď v roku 2016 nastal čas jeho odchodu do zaslúženého starobného dôchodku, odchádzal trochu neisto, ale dôstojne s pocitom dobre vykonanej práce a hlavne s víziou, že čas a životnú energiu, ktorú venoval svojej profesii, bude môcť vynahradiť svojej milujúcej rodine. Žiaľ, osud bol k nemu neúprosný a po prepuknutí krátkej, ale zákernej choroby mu toto potešenie už na dlhší čas nedoprial. Všetci, ktorí sme ho poznali, strácame v ňom dobrého kolegu, úprimného priateľa a predovšetkým vzácneho človeka. K spoločne prežitým rokom sa budeme môcť vracať už len v tichých spomienkach.

            Vďaka, že si bol jedným z nás, Karol.

            Česť Tvojej pamiatke!

             

            Amikor eltávozik egy ember, akivel évek át együtt dolgoztunk, és akivel később is szívesen találkoztunk, számtalan különféle emlék jut eszünkbe a vele töltött pillanatokról.

            Klincko Karol 1983. február 1-jén fiatal mérnökként kezdte meg tanári pályafutását iskolánkon. 33 éven át odaadóan adta át tapasztalatait, értékes tudását, meglátásait és gyakorlati tapasztalatait a fiatal földmérők új generációinak. Az alkalmazottak képviselőjeként évekig felelősen látta el az elnöki tisztséget a helyi szakszervezetben. Szívesen és készségesen segítette az iskolavezetést a különböző iskolai és tanórán kívüli rendezvények megszervezésében, lebonyolításában. Az iskola területén található sportpálya felújítása során is megmutatta munkakészségét és -kedvét. Sokan megőrizhették emlékezetükben a vele kapcsolatos kellemes élményeket a sítanfolyamokról vagy a komlóbrigádokról.

            Éleslátásával, kiegyensúlyozottságával, nyugodt természetével és sajátos humorával nemcsak sok kolléga és munkatárs szívét hódította meg, hanem a diákok szívét is, akikkel az iskola befejezése után is kapcsolatban maradt. Amikor 2016-ban eljött az ideje, hogy visszavonuljon, kissé bizonytalanul, de méltósággal, a jól végzett munka érzésével és mindenekelőtt azzal a vízióval távozott, hogy az eddig a hivatására fordított időt és életenergiát ezentúl szerető családjának szenteli. Sajnos a sors kegyetlen volt hozzá, és rövid ideig tartó, de alattomos betegség nem hagyott neki hosszú időt a megérdemelt pihenésre, egyetlen unokája kényeztetésére. Mindannyian, akik ismertük, egy jó kollégát, egy őszinte barátot és mindenekelőtt egy értékes embert veszítettünk el személyében. Az együtt töltött évekhez csak emlékeinkben térhetünk majd vissza.

            Köszönjük, hogy közénk tartoztál, Karcsi!

            Béka poraira!

        • Láska v krabičke – Cipősdoboznyi szeretet
          • Láska v krabičke – Cipősdoboznyi szeretet

          • Vianoce sú čarovná chvíľa, kedy viac prejavujeme vďaku, city, či lásku. Aj tento rok sme sa zapojili do krásnej myšlienky naplnenia krabičiek od topánok milými prekvapeniami, drobnosťami a tým potešiť našich osamelých starkých.

            Zabaľme do krabičky kus svojho srdca, akoby krabička mala ísť niekomu, koho naozaj ľúbime. Nám sa to podarilo. V tento adventný čas sa rozhodli naši študenti potešiť starkých v sociálnom zariadení Ambra v Lučenci. Naplnili krabičky darčekmi, ktoré isto potešia a zahrejú pri srdci. Možno je to jediný darček, ktorý dostanú. Hoci sme mali všetko pripravené a dohodnuté, naši starkí ochoreli na covid, a tak sme sa s nimi nemohli osobne stretnúť. Ale naše krabičky plné lásky sme im predsa odovzdali. Vidieť šťastné a vďačné tváre seniorov, dobíja energiou na niekoľko mesiacov. Dáva pocit veľkej sebarealizácie a zmysel, že sme niečo dobré urobili.

            Naši študenti prejavili empatiu, lásku a súcit, a tak spoznávajú, ako by mal tento svet fungovať. Verím, že to v nich formuje dobrých ľudí, že budú mať krajší pocit na duši a nezameniteľnú radosť a dojatie obdarených starkých.

            Chceli by sme sa všetkým študentom, rodičom, učiteľom a zamestnancom školy srdečne poďakovať za malý darček do krabičky, a tak naplniť túto krásnu myšlienku.

            Ešte raz srdečná vďaka!

             

            Csomagoljuk be szívünk egy darabkáját egy cipősdobozba, mintha a doboz olyan valakihez kerülne, akit igazán szeretünk. Ez az alapgondolata a "Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba?" elnevezésű karácsonyi kezdeményezésnek, melyhez már tavaly is csatlakoztunk.

            A karácsony varázslatos ünnepére való adventi készülődés során sokkal könnyebben és gyakrabban mutatjuk ki szeretetünket, hálánkat többek között azok felé az idős emberek felé, akiknek talán már nincs hozzátartozójuk, akikből szeretet merítenének. Az idei ajándékokkal a losonci Ambra idősotthon lakóinak szerettünk volna kedveskedni. Sajnos, az otthon lakói között megint felütötte fejét a koronavírus, ezért az idősekkel nem találkozhattunk személyesen. Viszont az intézmény vezetője biztosított róla, hogy az ajándékainkkal megtöltött cipősdobozok átadásáról készített képeket eljuttatja nekünk, hogy lássuk boldog és hálás arcukat.

             és hálás arcát látni több hónapra feltöltődik energiával. Nagy önmegvalósítás érzését ad, és azt az érzést, hogy valami jót tettünk.

            Diákjaink empátiából, szeretetből és együttérzésből jelesre vizsgáztak. Hasonló apró gesztusok megismétlésével megtanulják, hogyan is kellene működnie ennek a világnak. Hiszem, hogy ez is jó embereket formál belőlük, hogy pozitív érzések uralják a lelküket.

            Őszintén köszönjük az iskola minden diákjának, szüleiknek, tanároknak és egyéb dolgozónak a cipősdobozokba szánt apró figyelmességért, ezzel is megvalósítva ezt a szép ötletet.

            Még egyszer nagyon köszönjük!

        • Stridžie dni - Boszorkányok éjszakája
          • Stridžie dni - Boszorkányok éjszakája

          • Záver roka bol pre našich predkov veľmi špecifickým obdobím. Posledný mesiac v roku sa vyznačoval najväčším počtom magických dní. 13. december oslavuje meniny Lucia a s ňou sa spájajú povery, tzv. stridžie dni. Lucky chodievali s husími perami vymetať z príbytkov negatívnu energiu.

            Strigy, to neboli voľakedy len povery. Naši predkovia naozaj verili, že existujú. Obávané boli najmä pre svoju moc obrať kravy o mlieko, teda nenahraditeľnú súčasť živobytia. Z ochranných zvykov bolo kladenie dvoch prekrížených metiel, ktoré strigy nedokázali prekročiť alebo dvere potierali cesnakom, ktorého vôňa mala odpudiť temné sily. Aby strigy nemohli škodiť, bylinkárky vyrábali rôzne čarovné mastičky, pomáhala aj svätená voda a iné.

            Práve na Luciu stridžie dni vrcholili. Zaujímavosťou je, že v dávnejších dobách sa tejto úlohy zhosťovali výhradne zamaskovaní mládenci. Počas magických dní mali všetky liečiteľské i veštecké aktivity zvýšenú šancu na úspech. Na Slovensku sa stridžie dni a predovšetkým Štedrý večer považovali za čas, keď je možné veľmi presne uhádnuť budúcnosť človeka.

            Aby sme nezabudli na dávne tradície a magické obdobie, tri dievčatá tretieho ročníka sa prezliekli za strigy. Zaklopali na dvere každej jednej učebne a tam povymetali každý kút brkom, aby zamedzili vstupu všetkých temných síl.

            Aj touto aktivitou sme ukázali, ako si ctíme ľudové zvyky a tradície.

             

            Az év vége nagyon különleges időszak volt elődeink számára. December 13. napján, Luca nevenapját ünnepeljük a mai napig. Ehhez a naphoz nagyon sok babona kötődik, többek között a boszorkányok éjszakája is. Ilyenkor a Lucák libatollal járták végig a házakat, hogy kisöpörjék a negatív energiát a lakásokból.

            Őseink valóban hitték, hogy léteznek boszorkányok. A szokások közé tartozott a két keresztbe tett seprű elhelyezése a bejáratban, amelyen a boszorkák nem mertek átmenni. Bedörzsölték az ajtótokot fokhagymával, aminek a szaga állítólag taszítja a sötét erőket. Hogy a boszorkányok ne árthassanak, a gyógynövényesek különféle mágikus kenőcsöket készítettek, de a szenteltvíz is távol tartotta őket az otthonoktól.

            Luca napján álarcos legények végezték a hagyományos rítusokat. A mágikus napok alatt minden gyógyító és jóslási tevékenységnek nagyobb esélye volt a sikerre. Hittek abban, hogy a boszorkányok éjszakáján, és különösen szentestén nagyon pontosan meg lehet jósolni az ember jövőjét.

            Hogy ne feledkezzünk meg az ősi hagyományokról és a varázslatos korszakról, három harmadik osztályos lány boszorkányjelmezbe öltözött. Minden egyes osztályterem ajtaján bekopogtattak, és minden sarkot kisöpörtek libatollal, hogy megakadályozzák a sötét erők bejutását.

            Ezzel a tevékenységgel is megmutattuk, hogyan tiszteljük a népszokásokat, hagyományokat.

            Rebeka Ridzoňová III. B, Patrícia Jackuliaková III. A

        • READYCON
          • READYCON

          • Naši štvrtáci a tretiaci sa 21 .novembra 2023 zúčastnili zaujímavých online prednášok s názvom READYCON Slovensko 2023.

            READYCON je jedinečný online zážitok pre študentov stredných škôl, ktorí môžu objaviť budúcnosť pracovného trhu a odhaliť najnovšie trendy v budúcich pracovných odboroch a to aj v stavebníctve.

            Cieľom podujatia je teda pomôcť maturantom podnikať kroky, ktoré im pomôžu nájsť uplatnenie a zjednodušiť často náročný prechod zo školy do práce a to v spolupráci s odborníkmi z praxe, ktorí žiakom prinášajú informácie o kľúčových trendoch a zaujímavých firmách vo vybraných odboroch priamo do ich tried, aby mohli robiť sebavedomejšie kariérne rozhodnutia.

            Na týchto prednáškach odzneli nasledovné zaujímavé témy a prezentovali sa firmy:

            Význam digitalizácie v stavebníctve: BIM a rozšírená realita

            Udržateľné stavebníctvo: Výzvy a príležitosti pre budúcnosť

            Inteligentné, inkluzívne a zelené mestá - Územné plánovanie v praxi

            Krátke predstavenie spoločností z praxe: SPIE Elektrovod, KERAMING a Národná diaľničná spoločnosť

            Študenti, ktorí pozorne počúvali, mali jedinečnú príležitosť získať zaujímavé informácie. Možno, že práve tieto informácie im budú užitočné na ich budúcej kariérnej ceste.

             

            Végzőseink a harmadikosokkal együtt egy online előadássorozaton vettek részt 2023. november 21-én. A konferencia elsődleges célja, hogy áttekintést nyújtson a diákok számára a jelenlegi, illetve a jövőben várható munkaerőpiac helyzetéről.

            Az előadássorozaton a következő cégek adtak elő és a következő témák hangoztak el:

            A digitalizáció jelentősége az építészetben: BIM a bővített valóság

            Fenntartható építészet - kihívások és lehetőségek

            Intelligens, inkluzív és zöld városok

            Cégek rövid bemutatkozása: SPIE Elektrovod, KERAMING, Nemzeti Autópálya-társaság

            Az elhangzott előadásokon diákjaink sok érdekes információval gazdagodtak, amelyek nagyban segíthetnek karrierjük építésében.

            Otília Kučerová

        • Festival demokracie v Lučenci – A Demokrácia Fesztiválja
          • Festival demokracie v Lučenci – A Demokrácia Fesztiválja

          • 17. november je štátnym sviatkom, keď si pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu.

            Sloboda a demokracie nie sú samozrejmosťou (ako si to mnohí myslia), ešte stále sú veľmi krehké a našou povinnosťou je ochraňovať ich.

            Aj o tejto téme sa 20. novembra 2023 hovorilo v priestoroch historickej budovy Radnice v Lučenci na Festivale demokracie. Poslaním festivalu je oslava občianskej aktivity ako základného kameňa slobodnej a demokratickej spoločnosti.

            Celý festival bol zameraný na nás, študentov. O tom, že by sme sa mali aktívne zaujímať o rozhodnutia verejných predstaviteľov, diskutovali poslanci z komunálnej, krajskej, celoslovenskej a európskej politiky. Bližšie sa nám predstavili organizácie, ktoré priamo s mládežou pracujú alebo vytvárajú projekty, ktoré môžu mladým ľuďom pomôcť, napr. pri štúdiu, rôznych stážach na Slovensku i v zahraničí, dobrovoľníckych aktivitách či s rôznymi podnikateľskými zámermi. V samostatnom bloku EU&YOU sme sa dozvedeli, ako sa nás priamo dotýka európska politika.

            Sme radi, že sme dostali príležitosť byť súčasťou festivalu a naučiť sa, že veci verejné sa nás týkajú.

             

            November 17. nemzeti ünnep, amikor a megemlékezünk a szabadságért és a demokráciáért vívott küzdelemről.

            A szabadság és a demokrácia nem magától értetődő, ahogy sokan gondolják. Még mindig nagyon törékenyek, és kötelességünk megvédeni őket.

            Erről a témáról is szó esett 2023. november 20-án a losonci Városháza történelmi épületében a Demokrácia Fesztiválján, melynek küldetése, hogy megünnepeljük a civil tevékenységet, mint a szabad és demokratikus társadalom alapkövét.

            Az egész fesztivál ránk, diákokra összpontosult. Arra, hogy mennyire aktívan kell érdeklődnünk a lakossági képviselők döntései iránt. Az önkormányzati, regionális, országos és európai politikai képviselők munkáját is követnünk kellene. Olyan szervezeteket ismerhettünk meg, amelyek közvetlenül foglalkoznak fiatalokkal, vagy olyan projekteket készítenek, amelyek segítik a fiatalokat tanulmányaik során különféle szlovákiai és külföldi szakmai gyakorlatokra eljutni, önkéntes tevékenységet végezni vagy akár üzleti tervek elkészítésében is. A különálló EU&YOU blokkban megtudhattuk, hogy az európai politika hogyan hat közvetlenül ránk.

            Örülünk, hogy lehetőségünk nyílt a fesztivál részeseivé válni, amely által tudatosítottuk, hogy a közügyek minket is érintenek.

            Kevin Spodniak (II. A), Liliana Gondová (II. B)

        • Prváci sa stali rovnocennými stavbármi a geodetmi – Gólyaavatás
          • Prváci sa stali rovnocennými stavbármi a geodetmi – Gólyaavatás

          • Na našej škole sa aj tento rok konalo prijímanie študentov do cechu stavbárskeho a geodetického. Žiaden prvák nie je právoplatným prvákom, kým neprejde tradičným rituálom, imatrikuláciou. Tá sa tento rok konala 16.11.2023.

            Tretiaci pre prvákov pripravili niekoľko pekných, no aj problematických úloh. Na začiatok sme prvákov privítali a venovali im pár pekných slov. Imatrikulácie sa netreba báť. Treba si ju naplno užiť, pretože stredoškolákom si len raz za život. Po privítaní sme začali s úlohami, medzi ktoré patril napríklad: beh s vajcom na lyžičke cez prekážkovú dráhu, súťaž v praskaní balónov, či kvíz. Spolu s úlohami prvákov sprevádzali tresty, no aj sladké odmeny.

            Na záver sme prvákov po prečítaní prváckeho sľubu pasovali do študentského cechu. Imatrikulácia je pre prvákov veľký deň, pretože sú plní strachu, ako ich spolužiaci ,,strápnia”. Podľa niektorých je to strata času, podľa niekoho je to pomsta tretiakov alebo vstupenka do veselého študentského života. Verím, že si naši prváci aj pedagógovia tento deň užili, a prváci sa už neboja (ak vôbec) chodiť po škole.

            Prajem vám veľa dobrých známok a veľa krásnych momentov v škole!

             

            A gólyaavatás során az elsős diákok iskolánk teljes körű tagjává válnak. Idén 2023. november 16-án került sor a beavató ceremóniára.

            A rövid bevezető és üdvözlés után az elsősöknek teljesíteni kellett a harmadikosok által készített feladatokat. Ezek közé tartozott többek között: az akadályfutás, mely közben meg kellett tartani a szájban tartott kanálon egy tojást, a lufipukkasztás, a műveltségi vetélkedő. Aki jól teljesítette feladatát, az édes jutalmat kapott. A műsor végén a fogadalomtétellel fogadtuk a gólyákat a diákok sorába.

            Úgy gondolom, hogy elsős diákok és osztályfőnökeik jól szórakoztak. Sok jó érdemjegyet, sikeres tanulmányokat és sok szép pillanatot kívánok iskolánkon!

            Rebecca Ridzoňová, III. B

        • Povedz si svoj názor! – Mondd el a véleményedet!
          • Povedz si svoj názor! – Mondd el a véleményedet!

          • Žijeme v dobe, kedy je internet spolu so sociálnymi sieťami každodennou súčasťou nášho života. Využívame ich na kontakt s priateľmi, na zábavu, k sebaprezentovaniu, či na sledovanie najnovších novinových správ a udalostí, ktoré sa udiali doma alebo vo svete. Práve v súvislosti s informáciami sa nám otvárajú dvere k novým témam a diskusiám a tou dnešnou témou súťažného kvízu „Povedz si svoj názor“ bola umelá inteligencia. Tento kvíz organizuje naša škola niekoľko rokov. Súťažia študenti všetkých tried v trojčlenných družstvách.

            14.11.2023 my starší, ktorí to už poznáme, sme chceli zvíťaziť a pochutiť si na sladkej odmene. Súťažilo sa v ústnom aj písomnom prejave. Tento rok to bolo iné, pretože pani profesorky nám nedali pravopisné cvičenia, ani rôzne hlavolamy, ale rozprávali sme sa o umelej inteligencii, o jej výhodách, nevýhodách a čo nás čaká do budúcnosti. Umelá inteligencia sa stáva súčasťou každodenného života, vrátane vzdelávania. Už je v školských laviciach a učitelia možno o tom ešte nevedia.

            Tak ako každá technológia aj táto má pozitívnu i negatívnu stránku. ChatGPT a podobné aplikácie sú fenoménom, ktoré zasiahnu do všetkých aspektov ľudského života. V podstate už zasahujú. Niektorí žiaci využívajú túto aplikáciu na vypracovanie úloh resp. zadaní, ktoré by mali vypracovať samostatne. Takýto prístup k vypracovaniu úloh nerozvíja znalostný potenciál študentov a žiakov. To môžeme považovať za tienistú stránku aplikácie. Naša diskusia spočívala v odhaľovaní kladov a záporov umelej inteligencie a či by sme ju mali v škole používať. Je to však ešte dlhý proces ako efektívne pracovať s týmto fenoménom doby.

            Čo umelá inteligencia nevie? Nevie riešiť veci eticky, nedokáže použiť zdravý sedliacky rozum a nemá emócie. Nedokáže si domýšľať, nedokáže mať radosť, strach ani smútiť. Chýba jej kreativita aj emocionálna a sociálna inteligencia. Nedokáže pochopiť príčinu a následok, prenášať poznatky medzi oblasťami, je veľmi úzko špecializovaná. My sa však chceme vzdelávať zatiaľ aj bez umelej inteligencie, hoci pri takých slohových prácach by nám veľa pomohla. Ale nechajme to tak. Uvidíme do budúcna.

            V druhej časti kvízu sme tvorili slová podľa Mendelejevovej periodickej tabuľky prvkov, kde sme sa zapotili. Stálo to zato, dočkali sme sa vyhodnotenia a niektorí aj sladkej odmeny. Nám sa to teraz nepodarilo, ale nevadí. Skúsime to na rok. Tu sú víťazi:

            1. miesto: Oliver Gallay, Rebecca Ridzoňová, Zsolt Varga z III. B

            2. miesto : Lilliana Gondová, Filip Figa, Samuel Vilhan z II. B

            3. miesto: Patrik Laudár, Samuel Vaculčiak, Peter Vrbiniak zo IV. A

            A čo povedať na záver? Poďakovanie našim profesorkám Mgr. Inke Balážovej a Mgr. Lenke Dedinskej. Všetkým patrí vďaka a gratulácia!

             

            Olyan időket élünk, amikor az internet a közösségi hálókkal együtt mindennapi életünk részévé vált. Használjuk őket a barátokkal való kapcsolatfelvételre, szórakozásra, vagy a legfrissebb hírek és események követésére. Pontosan az információk kapcsán nyílik meg előttünk a kapu az új témák és viták felé. A „Mondd el a véleményedet” elnevezésű vetélkedő idei témája a mesterséges intelligencia volt. Minden osztály tanulói háromfős csapattal képviseltette magát a versenyen.

            2023.11.14-én mi, idősebbek, akik már ismerjük a verseny lefolyását, nyerni szerettünk volna és megkaparintani az édes jutalmat. A verseny szóban és írásban is zajlott. Idén kicsit módosultak a feladatok. A helyesírási gyakorlatokat és különféle fejtörőket mellőzve csak a mesterséges intelligenciáról beszélgettünk, annak előnyeiről, hátrányairól és arról, hogy mi vár ránk a jövőben. A mesterséges intelligencia (AI) a mindennapi élet részévé válik, beleértve az oktatást is. Már az iskolapadban van, és a tanárok még lehet, nem is tudnak róla.

            Mint minden technológiának, ennek is megvannak a pozitív és negatív oldalai. A ChatGPT és a hasonló alkalmazások olyan jelenségek, amelyek az emberi élet minden területére hatással vannak. Sok diák már használja ezt az alkalmazást feladatok elvégzésére, ahelyett, hogy azokat önállóan oldanák meg. A feladatok kidolgozásának ilyen megközelítése nem fejleszti a diákok tudástárát. Ezt tekinthetjük az alkalmazás árnyoldalának. Beszélgetésünk során feltártuk a mesterséges intelligencia előnyeit és hátrányait, és azt, hogy érdemes-e használni az iskolában.

            Mit nem tud a mesterséges intelligencia? Nem tudja, hogyan kell etikusan megoldani a dolgokat, nincsenek érzelmei. Nincs képzelőereje, nem tud örülni, félni vagy szomorkodni. Hiányzik belőle a kreativitás, az érzelmi és szociális intelligencia. Nem tudja megérteni az ok-okozatot, nem tudja átadni a tudást a területek között, nagyon szűken specializálódott. Mi azonban egyelőre mesterséges intelligencia nélkül szeretnénk tanulni, pedig sokat segítene egy fogalmazás megírásában.

            A kvíz második részében a Mengyelejev-féle periódusos rendszer szerint alkottunk szavakat. Ez a feladat alaposan megizzasztott minket. De megérte. Pozitív visszajelzést kaptunk mindannyian. Egyesek még édes jutalmat is. Nekünk most nem sikerült, de nem baj. Jövőre újra próbálkozunk. Íme a nyertesek:

            1. helyezett: Gallay Oliver, Ridzoňová Rebecca, Varga Zsolt (III. B)

            2. helyezett: Gondová Lilliana, Figa Filip, Vilhan Samuel (II. B)

            3. helyezett: Laudár Patrik, Vaculčiak Samuel, Vrbiniak Peter (IV. A).

            Köszönjük tanárainknak Balážová Inkának és Dedinská Lenkának, hogy idén is megszervezték a vetélkedőt. Köszönöm a versenyen részt vett diáktársaimnak és gratulálok mindenkinek!

            Patrícia Jackuliaková, III. A

        • „Tábory smrti“, „továrne na smrť“,
          • „Tábory smrti“, „továrne na smrť“,

          • kam Nemci odvážali Židov z rôznych krajín Európy. Boli postavené priamo na to, aby v nich likvidovali, vraždili Židov.

            Nemci ich dali postaviť v rôznych štátoch Európy, no väčšina z nich vznikla v Poľsku. Áno je to história na ktorú sa nezabúda, a preto si naša škola každoročne uctieva pamiatku Holokaustu v Múzeu v Seredi.  Dnes 7.11. sme navštívili toto Múzeum, vypočuli sme si slová sprievodcu, popozerali sme si všetky vystavené exponáty, videli sme v akých podmienkach sa pracovalo a aj tzv. dobytčí vagón, v ktorom odvážali Židov do koncentračných táborov. Holokaust bolo hromadné vyvražďovanie Židov počas II. svetovej vojny, vykonávané nacistickým Nemeckom a jeho spojencami. Nacisti hlásali teóriu nadradenosti árijskej rasy, teóriu nemeckého „nadčloveka“, a zároveň boli proti všetkému, čo nebolo nemecké. Ich teória bola zameraná hlavne proti tzv. menejcenným rasám, za ktoré pokladali hlavne Židov, Slovanov a Rómov a ázijské a africké národy.

            Preto chceme, aby naši študenti poznali čo je Holokaust, aby počuli slová preživších a aby si vážili život, ktorý žijú.

             

            "Haláltáborok", "halálgyárak",

            ahová a németek különféle európai országokból vittek zsidókat. Közvetlenül a zsidók kiirtására és meggyilkolására építették őket több európai országban, a legtöbbet Lengyelország terültén.

            A történelem ezen részét nem lehet elfelejteni. Ezért iskolánk évente tiszteleg a holokauszt emléke előtt a Szeredi Holokausztmúzeumban. 2023.11.07-én látogattunk el Szeredre. Idegenvezetés mellett néztük meg az összes tárlatot, a munkakörülményeket és az ún. egy marhavagont, amellyel szállították a zsidókat a koncentrációs táborokba. A holokauszt hatmillió európai zsidó szisztematikus, államilag megtervezett és irányított üldöztetése és meggyilkolása volt, amelyet a náci német rezsim és szövetségesei, valamint kollaboránsai hajtottak végre 1933 és 1945 között. A nácik a német népet az „árja faj” tagjaként dicsőítették, ugyanakkor alacsonyabb rendűnek tartották a „nem árja” zsidókat, feketéket, romákat, szlávokat.

            Szeretnénk, ha diákjaink tudnák, mi a holokauszt, hallanák a túlélők szavait, és értékelnék az életet.

            Inka Balážová

        • Deň otvorených dverí - Nyíltnap
          • Deň otvorených dverí - Nyíltnap

          • Dňa 3. novembra 2023 sa formou dňa otvorených dverí odprezentovala naša škola žiakom 9. ročníkov ZŠ, ich rodičom a priateľom.

            Návštevníci okrem prehliadky školy a dielne, získali komplexné informácie o našej škole, o odboroch, ktoré ponúkame a o možnostiach uplatnenia sa po štúdiu.

            Ako každý rok, aj teraz sme mali pripravený zaujímavý program, prezentácie, hovorené slovo, moderne vybavené učebne ako aj ukážky prác našich študentov. Ak by nám bolo prialo počasie, budúci prváci by videli aj prácu v teréne, prácu s dronmi a podobne.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na nových prvákov.

             

            2023. november 3-án a nyíltnapon fogadtuk a 9. osztályos általános iskolás tanulókat, szüleiket, barátaikat.

            Az iskola, az egyes tantermek bemutatásán túl a látogatók átfogó tájékoztatást kaptak iskolánkról, az általunk kínált tanulmányi szakokról és az érettségi utáni elhelyezkedési lehetőségekről.

            Mint minden évben, most is érdekes programmal készültünk, prezentációkkal, beszélgetésekkel, korszerűen felszerelt tantermekkel, valamint diákjaink munkájával. Ha az időjárás kegyes lett volna, a leendő diákjaink láthatták volna, hogy a geodétáink milyen terepmunkát végeznek, drónokkal és egyéb modern műszerrel.

            Köszönjük mindenkinek a részvételt, és szeretettel várjuk az új elsősöket!

        • Pripomeňme si tradície – Svetlonos
          • Pripomeňme si tradície – Svetlonos

          • Nik nevie, kedy presne začali v našich končinách v dedinkách na drevených plotoch vysedávať svietiaci svetlonosi. Vraví sa a sú o tom aj záznamy, že od 19. storočia. Vtedy začali slovenské deti vyrezávať do tekvíc rôzne vzory, kvet, slnká, ...

            Dnes to voláme carving. No potom sa detskí umelci vzdali ornamentov na plotoch a začali popri cintorínoch strašiť s vyrezávanými očami, krivými zubami na tekviciach. Trochu strašidelné, trochu užitočné. Ľud ich nazval Svetlonosmi. To preto, lebo v nich svietila sviečka a ľuďom idúcim do cintorína ukazovali cestu.

            Dnes však máme Halloween, sviatok okolo našich Dušičiek, ktorý k nám prišiel z Ameriky, no americký nie je. Najprv to boli Íri, ktorí si vydlabali zemiaky a robili z nich rôzne strašidlá, no a rýchlo ich dobehli Američania, ktorí vymenili zemiaky za tekvice. Strčili do nich sviečky a tie sa rozšírili do celej Európy. A tak vznikol sviatok Halloween. Ľudia ho oslavujú celkom po americky. Obliekajú sa do najrôznejších strašidelných kostýmov, svoje tváre premaľujú na upírov, strigy, umrlcov a podobne. Preháňajú sa mestami ako z hororových filmov. Náš jednoduchý Svetlonos, skromne sediaci na plote či schodoch pred domčekom sa zmenil na ošiaľ strašidiel a bytostí z tamtoho sveta. Nemusí nám to byť ľúto. Veď vyrezávaná tekvica ako vyrezávaná tekvica. A aby sme sa pobavili aj my, pokojne si môžeme tekvicu vyrezať.

            Veľmi stabilne sedí na schodoch a celkom určite bude svietiť o dušu!

            Nika Kantoráková, IV. A

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie