• Silnejší ako magnet – Erősebb a mágnesnél
          • Silnejší ako magnet – Erősebb a mágnesnél

          • Tento rok nás žiakov III.A a III.B triedy čakal KOŽaZ - Kurz na ochranu života a zdravia. Tento kurz pozostáva zo zdravotníckej prípravy a pohybu v prírode. Rozhodli sme sa absolvovať tento kurz vo Vysokých Tatrách.

            Každý poznáme náš najkrajší kút a našu najväčšiu pýchu Slovenska – Vysoké Tatry. Je to prírodný monument, ktorý po stáročia vzbudzuje rešpekt u svojich návštevníkov. 16.10.2023 o 9:00 sme vyrazili z parkoviska pred našou školou do Tatranskej Lomnice. Cesta prešla rýchlo po chatu, kde sme boli ubytovaní. Bola pekná, personál príjemný, hlavne pani kuchárky.

            V prvý deň nás pán profesor Škantár a pán profesor Balló zobrali na prechádzku po meste a na prehliadku Múzea TANAP. Výraznou dominantou expozície múzea sú predovšetkým unikátne diorámy. Verne zachytávajú prostredie, v ktorom žijú ikonické živočíchy Tatier ako kamzík vrchovský tatranský, svišť vrchovský tatranský, rys ostrovid, vlk dravý, medveď hnedý, či hlucháň hôrny.

            Ďalší deň nás čakala prvá turistika a to na Skalnaté pleso. Cesta bola dlhá 12 km tam aj späť. Trasa bola náročnejšia a tí najsilnejší vyšli až na úplný vrch. Ďalší deň nás čakala síce dlhšia, celodenná turistka, no menej náročná. Šli sme na Zelené pleso 24 km tam aj späť. Veru, keď sme šli dolu, cítili sme, že nás už trochu bolia nohy, no nevzdali sme sa, pretože krása a sila tatranskej prírody bola silnejšia a pomohla nám prekonať všetky prekážky.

            Tatry si ma získali, pritiahli k sebe silnejšie ako magnet, kúsok železa, ako gravitácia kvapku vody vytečenej z tatranských vodopádov. Samozrejme náš výcvik nie je určený len na spoznávanie krás prírody Tatier, ale samozrejme na vytváranie dobrých, nových vzťahov v našich triedach. Zas sme sa lepšie spoznali, naučili sa novým veciam a verím, že každý si KOŽaZ užil.

             

            Idén harmadikosok lettünk. Tudtuk, hogy az élet- és egészségvédelmi tanfolyamon veszünk majd részt. Ez a tanfolyam nemcsak túrázásból és a természetben végzett gyakorlatokból áll, hanem orvosi alapismeretekből is.

            A legtöbben személyesen is láttuk már Szlovákia legnagyobb büszkeségét, a Magas-Tátrát. Viszont több osztálytársunk is akadt, akik még nem jártak a Tátrában. Ezért 2023. október 16-án Tátralomnic felé vettük utunkat, hogy a következő 3 napot a Magas-Tátra tiszta levegőjen töltsük.

            Megérkezésünk után tanárainkkal, Škantár és Balló tanár urakkal együtt egy rövid séta keretében megismerkedtünk a várossal és ellátogattunk a TANAP Múzeumba. Az egyedi diorámák a múzeum kiállításának kiemelkedő elemei. Hűen örökítik meg azt a környezetet, amelyben a Tátra ikonikus állatai élnek, mint a zerge, a mormota, a hiúz, a ragadozó farkas vagy a barnamedve.

            A másnapi túra a Kő-pataki-tóhoz vezetett. Az út oda-vissza 12 km volt. Az útvonal megerőltetőbb volt, és a legerősebbek egészen a csúcsig felmentek. A harmadik napon egy hosszabb, egész napos, de kevésbé megerőltető túrára indultunk. A Zöld-tóhoz vezető túraút 12 km hosszú volt. A lefelé vezető út során éreztük, hogy kicsit fáj a lábunk, de nem adtuk fel. A tátrai természet szépsége erőt adott, és minden akadályt leküzdöttünk.

            A Magas-Tátra magával ragadó volt. Közelebb húzott magához, mint egy mágnes egy fémdarabot. A tanfolyam során természetesen nemcsak a Tátra természeti szépségeit ismertük meg, hanem sikerült az osztály- és évfolyamtársainkkal elmélyíteni a baráti kapcsolatot, amire a tanórákon nincs lehetőség. Jobban megismertük egymást, új dolgokat tanultunk, és úgy gondolom, hogy mindenki élvezte a tátrai kirándulást.

            Rebecca Ridzoňová, III. B

        • Biela pastelka - Fehér ceruza
          • Biela pastelka - Fehér ceruza

          • Biela pastelka je verejná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Biela pastelka je symbolom neviditeľných línií, symbolom sveta nevidiacich, príležitosťou prejaviť ľudskú ušľachtilosť a solidaritu. Pomáha hľadať riešenia v často ťažkých situáciách, kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Výber farebného papiera na zviditeľnenie bielych línií symbolizuje existenciu možností riešenia situácií nevidiacich a slabozrakých ľudí. Biela pastelka znamená svetlo, keď okolo je tma.

            Biela pastelka upozorňuje verejnosť na problémy nevidiacich a slabozrakých a získava podporu na ich riešenie.

            Aj naša škola sa každoročne zapája do tejto celoslovenskej zbierky organizovanej Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Dvojica, Rebecca Ridzoňová a Kristián František Künzel 22. septembra 2023 vyzbierala v uliciach Lučenca 109,52 €. Ďalšia dvojica, Oliver Roško a Roman Lehotský bola úspešnejšia. Oni vyzbierali od žiakov a zamestnancov školy 159,88 €. Ďakujeme za pomoc a podporu v mene všetkých nevidiacich a slabozrakých!

             

            Fehér Ceruza egy nyilvános adománygyűjtés a látássérült emberek támogatására. Bevételéből olyan tevékenységeket finanszíroznak, amelyek segítik a vakok és gyengénlátók beilleszkedését a mindennapi életbe. 

            A Fehér Ceruza a láthatatlan vonalak, a vakok világának szimbóluma, lehetőség az emberi nemesség és szolidaritás kimutatására. Segít megoldást találni a nehéz helyzetekben, fehér vonalat húz a sötét úton. A fehér vonalak láthatóvá tétele érdekében a színes papír kiválasztása szimbolizálja a vakok és gyengénlátók helyzetének megoldását. A Fehér Ceruza fényt jelent, amikor sötétség van körülötte.

            Felhívja a közvélemény figyelmét a vakok és gyengénlátók problémáira, és anyagi segítséget nyújt ezek megoldására.

            Iskolánk is bekapcsolódik ebbe az országos gyűjtésbe minden évben. 2023. szeptember 22-én Rebecca Ridzoňová és Kristián František Künzel 109,52 €-t gyűjtött össze a losonci utcákon. Diáktársaik, Oliver Roško és Roman Lehotský, még náluk is sikeresebb volt, hiszen 159,88 eurót gyűjtöttek össze az iskola diákjaitól és dolgozóitól. Köszönjük segítségüket és támogatásukat a Szlovákiai Vakok és Gyengénlátók Szövetsége nevében!

        • Súrodenecké duo v kickboxe – A tesó nyomdokaiban
          • Súrodenecké duo v kickboxe – A tesó nyomdokaiban

          • Pamätáte si na Mária Kalužáka, študenta našej školy, ktorý sa od mladosti venoval kickboxu a na jeho úspechy? Tak teraz je tu jeho brat Martin Zeman, prvák na našej škole a už žne úspechy v tom istom športe. Martin je mladý ambiciózny študent, ktorý je na škole len krátko, ale je snaživý aj v učení. Martin sa v kickboxe našiel. Trénuje v Lučenci v klube Fortis gym Lučenec pod vedením Bc. Petra Baláža a to od svojich 12 rokov.

            14.-15.10.2023 sa konalo 4. kolo Open ligy v kickboxe v Bardejove. Martin v disciplíne full contact aj K1 vyhral prvé miesto vo váhe do 54 kg. Tento šport ho baví a hovorí, že kickbox formuje svalové skupiny, zlepšuje fyzickú aj psychickú kondíciu, pozitívne pôsobí na nervovú sústavu a učí novým zručnostiam a schopnostiam. Kickbox je bojové umenie, ktoré má vo svete pevnú základňu.

            Kickbox je vhodný pre všetky vekové skupiny a odporúča sa trénovať minimálne dvakrát do týždňa. Najčastejšie sa stretávame s dvomi formami kickboxu. Kardio kickbox sa cvičí pri hudbe a predstavuje alternatívu aerobicu v kickbox podaní. Je ideálny pre všetkých, ktorí potrebujú spaľovať tuky a zároveň vyrysovať svalstvo. Cvičí sa s vlastnou váhou a opakovanie jednotlivých pohybov je v podstate aeróbnym tréningom. Kardio kickbox je zábavnou a účinnou formou cvičenia. Klasický kickbox sa sústreďuje najmä na správnu techniku a spôsob obrany v prípade osobného ohrozenia.

            A na záver Martinove slová: „Pokiaľ ste nenašli šport, ktorý by vás napĺňal, choďte svojou vlastnou cestou. Možno práve kickbox predstavuje to, čo dlho hľadáte.“

            Martin, prajeme veľa, veľa ďalších úspechov!

             

            Honlapunk olvasói biztosan emlékeznek még Kalužák Máriora, aki idén májusban érettségizett nálunk. Mário fiatal kora óta űzte előbb az ökölvívást, majd később a kickboxot. Szlovák és nemzetközi sikereinek köszönhetően háromszor is elnyerte az év sportolója címet. Öccse, Martin Zeman, azzal a céllal jött hozzánk, hogy megdönti bátyja rekordját és mind a négy tanév végén ő lesz a legjobb sportoló diák. Martin fiatal kora ellenére ambiciózus, aki tanulmányait is komolyan veszi és szorgalmasan készül a tanítási órákra. A losonci Fortis Gym Klub tagja.12 éves kora óta Baláž Peter egyengeti sportkarrierjét.

            2023. október 14-15-én az Open kickbox liga 4. fordulójára került sor Bártfán. Martin az 54 kg-osok súlycsoportjában a full contact és a K1-es szakágban is egyaránt aranyérmet szerzett. Élvezi ezt a sportot. Elmondása szerint többek között azért, mert a kickbox izomcsoportokat formál, javítja a fizikai és mentális állapotot, pozitív hatással van az idegrendszerre, új készségekre, képességekre tanít.

            "Ha nem találtál olyan sportot, ami kiteljesít téged, járd a saját utadat. Talán a kickbox az, amit kerestél." - üzeni Martin diáktársainak.

            További sok-sok sikert kívánunk!

            Inka Balážová

        • Spomeňme si na našich starkých – Tiszteljük a szépkorúakat
          • Spomeňme si na našich starkých – Tiszteljük a szépkorúakat

          • Áno, október je mesiacom úcty k starším.

            Všetko na svete môže človek zastaviť, každý pohyb, každý nepokoj. Čo však nezastaví, nespomalí, je čas. Čas plynie, ako rieka nášho života. Míňa sa deň za dňom, rok za rokom a my sa v určitých chvíľach zastavíme. Nie nadarmo práve október je mesiacom úcty k starším. Október – symbol jesene, je mesiac, keď príroda naberá na svojej kráse plnosťou rôznych farieb. Dôchodkový vek – jeseň života, je životné obdobie, ktoré so sebou prináša dozrievanie múdrosti, skúsenosti, ale aj radosti a bolesti. Nezabúdajme, všetci raz budeme starí. Naši starší spoluobčania si zaslúžia úctu nás ostatných. Tvrdo pracovali, aby sme sa my mali lepšie. Vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré môžu odovzdať mladším. Človek je krásny nielen vtedy, keď má svižný krok. Človek je krásny vďaka múdrosti. Staroba neznamená koniec životnej aktivity, môže byť prospešná aj pre široké okolie. Život treba prežiť aktívne a produktívne, ak to človeku dovoľuje zdravotný stav, mal by tak urobiť.

            Nástup do dôchodku vôbec nemusí byť koncom životnej aktivity. Je obdivuhodné, že naše babičky a deduškovia študujú, chodia na výlety, do kina, do divadla, do internetovej kaviarne, či dokonca začali s podnikaním. Dôchodkový vek je ideálny na nadviazanie kamarátskych vzťahov s rovesníkmi, ktorí majú rovnaké záujmy. Vedia sa vzájomne podporiť, poradiť si. Súčasťou zdravého starnutia je i dostatočná pohybová aktivita. Byť aktívny i v tomto veku je mimoriadne dôležité.

            Staroba je výzva. Pripomína nám, aby sme nestrácali čas a jeden druhému práve teraz povedali milé slovo. Nie je ťažké slovami človeka rozplakať, oveľa ťažšie je vyrieknuť slová, ktoré ho podporia, posilnia a povzbudia. Starnutie prichádza pomaly, nenápadne. Nedá sa zastaviť. Preto je dôležité zostať empatickým a citlivým človekom, ktorý podá pomocnú ruku nevládnemu a zotrie slzu utrápenému.

            Nezabudnite, na milé slová svojim starým rodičom.

             

            Az ember mindent meg tud állítani a világon. A mozdulatot, az indulatokat. Ami azonban megállíthatatlan, nem lassul, az az idő. Az idő úgy folyik, mint életünk folyója. Napról napra, évről évre telik. Csak néha töprengünk, elmélkedünk múlásán.

            Október az idősek tiszteletének hónapja. Október, az ősz szimbóluma, az a hónap, amikor a természet felveszi milliónyi színnel díszített szépségét. A nyugdíjas kor, az élet olyan időszaka, amely magával hozza a bölcsességet, de egyben örömet és fájdalmat is. Ne felejtsük el, kis szerencsével mindannyian megöregszünk. Az idősek megérdemlik a többiek tiszteletét, hiszen keményen dolgoztak mindannyiunk szebb jövőjéért. Az életkor előrehaladtával különféle tapasztalatokra tettek szert, amelyeket továbbadhatnak a fiataloknak. Az ember nem csak akkor szép, ha léptei fürgék. Az ember a bölcsességtől szép. Az öregség nem jelenti az élettevékenység végét. Az életet aktívan és eredményesen kell élni, ha az ember egészségi állapota ezt megengedi.

            A nyugdíjba vonulás egyáltalán nem feltétlenül jelenti az élet végét. Bámulatra méltó, hogy nagyanyáinknak, nagyapáinknak még van kedve tanulni, kirándulni, moziba, színházba, cukrászdába járni, vagy akár vállalkozásba kezdeni. A nyugdíjas korszak ideális arra, hogy a hasonló korúakkal megosszuk élettapasztalatainkat, emlékeinket, egymást támogatva, tanácsokkal ellátva. Különböző testmozgáshoz szintén elengedhetetlen mások társasága, akik hasonló ütemben élik életüket.

            Az öregség kihívás. Arra emlékeztet bennünket, hogy ne vesztegessük az időt, és ne fukarkodjunk a kedves szavakkal. Amik lehet, megríkatják a másikat, de egyben támogatják, erősítik, bátorítják is őt. Az öregedés lassan, észrevétlenül jön. Nem lehet megállítani. Ezért fontos, hogy empatikusak és érzékenyek maradjunk. Aki hajlandó segítő kezet nyújtani a tehetetlennek, és letörölni a szenvedők könnyeit.

            Ne felejts el egy kedves szót szólni nagyszüleidhez, amíg élnek.

        • Európsky deň jazykov – A nyelvek európai napja
          • Európsky deň jazykov – A nyelvek európai napja

          • 26. september vyhlásila Rada Európy v roku 2001 za Európsky deň jazykov. Školy v krajinách Európskej únie si každoročne pripomínajú tento deň.

            Jeho cieľom je upozorniť na to, aké dôležité je učiť sa jazyky, podporovať rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

            Na našej škole sa nám v rámci tohto dňa predstavila pani VERONIKA HONEA, ktorá nám vyrozprávala zaujímavé a poučné príhody z jej na skúsenosti bohatého života. Veronika je Francúzka, pôvodom z Maroka a ovláda 6 jazykov plynule a jedným z nich je aj slovenčina, ktorú sa učí už 6 rokov. S nami sa však rozprávala v rámci tohto dňa len po anglicky. Tým sme si mohli precvičiť aj my našu výslovnosť a schopnosť počúvať a rozumieť angličtine. Pani Veronika nám dala jednu otázku: „What would you like to do in the future?” Znamená to, že čo by sme chceli robiť v budúcnosti a čo by nás robilo šťastnými.

            Príbehy z jej života nám ukázali, že človek môže robiť niečo, za čo je dobre platený alebo to nie je nejaká ťažká robota, ale keď človek nie je šťastný v tom, čo robí, tak nikdy nebude šťastný ani v živote. Poradila nám, že čo máme robiť: „You need to educate your brain.” - „Musíš vzdelávať svoj mozog.” Tým nám chcela povedať, že každá práca prechádza vzdelaním a niekedy aj tvrdým tréningom alebo ťažkými skúškami, ale nič by nás nemalo odradiť od toho, čo nás robí šťastnými. Zdôraznila, aké je dôležité učiť sa všetko, čo nám príde do cesty, lebo nikdy nevieme, kedy tie vedomosti budeme potrebovať.

            Toto stretnutie bolo fajn a snáď sa niekedy v budúcnosti opäť stretneme.

             

            2001-ben az Európa Tanács szeptember 26-át a Nyelvek európai napjává nyilvánította. Az Európai Unió országainak iskolái minden évben megemlékeznek erről a napról.

            Célja, hogy felhívja a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, a többnyelvűség, a nyelvi és kulturális sokszínűség, a kultúrák közötti megértés és az élethosszig tartó tanulás fejlődésének támogatására.

            Iskolánkban ezen a napon mutatkozott be nekünk HONEA VERONIKA, aki érdekes és tanulságos történeteket mesélt el élményekben gazdag életéből. Veronika marokkói származású francia állampolgár. Hat nyelven beszél folyékonyan, ezek közül az egyik a szlovák, amit 6 éve tanul. Velünk csak angolul beszélt. Ez lehetővé tette számunkra, hogy gyakoroljuk kiejtésünket, valamint azt, hogy a hallgatás során megértsük az angolt. Veronika egy kérdést tett fel nekünk: „What would you like to do in the future?” Ez azt jelenti, hogy mit szeretnénk csinálni a jövőben, és mi az, ami boldoggá tesz.

            Az életéből származó történetek megmutatták, hogy az ember meg tud csinálni valamit, amiért jól fizetik, és ez nem is annyira nehéz. De ha az ember nem boldog abban, amit csinál, akkor soha az életben nem lesz boldog. Azt tanácsolta nekünk, „You need to educate your brain.” - "Tanítani kell az agyadat." Ezzel azt akarta mondani, hogy minden munkát oktatás, néha kemény képzés vagy nehéz tesztek előz meg, de semmi sem tarthat vissza attól, hogy azt csináljuk, ami boldoggá tesz. Hangsúlyozta, mennyire fontos mindent megtanulni, ami az utunkba kerül, mert sosem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk erre a tudásra a jövőben.

            Mindenkinek pozitív töltetet adott ez a találkozás. Remélhetőleg nem ez volt az utolsó.

            Kevin Spodniak, II. A

        • V jesennej nálade – Őszi hangulatban
          • V jesennej nálade – Őszi hangulatban

          • 23.9. podľa astronomických výpočtov začína na našej pologuli jeseň. Deň jesennej rovnodennosti so sebou prináša aj množstvo symbolík a ľudových pranostík. Poznáte ich?

            V čase jesennej rovnodennosti sa na severnej pologuli začína jeseň, na južnej pologuli jar. V deň jesennej i jarnej rovnodennosti je na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlhý ako noc. Na rozdiel od zimného a letného slnovratu alebo príchodu jari sa jesenná rovnodennosť spája s menším množstvom ľudových pranostík. Toto obdobie má však takisto svoje čaro.

            Dni sa začínajú skracovať, ubúda prirodzeného svetla. Pradávne legendy hovoria, že slnečné božstvo starne a chystá sa na odchod, kým bohyňa-matka je v očakávaní príchodu svojho syna - nového mocného slnka. Príroda sa ukladá na zimný spánok, vládne obdobie harmónie a vyrovnanosti, stromy v záhradách ponúkajú posledné plody. Obdobie jesene svojím pokojom vraj symbolizuje vzťah matky a dcéry. Jeseň nesie v sebe nádherné obdobie, mariánske leto, babie leto, preto si vychutnávajme posledné teplé dni obkolesení nádhernou pestrofarebnou prírodou.

            Určite si nenechajte ujsť jesennú prechádzku. Peknú jeseň!

             

            Szeptember 23. A csillagászati ősz kezdete.​​

            Az őszi napéjegyenlőség napján az északi féltekén elkezdődik az ősz, a déli féltekén pedig a tavasz. A napéjegyenlőség napján, ahogy az a nevéből is egyértelmű a nappal olyan hosszú, mint az éjszaka a Föld bármely pontján. A téli és nyári napfordulótól vagy a tavasz beköszöntétől eltérően az őszi napéjegyenlőséghez kevesebb néphagyomány kötődik. Ennek az időszaknak is megvan a maga varázsa.

            A nappalok rövidülnek, a napfényes óra száma csökken. Az ókori legendák szerint a napistenség megöregszik és távozni készül, míg az anyaistennő várja fia, egy új erős Nap érkezését. A természet hibernálódik, a harmónia és az egyensúly időszaka tör uralomra, a gyümölcsfák utolsó terméseiket kínálják. Állítólag az ősz az anya és lánya kapcsolatát szimbolizálja nyugalmával. Az ősz az egyik legszínesebb évszak. Az esős napok után még visszatér a meleg idő és előttünk áll a vénasszonyok nyara is. Élvezzük az utolsó meleg napsugarakat és a természet gyönyörű színeit egy-egy őszi séta során.

            Kellemes őszt mindenkinek!

            Patrícia Jackuliaková, III. A

            (Ilustrácia - Illusztráció: https://negyevszakvideken.hu/oszi-hangulat/)

          • Oznam - Értesítés

          • Ctení rodičia, milí žiaci!

            Riaditeľstvo školy oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2023-24 je naplánované na 04.09.2023 so začiatkom o 8:00 (na školskom dvore).

            Milí prváci, dostavte sa do školy na 7:45 a pri vchode si počkajte na svojich triednych učiteľov.

             

            Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

            Értesítjük Önöket, hogy a 2023-24-es tanév ünnepélyes megnyitójára 2023. szeptember 4-én 8:00 órai kezdettel kerül sor az iskola udvarán.

            Kedves Elsősök!

            Az lenne a kérésünk, hogy már 7:45-re legyetek az iskolában, és a bejáratnál várjátok meg új osztályfőnökötöket.

             

            Csaba Bóna

        • Ako sme prežili dovolenku alebo škola volá - Hogyan éltük át a nyári szabadságot
          • Ako sme prežili dovolenku alebo škola volá - Hogyan éltük át a nyári szabadságot

          • Prežili sme horúce nie dlhé, slnečné leto a naša školská stránka opäť ožíva. Leto je obdobím všakovakých aktivít. Tak čo nás teda potešilo?

            All inclusive dovolenka – pod holým nebom. Plná zmysluplného pohybu, prírodných krás, bohatá na zdravú nízkoenergetickú stravu a krásnu bronzovú farbu.

            Zábava v zelenej obývačke dlho do noci – teplé dni a vlahé večery priam lákajú na ich strávenie vonku. Usadení v pohodlných kresielkach, natiahnutí na mäkučkých ležadlách, pri grile s priateľmi a rodinou.

            Oddych pri vode – nemusí to byť hneď more. Dostatočne nás osvieži aj potôčik, malý vodopád, jazierko, alebo obyčajná žblnkotajúca fontánka.

            Krása vďaka vlastným produktom – ak sme si dopestovali vlastnú úrodu, bylinky, tak nemusíme vyhadzovať peniaze za drahé kozmetické prípravky, ktoré si vieme aj sami pripraviť.

            Isto je mnoho ďalších vecí, ktoré nás potešili a tešia, a preto prajem všetkým našim priaznivcom, čitateľom a kolegom ešte krásny zvyšok leta a hor sa do práce, školský rok sa začína.

            Začiatok školského roka je pre každého z nás niečím novým a hlavne pre našich prvákov. Tešíme sa na nich a veríme, že nielen september, ale celý školský rok bude prechádzka ružovou záhradou.

            vaši pedagógovia a vedenie školy

             

            Az idei nyár igazán forró volt. Napsütésben nem volt hiány. Kinek hogyan telt a nyár? Kit mi tett boldoggá?

            All inclusive nyaralás. Nem épp egy ötcsillagos szállodában, hanem a szabad ég alatt. A természet szépsége, hosszú séták, egészséges, energiaszegény ételek, gyönyörű bronz színű bőr.

            Szórakozás a zöldben késő estig. A nappali zöld falai között eltöltött meleg nappalok és langyos esték. Kényelmes fotelekben ülve, puha nyugágyakon elterülve, esetleg grillpartik a teraszon a barátokkal és a családdal.

            Pihenés a víz mellett. Nem kell azonnal a tengernek lennie. Egy patak, egy kis vízesés, egy tavacska vagy egy közönséges csobogó szökőkút kellőképpen felfrissít bennünket.

            Öröm a saját terményeinknek köszönhetően. Ha magunk termesztettük növényeinket, gyógynövényeinket, már megtettük az első lépést az egészéges életmód felé. Illetve nem kell drága kozmetikumokra költenünk, hiszen a kerti gyógynövényekből magunk is elkészíthetjük őket.

            Természetesen sok más dolog is örömet szerzett és örömet okoz, hiszen még pár napig tart a nyár. Minden olvasónknak kellemes pihenést kívánok erre a rövid időre, hogy a hamarosan induló tanévet újult erővel indíthassuk.

            A tanévkezdés mindannyiunk számára tartogat valami újat. Különösen az elsős diákoknak. Nagyon várjuk őket, és megpróbáljuk nemcsak a szeptembert, hanem az egész tanévet megkönnyíteni számukra.

            Tanáraitok és az iskolavezetés

             

            (Ilustračné foto-Illusztráció: https://www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/398282/koniec-leta/?s=photos)

        • Milí pedagógovia, žiaci, rodičia!
          • Milí pedagógovia, žiaci, rodičia!

          • Milí pedagógovia, žiaci, rodičia!

            Skončila jar a vystriedalo ju leto. Čoraz  teplejšie dni, toto naše stretnutie a vysvedčenia, ktoré o malú chvíľku skončia pod Vašimi pazuchami sú znakom, že školskému roku 2022/2023 o chvíľu definitívne odzvoní. S učebnicami, ktoré Vás 10 mesiacov sprevádzali na ceste získavania nových vedomostí, ste sa rozlúčili a o pár minút necháte za chrbtom i školskú bránku. Začnú prázdniny – čas, na ktorý sa všetci ako sme tu, tešíme.

            Akokoľvek ťažký alebo ľahký bol tento školský rok, dnes v noci ma Váš i Náš anjel strážny požiadal, aby som vyhlásila, že je dnešným dňom tento školský rok zaradený do kategórie minulosť, odborne história, ktorá sa môže vrátiť už len v spomienkach. Viem, že v nás zostane pár z nich nepríjemných, lebo nie všetko v živote vyjde, ale verím, že väčšina z nich bude fajn a bude na čo nastávajúce dva mesiace spomínať.

            Vychovať dobrého a čestného človeka je naozaj ťažké. Iba dobrý rodič vie, koľko námahy a odriekania to stojí. Okrem pedagogických schopností je potrebný aj osobný príklad, pochopenie ale hlavne láska. Nie je umením ani profesionalitou mať rád len žiakov múdrych, svedomitých, poslušných, ale poslaním učiteľa je mať rád aj žiakov, ktorým sa v škole nedarí, ktorí sú ako živé striebro a pri ktorých aj vlastní rodičia často strácajú nervy. Hovorí sa, že bez dobrého učiteľa nie je škola školou, veď žiak trávi v škole s učiteľom viac času ako s rodičmi. Preto by mal byť učiteľ najdôležitejším činiteľom výchovy. Preto chcem poďakovať učiteľom za ich prístup a ak je potrebné sa zmeniť, urobme to teraz. Zmeniť sa tak, aby medzi učiteľmi a žiakmi zavládol duch dôvery, aby sme sa stali Vašimi druhými rodičmi.

            Chcem sa poďakovať aj žiakom za ich usilovnosť, za reprezentáciu našej školy v súťažiach a iných aktivitách. Chcela by som sa ale poďakovať aj za všetky tie naoko zabudnuté a často okolím nepovšimnuté situácie, pomoc a za čokoľvek dobré, čo ste komukoľvek z tejto školy vykonali, a tak trochu urobili samých seba krajším, ale i našu školu krajším miestom na svete, na ktoré sa oplatí po prázdninách vrátiť.

            Dlho som si myslela, že najväčším nešťastím, ktoré môže človeka v živote stretnúť je, keď sa na jeho pozemku nájde ropa alebo zlatá baňa vo chvíli, keď leží na smrteľnej posteli. Dnes viem, že omnoho väčším nešťastím a smolou je, keď neobjavíme bohatstvo ukryté v našom vnútri. Ako hovorí Reuben Siverling „Desaťhaliernik má rovnakú hodnotu ako dvadsať zlatých, ktoré ležia na dne mora a zožiera ich hrdza.“ Rozdiel v hodnote týchto mincí sa prejaví až vtedy, keď ich vylovíme a použijeme na to, na čo sú určené. Vaša hodnota sa stane skutočnou, keď sa naučíte vchádzať do svojho vnútra a využívať ohromný potenciál, ktorý tam leží.

            Želám teda nám všetkým slnečné lúče, dni oddychu, krásnu modrú oblohu, príjemné chvíle strávené s rodinou, kamarátmi, krásne letné dni.

            Pekné prázdniny všetkým!

             

            Kedves Tanárok, Diákok, Szülők!

            A tavaszt felváltotta a nyár. Egyre melegebb napok, ez a találkozásunk és a rövid időn belül a hónotok alá kerülő bizonyítvány annak a jele, hogy a 2022/2023-as tanév biztosan véget ér. Búcsút vettetek a tankönyvektől, amelyek 10 hónapon át elkísértek az új ismeretek megszerzéséhez vezető úton. Hamarosan elkezdődik a szünidő. Az idő, amelyet itt mindannyian nagyon vártok.

            Bármilyen nehéz vagy könnyű is volt ez a tanév, a közös őrangyalunk arra kért, hogy jelentsem ki, ez a tanév már a múlté, mely csak emlékeinkben térhet vissza. Tudom, hogy néhányuk kellemetlen marad, mert nem minden sikerül az életben, de hiszem, hogy a legtöbbjük szép emlékként marad meg.

            Nagyon nehéz jó és becsületes embert nevelni. Csak egy jó szülő tudja, mennyi erőfeszítésbe és áldozatba kerül. A pedagógiai képességek mellett személyes példamutatásra is szükség van, megértésre, de mindenekelőtt szeretetre. Nem művészet és nem hivatás, ha csak az okos, lelkiismeretes, engedelmes tanulókat szeretjük, hanem a tanár küldetése, hogy szeresse azokat a diákokat is, akiknek nem a legsikeresebbek a tanulásban, akikkel még a saját szüleik is gyakran elvesztik türelmüket. Azt szokták mondani, hogy az iskola nem iskola jó tanár nélkül, mert a diák több időt tölt az iskolában a tanárral, mint saját szüleivel. Ezért a tanárnak kell a legfontosabb tényezőnek lennie az oktatásban. Szeretném megköszönni tanáraink hozzáállását, és ha változtatni kell, tegyük meg most. Változni, hogy a bizalom szelleme uralkodjon a tanárok és a diákok között, hogy elfogadjatok minket második szüleiteknek.

            Ezúton is szeretném megköszönni a diákok fáradozását, hogy képviselték iskolánkat versenyeken és egyéb tevékenységeken. Ugyanakkor szeretném megköszönni mindazokat az elfeledettnek tűnő és sokszor észrevétlen helyzeteket, segítséget és minden jót, amit bárkiért tettetek ebből az iskolában. Hiszem, hogy iskolánkat is szebbé tettétek, ahova érdemes lesz visszatérni a szünidő végeztével.

            Sokáig azt hittem, hogy a legnagyobb szerencsétlenség, ami az emberrel történhet az életben, ha a földjén olaj- vagy aranybányát találnak, mikor már a halálos ágyán fekszik. Ma már tudom, hogy sokkal nagyobb szerencsétlenség és balszerencse az, ha nem fedezzük fel a bennünk rejlő gazdagságot. Ahogy Reuben Siverling mondja: „Egy fillér annyit ér, mint húsz aranyérme, amely a tenger fenekén hever, és megemészti a rozsda.” Ezeknek az érméknek az értéke csak akkor derül ki, ha kihalásszuk és felhasználjuk őket. Értéked akkor válik valóságossá, amikor megtalálod a belső békét, és megtanulod kihasználni a benned rejlő hatalmas lehetőségeket.

            Kívánok mindannyiunknak napsütést, gyönyörű kék eget, kellemes, családdal, barátokkal eltöltött pillanatokat, szép nyári napokat! Kellemes szünidőt mindenkinek!

            Inka Balážová

        • Športu zdar! – Jó szurkolást!
          • Športu zdar! – Jó szurkolást!

          • Učenia sa, písomiek, praktických úloh, meraní či projektov sme si užili počas tohto školského roka vrchovate a všetci už netrpezlivo očakávame vysvedčenie a letné prázdniny. Na spestrenie tohto čakania sa v našej škole uskutočnil tradičný Športový deň.

            Počasie nám aj tento rok prialo, a tak sme si v areáli školy mohli zmerať sily v petangu, bedmintone, futbale či stolnom tenise. Práve v stolnom tenise by sme asi mali vytvoriť novú kategóriu – najvytrvalejší športovec, pretože Richard Ágošton a Samuel Ďurove sa nenechali nikým odradiť a svoju techniku neúnavne zdokonaľovali od rána až do záveru akcie.

            V telocvični prebehol najočakávanejší turnaj v boji s lukom. Išlo o skutočne neľútostné súboje. Finále bolo dramatické a v napínavom dueli družstiev Obiwan (Adrian Alexi, Andrej Líška, Jozef Žigo, Patrik Laudár, ktorý vystriedal Frederika Juhásza) a Child touchers (Mikuláš Botoš, Juraj Pivka, Filip Frančiak, Oliver Roško) zužitkovali svoje vlaňajšie skúsenosti a zvíťazili Child touchers.

            29. júna 2023 naozaj nešlo o vrcholové športové výkony, ale snažili sme sa posilniť tímového ducha, trochu sa spoznať aj z inej strany, a čo je hlavné, zabaviť sa. A to sa aj podarilo!

             

            Tanulásból, dolgozatokból, gyakorlati feladatokból, mérésekből volt ebben a tanévben. Már türelmetlenül várjuk a bizonyítványt és a nyári szünidőt. Hogy ez a várakozás változatosabb legyen, megtartottuk az iskolánkban már hagyományos sportnapot.

            Az időjárás idén is kegyes volt hozzánk, így petanque-ban, tollaslabdában, fociban és asztaliteniszben is kipróbálhattuk magunkat az iskola területén. Valószínűleg új kategóriát kellene létrehoznunk, konkrétan a sportoló címet, mert Richard Ágošton és Samuel Ďurove senkitől nem zavartatva, megállás nélkül reggeltől a verseny végéig fejlesztették magukat asztaliteniszben.

            A tornateremben zajlottak a legjobban várt íjcsata könyörtelen párharcai. A döntő drámaira sikeredett, és izgalmas csatában az Obiwan csapatot (Adrian Alexi, Andrej Líška, Jozef Žigo, Patrik Laudár, aki Frederik Juhászt váltotta), kamatoztatva tavalyi elsőségüket, a Child touchers négyese (Mikuláš Botoš, Juraj Pivka, Filip Frančiak, Oliver Roško) legyőzte.

            2023. június 29-én nem igazán a csúcs-sportteljesítményeké volt a főszerep, hanem a csapatszellem erősítése, kicsit más oldalról is megismerkedni, összebarátkozni, és ami a legfontosabb, jól érezni magunkat. És ez sikerült is!

            Liliana Gondová, I. B

        • Vieme plávať? – Megtanultunk úszni!?
          • Vieme plávať? – Megtanultunk úszni!?

          • Pýtali sme sa my, druháci, počas nášho plaveckého výcviku v dňoch od 19.6-23.6.2023. Objaviť chuť plávania sa spočiatku nie každému pozdávala lebo Lučenecké kúpalisko nemá termálnu vodu. Ale voda bola výborná.

            Túto neistotu však vykompenzovalo počasie a nálada niečo sa naučiť. Pod vedením nášho telocvikára Mgr. Jakuba Škantára sme celý týždeň tvrdo makali, zdokonaľovali si techniku plávania, hlavne tí, ktorí už vedeli plávať. A neplavci? Takých sme nemali. Osvojili sme si techniku správneho dýchania, postupne sa pridávali pohyby rúk a nôh. A nemôžem zabudnúť ani na náš pedagogický dozor Ing. Juditu Petyiovú, ktorej ďakujeme za starostlivosť.

            Počasie nám vyšlo. Bolo krásne, horúco a dusno, ale pri vode sa to dá zvládnuť. Niektorí to pocítili aj na chrbte, ktorý im trochu pripieklo slnko. Záver kurzu bol v znamení bilancovania, čo sme sa naučili a previerkou našich schopností. V záverečnom plávaní nás pán profesor otestoval. Tu sú výsledky:

            Prsia: 1. miesto - Miloš Harasti (II. B) 49 s, 2. miesto - Patrik Žilka (II. A) 51 s, 3. miesto - Adam Jančo (II. B) 53 s.

            Voľný spôsob: 1. miesto - Adrián Berky (II. B) 48 s, 2. miesto - Ján Pomykal (II. B) 51 s, 3. miesto - Patrik Žilka (II. A) 53 s.

            Polohový pretek: 1. miesto - Roman Lehotský (II. A) 51 s, 2. miesto - Tomáš Jardek (II. A) 54 s, 3. miesto - Lukas Môťovský (II. A) a Zsolt Varga (II. B) 58 s.

            Všetkým pekné plavecké leto!

             

            Tehetnénk fel a kérdést mi, másodikosok az ötnapos úszótanfolyam végeztével. Eleinte nem mindenkinek fűlt a foga a úszáshoz, mivel a losonci nem egy termálvizes strand.

            Az időjárás viszont kompenzálta a kezdeti bizonytalanságot. Hétágra sütött a nap, szinte kánikulai forróság. De mindez elviselhető a medence mellett. Igaz, az óvatlanok háta kicsit megsínylette, hogy nem kenekeztek be naptejjel. Tornatanárunk, Škantár Jakub irányításával egy egész héten át tökéletesítettük úszótechnikánkat. Igen, mivel mindenki tudott valamilyen szinten úszni. Elsajátítottuk a helyes légzési technikát, majd a helyes kéz- és lábmozgásokat. Köszönet jár Petyi Judit tanárnőnek a féltő gondoskodásért.

            A tanfolyamot a szokásos versennyel zártuk, melynek során elsősorban a gyorsaság volt a mérvadó. Íme az eredmények:

            Mellúszás: 1. hely - Miloš Harasti (II. B) 49 mp, 2. hely - Patrik Žilka (II. A) 51 mp, 3. hely - Adam Jančo (II. B) 53 mp.

            Gyorsúszás: 1. hely - Berky Adrián (II. B) 48 mp, 2. hely - Ján Pomykal (II. B) 51 mp, 3. hely - Žilka Patrik (II. A) 53 mp.

            Vegyes úszás: 1. hely - Roman Lehotský (II. A) 51 mp, 2. hely - Tomáš Jardek (II. A) 54 mp, 3. hely - Lukas Môťovský (II. A) és Varga Zsolt (II. B) 58 mp.

            Kellemes strandolással tarkított nyarat kívánok mindenkinek!

            Petra Račáková, II. A

        • Odborná stáž v Prahe cez Erasmus+ - Prágai szakmai gyakorlat az Erasmus+ programon keresztül
          • Odborná stáž v Prahe cez Erasmus+ - Prágai szakmai gyakorlat az Erasmus+ programon keresztül

          • Tak ako minulý školský rok, aj tento sa škola zapojila do programu Erasmus+ v počte 12 žiakov.

            Erasmus+ je program EÚ na podporu vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu v Európe. Ponúka možnosti získania nových vedomostí aj skúseností. V našom prípade sme získali poznatky o každodennom živote vo veľkomeste, odborné poznatky a väčšina z nás s radosťou uvítala aj známosť s cudzími jazykmi.

            Vycestovali sme spolu so sprievodom pána riaditeľa Mgr. Ladislava Vikora a pani profesorky Ing. Renaty Palenčárovej do hlavného mesta Českej republiky - Prahy.

            V období týchto dvoch týždňov od 3. júna do 17. júna počas dvojhodinovej prehliadky so sprievodkyňou aj prostredníctvom hodinovej plavby po Vltave sme mali možnosť spoznať známe pamiatky Prahy ako sú: Pražská Loreta, Katedrála svätého Víta, Pražský hrad, Karlov most. V rámci tohto obdobia sme ďalej, ale už individuálne, bližšie spoznali Staromestské námestie, Pražský orloj, Václavské námestie, Tancujúci dom, Petřínsku rozhlednu a mnoho ďalších zaujímavých zákutí. Naše spoznávanie však nezahŕňalo len Prahu, ale aj skláreň v Harrachove a Mumlavské vodopády.

            Hlavným cieľom dvojtýždňovej odbornej stáže nebolo spoznávanie Prahy, ale získať odborné vedomosti a hlavne zručnosti v šiestich stavebných firmách, kde sme pracovali po dvoch, šiestich alebo po samom. Napríklad dvaja pracovali vo firme DEVELECO, ktorá pôsobí v oblasti nehnuteľností. Naučili sa tu pracovať s profesionálnym softvérom pre správu nehnuteľností menom Domsys. Ďalšia skupina šiestich bola zamestnaná vo firme LoB Bohnice, ktorá sa zaoberá poskytovaním tenisových kurtov a stavebnou činnosťou. Tu sa chlapci naučili vykonávať stavebné, rekonštrukčné a pomocné stavebné práce.

            Domov sme sa vracali s kopou zážitkov, a keďže sme boli celý čas odbornej stáže zamestnaný rôznymi aktivitami a čas v Prahe využili na maximum, aj o niečo viac, cesta späť autobusom bola tichá.

            Nakoniec sme spokojní, že sme za toto dvojtýždňové obdobie mohli reprezentovať a ukázať našu školu v dobrom svetle a ďakujeme nášmu sprievodu, profesorom, za ochotu sa nám venovať a za pomoc a vedenie, aby celá stáž mohla prebehnúť hladko.

             

            Prága. A száztornyú város. A cseh főváros. A szakmai gyakorlat színhelye 12 fős diákcsapat számára.

            Az Erasmus+ egy uniós program az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport támogatására Európában. Lehetőséget kínál új ismeretek és tapasztalatok megszerzésére. A mi esetünkben ismerkedés a nagyvárosi mindennapokkal, szakmai ismeretek szerzése.

            2023. június 3-tól június 17-ig tartó két hétben iskolánk igazgatója, Vikor László és egyik építészmérnök tanárnő, Palenčárová Renata vigyázott ránk. Megismerkedtünk Prága híres műemlékeivel, többek között a Prágai Loretoval, a Szent Vitus székesegyházzal, a Prágai várral, a Károly híddal, a Vencel térrel, a Táncoló házzal, a Petřín-kilátóval és még sok más érdekes zuggal. Az első hétvégén ellátogatunk a harrachovi üveggyárba és a Mumlavské-i vízesésekhez is.

            A kéthetes szakmai gyakorlat fő célja nem Prága megismerése volt, hanem szakmai ismeretek és főleg gyakorlat megszerzése hat építőipari cégnél, ahol ketten, hatan vagy egyedül dolgoztunk. Például ketten dolgoztak az ingatlanügyekkel foglalkozó DEVELECO cégnél. Itt megtanulták, hogyan kell dolgozni a Domsys nevű professzionális ingatlankezelő szoftverrel. Egy másik hatfős csoportot a teniszpályák építésével foglalkozó LoB Bohnice cég alkalmazott. Itt tanulták meg a fiúk az építési, rekonstrukciós és segédunkákat.

            Rengeteg élménnyel tértünk haza. Mivel a gyakorlat alatt különféle tevékenységeket végeztünk, és a prágai időnket maximálisan kihasználtuk, így a hazafelé vezető út busszal csendesen telt.

            A két hét alatt jó színben mutathattuk meg magunkat, iskolánkat. Köszönjük tanárainknak segítségüket és útmutatásukat, amivel az egész gyakorlat zökkenőmentesen lezajlott.

             

            Nikoleta Kantoráková, III. A

          • Verejná obchodná súťaž - potravinový automat

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera – Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola B. Němcovej 1, 984 15  Lučenec

            (ďalej len ,,SPŠSOWLC“)

            vyhlasuje týmto

            OBCHODNÚ VEREJNÚ SÚŤAŽ

             

            podľa § 281 zákona 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov v súlade s odd. VI.  článok 18 Zásad hospodárenia s majetkom BBSK.

             

            Predmetom obchodnej verejnej súťaže je nájom majetku BBSK v správe SPŠSOWLC:

            • nebytový priestor za účelom prevádzkovania potravinového automatu v budove školy, B. Němcovej 1, 984 15 Lučenec, zapísaného na liste vlastníctva č. 9334
            • nebytový priestor sa nachádza na 1. nadzemnom podlaží SPŠOWLC
            • doba nájmu: od 01. 09. 2023 do 31. 08. 2024
            • minimálne nájomné: 35,00 Eur/m2/mesiac + režijné náklady.

            Podmienky súťaže nájdete v dokumente:

            Obchodna_sutaz_-_Potravinovy_automat.pdf

          • Verejná obchodná súťaž - nápojový automat

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera – Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola B. Němcovej 1, 984 15  Lučenec

            (ďalej len ,,SPŠSOWLC“)

            vyhlasuje týmto

             

            OBCHODNÚ VEREJNÚ SÚŤAŽ

             

            podľa § 281 zákona 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov v súlade s odd. VI. Zásad hospodárenia s majetkom BBSK.

            Predmetom obchodnej verejnej súťaže je nájom majetku BBSK v správe SPŠSOWLC:

            • nebytový priestor za účelom nápojového automatu v budove školy, B. Němcovej 1, 984 15 Lučenec, zapísaného na liste vlastníctva č. 9334,  výmera 1 m2
            • nebytový priestor sa nachádza na 2. nadzemnom podlaží SPŠOWLC
            • doba nájmu: od 01. 09. 2023 do 31. 08. 2024
            • minimálne nájomné: 260,00 Eur m2 /rok + režijné náklady.

            Podmienky súťaže nájdete v dokumente:

            Obchodna_sutaz_-_Napojovy_automat 2023.pdf

        • „Oskar pre Oskara“, alebo MDD trochu inak... – „Oszkárosok az oszkárosoknak”, avagy egy rendhagyó gyermeknap margójára
          • „Oskar pre Oskara“, alebo MDD trochu inak... – „Oszkárosok az oszkárosoknak”, avagy egy rendhagyó gyermeknap margójára

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí pripravili naši žiaci a vyučujúci odborných predmetov študijného odboru geodézia, kartografia a kataster pre svojich malých susedov zo Súkromnej základnej školy Oskar zaujímavý program. Prialo nám krásne slnečné počasie a tak celá akcia od začiatku až do konca prebiehala v príjemnej, veselej a priateľskej atmosfére.

            Keďže už nejaký čas zdieľame spoločné priestory nášho školského areálu, naším cieľom bolo dovoliť malým školákom nazrieť do tajov geodézie a geoinformatiky, aby lepšie pochopili, čo to tí naši žiaci s tými prístrojmi na ihrisku počas hodín praxe robia. Druháci a tretiaci začali bádanie v učebni geoinformatiky, kde mali možnosť zoznámiť sa s touto profesiou formou zaujímavej besedy doplnenej fotografiami a videoukážkami.

            Po skončení besedy sa pridali na ihrisko k prváčikom, ktorí si tam už s nadšením zatiaľ prezerali rozostavenú meračskú techniku. A potom to prišlo... Ako mravčeky sa roztrúsili po ihrisku k meracím prístrojom a s plnou vážnosťou robili figurantov s latami pri meraní výšok. Ďalší sa zas oboznamovali s totálnymi stanicami, iní vnímavo sledovali priebeh laserového skenovania.

            Pre spestrenie programu organizátori pripravili v mestskom parku zaujímavú geocachingovú trasu. V jej cieli, tak ako aj na každom stanovisku v areáli školy, čakala na deti sladká odmena. Úlohou v geocachingu bolo zdolať trasu v malých skupinkách a zakresliť svoju cestu do slepej mapy. Ani v tejto úlohe nesklamali a naplno prejavili svoju nápaditosť, šikovnosť a vynaliezavosť. Zábava gradovala a záver ich potešil snáď najviac, keďže si mohli sami vyskúšať aj ovládanie dronu.

            Čo myslíte? Stanú sa niektorí z nich raz možno aj ozajstnými geodetmi? Okrem toho, že sme im chceli spríjemniť ich sviatočný deň, snáď sa nám minimálne podarilo zaujať ich hravou formou a zároveň rozšíriť im obzor technických povolaní zas o niečo nové.


            A nemzetközi gyermeknap alkalmából érdekes programmal készültünk kisszomszédainknak. Gyönyörű napsütéses időt fogtunk ki, így az egész rendezvény az elejétől a végéig kellemes, vidám, barátságos légkörben zajlott.

            Már két éve megosztjuk iskolánk egyes területeit az Oskar Magán Általános Iskola kisdiákjaival. Így adta magát az ötlet, hogy megismertessük őket a földmérés rejtelmeivel, hogy jobban megértsék, mit is csinálnak diákjaink az iskolaudvaron azokkal a speciális műszerekkel. A második és harmadik osztályosok a geoinformatika tanteremben kezdték el felfedező útjukat, ahol fotókkal, bemutató videókkal tarkított beszélgetés során volt lehetőségük megismerni a szakmát.

            Ezután csatlakoztak az első osztályosokhoz, akik az udvaron már lelkesen nézegették a felállított mérőeszközöket. Mint a kis hangyák, úgy szétszéledtek, hogy ők is szemügyre vehessék azokat. Teljes komolysággal vették át a figuráns szerepét és lépkedtek a mérőléccel a magasságmérésnél. Mások a totálállomásokkal ismerkedtek, illetve figyelmesen követték a lézerszkennelés menetét.

            A program változatosabbá tételére egy érdekes geocaching útvonal is várt a kicsikre a városligetben. A célban édes jutalom ütötte minden kis felfedező markát. Az volt a feladatuk, hogy kis csoportokban bejárják a park egy részét, és megtalálják az egyes állomáspontokat. Az út végén vaktérképbe rajzolták be a megtett útvonalat. Teljes mértékben bebizonyították ügyességüket és találékonyságukat. A szórakoztató, tanulságos nap végén még ráadásként kipróbálhatták a drón irányítását is.

            Lesz-e belőlük egyszer igazi földmérő? Majd az idő megmutatja. Amellett, hogy szerettük volna kellemesebbé tenni ünnepnapjukat, reméljük, sikerült lekötni őket, és játékos formában megismertetni velük a földmérés szépségeit.

            Slavka Danková

        • „Maturita je ako plot, buď ho preleziete, alebo vás cez neho prehodia“ – „Az érettségi olyan, mint a kerítés. Vagy átmászol, vagy átdobnak rajta.“
          • „Maturita je ako plot, buď ho preleziete, alebo vás cez neho prehodia“ – „Az érettségi olyan, mint a kerítés. Vagy átmászol, vagy átdobnak rajta.“

          • A je to tu. Konečne sme zmaturovali. Štyri roky makania, odriekania, možno kus lenivosti, ctižiadostivosti, chodenia poza školu, zopár sĺz, ale to by som rozprávala veľmi dlho. Máme to za sebou, ale pozrime sa, čo tomu predchádzalo. Ja som čítala, ako sa dá pri maturite využiť automotivácia. Možno to využijú naši mladší spolužiaci.

            V myšlienkach a podvedomí sa nezaoberajte a netrápte myšlienkami, ktoré neviete premeniť čo najskôr v nejaké dobro, efekt, úžitok alebo zisk. Hlava je ako stroj počítača – čím viac v nej sústreďujete v podvedomí dobré a pozitívne myšlienky, tým viac to „nahráva“ a vysiela dobré energetické signály do vášho tela, ktoré vás približujú k dobrým snom, cieľom a myšlienkam. Preto sa pred maturitou nezaoberajte tým, že ju nespravíte, ale tým, že ste sa pripravovali, a preto ju určite spravíte. Rovnako myslite pozitívne aj keď si budete ťahať otázku; netreba uvažovať tak, že si vytiahnete tú, ktorú nechcete, ale že si vytiahnete práve tú, ktorú viete najlepšie.

            Život je viac ako 4 roky strednej školy a je na vás ako si ho zariadite. Platí však zlaté pravidlo - všetkého treba užívať s mierou. Tým mám na mysli, aby ste nič nepreháňali, treba sa rovnako vzdelávať, ale treba nechať mozog aj oddýchnuť a neprepínať ho. Unavený mozog stráca svoju efektivitu. Ideálne je po psychickej námahe relaxovať pri fyzickej aktivite.

            Všetko pekné, dobre sa to číta, ale niekedy lenivosť a nechuť mnohých premôže. Mňa sa to však netýka, zmaturovala som a teším sa, čo mi život prinesie.

            V mene mojich spolužiakov zo IV. A a IV. B sa chcem poďakovať všetkým pedagógom, vedeniu školy a ostatným zamestnancom, s ktorými sme prežili krásne štyri roky na tejto škole.

            ĎAKUJEME!

             

            Ez a nap is elérkezett! Végre leérettségiztünk. Négy év kemény munka, lemondás, talán egy kis lustaság, ambíció, iskolakerülés, néhány könnycsepp, és még sok más élmény van mögöttünk. Olvastam, hogyan használható fel az önmotiváció az érettséginél. Talán fiatalabb diáktársaink hasznát veszik.

            Gondolataidban és tudatalattidban ne foglalkozz olyan gondolatokkal, amelyeket nem tudsz a lehető leghamarabb saját hasznodra váltani. A fej olyan, mint egy számítógépes. Minél jobban koncentrálsz a jó és pozitív gondolatokra, annál inkább "rögzíti" azokat és jó energiajeleket küld a testednek, amelyek közelebb visznek az álmokhoz, célokhoz és gondolatokhoz. Ezért az érettségi előtt ne azon rágódj, hogy nem fogsz átmenni, hanem arra összpontosíts, hogy felkészültél, és ezért biztosan sikerül. Gondolkodj pozitívan az érettségi tétel sorsolása előtt is. Nem arra kell gondolni, hogy azt húzod ki, akit nem akarsz, hanem azt, amit a legjobban tudsz.

            Az élet több, mint 4 év a középiskolában. Csak rajtad múlik, hogyan alakítod. Azonban az aranyszabály érvényes, miszerint mindent mértékkel kell használni. Ezzel azt akarom mondani, hogy ne vigyél túlzásba semmit. Tanulj, de hagyd pihenni is az agyadat. A fáradt agy elveszti hatékonyságát. Ideális a pszichikai megerőltetés utáni fizikai aktivitás.

            Mindez szépen hangzik, de néha sokakat legyőz a lustaság. Szerencsére ez engem nem érint. Leérettségiztem és várom mit hoz az élet.

            Érettségizett diáktársaim nevében szeretnék köszönetet mondani mindazon tanárnak, iskolavezetőnek és egyéb dolgozónak, akikkel együtt töltöttünk négy szép évet ebben az iskolában.

            KÖSZÖNJÜK!

            Danka Kardošová, IV. A

        • Digitálny žiak - PLANEO
          • Digitálny žiak - PLANEO

          • Využite možnosť získať príspevok vo výške 350 € na nákup notebooku, tabletu či príslušenstva vďaka projektu Digitálny žiak na PLANEO SK.

            Viac info na: https://bit-ly/digitalny_ziak_planeo.

             

            Használja ki a Digitálny žiak (Digitális diák) elnevezésű projekt adta lehetőséget 350 eurós hozzájárulás elnyerésére, melyet laptop, táblagép vagy kiegészítők vásárlására használhat fel többek között a PLANEO SK-n.

            További információ: https://bit-ly/digital_ziak_planeo.

        • Exkurzia po vodnej nádrži Málinec - Kirándulás a málnapataki víztározóhoz
          • Exkurzia po vodnej nádrži Málinec - Kirándulás a málnapataki víztározóhoz

          • Na mape nevýrazná modrá značka, v skutočnosti pôsobivý rezervoár pitnej vody. Vodnej nádrži Málinec na hornom toku rieky Ipeľ vďačia každý deň mnohé slovenské domácnosti za čistú pitnú vodu. Ešte v minulom storočí však obyvatelia južnej časti Banskobystrického kraja zažili na vlastnej koži ťažký život bez pitnej vody. Napriek tomu, že Slovensko patrí k štátom oplývajúcim vodným bohatstvom, niektoré časti krajiny ešte pred pár rokmi bojovali s citeľným nedostatkom podzemných vôd. Taký bol prípad Lučenca, Fiľakova a Veľkého Krtíša pred výstavbou vodného diela Málinec. Úbytok pitnej vody pocítili obyvatelia spomínanej oblasti koncom 70. rokov minulého storočia. Riešenie situácie prišlo v podobe vybudovania zásobárne vody. Vďaka nej sa stala životodarná tekutina každodennou samozrejmosťou.

            Pohľad na priehradu so svahmi Stolických a Veporských vrchov je pohladením pre oko a dušu po celý rok. Krásna príroda, pokoj a málo frekventované asfaltové cesty sú v lete rajom pre cykloturistov. Do hôr, ale aj k rieke Ipeľ je zas vyznačených mnoho turistických trás pre peších turistov.

            Na toto pôsobivé miesto sa boli pozrieť aj naši prváci v rámci stavbárskej exkurzie. Po zaujímavej prednáške sa študenti dostali na miesta, kde sa bežný smrteľník nikdy nedostane. Je to skutočný zážitok vidieť, počuť hukot vody hlboko pod zemou, obrovské turbíny, ktorými preteká mohutný prúd vody.

            Pre vodnú nádrž Málinec platí 1. stupeň ochrany. Vodná plocha sa preto nesmie využívať na rekreačné účely. Rovnako tu nie je povolený rybolov.

             

            Egy jelentéktelen kék jel a térképen, a valóságban viszont lenyűgöző ivóvíztározó az Ipoly felső szakaszán. Nap mint nap sok szlovák háztartás köszönheti tiszta ivóvizét neki. A besztercebányai kerület déli részének idősebb lakói még emlékeznek, hogy milyen problémát jelentett az ivóvízellátás. Annak ellenére, hogy Szlovákia az ivóvízben bővelkedő országok közé tartozik, néhány évvel ezelőtt az ország egyes részei még érezhető vízhiánnyal küzdöttek. Ez volt a helyzet Losoncon, Füleken és Nagykürtösben is a málnapataki vízmű megépítése előtt. Az említett területek lakói a múlt század 70-es éveinek végén érezték az ivóvíz csökkenését. A helyzet megoldását egy víztározó építése jelentette. Neki köszönhetően mindennapossá vált az éltető folyadék sok háztartásban.

            A vízgát látványa a Stolické és Veporské dombok lejtőivel egész évben simogatja a szemet és a lelket. A gyönyörű természet, a nyugalom és a kevésbé frekventált aszfaltozott utak a kerékpárosok paradicsoma nyáron. Számos túraútvonal várja a túrázókat a hegyekbe, de az Ipolyhoz is.

            Elsőseink szakmai kirándulás keretében nézték meg ezt a lenyűgöző helyet. Egy érdekes előadás után a diákok olyan helyekre jutottak el, ahová egy hétköznapi halandó soha. Igazi élmény volt látni, hallani a víz morajlását mélyen a föld alatt, a hatalmas turbinákat, amelyeken hatalmas vízmennyiség folyik keresztül.

            A málnapataki víztározóra I. védelmi fokozat vonatkozik. Ezért a vízfelület rekreációs célra nem használható. A horgászat sem megengedett.

        • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky – Az érettségi szakvizsga gyakorlati része
          • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky – Az érettségi szakvizsga gyakorlati része

          • Praktická časť maturitnej skúšky prebieha obhajobou vlastného projektu. Už na začiatku 4. ročníka si študenti zvolia tému pre vlastný projekt. Geodeti aj skôr. Každý maturant má svojho konzultanta, čo je učiteľ odborných predmetov. Pod jeho dohľadom pracuje žiak vo svojom voľnom čase. Maturant priebežne informuje svojho konzultanta, v akom stave sa nachádza jeho projekt, pýta sa, vykonzultujú problémové časti, dostáva usmernenia, dobré rady od konzultanta, ktorý kontroluje aj dodržanie vopred dohodnutého harmonogramu práce.

            Vlastný projekt sa riadi podľa metodickej príručky, ktorá je bola vypracovaná na základe pravidiel pre prácu SOČ. Po vypracovaní vlastného projektu študenti odprezentujú vlastný projekt pred predmetovou maturitnou komisiou. Hodnotenie samotnej obhajoby, prezentácie sa započíta do výslednej známky, ktorá je vypočítaná ako vážený priemer z konzultantom navrhnutých známok za výkresovú časť, výpočet časti stavebnej konštrukcie a rozpočtu, resp. za meračské práce, grafickú a formálnu úpravu práce.

            Tohtoroční maturanti 18.-19.5.2023 mali možnosť si odprezentovať nielen výsledok svojej práce. Pozrite sa aspoň z fotografií, ako im to šlo.

            Maturantom gratulujeme! Podľa slov predsedkýň maturitných komisií a odborníkov z praxe, ktorí boli nominovaní za člena maturitnej komisie Republikovou úniou zamestnávateľov, niektoré práce boli na veľmi vysokej úrovni, na ktoré môže byť hrdý nielen ich tvorca, ale aj konzultant, aj škola.

            Nezostáva nám nič iné, len popriať veľa úspechov aj na dnes začínajúcu ústnu formu internej časti maturitných skúšok.

             

            Az érettségi szakvizsga gyakorlati részének egyik formája a saját projekt megvédése. Hosszú évek gyakorlatához híven az idei érettségizők is ezt a formát kapták feladatul. A diákok már a 4. évfolyam elején választanak témát saját projektjükhöz. A földmérők akár már harmadikban. Minden érettségizőnek van konzultánsa a szakmai tantárgyak tanárai közül. A diák szabadidejében dolgozik a projekten a konzultáns irányítása alatt. A végzős diák folyamatosan tájékoztatja tanácsadóját projektje állápotáról, kérdéseket tesz fel, konzultál a problémás részekkel kapcsolatban, iránymutatást, tanácsokat kap a konzultánstól, aki ellenőrzi az előre egyeztetett munkarend betartását is.

            Maga a projekt a Középiskolai Szakmai Tevékenység szabályrendszerének mintájára kidolgozott módszertani útmutató szerint készül. Az érettségizők saját projektjük kidolgozása után bemutatják azt a tantárgyi érettségi bizottságnak. A megvédés, a prezentáció értékelése is beleszámít a végső érdemjegybe, amely a rajzi részre, az épületszerkezet egy részének számítására és a költségvetésre, illetve a mérési munkákra, a grafikai és formai szerkesztésére a konzultáns által javasolt jegyek súlyozott átlagaként kerül kiszámításra.

            Az idei végzősök 2023. május 18-19-én nemcsak munkájuk eredményét mutathatták be. Nézzék meg legalább fotókon, hogyan sikerült nekik.

            Gratulálunk minden érettségizőnek! Az érettségi vizsgabiztosok és a Munkáltatók Országos Egyesülete által az érettségi bizottság tagjává jelölt gyakorló szakértők szerint egyes művek igen magas színvonalúak voltak, amelyekre nemcsak készítőjük, hanem a konzultáns is és maga az iskola büszke lehet.

            Nem marad más hátra, mint sok sikert kívánni a ma kezdődő szóbeli érettségi vizsgához.

             

          • Anglické divadelné predstavenie – Angol nyelvű színházi előadás

          • Dňa 4.5.2023 sme si spolu so žiakmi základných a iných stredných škôl pozreli humorné anglické divadelné predstavenie s názvom LAST WISH. Zameraním tohto predstavenia bolo lepšie sa oboznámiť s časmi v anglickom jazyku "present simple, present continuous, past simple, past continuous, present perfect a future tenses" a frázami používanými v bežnom živote.

            Príbeh divadelnej hry bol inšpirovaný rozprávkou Jana Wericha - Kráľ mal troch synov. Posledné želanie pána Kinga bolo ťažkým orieškom a len najmladší syn Johnny ho vedel splniť. Vydal sa do sveta pre kráľove staré sandále. Spoznal milú krásnu čašníčku, s ktorou si padli do oka a nakoniec strávili zvyšok života v bohatstve, ktoré mu prenechal otec v podobe výherného tiketového lístku za to, že splnil jeho posledného želania. Johnny daroval peniaze do psieho útulku a zaplatil si preteky na formulách.

            Predstavenie bolo príjemným spestrením a keďže herci hovorili veľmi zrozumiteľne, všetkému sme rozumeli a mali sme super zážitok.

             

            2023. május 4-én általános és más középiskolás diákokkal közösen megnéztük a LAST WISH című humoros angol színházi előadást. Az előadásnak az volt a célja, hogy jobban megismerjük az angolban használatos igeidőket és a mindennapi életben használt kifejezéseket.

            A darab történetét Jan Werich – A királynak volt három fia című meséje ihlette. Mr. King utolsó kívánságát csak a legkisebb fia, Johnny tudta teljesíteni. Elindult a nagyvilágba a király régi szandáljáért. Megismerkedett egy kedves, gyönyörű pincérnővel, akivel egymásba szerettek, és életük hátralévő részét abban a gazdagságban élték le, amelyet édesapja hagyott rá, az utolsó kívánság teljesítése miatt nyert jegy formájában. Johnny pénzt adományozott egy kutyamenhelynek is.

            Az előadás kellemes kikapcsolódás volt, és mivel a színészek nagyon érthetően beszéltek, mindent megértettünk, és nagy élményben volt részünk.

            Liliana Gondová, I. B

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
      • Prihlásenie