• Pred prázdninami - Szünidő előtt
          • Pred prázdninami - Szünidő előtt

          • Ahoj, prázdniny!

            Viete, čo majú spoločné učitelia, žiaci a Robinson Crusoe?

            Všetci netrpezlivo čakajú, kedy príde piatok.

            Dočkali sme sa aj my. Piatok 28. jún 2024 však neprišiel sám. Priviedol nám vítaného hosťa, ktorý s nami pobudne celé dva mesiace. Letné prázdniny.

            A my všetci by sme si ich mali užiť úplne naplno, aby sme nabrali druhý dych.

            V škole trávime viac ako tretinu dňa, sme vystavení rôznym záťažovým situáciám, konverzáciám, vyrušovaniu, hluku... Čeliť tomuto všetkému nás oberá o energiu. Ale ako ju znova načerpať a vyčistiť si hlavu, aby sme v septembri nastúpili v plnej sile?

            Možno to nie je až také zložité. Skúste:

            Privstať si a uvidieť východ slnka na vlastné oči.

            Prejsť sa naboso zarosenou trávou.

            Započúvať sa do vtáčieho spevu a bzukotu včiel.

            Počítať padajúce hviezdy.

            Nadýchnuť sa zhlboka vzduchu po búrke.

            Prechádzať sa v letnom daždi.

            Čítať v tieni stromov.

            Rozosmievať ľudí, ktorých máte radi.

            Premýšľať o veciach, ktoré zbožňujete.

            Nie je toho až tak veľa. Nepotrebujete k tomu žiadne návody, žiadne špeciálne vybavenie, žiadnu exotickú destináciu. Jediné, čo k tomu treba, je chuť a odhodlanie.

            Užívajte si teda leto plnými dúškami, opatrujte sa, dávajte si na seba pozor. A dovidenia v septembri!

             

            Szia szünidő!

            Tudod, mi a közös a tanárokban, a diákokban és Robinson Crusoe-ban?

            Mindenki türelmetlenül várja a pénteket.

            Mi is vártuk. A 2024. június 28-i péntek azonban nem egyedül jött el. Egy szívesen látott vendéget hozott nekünk, aki két teljes hónapig velünk marad. A nyári szünidőt.

            És mindannyiunknak a legjobban kell kihasználnunk, hogy új erőre kapjunk.

            A nap több mint egyharmadát az iskolában töltjük, ki vagyunk téve különféle stresszes helyzeteknek, beszélgetéseknek, zajoknak... Az egésszel való szembenézés energiát emészt fel. De hogyan lehet újra feltöltődni és kitisztítani a fejünket, hogy szeptemberben teljes erővel induljunk az új tanévnek?

            Talán nem is olyan bonyolult. Próbáld ki:

            Kelj fel és nézd meg a napfelkeltét a saját szemeddel.

            Sétálj mezítláb a nedves fűben.

            Hallgasd a madárdalt és a méhek zümmögését.

            Számold meg a hullócsillagokat.

            Vihar után végy egy mély levegőt.

            Sétálj a nyári esőben.

            Olvass a fák árnyékában.

            Nevettesd meg azokat, akiket szeretsz.

            Gondolj azokra a dolgokra, amelyeket imádsz.

            Nincs szükség semmilyen utasításra, különleges eszközre vagy egzotikus úticélra. Csak vágy és elszántság kell hozzá.

            Élvezd hát a nyarat maximálisan, vigyázz magadra! És találkozunk szeptemberben!

        • Športový deň - Sportnap
          • Športový deň - Sportnap

          • Na záver školského roka sa neorganizujú iba školské výlety. Stalo sa už tradíciou, že jeden z posledných dní školského roka je venovaný športu a pohybovým aktivitám. Inak tomu nebolo ani 25. júna 2024.

            Tento rok si študenti 1.-3. ročníka mohli vybrať z piatich disciplín. Stolný tenis, bedminton či volejbal boli určené rekreačným športovcom. Kto mal záujem, pridal sa a trochu si precvičil telo.

            Na ihrisku prebehol „miniturnaj“ vo futbale, v ktorom si zmerali sily naši „profi“ hráči. Zvíťazili druháci, pomyselné striebro získali tretiaci a tretie miesto patrí prvákom.

            V telocvični s lukom bojovali štyri družstvá, dva tímy z I.A a dva tímy z I.B. Ostrostrelci, Tiborovci, Maximalisti a Sultan Kebab po prvých, ostýchavých pokusoch prišli tejto netradičnej disciplíne na chuť a naplno si zápasy vychutnali. Vo finále sa stretli zástupcovia I. A - Ostrostrelci a Maximalisti z I.B. Súboj bol vyrovnaný, ale šťastena tentokrát stála na strane Maximalistov.

            V takýto deň ale v skutočnosti porazených nemáme. Zvíťazili sme teda všetci, ktorí sme sa zapojili, pretože sme prekonali vlastnú pohodlnosť. Takéto víťazstvá nás posúvajú ďalej.

             

            A tanév utolsó napjai nemcsak osztálykirándulásokkal telnek. Már hagyománnyá vált, hogy a tanév végén egy napot a sportnak és a testmozgásnak szentelünk. Nem volt ez másként 2024. június 25-én sem.

            Idén az 1.-3. évfolyam diákjai öt sport közül választhattak. Az asztalitenisz, a tollaslabda vagy a röplabda a szabadidős sportolók miatt került be a programba. Akit érdekelt, csatlakozott és megmozgatta egy kicsit a testét.

            A pályán futball „minitorna” zajlott, melyen „profi” játékosaink mérték össze tudásukat. A másodikosok nyertek, a képzeletbeli ezüstöt a harmadikosak szerezték meg, a harmadik helyen az elsősök végeztek.

            A tornateremben négy csapat íjcsatázott. Kettő az I.A-ból, másik kettő az I.B-ből. Az Éleslövészek, Tiborék, a Maximalisták és a Sultan Kebab az első, félénk próbálkozások után ráéreztek a játék ízére, és nagyon élvezték a mérkőzéseket. A döntőben az I. A-s Éleslövészek és a Maximalisták képviselői találkoztak az I.B-ből. A küzdelem kiegyenlített volt, de a szerencse ezúttal a Maximalisták oldalán állt.

            De egy ilyen napon a valóságban nincsenek vesztesek. Tehát mindannyian, akik részt vettünk, nyertünk, mert felülkerekedtünk saját kényelmünkön. Az ilyen győzelmek előrevisznek bennünket.

            Lenka Dedinská

        • Otec, znamenáš pre mňa niečo... – Apa, sokat jelentesz nekem!
          • Otec, znamenáš pre mňa niečo... – Apa, sokat jelentesz nekem!

          • Každú tretiu júnovú nedeľu oslavujeme Deň otcov. Týmito slovami by som chcel vyjadriť poďakovanie otcovi!

            Otec, Ty si tým človekom, čo mi prezrádzal tajomstvá prírody na jesenných prechádzkach lesom, keď si ma s ľahkosťou niesol na pleciach.

            Otec, to Ty si človekom, ktorý mi ukázal krásu športu, to Ty si bol mojím jediným fanúšikom, keď iní o mne pochybovali. Nespočetne veľakrát si bol mojím záchrancom, či ochrancom. Ruku by si bol dal do ohňa, keď si ma bránil pred inými. A ja ani neviem, či som Ti niekedy poďakoval. Či som Ti povedal „ďakujem“ a či to bolo zo srdca.

            Teraz mám tú možnosť, a tak vravím ďakujem. Ďakujem otec za všetko čo si pre mňa urobil, či obetoval. Aj za tie myšlienky, čo Ťa sprevádzali vždy, keď si na mňa myslel.

            Dnes tu pred Tebou stojím plný očakávaní, čo mi prinesie budúcnosť, no dúfam, že ju budeš aj naďalej zdieľať spolu so mnou a že moju vďaku pocítiš ešte mnohokrát na kľukatých cestách osudu.

             

            Június harmadik vasárnapján ünnepeljük az apák napját. Ezekkel a szavakkal szeretném kifejezni köszönetemet édesapámnak!

            Apa, te vagy az, aki feltártad előttem a természet titkait az őszi erdei sétákon, amikor könnyedén a válladon vittél.

            Apa, te vagy az, aki megmutatta nekem a sport szépségét. Te voltál az egyetlen rajongóm, amikor mások kételkedtek bennem. Számtalanszor voltál megmentőm vagy védelmezőm. Tűzbe tetted volna a kezed, hogy kiállj az igazam mellett és megvédj másoktól. És nem is tudom, megköszöntem-e valaha. És ha mondtam is, hogy "köszönöm", vajon szívből mondtam azt?

            Köszönöm, apa mindazt, amit értem tettél. A gondolatokért is, amelyek elkísértek, valahányszor rám gondoltál.

            Tele várakozással, hogy mit hoz a jövő, remélem, továbbra is a támaszom leszel, és a sors kanyargós ösvényein még sokszor át fogod érezni hálámat.

            Patrik Žilka, III. A

        • Zaujímavosti stavbárskych exkurzií – A szakmai kirándulások érdekességei
          • Zaujímavosti stavbárskych exkurzií – A szakmai kirándulások érdekességei

          • V dňoch od 24.-31.5.2024 sa počas ústnych maturitných skúšok zúčastnili naši prváci zaujímavých exkurzií.

            Prvou bola návšteva budovy Radnice, významného architektonického skvostu mesta Lučenec a Mestského múzea, kde si žiaci mohli pozrieť niekoľko zaujímavých expozícií, ako napr. kampanologickú, ktorá sa venuje 200 ročnej tradícii výroby zvonov v meste Lučenec, expozíciu „meštiansky interiér“, ktorý zachytáva takzvaný biedermeierský životný štýl strednej vrstvy obyvateľov mesta v 19.storočí, expozíciu venujúcu sa významným dvom smaltovniam založeným v Lučenci a to Rakottyayho fabrike na smaltový riad a Sternlichtovej smaltovni a neposlednom rade prezentáciu tvorby prvého lučenského profesionálneho architekta Oskara Winklera, ktorý sedem rokov vyučoval na našej škole.

            Ďalšia exkurzia prvákov bola skôr „terénna“. Konala sa totiž v priestoroch Čistiarne odpadových vôd v Lučenci. Počas zaujímavého a pútavého odborného výkladu vedúceho ČOV sa študenti dozvedeli mnoho nového, poučného o podstate a funkcii tohto zariadenia. ČOV v Lučenci bola uvedená do prevádzky v 60. rokoch minulého storočia a v roku 2002 prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Pôvodne bola plánovaná cca pre 60 tisíc obyvateľov, pretože sa predpokladal ich prírastok. V súčasnosti je na ňu napojených cca 25 tisíc obyvateľov, preto pracuje len v polovičnom zaťažení. Jedná sa o komunálnu ČOV, kde sa čistia splašky z celého mesta dvomi spôsobmi: mechanicky a biologicky. Hrubé nečistoty a tuky sa prečisťujú mechanicky a zvyšná voda odteká do veľkých nádrží, kde sa pomocou baktérii a kyslíka čistí biologicky. Zo surového kalu sa vo vyhnívacej nádrži vyrába bioplyn, ktorý sa pomocou generátora premieňa na elektrinu, ktorú využívajú v samotnej ČOV na jej vykurovanie. Vyčistená voda sa následne vypúšťa do Tuhárskeho potoka, ktorý sa potom spolu s Krivánskym potokom vlieva do našej rieky Ipeľ.

            Hádam najväčším lákadlom exkurzií bola návšteva vodnej nádrže v Málinci. Na mape nevýrazná modrá značka, v skutočnosti pôsobivý rezervoár pitnej vody. Vodnej nádrži Málinec vďačia každý deň mnohé slovenské domácnosti za čistú pitnú vodu. Napriek tomu, že Slovensko patrí k štátom oplývajúcim vodným bohatstvom, niektoré časti krajiny ešte pred pár rokmi bojovali s citeľným nedostatkom podzemných vôd. Taký bol prípad Lučenca, Fiľakova a Veľkého Krtíša pred výstavbou vodného diela Málinec na hornom toku rieky Ipeľ. Úbytok pitnej vody pocítili obyvatelia spomínanej oblasti koncom 70. rokov minulého storočia. Riešenie situácie prišlo v podobe vybudovania zásobárne vody. Vďaka nej sa stala životodarná tekutina každodennou samozrejmosťou. Na toto pôsobivé miesto sa boli pozrieť aj prváci. Po zaujímavej prednáške o výstavbe, konštrukcií a technologickom vybavení nádrže, sa študenti dostali na miesta, kde sa bežný smrteľník nikdy nedostane. Je to skutočný zážitok vidieť vnútro telesa vodnej hrádze, počuť hukot vody hlboko pod zemou, obrovské turbíny, ktorými preteká mohutný prúd vody. Pre vodnú nádrž Málinec, platí I. stupeň ochrany. Preto sa nevyužíva na rekreačné účely ani na lov rýb.

            Štvrtou zastávkou v týždni našich exkurzií bola návšteva Ipeľských tehelní v Brezničke, ktoré sú producentom stavebných keramických výrobkov. Študentov zaujímala výroba, materiály na výrobu aj ekológia výrobkov. Dozvedeli sa, že pri výrobe tehál a tehliarskych výrobkov sa používajú kvalitné prírodné keramické íly z domácich ložísk, ktoré sú priamo z nášho regiónu. Tiež, že tehliarska hlina neobsahuje látky škodlivé nášmu organizmu, preto stavby z takýchto materiálov sú zdravé stavby. Ipeľské tehelne sú modernou spoločnosťou v tehliarskom priemysle a rozšírili svoju výrobu o ďalšie produkty, ako napr. keramické preklady a keramické stropné panely. Najnovšie v ich závode Fabianka vznikla divízia štrky, piesky, minerály, kde sa venujú výrobe napr. kremičitého piesku.

            Posledný deň exkurzií sme zavítali práve na toto miesto, kde naši študenti mohli priamo spozorovať proces výroby aj najmodernejšie zariadenia na triedenie štrkov a pieskov. Kremičitý piesok je nevyhnutným materiálom v stavebníctve a je široko využívaný na rôzne účely, napr. na výrobu mált a betónov, na výrobu tehál, dlažieb, pri výstavbe ciest, vodohospodárskych konštrukcií, mostov, ale aj v záhradnej architektúre. Študenti mali možnosť oboznámiť sa aj ostatnými produktmi, ako technický piesok, sklársky piesok, filtračný piesok, dekoračný kremeňový štrk a ich účelovým využitím.

            Príslovie hovorí, „lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“. Preto veríme, že týždeň stavbárskych exkurzií našich prvákov prinesie svoje ovocie, a získané poznatky využijú pri svojom štúdiu.

            Vďaka patrí všetkým vyučujúcim, ktorí sa podieľali na realizácii týchto exkurzií.

            Angela Fajdová, Judita Petyiová

             

            Építész elsőseink május 24. és 31. között a szóbeli érettségi ideje alatt tanulságos szakmai kirándulásokon vettek részt.

            Elsőként Losonc egyik fontos építészeti gyöngyszemét a Városháza épületét, valamint a Városi Múzeumot látogatták meg, ahol több érdekes kiállítás várja a látogatókat. Diákjaink megtekinthették az ún. Campanológiai kiállítást, amely a losonci harangkészítés több mint 200 éves hagyományát mutatja be. A" polgári enteriőr" kiállításon keresztül a 19.századi losonci középosztály életébe, lakberendezésébe bepillanthattak be, a korszakra jellemző biedermeier építészeti stílust kiemelve. A tárlatok között elsőseink megnézték a két fontos losonci zománcgyárnak szentelt kiállítást is. Ezek a Rakottyay-féle és a Sternlicht-féle zománcgyárak voltak. Szakmai kirándulásuk első napját Losonc első hivatásos műépítésze, Winkler Oszkár életművét bemutató kiállítás megtekintésével zárták. Számukra ez külön jelentőséggel bír, mivel iskolánk volt tanáráról és névadójáról van szó.

            A második szakmai kirándulási napot „telepfelmérőnek” is nevezhetnénk. Elsőseink a losonci szennyvíztisztító telepre látogattak el, melynek vezetője tanulságos szakmai előadást tartott a létesítmény jellegéről és funkciójáról. A szennyvíztisztító telepet az 1960-as években helyezték üzembe, és 2002-ben teljeskörű felújításon esett át. Eredetileg 60 ezer lakosra tervezték a lakosság létszámnövekedésével számolva. Jelenleg hozzávetőlegesen 25 ezer lakos csatlakozik rá, így csak félterheléssel működik. Jellegét tekintve kommunális szennyvíztisztító telep, ahol az egész város szennyvizét kétféle módon tisztítják: mechanikusan és biológiailag. A durva szennyeződéstől és zsírtól mechanikusan tisztítják meg, a maradék víz pedig nagy tartályokba áramlik, ahol baktériumok és oxigén segítségével biológiailag tisztul meg. A nyers iszapból az ülepítő tartályokban biogázt állítanak elő, amelyet generátor segítségével alakítanak át villamos energiává, és magának a szennyvíztisztító telepnek fűtésére használnak fel. A megtisztított vizet ezután a Tugári patakba engedik, amely később az Ipoly folyóba ömlik.

            Diákjaink számára a harmadik nap helyszíne, a málnapataki vízmű megtekintése ígérkezett a legkülönlegesebbnek. Egy kis kék jel a térképen, a valóságban lenyűgöző ivóvíztározó. Annak ellenére, hogy Szlovákia a vízben bővelkedő országok közé tartozik, néhány évvel ezelőtt az ország egyes részei még érezhető talajvízhiánnyal küzdöttek. Közéjük tartozott Losonc, Fülek, Nagykürtös környéke is. A helyzet megoldását a málnapataki víztározó megépítése jelentette. Diákjaink a vízmű vezető alkalmazottjának előadásából többet is megtudhattak a víztározó szerkezetéről és technológiai felszereléséről. Ezt követően különleges élményben lehetett részük, megnézhették a víztározó belsejét. Hallani a föld mélyén a víz zúgását, látni a hatalmas turbinákat, a víztölcsérekbe zúduló vizet tényleg nem mindennapi élmény.

            Elsős építész diákjaink számára a negyedik nap is tartogatott látnivalókat. Ipolyberzence vonatállomásán leszállva már láthatták a következő helyszín, az építőkerámia termékeket gyártó cég, az „Ipeľské tehelne” magas gyárkéményeit. Diákjainkat a gyártási folyamat, a gyártáshoz szükséges anyagok és a termékek ökológiája érdekelte a legjobban. Megtudták, hogy a termékek gyártása során a helyi lelőhelyekről származó kiváló minőségű természetes agyagokat használnak. A téglaagyag nem tartalmaz szervezetünkre káros anyagokat, ezért az ilyen anyagokból készült épületek egészségesnek számítanak. Az Ipeľské tehelne nagy múltú vállalat a téglaiparban, jelenleg is igyekszik megfelelni a modern követelményeknek. Ennek megfelelően új termékekkel bővítette gyártását, például hangszigetelő válaszfalelemekkel, hőszigetelő falazóblokkokkal, előregyártott kerámia áthidalókkal, kerámia födémpanelekkel. Ezek gyártási menetébe diákjaink is betekinthettek. Legutóbb a fabiánkai üzemükben ásványi részleget hoztak létre.

            A szakmai kirándulás utolsó napján elsőseink erre a helyre látogathattak el, ahol megnézhették a különböző kavics és homok típusok gyártási folyamatát és az osztályozásukra szolgáló legmodernebb berendezéseket. A kovás homok elengedhetetlen anyag az építőiparban és széles körben használják különféle célokra, pl. habarcs és beton gyártásához, tégla, térkő gyártásához, útépítésben, vízgazdálkodási építmények, hidak építésében, de kertépítészetben is. A tanulóknak lehetőségük volt megismerkedni a kovás homok gyártási folyamatával illetve a műszaki homok, üveghomok, szűrőhomok, díszkvarc kavics termékekkel egyaránt.

            A közmondás szerint "jobb egyszer látni, mint százszor hallani". Ezért hisszük, hogy elsőseink szakmai kirándulásainak hete meghozza gyümölcsét, és az újonnan szerzett tapasztalataikat hasznosítani tudják további tanulmányaik során.

            Köszönet minden tanár kollégának, aki részt vett ezen kirándulások lebonyolításában.

            Fajd Angéla, Petyi Judit tanárnők

        • Burza stredných škôl – Középiskolák börzéje
          • Burza stredných škôl – Középiskolák börzéje

          • Pred nejakým časom sa študentky Liliana Gondová a Rebecca Ridzoňová zúčastnili workshopov ZVIDITEĽNI SVOJU ŠKOLU. 10.6.2024 táto akcia vyvrcholila Burzou pre ôsmakov na základnej škole. Na burze sa zúčastnilo 7 stredných škôl z Lučenca, Modrého Kameňa a Veľkého Krtíša. Každá škola mala svoj vlastný „stánok“.

            Burza sa niesla v duchu „povedz niečo o svojej škole, vyjadri svoje pocity, pozitíva školy, uplatnenie po škole“. Robilo sa to formou pódiového rozprávania a potom sa žiaci ZŠ rozdelili do skupiniek a mohli sa pri jednotlivých stánkoch individuálne spýtať na všetko, na čo boli zvedaví.

            Akcia to bola zaujímavá, aj keď sa jej zúčastnili len dve ZŠ, čo nás trochu mrzelo. Možno ich odradilo počasie alebo blížiace sa letné prázdniny. Tak snáď nabudúce.

             

            Nemrég Liliana Gondová és Rebecca Ridzoňová részt vettek a Tedd láthatóvá iskoládat elnevezésű workshopokon. 2024. június 10-én ez az akció az általános iskolák börzéjével tetőzött, amelyen hét losonci, kékkői és nagykürtösi középiskola vett részt.

            A börze pódiumbeszélgetéssel kezdődött. Mindenki bemutatta iskoláját, az iskola pozitívumait, a továbbtanulási lehetőségeket. Ezt követően a nyolcadikosokat csoportokra osztották, és a középiskolák által felállított standoknál megkérdezhettek meg mindent, amire kíváncsiak voltak.

            A rendezvény érdekes volt. Csak azt sajnáljuk, hogy csak két alapiskola vett részt rajta. Talán az időjárás vagy a közelgő nyári szünet elvette a kedvüket. Talán legközelebb többen eljönnek.

            Zuzana Lukáčová

          • Zodpovednosť za neoznámenie a neprekazenie trestného činu - Felelősség a bűncselekmény bejelentésének elmulasztásáért és a megelőzéséért

          • Informačná kancelária pre obete Banská Bystrica realizovala zasadnutie regionálnej platformy banskobystrického kraja, ktoré bolo zamerané na tému „Oznamovacia a upozorňovacia povinnosť  voči zodpovedným orgánom“, a to najmä v súvislosti s obeťami z radov detí a mládeže, ktoré sa môžu  stať obeťami rôznych trestných činov a pri ktorých identifikácii zohráva významnú úlohu prostredie,  častokrát najmä osoby prvého kontaktu (ako napríklad sú pedagógovia, iní odborní zamestnanci škôl).  Téma zasadnutia regionálnej platformy BB kraja bola zvolená aj na základe podnetov z pracovných  stretnutí  aj so zástupcami z oblasti školstva.

            Z daného zasadnutia vyplynula jedna z úloh, zverejnenie linku/brožúry „Zodpovednosť za neoznámenie a neprekazenie trestného činu“  v záujme upriamenia pozornosti aj na trestnoprávne dôsledky vyplývajúce z prípadného neplnenia si  tejto povinnosti. Našou snahou je podporiť pedagógov a zástupcov škôl pri plnení si oznamovacej povinnosti voči zodpovedným orgánom a aby mali k dispozícii bližšie informácie a odporúčania k danej  problematike.

             

            A Besztercebányai Áldozattájékoztatási Iroda tartotta a besztercebányai régió regionális platformjának ülését, melynek témája volt az „Értesítési és figyelmeztetési kötelezettség az illetékes hatóságok felé”, különös tekintettel a bántalmazás áldozatává váló gyermek- és fiatal áldozatokra, különféle bűncselekmények, amelyek azonosításában a környezet, különösen pl. a tanárok, egyéb szakiskolai dolgozók jelentős szerepet játszanak. A BB-régió regionális platformja ülésének témáját is az oktatási terület képviselőivel tartott munkatalálkozók javaslatai alapján választották ki.

            A megbeszélés eredményeként született meg az egyik feladat, nevezetesen a „Felelősség a feljelentés elmulasztásáért és a bűncselekmény megelőzéséért” link/prospektus közzététele a büntetőjogi következményekre való figyelem felhívása érdekében. Törekvésünk, hogy támogassuk a pedagógusokat és az iskolák képviselőit az illetékes hatóságok felé fennálló bejelentési kötelezettségük teljesítésében, valamint hogy a témában több információ, javaslat álljon rendelkezésükre.

            Link na brožúru:  https://www.minv.sk/?brozury-a-letaky&subor=460943.

        • Budeme spomínať – Már csak emlék…
          • Budeme spomínať – Már csak emlék…

          • Štvrtkové predpoludnie patrilo našim maturantom.

            V spoločenskej miestnosti zneli tóny študentskej hymny. Hoci to bola rovnaká hymna, aká znie počas stužkových slávností, predsa len mala akýsi iný nádych. Znela tak trochu clivo. Bolo to asi tým, že sme sa lúčili so študentmi, ktorí na pôde našej školy strávili krásne obdobie. Akokoľvek ťažké alebo ľahké boli tieto školské roky, tak štvrtkom sa pre maturantov definitívne zaradili do kategórie minulosť. Mnohí si určite vydýchli, ale pre všetkých to bola chvíľa, ktorá ukončila jedno krásne životné obdobie.

            Maturantom, teraz už absolventom sa životná cesta dostala na dôležitú križovatku. Ich životné cesty sa rozchádzajú. Nech si vyberú akýkoľvek smer, chceme im zaželať pevný krok, veľa síl a nech majú okolo seba samých dobrých ľudí. Každému jednému prajeme, aby úspešná maturita im otvorila úspešný začiatok novej cesty.

             

            A csütörtök délelőtt a végzőseinkről és az emlékezésről szólt.

            A diákhimnusz dallama bár ugyanaz volt, amit a tanévnyitó és szalagavató ünnepségeken megszoktunk, most mégis másként hangzott. Valószínűleg azért, mert elbúcsúztunk a két napja érettségizett diákoktól, akik csodálatos időt töltöttek iskolánkban. Bármilyen nehéz vagy könnyű is volt ez a négy tanév, csütörtökön már csak a múlt emlékévé váltak. Bizonyára sokan fellélegeztek, de mindannyiuk számára ez egy olyan pillanat volt, amellyel lezárult egy szép életszakasz.

            És hogy merre vezet a most végzett diákok útja? Egyetemi tanulmányok, munkahelyek, családalapítás? Bármilyen irányt is választanak, bízunk benne, hogy az elmúlt négy év alatt tőlünk kapott tanácsokat, tudást kamatoztatni tudják a nagybetűs Éleben. Ehhez kívánunk mindannyiuknak sok erőt és jó embertársakat, kitartást, józan ésszel való gondolkodást és sikeres döntéseket a felnőttek valódi világában.

            Mgr. Zuzana Lukáčová, Ing. Otília Kučerová, triedne učiteľky - osztályfőnöknők

        • Zviditeľni svoju školu - Tedd láthatóvá iskoládat
          • Zviditeľni svoju školu - Tedd láthatóvá iskoládat

          • Lili Gondová a Rebecca Ridzoňová sa vo štvrtok 16.5.2024 a v pondelok 20.5.2024 zúčastnili workshopu na tému ZVIDITEĽNI SVOJU ŠKOLU. Workshop sa konal v CO-WORKINGOVOM centre v Lučenci. Boli to veľmi zaujímavé, poučné a motivačné predpoludnia. Hlavní organizátori boli študenti Strednej zdravotníckej školy v BB, ktorí sa tomu venujú v rámci projektu InfoPrezent. Jeho cieľom je pomôcť študentom v našom regióne zviditeľniť svoju školu a naučiť ich vystupovať a sprostredkovať všetky podstatné fakty o škole žiakom ôsmych a deviatych ročníkov ZŠ, a tak ich nalákať na štúdium.

            Workshop vôbec nebol nudný, práve naopak. Vládla tam príjemná, priateľská a uvoľnená atmosféra.

            V prvý deň workshopu nás čakal super program, spoznali sme nových ľudí a naučili sme sa nové veci. Po úvodnom zoznámení sa sme sa začali venovať aktivitám: vytiahli sme si kartičku s obrázkom, ktorý nás vystihuje a museli sme svoju voľbu vysvetliť, potom sme si vytiahli akúkoľvek kartičku a museli sme prezentovať, čo na nej vidíme. Ďalej sme si zahrali hru s názvom ISKRA, aby sme sa rozohriali. Asi najzaujímavejšia aktivita bola, keď nám rozdali flipchartové papiere a našou úlohou bolo spraviť kreatívnu a pútavú prezentáciu o našej škole. Táto prezentácia obsahovala základné info o škole, naše pocity a dojmy zo školy, v čom je naša škola jedinečná, prínosy našej školy pre študentov, nápady na zlepšenie a zhrnutie. Túto prácu sme aj prezentovali a zožali sme veľký potlesk. Keďže sme dostali aj spätnú väzbu od ostatných účastníkov, mohli sme sa naučiť, čo je treba ešte zlepšiť alebo zmeniť.

            Po krátkej prestávke sme mali ešte jednu aktivitu, pri ktorej sme sa mali naučiť spolupracovať a pri ktorej sa ukázalo, kto je komunikatívny typ, kto dominantný, kto manuálne zručný.

            V druhý deň workshopu sme sa podobne ako na tom prvom, na začiatku zoznámili zábavnou formou, kde nám ostatní museli na papier dokresliť niečo z našej tváre. Bolo to naozaj zábavné a ďalej sme sa presunuli na hru gordický uzol, pri ktorej sa nám podarilo pri rozmotávaní vytvoriť dve skupiny a to jedna čisto chlapčenská a druhá čisto dievčenská. Ďalej sme sa naučili definovať personu, ktorej budeme našu školu prezentovať. Takto nám ubehol ďalší super deň.

            Môžem povedať, že na obidvoch workshopoch sa mi páčilo, som rada že som mohla spoznať nových ľudí a myslím si, že tento workshop bol užitočný pre nás a bude aj pre našu školu.

             

            Lili Gondová és én, Rebecca Ridzoňová 2024.5.16-án és 20-án a Tedd láthatóvá iskoládat című workshopon vettünk részt, amit a losonci CO-WORKING központban tartottak. A nagyon érdekes, tartalmas és motiváló délelőttöket a besztercebányai Egészségügyi Szakközépiskola hallgatói az InfoPrezent projekt részeként szervezték meg azzal a céllal, hogy régiónk diákjait segítsék iskolájuk láthatóbbá tételében, és megtanítsa őket arra, hogyan beszéljenek és közvetítsenek minden lényeges tényt az iskoláról az általános iskola nyolcadik és kilencedik osztályos tanulói számára, ezáltal vonzóbbá téve számukra a tanulási lehetőségeket.

            A workshop egyáltalán nem volt unalmas, ellenkezőleg. Kellemes, barátságos és nyugodt légkör uralkodott.

            A workshop első napján remek program várt ránk, új embereket ismerhettünk meg, új dolgokat tanultunk meg. A rövid bemutatkozás után egy képes kártyát vettünk kellett választanunk, ami leír minket, és meg kellett indokolni a választásunkat. Majd egy újabb kártyát húztunk, és be kellett mutatni, mit látunk bele a kártyán szereplő képbe. Ezután a Szikra nevű játékot játszottuk. A legérdekesebb tevékenység talán az volt, amikor flipchart papírokat kaptunk, és az volt a feladatunk, hogy kreatív és lebilincselő bemutatót készítsünk iskolánkról. Az alapvető információk mellett az iskolával kapcsolatos érzéseinkről és benyomásainkról kellett írni, arról, hogy mi teszi iskolánkat egyedivé, vonzóvá. Bemutatónk nagy tapsot kapott és a többi résztvevőtől azt is megtudhattuk, mi az, amit még javítani vagy változtatni kell rajta.

            Kis szünet után volt még egy tevékenységünk, ahol meg kellett tanulnunk együtt dolgozni, és ahol kiderült, ki a kommunikatív típus, ki a domináns, ki a kézügyes.

            A workshop második napján az elsőhöz hasonlóan szórakoztató módon ismerkedtünk meg, ahol a többieknek papírra kellett rajzolniuk valamit az arcunkból. Nagyon szórakoztató volt, majd áttértünk a gordiuszi csomó játékra, ahol két csoportot sikerült kibogozni, az egyiket kizárólag a fiúknak, a másikat pedig a lányoknak. Továbbá megtanultuk meghatározni azt a személyt, akinek bemutatjuk iskolánkat. Így telt el egy újabb remek nap.

            Elmondhatom, hogy mindkét napi műhelymunkát nagyon élveztem. Örülök, hogy új embereket ismerhettem meg, és úgy gondolom, hogy ez a workshop hasznos volt számunkra és az lesz az iskolánknak is.

            Rebecca Ridzoňová, (III. B)

        • Keď absolventi ani po rokoch na školu nezabúdajú - Amikor a nálunk végzettek még évek múltán sem felejtik el az iskolát
          • Keď absolventi ani po rokoch na školu nezabúdajú - Amikor a nálunk végzettek még évek múltán sem felejtik el az iskolát

          • Sme už zvyknutí na to, že máj je obyčajne mesiacom, v ktorom čerstvo zmaturovaní absolventi opúšťajú svoje školské lavice a natrvalo aj brány školy. Je to ale zároveň aj obdobie, kedy sa na svoju školu jej absolventi s radosťou vracajú, aby sa po rokoch znova stretli so svojimi spolužiakmi a učiteľmi na triednych pomaturitných stretnutiach.

            Ojedinele sa nám však stáva, že na dvere riaditeľne zaklope bývalý absolvent tesne pred odchodom do zaslúženého dôchodku a ponúkne škole bezodplatne ako vecný dar meracie prístroje a pomôcky, ktoré využíval vo svojej profesii počas dlhoročnej praxe ako geodet. Takýmto darcom je aj absolvent večerného štúdia študijného odboru geodézia, pán Ľubomír Koróni z Lučenca, vďaka ktorému budú môcť naši súčasní žiaci spoznať a vyskúšať si prácu napríklad s totálnou stanicou SOKIA-SET5, statívmi, či odrazovými hranolmi s výtyčkami, ktoré už síce rokmi prešli procesom modernizácie, ale stále sú plne funkčné a využiteľné, o čom svedčí ich zachovalý stav, aj odhadovaná zostatková hodnota.

            Riaditeľ školy Mgr. Ladislav Vikor za prítomnosti vedúceho predmetovej komisie odborných predmetov GKK Ing. Pavla Fodora s vďačnosťou prijal a prevzal vecný dar dňa 22. mája 2024.

            Štedrému darcovi pánovi Ľubomírovi Korónimu ešte raz veľmi pekne ďakujeme a zo srdca mu prajeme veľa dobrého zdravia, pokoja, radosti a elánu do ďalších rokov.

             

            Azt már megszoktuk, hogy általában a május az a hónap, amikor a frissen végzett diákok végleg elhagyják iskolapadjukat. Furcsa mód ez egy olyan időszak is, amikor az évekkel korábban végzettek boldogan térnek vissza egykori iskolájukba, hogy az osztálytalálkozókon ismét találkozzanak egykori osztálytársaikkal és tanáraikkal.

            Ritkán fordul elő azonban, hogy egy volt diák éppen megérdemelt nyugdíjba vonulása előtt kopogtat be az igazgatói irodába, és térítésmentesen felajánlja az iskolának az általa használt mérőeszközöket, melyeket sokéves földmérői gyakorlata során használt. Ilyen adományozó a geodézia szakon végzett losonci illetőségű Ľubomír Koróni úr, akinek köszönhetően jelenlegi diákjaink megismerhetik és kipróbálhatják például a SOKIA-SET5-ös totálállomást, amely már többször átesett felújításon, de még teljesen működőképes és használható.

            Igazgatónk Mgr. Ladislav Vikor a földmérők tantárgyi bizottságának vezetőjének jelenlétében köszönettel vette át 2024. május 22-én az ajándékot.

            Ezúton is köszönjük a nagylelkű adományozó Ľubomír Koróni úrnak, és jó egészséget, békét, örömet és erőt kívánunk neki a következő években.

            Slavka Danková

        • Exkurzia na stavbe R2 úsek Mýtna-Kriváň – Szakmai kirándulás az épülő R2-esen
          • Exkurzia na stavbe R2 úsek Mýtna-Kriváň – Szakmai kirándulás az épülő R2-esen

          • Výstavba diaľnice je nielen inžinierskym zázrakom, ale aj fascinujúcim dobrodružstvom, ktoré odhaľuje zákulisie tvorby dopravnej infraštruktúry. Jedným z takýchto úsekov je unikátna rýchlostná komunikácia R2 medzi Mýtnou a Kriváňom, ktorá prinesie zlepšenie dopravnej situácie a pripojí regióny k efektívnejšej sieti ciest. Exkurzia ponúka pohľad priamo do sveta, kde sa sny stávajú realitou železa, betónu a asfaltu.

            Naša cesta začala v centre staveniska, ktoré momentálne disponuje najväčším množstvom stavebnej techniky, konkrétne žeriavov. Tu sa stretávajú inžinieri, stavitelia a manažéri projektu. Proces výstavby, technológie používané na konštrukciu diaľnice aj náročnosť manažovania takéhoto rozsiahleho projektu návštevníkom približuje prehliadka rôznych prezentácií. Páni inžinieri boli na nás veľmi milí, oboznámili nás s BOZP, rozdali nám bezpečnostné prilby a reflexné vesty. Až takto vystrojení sme sa mohli presunúť na stavenisko. Technicky veľmi náročné práce na najdlhšej slovenskej estakáde sme videli priamo, úplne zblízka, nie ako bežní „diváci“ z okoloidúcich áut. Oboznámili sme sa s novými technológiami betonáže, ktoré sme ešte nepoznali, ako je napríklad letmá betonáž nosných konštrukcií, tiež nám predstavili technológiu postupného vysúvania mosta, výsuvné skruže. Dĺžka tejto stavby má dosahovať až 9104 m!

            Sme nesmierne vďační, že nám bol tento nevšedný stavebný zážitok umožnený. Verím, že mnohí z nás sa dozvedeli niečo nové a možno aj my raz budeme pracovať na takejto rozsiahlej a významnej stavbe.

             

            Az autópálya megépítése nemcsak mérnöki csoda, hanem lenyűgöző kaland is, amely feltárja az útépítés kulisszatitkait. Az R2-es gyorsforgalmi út Vámosfalva (Mýtna) és Krivány közötti szakasza egy egyedülálló építmény, amely tehermentesíti az érintett települések forgalmi helyzetét, és bekapcsolja a régiót az úthálózatba. A kirándulás közvetlen betekintést nyújtott abba a világba, ahol az álmok valósággá válnak vasból, betonból és aszfaltból.

            Utunk az építkezés központjában kezdődött, ahol jelenleg a legtöbb építőipari gép, daru található. Itt találkoznak a mérnökök, építők és projektmenedzserek. Az építési folyamatokat, az autópálya építésénél alkalmazott technológiákat és egy ilyen nagyszabású projekt lebonyolításának nehézségeit ismertették velünk. A mérnökök nagyon kedvesen fogadtak. A védősisak és fényvisszaverő mellény felöltése, valamint a biztonsági előírások ismertetése után léphettünk csak az építkezés területére. A leghosszabb szlovák völgyhídon folyó technikailag igen megterhelő munkát teljes testközelből láthattuk, nem úgy, mint a hétköznapi "nézők" az elhaladó autókból. Megismerkedtünk a betonozás új, általunk még nem ismert technológiáival, mint a hídszerkezet fokozatos előre tolása, a tartószerkezetek légbetonozása, a csúsztatott gyűrűk technológiája. A most épülő útszakasz hossza eléri a 9104 métert!

            Nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen rendkívüli élményben volt részünk az építkezésen. Úgy gondolom, hogy sokan tanultunk valami újat, és talán majd egyszer mi is egy hasonlóan fontos és monumentális építkezésen fogunk dolgozni.

            Rebecca Ridzoňová, III. B

        • Recitačná súťaž - Szavalóverseny
          • Recitačná súťaž - Szavalóverseny

          • Dňa 17. 4. 2024 našu školu reprezentovali žiačky Nora Šaláta a Réka Zagyi, na okresnej súťaži v umeleckom prednese poézie a prózy v jazyku maďarskom Mihálya Tompu. Dievčatám gratulujeme! 

            Iskolánkat április 17-én Saláta Nóra és Zagyi Réka képviselte a Tompa Mihály Országos verseny járási fordulóján. Szívből gratulálunk a lányoknak!

        • Kvíz pre stredoškolákov Bez hraníc - Határtalanul Középiskolai Vetélkedő
          • Kvíz pre stredoškolákov Bez hraníc - Határtalanul Középiskolai Vetélkedő

          • 09. mája 2024 sa tretiaci a štvrtáci našej školy zúčastnili semifinále Kvízu Bez hraníc, ktoré sa konalo vo virtuálnom priestore.

            Držíme im palce, aby sa dostali do veľkého finále!

             

            2024. május 9-én iskolánk harmadikos és negyedikes magyar diákjai nagy örömmel vettek részt a Határtalanul Középiskolai Vetélkedő Középdöntőjén, amely a virtuális térben valósult meg.

            Szorítunk, hogy bejussanak a Nagydöntőbe!

             

            Balázs Ivanics Zsuzsanna

        • Deň matiek – Anyák napja
          • Deň matiek – Anyák napja

          • Už viac ako sto rokov sa na celom svete v rôznych termínoch oslavuje Deň matiek.

            Na Slovensku je sviatku mamičiek a babičiek venovaná druhá májová nedeľa. Určená je ženám, ktoré nás priviedli na svet, vychovali a snažili sa dať nám do života to najlepšie.

            Ruku na srdce, koľkokrát im pripomíname, že ich ľúbime, že všetko, čo nám do života dali, neprijímame ako úplnú samozrejmosť? V každodennom zhone na to akosi zabúdame.

            Využime preto príležitosť a ukážme našim mamkám a starým mamám, aké výnimočné miesto v našom živote majú, dokážme im, aké sú pre nás nenahraditeľné, kým sú tu s nami.

             

            Több mint száz éve ünneplik az anyák napját szerte a világon, különböző időpontokban.

            Szlovákiában május második vasárnapját, Magyarországon május első vasárnapját az anyák és a nagymamák napjának szentelik. Azoknak a nőknek, akik világra hoztak minket, felneveltek és a legjobbat próbálták/próbálják adni nekünk az életben.

            Tegyük a kezünket a szívünkre! Hányszor emlékeztetjük őket arra, hogy szeretjük őket? Hogy nem veszünk természetesnek mindent, amit adtak nekünk? A napi rohanásban valahogy megfeledkezünk kimutatni szeretetünket.

            Ezért éljünk a lehetőséggel és mutassuk meg édesanyáinknak, nagymamáinknak, milyen különleges helyet foglalnak el életünkben, mutassuk meg nekik, milyen pótolhatatlanok számunkra, amíg itt vannak velünk.

        • Behaj pre svoje zdravie! – Fuss az egészségedért!
          • Behaj pre svoje zdravie! – Fuss az egészségedért!

          • 105. výročie úmrtia M. R. Štefánika bolo spojené už tradične s Behom mládeže o Pohár Matice slovenskej. Tohto behu sa zúčastňujú všetky kategórie žiakov. Teda malí aj veľkí a samozrejme aj naši žiaci, ktorí sa tohto vytrvalostného behu zúčastnili 3.5.2024. Medailové umiestnenie v kategórii Juniori získali:

            2. miesto - Jakub Kaliňák(III. B)

            3. miesto - Adrián Alexi (III. A)

            Ale pochvalu si zaslúžia aj ďalší a to Vanesa Muránska (I. B), Jozef Čipčala (I. B), Roman Ševčík (III. A) a Nikolas Hangonyi (III. B) za bojovnosť, úsilie a snahu.

            Všetkým ďakujeme za účasť!

             

            M. R. Štefánik halálának 105. évfordulója alkalmából már hagyományosan a Matica slovenská rendezte meg a fiatalok futóversenyét, melyen a tanulók minden kategóriája részt vesz. Kicsik és nagyok, és természetesen a mi diákjaink is. Az állóképességi futásra 2024. május 03-án került sor. A juniorok kategóriájában érmes helyezést szereztek:

            2. hely - Jakub Kaliňák (III. B)

            3. hely - Alexi Adrián (III. A)

            De dicséretet érdemel Vanesa Muránska (I. B), Jozef Čipčala (I. B), Roman Ševčík (III. A) és Nikolas Hangonyi (III. B) is a kitartásért és igyekezetért.

            Köszönet minden résztvevőnek!

        • Medzinárodný geodetický päťboj – Nemzetközi Geodéta Ötpróba
          • Medzinárodný geodetický päťboj – Nemzetközi Geodéta Ötpróba

          • V dňoch 19.-21.4.2024 sme sa pod vedením pána profesora Pavla Fodora zúčastnili už XVII. ročníka Medzinárodného geodetického päťboja (IG5). Tentokrát sa usporiadania v licencii chopila stavebná priemyslovka v Nitre.

            V piatok sme si prezreli nitrianske pamiatky. Organizátori nám prehliadku „skomplikovali“ tak, že sme sa museli orientovať pomocou GPS súradníc a fotografií. V reprezentatívnej budove Župného domu sa v piatok podvečer uskutočnilo slávnostné otvorenie IG5, ktoré bolo sprevádzané kultúrnym programom. O tom, že ide o dôležité podujatie, svedčí fakt, že ho otváral predseda NSK Branislav Becík. Vyučujúci zo všetkých škôl spolu s rozhodcami absolvovali technickú poradu, po ktorej nám organizátori večer spestrili vedomostným kvízom.

            Sobotné ráno bolo určené hlavne ranostajom a tým, ktorí nemajú radi teplo a slnečné počasie - bola riadna zima a mrholenie sa striedalo s dažďom. Autobusmi sme sa previezli do (ne)ďalekých Topoľčianok, kde preteky štartovali. Mali sme možnosť vidieť krásnu prírodu, odbehli sme náročných 15 km v okolí zámku Topoľčianky, zrúcaniny hradu Hrušov, žrebčína. Po celý čas sme sa pohybovali na okraji "mystického" pohoria Tribeč. Zažili sme nefalšovaný apríl, keďže počasie nám okrem sneženia ukázalo všetky svoje tváre. Od chladného dažďa po slnečnú teplú jar. A to niekoľkokrát v priebehu dňa. Spolu s ďalšími žiakmi z 21 geodetických škôl, ktorí utvorili 39 trojčlenných tímov, sme sa pretekali v rýchlosti a presnosti, porovnávali sme svoje vedomosti na stanovištiach s typickými geodetickými disciplínami.

            Po príchode do cieľa únavu vystriedala radosť, že to máme za sebou. A potom nastal čas netrpezlivého a napätého očakávania. Predchádzajúca príprava nás dostatočne posilnila a v kategórii rýchlosť a presnosť geodetických úloh sme vybojovali krásne 1. miesto (Samuel Vilhan, Liliana Gondová, Marián Goga). To všetko napriek tomu, že sme ešte len druháci. Naši spolužiaci (Radoslav Beracka, Vanesa Muránska, Roman Ševčík) obsadili 9. miesto, Vanesa je ešte len prváčka a išlo o jej premiéru. V kategórii rýchlosť nás v silnej konkurencii opäť potešilo veľmi pekné 3. miesto pre tím - Samuel Vilhan, Liliana Gondová, Marián Goga a 12. miesto pre družstvo - Radoslav Beracka, Vanesa Muránska, Roman Ševčík.

            Z výsledkov sme veľmi nadšení a motivuje nás to zlepšovať sa stále viac a viac. Okrem super pocitu sme si so sebou odniesli víťazné medaily, poháre, ďalšie krásne ceny, skúsenosti, zážitky, a hlavne nové priateľstvá.

             

            2024. április 19-21-én Fodor Pavol tanár úr vezetésével részt vettünk a XVII. Nemzetközi Geodéziai Ötpróbán (IG5). Ezúttal a nyitrai Építőipar Szakközépiskola volt a házigazda.

            Pénteken a város műemlékeit ismertük meg. A szervezők úgy „bonyolították” számunkra a városnéző túrát, hogy csak GPS koordináták és fényképek alapján találtuk meg azokat. A Megyeház reprezentatív épületében pénteken kora este került sor a verseny ünnepélyes megnyitójára. Hogy fontos eseményről volt szó, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Branislav Becík, a Nyitrai Megyei Önkormányzat elnöke nyitotta azt meg. A szakmai eligazítás után a szervezők vetélkedővel színesítették az estét.

            A szombat délelőtt elsősorban a későn kelőknek jelentett kihívást. De az időjárás sem volt kegyes hozzánk. Kimondottan hideg volt, az eső szitált. Busszal vittek el a (nem) távoli Kistapolcsányba, ahol elkezdődött a versengés. Lehetőségünk nyílt a gyönyörű természet megcsodálására. A 15 km-es versenytávot végig futva láthattuk a kistapolcsányi kastélyt, a hrussói várromot és a közeli ménest. Egész idő alatt a "misztikus" Tribecs-hegység vidékén haladtunk. Hamisítatlan áprilisban volt részünk, hiszen az időjárás a hótól eltekintve minden arcát megmutatta. A hideg esőtől a napsütéses meleg tavaszig mindenben volt részünk

            A célba érkezés után a fáradtságot felváltotta az öröm. Türelmetlenül és feszülten vártuk a kiértékelést. A geodéziai feladatok gyorsasága és pontossága kategóriában a résztvevő 21 iskola 39 csapatából 1. helyezést értünk el mi, Samuel Vilhan, Liliana Gondová és Marián Goga. Mindezt annak ellenére, hogy még csak másodikosok vagyunk. Diáktársaink, Radoslav Beracka, Vanesa Muránska és Roman Ševčík 9. helyezést értek el úgy, hogy Vanesa még csak első éve tanul nálunk. Gyorsasági kategóriában is dobogósok lettünk, hiszen erős versenyben a nagyon szép 3. helynek örülhettünk. A másik csapat a 12. helyet érte el.

            Nagyon örülünk az elért eredménynek. Ez arra sarkall bennünket, hogy a következő években még tovább fejlődjünk és minimum tartani tudjuk az idén elért eredményt. A remek érzés mellett érmekkel, kupákkal, nyereménytárgyakkal, és főleg élményekkel és új barátságokkal gazdagabban jöttünk haza.

            Liliana Gondová

        • Staňme sa ochrancami planéty – Bolygónk védelmezői?
          • Staňme sa ochrancami planéty – Bolygónk védelmezői?

          • Aj Zem má svoj sviatok, každoročne ho slávime 22. apríla. V tento deň sa milióny ľudí na celom svete spájajú s cieľom poukázať na environmentálne problémy, znečistenie a klimatickú krízu, ktoré ohrozujú ľudstvo aj našu planétu. Mottom tohtoročného Dňa Zeme 2024 je Zem verzus plasty.

            Tento rok chcú organizátori poukázať na škodlivosť plastov a zvýšiť povedomie o ich negatívnom vplyve na životné prostredie, preto je aj mottom kampane práve Zem verzus plasty. Kampaň vyzýva k vyradeniu jednorazových plastov do roku 2030 a podporuje navýšenie investícií do výskumu, aby mohli plasty v budúcnosti nahradiť menej škodlivé materiály. Ďalším dlhodobým cieľom kampane je zníženie produkcie plastov o 60 percent do roku 2040.

            Plasty totiž väčšinou končia v prírode. Sú vyhodené hocikde na skládkach alebo priamo do riek, jazier alebo oceánov. Plastami sa upchávajú kanalizácie, čím vznikajú záplavy. V oceánoch narastá počet rýb a na pobreží počet vtákov, ktorým sa v žalúdkoch našli rôzne druhy plastov. Plasty sú hrozbou pre našu planétu, ale nie neprekonateľný nepriateľ. Každoročne sa na Deň Zeme podarí zmobilizovať viac ako miliardu ľudí. Aj mesto Lučenec každoročne organizuje rôzne aktivity pre všetkých ľudí, študentov, žiakov škôl. Naša škola sa zapája do týchto aktivít, aby sme prispeli k ochrane našej krásnej planéty. Študenti I.B triedy sa aj s profesorom Mgr. Škantárom vybrali z mestského parku smerom ku štadiónu a potom cyklotrasou až k vodnej nádrži Ľadovo, kde zbierali odpad. Čistili prostredie a sami videli, koľko odpadu ľudia vyhodia len tak. Naplnili 8 vriec. Učíme žiakov, aby sa zodpovedne správali k svojmu prostrediu, preto aj v škole triedime odpad. Dúfame, že z našich študentov vychováme mladých ľudí vážiacich si svoje okolie, prírodu.

            Dôležité je uvedomiť si potrebu zmeny a správať sa ohľaduplne k životnému prostrediu okolo nás. STAŇME SA OCHRANCAMI NAŠEJ PLANÉTY!!!

             

            Még a Földnek is megvan a maga ünnepe, mégpedig április 22-én. Ezen a napon világszerte emberek milliói gyűlnek össze, hogy felhívják a figyelmet az emberiséget és bolygónkat fenyegető környezeti problémákra, a környezetszennyezésre és az éghajlati válságra. A 2024-es Föld napja idei mottója: Föld kontra műanyag.

            A szervezők a műanyagok ártalmasságára szeretnének rámutatni, és felhívni a figyelmet a környezetre gyakorolt negatív hatásukra. A kampány az egyszer használatos műanyagok felszámolását szorgalmazza 2030-ig, és támogatja a kutatásba való fokozott befektetést annak érdekében, hogy a műanyagokat a jövőben kevésbé káros anyagokkal lehessen helyettesíteni. A kampány másik hosszú távú célja, hogy 2040-ig 60 százalékkal csökkentsék a műanyaggyártást.

            A műanyagok többnyire a természetben végzik pályafutásukat. Bárhol. Hulladéklerakókba vagy közvetlenül folyóvizekbe, tavakba vagy óceánokba dobják. A műanyag eltömíti a csatornákat, ami árvizet okozhat. Az óceánokban egyre növekszik a halak és madarak száma, amelyeknek különböző típusú műanyagokat találtak a gyomrukban. A műanyagok veszélyt jelentenek bolygónkra, de nem leküzdhetetlen ellenség. Évente több mint egymilliárd embert sikerül mozgósítania a Föld napján.

            Losonc minden évben különféle tevékenységeket szervez a lakosok, diákok és iskolák számára. Mi is részt vettünk a szemétgyűjtési akcióban, hogy hozzájáruljunk gyönyörű bolygónk védelméhez. Az I.B osztály tanulói Škantár tanár úrral a városi ligettől a focistadion felé vezető sétány, majd a víztározóhoz vezető kerékpárút mentén gyűjtötték a hulladékot. Megtisztították a környezetet 8 zsáknyi szeméttől, így saját szemükkel láthatták, mennyi hulladékot dobnak ki az emberek. Igyekszünk diákjainkat rávezetni a környezetükkel szembeni felelősségteljes magatartásra, ezért az iskolában is válogatjuk a hulladékot. Reméljük, hogy diákjainkat olyan fiatalokká neveljük, akik értékelik környezetüket és a természetet.

            Fontos felismerni a változás szükségességét, és figyelembe venni a minket körülvevő környezetet. LEGYÜNK BOLYGÓNK VÉDELMEZŐI!!!

            Inka Balážová

        • Neostať ticho... – Ne maradj csendben...
          • Neostať ticho... – Ne maradj csendben...

          • (o nástrahách doby vážne, aj uvoľnene s Mirom Drobným)

            Tiež máte pocit, že z bežných medziľudských vzťahov sa postupne vytrácajú tie najbezprostrednejšie prejavy úcty k životu, porozumenia, súcitu a empatie? Do popredia sa prediera nevšímavosť a nezáujem o dianie naokolo, ktorý sa najmä medzi mladou generáciou začína šíriť akoby dominovým efektom.

            Aj práve preto sme 15. apríla 2024 dali priestor 90 minútovej odbornej prednáške na základe ponuky filmového producenta, režiséra a scenáristu Ing. Miroslava Drobného, ktorý sa už niekoľko rokov podrobne venuje problematike šikanovania, kyberšikany, groomingu, prevencii prejavov sebapoškodzovania, násilia, rasizmu, xenofóbie, neofašizmu a iných nežiadúcich javov súčasnej doby.

            Prednáška začala ukážkou z filmu „Kto je ďalší“, natočeného autorom podľa skutočnej udalosti. Hlavnou predstaviteľkou je slovenská raperka Aless, ktorá sa v minulosti tiež stala obeťou šikanovania. Jej životný príbeh ale našťastie neskončil na koľajniciach a môže byť povzbudením pre ďalších, ktorí sa ocitnú v podobnej situácii. Atmosféra bola po skončení filmovej ukážky nabitá emóciami, ktoré sa autor formou diskusie a priamej interakcie so žiakmi snažil odľahčiť navodením priateľskej debaty. Obsahovo sa miestami vracal aj do spomienok na vlastné detstvo. So žiakmi rozoberal názorné ukážky rôznych situácií, ako správne zareagovať a pomôcť obetiam násilia vymaniť sa z psychického zajatia, či už v bežnom živote, alebo v online priestore.

            Hlavným posolstvom tejto prednášky je odkaz autora, aby nielen kamaráti, spolužiaci, ale aj navzájom neznámi ľudia boli voči sebe všímavejší, aby včas vedeli podať pomocnú ruku týraným, šikanovaným, či inak zneužívaným obetiam akéhokoľvek násilia. Veď dnes sa ma to síce netýka, ale zajtra to už môže byť aj môj problém, alebo problém niekoho z mojich blízkych.

            A k záchrane ľudských životov mnohokrát stačí tak málo – NEOSTAŤ TICHO.

             

            (korunk buktatóiról, komolyan és lazán Miro Drobnýval)

            Te is úgy érzed, hogy az élettisztelet, a megértés, az együttérzés és az empátia legközvetlenebb kifejezései fokozatosan eltűnnek a hétköznapi emberi kapcsolatokból? Előtérbe kerül a figyelmetlenség és az érdeklődés hiánya a körülötte zajló események iránt, ami főleg a fiatal generáció körében kezd dominóhatásként terjedni.

            Ezért is adtunk helyet 2024. április 15-én egy 90 perces szakmai előadásnak. Ing. Miroslav Drobný filmproducer, rendező és forgatókönyvíró ajánlata alapján, több éve foglalkozik a zaklatás, az internetes zaklatás, az önsértés, az erőszak, a rasszizmus, az idegengyűlölet, a neofasizmus és a jelenkor egyéb nemkívánatos jelenségeinek kérdésével.

            Az előadás a „Kto je ďalší (Ki következik)” című film bemutatásával kezdődött, amelyet a szerző valós esemény alapján forgatott. A főszereplő a szlovák rapper, Aless, aki korábban szintén zaklatás áldozata lett. Szerencsére élettörténete nem ért véget síneken, így bátorítást jelenthet másoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek. A filmvetítést követően az előadó beszélgetni kezdett a diákokkal, baráti vitákat előidézve. Olykor visszatért saját gyerekkorához. A diákokkal szemléltető példákat vitattak meg különféle helyzetekre, hogyan kell helyesen reagálni és segíteni az erőszak áldozatainak kitörni a pszichológiai fogságból, akár a hétköznapi életben, akár az online térben.

            Az előadás fő üzenete, hogy ne csak a barátok, osztálytársak, de az idegenek is legyenek figyelmesebbek egymással, hogy segítő kezet nyújthassanak a bántalmazottaknak, zaklatások áldozatainak. Elvégre ez ma engem nem érint, de holnap már az én problémám vagy egy hozzám közel álló személy problémája lehet.

            Az emberi életek megmentéséhez pedig sokszor olyan kevés kell: nem csendben maradni.

            Slavka Danková

          • Výberové konanie

          • Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja 12. apríla 2024 vyhlásil výberové konanie na obsadenie pozície riaditeľa Strednej priemyselnej školy stavebnej Oskara Winklera – Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1, 984 15 Lučenec z dôvodu končiaceho sa päťročného funkčného obdobia terajšieho riaditeľa.

            V zmysle § 84 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zverejňujeme vyhlásené výberové konanie aj na našom webovom sídle.

            Celý text výberového konania nájdete v dokumente, ktorý si viete pozrieť kliknutím na link nižšie.

            VK_2024_ODBORNE_SKOLY_APRIL_2024.pdf

        • Deň otvorených dverí na Technickej univerzite v Košiciach – Nyílt nap a Kassai Műszaki Egyetemen
          • Deň otvorených dverí na Technickej univerzite v Košiciach – Nyílt nap a Kassai Műszaki Egyetemen

          • Stavebná fakulta Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) každý rok organizuje Deň otvorených dverí na Stavebnej fakulte, kde sa nielen stredoškolákom, ale aj širokej verejnosti ponúka možnosť voľne pohybovať sa po fakulte a prezrieť si priestory výukové, administratívne, laboratórne, výskumné, technologické, ...

            Počas „Dňa otvorených dverí na Stavebnej fakulte TUKE“ sa prezentovali partnerské spoločnosti pôsobiace v oblasti stavebníctva.

            Naši tretiaci a maturanti nahliadli do študentského života na Stavebnej fakulte a v mnohých z nich sa upevnila myšlienka, že pokračovať v štúdiu na Technickej univerzite v Košiciach je dobrý nápad.

             

            A Kassai Műszaki Egyetem Építőipari Kara (TUKE) minden évben nyíltnapot szervez az Építőipari Karon, ahol nemcsak a középiskolásoknak, hanem a nagyközönségnek is lehetősége nyílik a karon való szabad mozgásra, megtekinteni az oktatási, adminisztratív, laboratóriumi, kutatási, technológiai termeket.

            A nyílt nap keretében az építőiparban tevékenykedő partnercégek is bemutatkoztak.

            Harmadikos és érettségiző diákjaink betekintést nyertek az Építőipari Karon zajló diákéletbe és többekben megerősödött a gondolat, hogy a Kassai Műszaki Egyetemen való továbbtanulás jó elgondolás.

            Martín Balló

      • Kontakt

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
        • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • IČO: 00161560
        • DIČ: 2021228319
        • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
        • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
        • (+421) 904 486 208 - sekretariát
        • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
        • (+421) 948 910 280 - zborovňa
        • B. Němcovej 1988/1
          984 15 Lučenec
          Slovakia
      • Prihlásenie