• Potvrdili kvalitu
          • Potvrdili kvalitu

          • Dňa 25. januára 2019 sa naši chlapci zúčastnili Regionálneho kola vo florbale. Do tohto kola postúpili po ťažkom víťazstve v okresnom kole. Hralo sa v Rimavskej Sobote v telocvični Obchodnej akadémie.

            Po namáhavom a ťažkom finálovom zápase, obhájili chlapci krásne 2. miesto a potvrdili svoju kvalitu.

            Tu sú naši hráči: Peter Havran III.S, Peter Čížik II.A, Filip Hronček I.S, Lukáš Melich I.S, Marian Vašek III.S, Igor Findra I.S

            Všetkým chlapcom srdečne gratulujeme!

        • Kvalita kariérového poradenstva ako jeden z faktorov kvality života mladej generácie
          • Kvalita kariérového poradenstva ako jeden z faktorov kvality života mladej generácie

          • Pracovné stretnutie výchovných poradcov na pôde SPŠ stavebnej Oskara Winklera v Lučenci

            Je paradoxom, že žijeme v jednom z najlepších období v ľudských dejinách a predsa medzi najčastejšie otázky moderného sveta patrí otázka, ako byť šťastný. Po „vygúglení“ zistíme, že ako prvý bod nám takmer všade vyskočí: Nájdite si prácu, ktorú máte radi! Aké jednoduché, zdalo by sa, ale opak je pravdou. Svoje o tom vedia nielen dospelí rodičia, ktorí sprevádzajú svoje deti školským vzdelávaním, ale aj pedagógovia, špeciálni pedagógovia, psychológovia.

            Budúce šťastné povolanie sa totiž nedá vygúgliť, ani vypočítať, ani otestovať - je to náročná úloha kariérneho poradenstva. Mnohí skúsení výchovní poradcovia hovoria často o tom, že vybrať pre niekoho správne povolanie je jedna z najnáročnejších úloh.

            V priestoroch Strednej priemyselnej školy stavebnej Oskara Winklera v Lučenci sa 21. januára 2019 konalo Pracovné stretnutie výchovných poradcov základných škôl s odborníkmi a zástupcami školy. Cieľom stretnutia bolo poukázať na dôležitosť výberu strednej školy a jeho vplyv na uplatnenie sa absolventa v praxi.

            Situáciu v oblasti kariérového poradenstva v súčasnosti rozobral pán Mgr. Michal Bartko, špeciálny pedagóg z CPPPaP v Lučenci. Poskytol mnoho praktických návodov, kde a ako hľadať najnovšie informácie týkajúce sa voľby povolania. Veľmi cenné boli však konkrétne údaje z jeho výskumu, ktorý prebiehal v októbri a novembri 2018, pretože pochádzajú z nášho regiónu (Poltár). Potvrdili sa naše predpoklady, že budúce povolanie si žiak základnej školy vyberá ako výsledok porady s rodičmi a kamarátmi a často nemá celkom presné, niekedy až skreslené predstavy nielen o štúdiu, ale aj o budúcej profesii.

            Práve technicky zamerané stredné školy pociťujú značný nezáujem žiakov naprieč všetkými odbormi a práve technické povolania sú dnes na trhu práce najžiadanejšie. Tento paradox je potrebné riešiť, oboznamovať odbornú a laickú verejnosť s dôležitosťou technicky zameraných profesií poskytnutím informácií o možnostiach štúdia, o jeho prepojení s praxou a možnostiach uplatnenia sa absolventov.

            Štúdium technických odborov je zaujímavé, vďaka modernej technike názorné a pútavé, je prepojené s praxou a prináša dobrý pocit z projektov realizovaných v reálnom prostredí, v kolektíve spolužiakov a v spolupráci s odbornou verejnosťou. Študent vďaka množstvu praktických úloh môže zažiť radosť z dobre vykonanej práce a vidieť ako funguje odborná prax.

            Záverom ďakujeme zúčastneným výchovným poradcom základných škôl, Mgr. Michalovi Bartkovi z CPPPaP v Lučenci, zástupcovi riaditeľa Mgr. Csabovi Bónovi a pedagógom Strednej priemyselnej školy stavebnej Oskara Winklera v Lučenci.

            Olívia Sojková

        • Žiaci našej školy zabodovali aj v jazykových olympiádach
          • Žiaci našej školy zabodovali aj v jazykových olympiádach

          • Niektorí viete, iní možno nie, že vo štvrtok 17. januára 2019 sa konalo okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku. V konkurencii 5 stredných odborných škôl sa vynikajúco na 2. mieste umiestnil náš žiak z III. S triedy, Richard Uhrapka, čím si zabezpečil svoj postup na krajské kolo.

            Deň predtým, 16. januára 2019 sa konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Zo 6 súťažiacich bol najlepší žiak III. A triedy, Adrián Hirka. Adrián bude svoje jazykové znalosti tiež obhajovať na krajskom kole Olympiády.

            Aj keď tieto úspechy sú síce úspechmi jednotlivcov, aj v tomto prípade platí, že za každým úspešným mužom stojí žena a preto veľké poďakovanie a pochvala patrí aj vyučujúcim cudzích jazykov Mgr. Zuzane Lukáčovej a PhDr. Olívii Sojkovej, ktoré svojich žiakov na tieto súťaže zodpovedne pripravovali.

            Pevne veríme, že aj na krajské kolá sa naši žiaci pripravia tak dobre, aby obstáli v ešte silnejšej konkurencii.

        • Tuli vaky
          • Tuli vaky

          • Dizajnový doplnok moderného interiéru

            Sedacie tzv. "tuli vaky" sú stále viac vyhľadávaným doplnkom každej miestnosti a nechýbajú ani na našej škole. Nachádzajú sa na najvyššom poschodí a vytvárajú útulné prostredie, kde žiaci môžu tráviť čas, rozprávať sa medzi sebou, oddychovať, či učiť sa. Tieto vaky sú plnené polystyrénovými guličkami, ktoré sa prispôsobia rôznym polohám sedenia. Rozžiarili priestor svojou farebnosťou a po vyskúšaní sme si ich všetci obľúbili.

            Je však len na nás ako dlho tieto vaky vydržia.

            Sme veľmi vďační za toto pekné spríjemnenie atmosféry v našej škole. Bolo to pre nás milé prekvapenie a všetci sa tešíme na voľný čas trávený práve v týchto priestoroch.

            Martina Muránska, II. A

        • Náš lyžiarsky kurz v Tatrách
          • Náš lyžiarsky kurz v Tatrách

          • Náš lyžiarsky kurz sa začal dňa 6.1.2019, keď sme sa zišli triedy I. A a I. S pred školou pri parku a vyrazili sme na lyžiarsky výcvik do Tatranskej Lomnice. Po sviatkoch sme boli všetci oddýchnutí a pripravení zdolať hocijaký svah.

            Cesta ubehla celkom rýchlo a všetci sme v poriadku prišli do Detského raja v Tatranskej Lesnej. Hneď po príchode sme sa všetci ponáhľali do izieb a unavení z cesty sa vystreli na posteliach. Každý večer sme mali denný rozkaz, kde nám pán profesor Škantár oznámil program na nasledujúci deň.

            Na druhé ráno sa nám vstávalo dosť ťažko, keďže sme šli spať neskoro. Po ťažkom vstávaní nás prebrala rozcvička o 7:00 a potom nasledovali raňajky. Po raňajkách sme sa všetci išli prichystať a pomaly sme vyrazili na svah. Počasie v pondelok bolo krásne, oproti ostatným dňom. Na svahu sme zvládali prvé jazdy, niekto lepšie iní horšie a kochali sme sa krásou našich veľhôr. Aj napriek pár pádom, šlo všetko ľahko a aj tí čo stáli na lyžiach prvý krát si rýchlo zvykli.

            Čo sa týka jedla, bolo každý deň pestré, ale myslím si, že najviac sme si pochutnali na buchtách na pare aj keď chlapci sa sťažovali, že toho bolo málo.

            Po večeroch sme mali možnosť odreagovať sa vo wellness alebo v saune. V jeden večer nás prišiel pozrieť pán Svetozár, ktorý nám porozprával o jeho práci horolezca a inštruktora. Rozprával veľmi pútavo o jeho zážitkoch na horách, o zvieratách alebo ako sa vystrojiť na turistiku do hôr.

            Spravili smi si aj výlet zubačkou do tatranského ľadového domu, kde sme videli velebné diela z ľadu.

            Každý deň sme zažívali kopec srandy, keď sme sa zabávali na izbách. A prišiel posledný deň nášho lyžiarskeho kurzu. Každý si chcel čo najviac užiť, buď poslednou lyžovačkou alebo šantením v snehu. A čo je dôležité, že sa nikomu nič nestalo a nikto sa nevrátil domov s úrazom. Každý z nás si to užil, bavil sa a tešili sme sa konečne domov.

            Natália Veličová I. A

        • Novoročné zamyslenie namiesto vinšov
          • Novoročné zamyslenie namiesto vinšov

          • Spoločnosť sa mení, ale ľudská závisť a radosť zostávajú stále rovnaké

            Položme si otázku: Čo vlastne spoločnosť je? Potrebujeme ju? Patrí každý z nás do nejakej spoločnosti? Určite áno. Človek je bytosť, ktorá potrebuje k životu ľudí. Každý z nás je jedinečný a iný. Máme svoje negatíva i pozitíva. Naše pocity, skúsenosti, ale aj povahy prenášame do kolektívu, v ktorom sa nachádzame. Ovplyvňujeme ho a čiastočne aj riadime. „Ten, kto nedokáže žiť v spoločnosti alebo ju nepotrebuje, pretože je sebestačný, musí byť buď zviera alebo boh.“ - Aristoteles

            Už dávni spisovatelia sa venovali téme spoločnosť. Je to slovo, ktoré sa často skloňuje aj v literatúre. Autori sa často opierali o túto tému, pretože mnohokrát nesúhlasili s delením ľudí na nižšie a vyššie vrstvy. Odsudzovali to. Zmenilo sa odvtedy niečo? Nemyslím si. Aj dnes sa nájdu ľudia, ktorí konajú len vo svoj prospech. Bohužiaľ sa nevieme poučiť z minulosti. Robíme stále tie isté chyby.

            Načo bola a je dobrá spoločnosť? Ľudia v spoločnosti boli a sú odvážnejší. Neboja sa vyjadriť svoj názor, keď vedia, že pri nich niekto stojí. Takým príkladom sú DAV-isti. Ladislav Novomeský mal okolo seba skupinu mladých ľudí, ktorí sa nebáli venovať istým témam. Dokázali sa vyjadriť, ale aj vzbúriť proti dobe.

            Pri otázke či sa spoločnosť zmenila za tie roky, je ťažké odpovedať. Myslíme si, že spoločnosť sa musela zmeniť. Lenže spoločnosť tvoria ľudia. A človek sa nemení. Charakter ľudí zostáva vždy rovnaký. Všetky zlé ale aj dobré vlastnosti ľudí ostávajú na Zemi navždy. Človek nedokáže riadiť svoje emócie. Veľakrát konáme bezhlavo. Lenže dokážeme tieto emócie krotiť, a preto sme zodpovední za svoje činy.

            Závisť. Závisť patrí k ľudským emóciám, ktoré nedokážeme riadiť. Každý z nás sa s ňou už stretol. Číha na každom rohu. Závisť bola a vždy bude metlou spoločnosti. Hovorí sa, že peniaze vládnu svetu. Možno je to pravda, ale Curt Goetz povedal: „Nie peniaze, ale závisť vládne svetu.“ Bohužiaľ je to pravda. Čo je horšie? Peniaze či závisť? Ja osobne si medzi týmito dvoma neviem vybrať. Peniaze kazia charakter ľudí, ale závisť rozdeľuje ľudí. Kresťanstvo ju považuje za jeden zo siedmich hlavných hriechov. Položme si otázku, či sme zodpovední za niečo, čo máme vrodené. Závisť je emócia, ktorú nedokážeme riadiť. Lenže ju dokážeme skryť a tváriť sa tak, aby sme tomu druhému neublížili.

            Radosť. Radosť je ďalšou ľudskou emóciou, ktorej výsledkom je úsmev. Je neodmysliteľnou súčasťou života. Potrebuje ju každý? Radosť je ako med. Sladký pocit, s ktorým sme silnejší a zdravší. Každý z nás potrebuje k životu pocit šťastia, pozitívnu náladu, smiech... Bez radosti by naša psychika bola chorá a bezvládna. Je radosť v spoločnosti rovnaká? Radosť bola a vždy bude. Lenže radosť sa zmenila. Dnes je život ľahší ako kedysi. Ľudia sa nevedia tešiť z maličkostí, čo život prináša. Sú nároční a potrebujú čo najviac.

            Áno. Spoločnosť je veľmi dôležitou súčasťou života nás ľudí, pretože naša psychika je ovplyvnená aj ľuďmi okolo nás. Je dôležité si vybrať správny kolektív. Treba si uvedomiť, prečo sme na tomto svete. Predsa aby sme robili radosť iným, pretože to z nás robí ľudí.

             

            „Niektorí ľudia sú v najhoršej spoločnosti vtedy, keď sú sami.“ - Jozef Tadian

            Erik Szabó, III. A

            (Ilustračné foto: https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/4502/max-kaspar-preco-sa-meni-nasa-spolocnost-k-horsiemu)

        • Nový rok, nové plány
          • Nový rok, nové plány

          • Poviete si, no a čo, opäť sme starší a možno múdrejší. Čo by ste povedali, keby sme dali bodku nášmu starému životu a hľadali niečo nové, kvalitnejšie a možno by sme ho mali zmeniť od základu. Je to v nás, v našom vnútri ako sa so životom popasujeme. Žijeme v dobe, keď na otázku „Ako sa máš?“ odpovedáme, že rýchlo. Nemáme na nič čas, vyhovárame sa na množstvo povinností. Tak skúsme to zmeniť.

            Nie, nedávajme si predsavzatia čo zmeníme a čo nie, ale tešme sa jednoducho zo života. Nájdime si čas na rodičov len tak, nezáväzne, porozprávajme sa s mužom, s deťmi, dajme si limit na sociálne siete, prechádzajme sa, čítajme, stretnime sa s priateľmi, jednoducho žime.

            Viem, ľahko sa to píše, ťažšie vykoná. Proste robme si radosť, neprešľapujme na mieste, ale vedome sa tešme každý deň zo života.

            Všetkým kolegom a zamestnancom školy želám veľa zdravia, chuti a elánu do nového roka, aby ste v tomto čase, aj počas celého roka mali možnosť vnímať krásu vecí, ktoré vás napĺňajú a robia váš svet krajší.

            Aj našej školskej stránke prajem veľa zaujímavých a poučných článkov.

            Inka Balážová

        • Kontakt

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
          • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • IČO: 00161560
          • DIČ: 2021228319
          • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
          • (+421) 904 486 208 - sekretariát
          • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
          • (+421) 948 910 280 - zborovňa
          • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
        • Prihlásenie