• Privítajte prvý jesenný deň!
          • Privítajte prvý jesenný deň!

          • Dnes podľa astronomických výpočtov začína na našej pologuli jeseň. Deň jesennej rovnodennosti so sebou prináša aj množstvo symbolík a ľudových pranostík. Poznáte ich?

            V čase jesennej rovnodennosti sa na severnej pologuli začína jeseň, na južnej pologuli jar. V deň jesennej i jarnej rovnodennosti je na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlhý ako noc. Na rozdiel od zimného a letného slnovratu alebo príchodu jari sa jesenná rovnodennosť spája s menším množstvom ľudových pranostík. Toto obdobie má však takisto svoje čaro.

            Dni sa začínajú skracovať, ubúda prirodzeného svetla. Pradávne legendy hovoria, že slnečné božstvo starne a chystá sa na odchod, kým bohyňa-matka je v očakávaní príchodu svojho syna - nového mocného slnka. Príroda sa ukladá na zimný spánok, vládne obdobie harmónie a vyrovnanosti, stromy v záhradách ponúkajú posledné plody. Obdobie jesene svojím pokojom vraj symbolizuje vzťah matky a dcéry. Jeseň nesie v sebe nádherné obdobie, babie leto, ktoré sme si už asi užili v predstihu, keď sme si vychutnávali posledné teplé dni obkolesení nádhernou pestrofarebnou prírodou.

            Určite si nenechajte ujsť jesennú prechádzku. Peknú jeseň!

            Nika Malatincová, IV. A

        • Európsky týždeň mobility a športu v Lučenci!
          • Európsky týždeň mobility a športu v Lučenci!

          • Je už tradíciou, pripomínať si Európsky týždeň mobility a športu a platí to aj pre mesto Lučenec. Tejto športovej aktivity sa zúčastňujú všetky typy škôl od materských až po stredné. Veď šport je základom zdravého vývoja mladej generácie. Aj naša škola sa pravidelne zapája do tohto týždňa, nielen pasívne, ale aj aktívne našimi športovcami a nadšencami bicyklovania.

            Dňa 21. 9. bolo na Námestí republiky slávnostné otvorenie tohto dňa. Prvým vstupom bolo vytvorenie basketbalovej pyramídy a aerobik s choreografkou a cvičiteľkou M. Kramecovou. Nasledovala propagácia športových klubov a občianskych združení a areáli námestia. Športovci jednotlivých klubov predvádzali žiakom svoj druh športu s možnosťou si ho aj osobne vyskúšať.

            O 11,00 hodine bol štart propagačnej cyklistickej jazdy ulicami mesta s Petrom Káčerom, ktorý sa stal ambasádorom všetkých aktivít po minuloročnom olympijskom víťazovi Matejovi Tóthovi. Je to človek, ktorý sa narodil s detskou mozgovou obrnou a pustil sa do športovania za účelom pomôcť ľuďom s rovnakým hendikepom.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme!

            (BA)

        • Absolventi stavebnej priemyslovky sú hrdí na svoju alma mater
          • Absolventi stavebnej priemyslovky sú hrdí na svoju alma mater

          • „Generálna skúška“ pomaturitného stretnutia absolventov SPŠ stavebnej O. Winklera v Lučenci sa konala na pôde stavebnej priemyslovky 14. 9.2018. Po štyridsiatichdeviatich rokoch sa stretli šestnásti spolužiaci z bývalej maturitnej triedy odboru staviteľstvo, aby si spoločne naplánovali oslavu jubilejného päťdesiateho výročia ich maturity. Nebol to veru vtedy ľahký oriešok, veď zo 45 žiakov prvého ročníka ju úspešne absolvovalo 18 a takmer všetci boli celý svoj pracovný život verní svojmu študijnému odboru.

            V priateľskej besede s terajším riaditeľom školy Mgr. Ladislavom Vikorom pospomínali na staré časy, ale zaujímali sa aj o život školy, plány a smerovanie študijných odborov. Dobrých absolventov odboru staviteľstvo je aj dnes v praxi nedostatok a kto sa v odbore chce uplatniť, má mnoho možností aj dnes.

            Najväčší prínos školy vidia v kvalitnej príprave, ktorá sa im zdala vtedy aj veľmi prísnou. Predstavte si dochádzať každý deň 90 km do a zo školy a predstavte si, že celú noc rysujete pauzák A2 a potom zrazu pán profesor zistí, že ste urobili aj chyby – s kamennou tvárou chytí do rúk žiletku...a je po pauzáku. Môžete začať od začiatku. Ale stáva sa to aj v živote.

            S láskou si pripomenuli svojho triedneho profesora pána Janigu. Bol veľký diplomat, nikdy sa nerozčuľoval, ale vždy ich vedel priviesť na správnu cestu. Odborné kreslenie ich učila mladá a krásna pani profesorka Svinčiaková (neskôr Macková), ale aj ona bola prísna. Len raz si mysleli, že sa im podarilo oklamať neoblomných pedagógov. Na ťažkej písomke sa pán profesor Brocko otočil chrbtom k triede, otvoril si okno a zdalo sa, že všetci môžu odpisovať. Lenže v okne sa mu odrážala celá trieda a všetci odpisujúci študenti. Nuž, vlastný gól.

            Bolo krásne pobudnúť v ich kruhu. Možno sa už veľmi nepodobajú na svoje fotografie z maturitného tabla, ale v ich duši zostal kúsok hrdého absolventa Strednej priemyselnej školy stavebnej v Lučenci.

            Olívia Sojková

        • Vlak literatúry!
          • Vlak literatúry!

          • Naši študenti sa dňa 12. septembra 2018 zúčastnili literárnej exkurzie, ktorú by sme nazvali spomienkou na významné osobnosti literatúry počas cestovania vlakom na trase z Lučenca do Kokavy nad Rimavicou a späť.

            Začína hlásiť amplión a my čakáme na nástupišti vlak, ktorým sa vydávame na cestu. Nie hocijakú, ale literárnu. Vlak literatúry nás viezol rôznymi zastávkami rovno do Kokavy nad Rimavicou. Táto trať je v prevádzke 110 rokov. Je to samozrejme úctyhodný vek, ale pre „výpravu literátov“ je dôležitý zmysel cesty.

            Ten spočíval najmä v stretnutí autorov, a v nových možnostiach prezentácie ich tvorby. Tvorby v pohybe - vo vlaku aj na pevných miestach - železničných staniciach. Každé ročné obdobie má svoje čaro, a ranná jeseň začína meniť krajinu. A to je úžasná inšpirácia pre cestujúcich vo Vlaku literatúry. Keď si pootvoríte okno a budete s úžasom sledovať čarovnú a meniacu sa krajinu, pookrejete na duši. Tieto jesenné vnemy možno prispejú k ďalšej tvorivej inšpirácii. A to je význam tohto „literárneho cestovania.“

            Sisa Rendeková, IV.A

        • Kontakt

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
          • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • IČO: 00161560
          • DIČ: 2021228319
          • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
          • (+421) 904 486 208 - sekretariát
          • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
          • (+421) 948 910 280 - zborovňa
          • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
        • Prihlásenie