• Medzinárodný geodetický päťboj – Nemzetközi Geodéta Ötpróba
          • Medzinárodný geodetický päťboj – Nemzetközi Geodéta Ötpróba

          • V dňoch 19.-21.4.2024 sme sa pod vedením pána profesora Pavla Fodora zúčastnili už XVII. ročníka Medzinárodného geodetického päťboja (IG5). Tentokrát sa usporiadania v licencii chopila stavebná priemyslovka v Nitre.

            V piatok sme si prezreli nitrianske pamiatky. Organizátori nám prehliadku „skomplikovali“ tak, že sme sa museli orientovať pomocou GPS súradníc a fotografií. V reprezentatívnej budove Župného domu sa v piatok podvečer uskutočnilo slávnostné otvorenie IG5, ktoré bolo sprevádzané kultúrnym programom. O tom, že ide o dôležité podujatie, svedčí fakt, že ho otváral predseda NSK Branislav Becík. Vyučujúci zo všetkých škôl spolu s rozhodcami absolvovali technickú poradu, po ktorej nám organizátori večer spestrili vedomostným kvízom.

            Sobotné ráno bolo určené hlavne ranostajom a tým, ktorí nemajú radi teplo a slnečné počasie - bola riadna zima a mrholenie sa striedalo s dažďom. Autobusmi sme sa previezli do (ne)ďalekých Topoľčianok, kde preteky štartovali. Mali sme možnosť vidieť krásnu prírodu, odbehli sme náročných 15 km v okolí zámku Topoľčianky, zrúcaniny hradu Hrušov, žrebčína. Po celý čas sme sa pohybovali na okraji "mystického" pohoria Tribeč. Zažili sme nefalšovaný apríl, keďže počasie nám okrem sneženia ukázalo všetky svoje tváre. Od chladného dažďa po slnečnú teplú jar. A to niekoľkokrát v priebehu dňa. Spolu s ďalšími žiakmi z 21 geodetických škôl, ktorí utvorili 39 trojčlenných tímov, sme sa pretekali v rýchlosti a presnosti, porovnávali sme svoje vedomosti na stanovištiach s typickými geodetickými disciplínami.

            Po príchode do cieľa únavu vystriedala radosť, že to máme za sebou. A potom nastal čas netrpezlivého a napätého očakávania. Predchádzajúca príprava nás dostatočne posilnila a v kategórii rýchlosť a presnosť geodetických úloh sme vybojovali krásne 1. miesto (Samuel Vilhan, Liliana Gondová, Marián Goga). To všetko napriek tomu, že sme ešte len druháci. Naši spolužiaci (Radoslav Beracka, Vanesa Muránska, Roman Ševčík) obsadili 9. miesto, Vanesa je ešte len prváčka a išlo o jej premiéru. V kategórii rýchlosť nás v silnej konkurencii opäť potešilo veľmi pekné 3. miesto pre tím - Samuel Vilhan, Liliana Gondová, Marián Goga a 12. miesto pre družstvo - Radoslav Beracka, Vanesa Muránska, Roman Ševčík.

            Z výsledkov sme veľmi nadšení a motivuje nás to zlepšovať sa stále viac a viac. Okrem super pocitu sme si so sebou odniesli víťazné medaily, poháre, ďalšie krásne ceny, skúsenosti, zážitky, a hlavne nové priateľstvá.

             

            2024. április 19-21-én Fodor Pavol tanár úr vezetésével részt vettünk a XVII. Nemzetközi Geodéziai Ötpróbán (IG5). Ezúttal a nyitrai Építőipar Szakközépiskola volt a házigazda.

            Pénteken a város műemlékeit ismertük meg. A szervezők úgy „bonyolították” számunkra a városnéző túrát, hogy csak GPS koordináták és fényképek alapján találtuk meg azokat. A Megyeház reprezentatív épületében pénteken kora este került sor a verseny ünnepélyes megnyitójára. Hogy fontos eseményről volt szó, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Branislav Becík, a Nyitrai Megyei Önkormányzat elnöke nyitotta azt meg. A szakmai eligazítás után a szervezők vetélkedővel színesítették az estét.

            A szombat délelőtt elsősorban a későn kelőknek jelentett kihívást. De az időjárás sem volt kegyes hozzánk. Kimondottan hideg volt, az eső szitált. Busszal vittek el a (nem) távoli Kistapolcsányba, ahol elkezdődött a versengés. Lehetőségünk nyílt a gyönyörű természet megcsodálására. A 15 km-es versenytávot végig futva láthattuk a kistapolcsányi kastélyt, a hrussói várromot és a közeli ménest. Egész idő alatt a "misztikus" Tribecs-hegység vidékén haladtunk. Hamisítatlan áprilisban volt részünk, hiszen az időjárás a hótól eltekintve minden arcát megmutatta. A hideg esőtől a napsütéses meleg tavaszig mindenben volt részünk

            A célba érkezés után a fáradtságot felváltotta az öröm. Türelmetlenül és feszülten vártuk a kiértékelést. A geodéziai feladatok gyorsasága és pontossága kategóriában a résztvevő 21 iskola 39 csapatából 1. helyezést értünk el mi, Samuel Vilhan, Liliana Gondová és Marián Goga. Mindezt annak ellenére, hogy még csak másodikosok vagyunk. Diáktársaink, Radoslav Beracka, Vanesa Muránska és Roman Ševčík 9. helyezést értek el úgy, hogy Vanesa még csak első éve tanul nálunk. Gyorsasági kategóriában is dobogósok lettünk, hiszen erős versenyben a nagyon szép 3. helynek örülhettünk. A másik csapat a 12. helyet érte el.

            Nagyon örülünk az elért eredménynek. Ez arra sarkall bennünket, hogy a következő években még tovább fejlődjünk és minimum tartani tudjuk az idén elért eredményt. A remek érzés mellett érmekkel, kupákkal, nyereménytárgyakkal, és főleg élményekkel és új barátságokkal gazdagabban jöttünk haza.

            Liliana Gondová

        • Staňme sa ochrancami planéty – Bolygónk védelmezői?
          • Staňme sa ochrancami planéty – Bolygónk védelmezői?

          • Aj Zem má svoj sviatok, každoročne ho slávime 22. apríla. V tento deň sa milióny ľudí na celom svete spájajú s cieľom poukázať na environmentálne problémy, znečistenie a klimatickú krízu, ktoré ohrozujú ľudstvo aj našu planétu. Mottom tohtoročného Dňa Zeme 2024 je Zem verzus plasty.

            Tento rok chcú organizátori poukázať na škodlivosť plastov a zvýšiť povedomie o ich negatívnom vplyve na životné prostredie, preto je aj mottom kampane práve Zem verzus plasty. Kampaň vyzýva k vyradeniu jednorazových plastov do roku 2030 a podporuje navýšenie investícií do výskumu, aby mohli plasty v budúcnosti nahradiť menej škodlivé materiály. Ďalším dlhodobým cieľom kampane je zníženie produkcie plastov o 60 percent do roku 2040.

            Plasty totiž väčšinou končia v prírode. Sú vyhodené hocikde na skládkach alebo priamo do riek, jazier alebo oceánov. Plastami sa upchávajú kanalizácie, čím vznikajú záplavy. V oceánoch narastá počet rýb a na pobreží počet vtákov, ktorým sa v žalúdkoch našli rôzne druhy plastov. Plasty sú hrozbou pre našu planétu, ale nie neprekonateľný nepriateľ. Každoročne sa na Deň Zeme podarí zmobilizovať viac ako miliardu ľudí. Aj mesto Lučenec každoročne organizuje rôzne aktivity pre všetkých ľudí, študentov, žiakov škôl. Naša škola sa zapája do týchto aktivít, aby sme prispeli k ochrane našej krásnej planéty. Študenti I.B triedy sa aj s profesorom Mgr. Škantárom vybrali z mestského parku smerom ku štadiónu a potom cyklotrasou až k vodnej nádrži Ľadovo, kde zbierali odpad. Čistili prostredie a sami videli, koľko odpadu ľudia vyhodia len tak. Naplnili 8 vriec. Učíme žiakov, aby sa zodpovedne správali k svojmu prostrediu, preto aj v škole triedime odpad. Dúfame, že z našich študentov vychováme mladých ľudí vážiacich si svoje okolie, prírodu.

            Dôležité je uvedomiť si potrebu zmeny a správať sa ohľaduplne k životnému prostrediu okolo nás. STAŇME SA OCHRANCAMI NAŠEJ PLANÉTY!!!

             

            Még a Földnek is megvan a maga ünnepe, mégpedig április 22-én. Ezen a napon világszerte emberek milliói gyűlnek össze, hogy felhívják a figyelmet az emberiséget és bolygónkat fenyegető környezeti problémákra, a környezetszennyezésre és az éghajlati válságra. A 2024-es Föld napja idei mottója: Föld kontra műanyag.

            A szervezők a műanyagok ártalmasságára szeretnének rámutatni, és felhívni a figyelmet a környezetre gyakorolt negatív hatásukra. A kampány az egyszer használatos műanyagok felszámolását szorgalmazza 2030-ig, és támogatja a kutatásba való fokozott befektetést annak érdekében, hogy a műanyagokat a jövőben kevésbé káros anyagokkal lehessen helyettesíteni. A kampány másik hosszú távú célja, hogy 2040-ig 60 százalékkal csökkentsék a műanyaggyártást.

            A műanyagok többnyire a természetben végzik pályafutásukat. Bárhol. Hulladéklerakókba vagy közvetlenül folyóvizekbe, tavakba vagy óceánokba dobják. A műanyag eltömíti a csatornákat, ami árvizet okozhat. Az óceánokban egyre növekszik a halak és madarak száma, amelyeknek különböző típusú műanyagokat találtak a gyomrukban. A műanyagok veszélyt jelentenek bolygónkra, de nem leküzdhetetlen ellenség. Évente több mint egymilliárd embert sikerül mozgósítania a Föld napján.

            Losonc minden évben különféle tevékenységeket szervez a lakosok, diákok és iskolák számára. Mi is részt vettünk a szemétgyűjtési akcióban, hogy hozzájáruljunk gyönyörű bolygónk védelméhez. Az I.B osztály tanulói Škantár tanár úrral a városi ligettől a focistadion felé vezető sétány, majd a víztározóhoz vezető kerékpárút mentén gyűjtötték a hulladékot. Megtisztították a környezetet 8 zsáknyi szeméttől, így saját szemükkel láthatták, mennyi hulladékot dobnak ki az emberek. Igyekszünk diákjainkat rávezetni a környezetükkel szembeni felelősségteljes magatartásra, ezért az iskolában is válogatjuk a hulladékot. Reméljük, hogy diákjainkat olyan fiatalokká neveljük, akik értékelik környezetüket és a természetet.

            Fontos felismerni a változás szükségességét, és figyelembe venni a minket körülvevő környezetet. LEGYÜNK BOLYGÓNK VÉDELMEZŐI!!!

            Inka Balážová

        • Neostať ticho... – Ne maradj csendben...
          • Neostať ticho... – Ne maradj csendben...

          • (o nástrahách doby vážne, aj uvoľnene s Mirom Drobným)

            Tiež máte pocit, že z bežných medziľudských vzťahov sa postupne vytrácajú tie najbezprostrednejšie prejavy úcty k životu, porozumenia, súcitu a empatie? Do popredia sa prediera nevšímavosť a nezáujem o dianie naokolo, ktorý sa najmä medzi mladou generáciou začína šíriť akoby dominovým efektom.

            Aj práve preto sme 15. apríla 2024 dali priestor 90 minútovej odbornej prednáške na základe ponuky filmového producenta, režiséra a scenáristu Ing. Miroslava Drobného, ktorý sa už niekoľko rokov podrobne venuje problematike šikanovania, kyberšikany, groomingu, prevencii prejavov sebapoškodzovania, násilia, rasizmu, xenofóbie, neofašizmu a iných nežiadúcich javov súčasnej doby.

            Prednáška začala ukážkou z filmu „Kto je ďalší“, natočeného autorom podľa skutočnej udalosti. Hlavnou predstaviteľkou je slovenská raperka Aless, ktorá sa v minulosti tiež stala obeťou šikanovania. Jej životný príbeh ale našťastie neskončil na koľajniciach a môže byť povzbudením pre ďalších, ktorí sa ocitnú v podobnej situácii. Atmosféra bola po skončení filmovej ukážky nabitá emóciami, ktoré sa autor formou diskusie a priamej interakcie so žiakmi snažil odľahčiť navodením priateľskej debaty. Obsahovo sa miestami vracal aj do spomienok na vlastné detstvo. So žiakmi rozoberal názorné ukážky rôznych situácií, ako správne zareagovať a pomôcť obetiam násilia vymaniť sa z psychického zajatia, či už v bežnom živote, alebo v online priestore.

            Hlavným posolstvom tejto prednášky je odkaz autora, aby nielen kamaráti, spolužiaci, ale aj navzájom neznámi ľudia boli voči sebe všímavejší, aby včas vedeli podať pomocnú ruku týraným, šikanovaným, či inak zneužívaným obetiam akéhokoľvek násilia. Veď dnes sa ma to síce netýka, ale zajtra to už môže byť aj môj problém, alebo problém niekoho z mojich blízkych.

            A k záchrane ľudských životov mnohokrát stačí tak málo – NEOSTAŤ TICHO.

             

            (korunk buktatóiról, komolyan és lazán Miro Drobnýval)

            Te is úgy érzed, hogy az élettisztelet, a megértés, az együttérzés és az empátia legközvetlenebb kifejezései fokozatosan eltűnnek a hétköznapi emberi kapcsolatokból? Előtérbe kerül a figyelmetlenség és az érdeklődés hiánya a körülötte zajló események iránt, ami főleg a fiatal generáció körében kezd dominóhatásként terjedni.

            Ezért is adtunk helyet 2024. április 15-én egy 90 perces szakmai előadásnak. Ing. Miroslav Drobný filmproducer, rendező és forgatókönyvíró ajánlata alapján, több éve foglalkozik a zaklatás, az internetes zaklatás, az önsértés, az erőszak, a rasszizmus, az idegengyűlölet, a neofasizmus és a jelenkor egyéb nemkívánatos jelenségeinek kérdésével.

            Az előadás a „Kto je ďalší (Ki következik)” című film bemutatásával kezdődött, amelyet a szerző valós esemény alapján forgatott. A főszereplő a szlovák rapper, Aless, aki korábban szintén zaklatás áldozata lett. Szerencsére élettörténete nem ért véget síneken, így bátorítást jelenthet másoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek. A filmvetítést követően az előadó beszélgetni kezdett a diákokkal, baráti vitákat előidézve. Olykor visszatért saját gyerekkorához. A diákokkal szemléltető példákat vitattak meg különféle helyzetekre, hogyan kell helyesen reagálni és segíteni az erőszak áldozatainak kitörni a pszichológiai fogságból, akár a hétköznapi életben, akár az online térben.

            Az előadás fő üzenete, hogy ne csak a barátok, osztálytársak, de az idegenek is legyenek figyelmesebbek egymással, hogy segítő kezet nyújthassanak a bántalmazottaknak, zaklatások áldozatainak. Elvégre ez ma engem nem érint, de holnap már az én problémám vagy egy hozzám közel álló személy problémája lehet.

            Az emberi életek megmentéséhez pedig sokszor olyan kevés kell: nem csendben maradni.

            Slavka Danková

          • Výberové konanie

          • Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja 12. apríla 2024 vyhlásil výberové konanie na obsadenie pozície riaditeľa Strednej priemyselnej školy stavebnej Oskara Winklera – Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1, 984 15 Lučenec z dôvodu končiaceho sa päťročného funkčného obdobia terajšieho riaditeľa.

            V zmysle § 84 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zverejňujeme vyhlásené výberové konanie aj na našom webovom sídle.

            Celý text výberového konania nájdete v dokumente, ktorý si viete pozrieť kliknutím na link nižšie.

            VK_2024_ODBORNE_SKOLY_APRIL_2024.pdf

        • Deň otvorených dverí na Technickej univerzite v Košiciach – Nyílt nap a Kassai Műszaki Egyetemen
          • Deň otvorených dverí na Technickej univerzite v Košiciach – Nyílt nap a Kassai Műszaki Egyetemen

          • Stavebná fakulta Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) každý rok organizuje Deň otvorených dverí na Stavebnej fakulte, kde sa nielen stredoškolákom, ale aj širokej verejnosti ponúka možnosť voľne pohybovať sa po fakulte a prezrieť si priestory výukové, administratívne, laboratórne, výskumné, technologické, ...

            Počas „Dňa otvorených dverí na Stavebnej fakulte TUKE“ sa prezentovali partnerské spoločnosti pôsobiace v oblasti stavebníctva.

            Naši tretiaci a maturanti nahliadli do študentského života na Stavebnej fakulte a v mnohých z nich sa upevnila myšlienka, že pokračovať v štúdiu na Technickej univerzite v Košiciach je dobrý nápad.

             

            A Kassai Műszaki Egyetem Építőipari Kara (TUKE) minden évben nyíltnapot szervez az Építőipari Karon, ahol nemcsak a középiskolásoknak, hanem a nagyközönségnek is lehetősége nyílik a karon való szabad mozgásra, megtekinteni az oktatási, adminisztratív, laboratóriumi, kutatási, technológiai termeket.

            A nyílt nap keretében az építőiparban tevékenykedő partnercégek is bemutatkoztak.

            Harmadikos és érettségiző diákjaink betekintést nyertek az Építőipari Karon zajló diákéletbe és többekben megerősödött a gondolat, hogy a Kassai Műszaki Egyetemen való továbbtanulás jó elgondolás.

            Martín Balló

        • Chceli sme vyhrať – Győzni akartunk
          • Chceli sme vyhrať – Győzni akartunk

          • 4. apríla 2024 sme sa zúčastnili okresného kola florbalového turnaja chlapcov. Zápasy boli náročné a vyrovnané, a konkurencia veľmi silná.

            Súperilo dokopy sedem škôl a hralo sa systémom každý s každým. Naša bilancia bola päť výhier a jedna prehra. Dokázali sme vyhrať s ťažkými súpermi a posledný zápas mal rozhodnúť či vyhráme celý turnaj. Skončili sme však na 2. mieste. Celý turnaj sa niesol v kvalitných výkonoch, športovej atmosfére a súťaživosti.

            Naši hráči: Marek Jaraba (I. A), Richard Karásek (I. A), Rado Pupala (I. A), Dávid Haferník (III. A), Patrik Žilka (III .A), Jakub Kaliňák (III. B), Peter Hronec (IV. B), Oliver Roško (IV. B).

            Výhra nás nabudila do ďalších súťaží.

             

            2024. április 4-én részt vettünk a fiúk floorball bajnokságának járási fordulóján.

            Nehéz összecsapásokra számítottunk, látva az induló hét iskola csapatát. Az első öt mérkőzést megnyertük erős ellenfeleinkkel szemben. Az utolsó meccsen dőlt el, hogy megnyerjük-e az egész tornát. Sajnos, Fortuna nem állt mellénk. Nem sokon múlt az elsőség, de mi az ezüstéremnek is nagyon örültünk. Az egész tornát színvonalas mérkőzések, varázslatos sporthangulat és tiszta verseny jellemezte.

            Játékosaink: Marek Jaraba (I. A), Richard Karásek (I. A), Rado Pupala (I. A), Dávid Haferník (III. A), Patrik Žilka (III. A), Jakub Kaliňák (III. B), Peter Hronec (IV. B), Oliver Roško (IV. B).

            A 2. helyezés elérése arra ösztönöz minket, hogy a további versenyeken sikerüljön megszerezni az aranyérmet.

            Paťo Žilka, III. A

        • Kontakt

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
          • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • IČO: 00161560
          • DIČ: 2021228319
          • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
          • (+421) 904 486 208 - sekretariát
          • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
          • (+421) 948 910 280 - zborovňa
          • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
        • Prihlásenie