• Pomalé Vianoce
          • Pomalé Vianoce

          • Okná na Vianoce neumývam. A nerobím to ani na Veľkú noc. Umývam ich vtedy, keď sa mi zdajú naozaj špinavé. Pre mňa je totiž synonymom vianočného času niečo celkom iné ako dokonale „vygruntovaný“ byt či dom. Mňa baví vyvárať menej vypekať, baliť darčeky. Odmietam sa kvôli Vianociam stresovať. Naopak, baví ma preladenie do absolútne spomaleného módu.

            Totiž, čím som staršia, tým viac sa snažím žiť v prítomnosti a venovať náležitú pozornosť a energiu len tým činnostiam a ľuďom, na ktorých mi záleží. Snažím sa byť vedome pomalšia vo všetkých oblastiach života, čo je pre mňa občas náročné, keďže som prirodzene netrpezlivá, rýchla a často chcem mať všetko hneď. „Spomaľ, nič ti neutečie,“ vravím si v duchu v aute, v obchode, cestou z práce. A naozaj, nič mi ešte neutieklo. Naopak, všimla a uvedomila som si veľa „pekností,“ ktoré by mi inak prefrčali pred nosom pri mojom rýchlom pokluse.

            Pomalé Vianoce. Bez nadmerného upratovania, nakupovania, zásobovania, naháňania sa, bez stresu, bez kvanta (častokrát nepotrebných) podarúnkov. Vianoce v duchu „menej je viac.“

            Urobte si v tomto predvianočnom období viac času na to, čo vám urobí skutočnú, takú naozajstnú a nefalšovanú radosť, pri ktorej vám srdce piští.

            Takže šťastné a veselé a ............POMALÉ!

            (Zdroj: https://www.jaga.sk/portfolio/moj-dom-11-2018/)

        • Opäť sú tu Vianoce a blížiaci sa nový rok.
          • Opäť sú tu Vianoce a blížiaci sa nový rok.

          • Milí pedagógovia , milí spolužiaci a milí zamestnanci školy!

            Blížia sa sviatky pokoja a radosti. V kruhu najbližších sa stretávame pri štedrovečernom stole a čakáme na zvonenie zvončeka, ktorý nám hlási, že na nás niečo čaká pod vianočným stromčekom. Nie nadarmo sa hovorí, že sú to sviatky pokoja a radosti. Pocit vianočnej atmosféry či dobrej nálady sa šíri aj po chodbách našej školy. Stromček pred dverami školy nám rozžiari úsmev na perách.

            Končí sa rok 2018 a ja by som sa chcel v mene žiackej školskej rady (ŽŠR) poďakovať všetkým, ktorí nám pomáhali - vedeniu školy, pedagógom, zamestnancom a spolužiakom. Som presvedčený, že aj rok 2019 bude tak úspešný a prinesie nám nové dobrodružstvá a výzvy.

            Prajem Vám všetkým, krásne prežitie vianočných sviatkov a úspešný vstup do nového roku. Zdraví, oddýchnutí a spokojní sa stretneme dňa 08.01.2019.

            Erik Szabó - predseda ŽŠR

        • Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

          • Dňa 3.12.2018 sme sa zúčastnili florbalového turnaja na našej škole. Bolo to okresné kolo stredných škôl. Zápasy boli náročné a vyrovnané, a konkurencia veľmi silná.

            Súperilo dokopy sedem škôl a hralo sa systémom, každý s každým. Naša bilancia bola päť výhier a jedna remíza. Dokázali sme vyhrať s ťažkými súpermi a posledný zápas mal rozhodnúť, či vyhráme celý turnaj. Porazili sme Gymnázium B.S.Timravy a postúpili do regionálneho kola, ktoré bude v Rimavskej Sobote.

            Výhra nás nabudila do ďalších súťaží.

            Peter Havran, III. S

        • Smrť na štadióne
          • Smrť na štadióne

          • inšpirované knihou Jonasa Janossona Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

             

            Jedného letného dňa sme si išli s kamarátmi sadnúť do miestneho podniku. Chceli sme sa po dlhých dňoch v práci konečne odreagovať, pretože všetci piati sme pracovali pre tajnú službu a konečne sme mali trošku voľna. Zrazu do podniku prišiel náš kamarát Peter a povedal : „Zohnal som lístky na futbal." Boli sme veľmi radi, pretože lístky boli vypredané už 2 týždne.

            Keď sme už začínali byť nervózni, že ten zápas nestihneme, konečne prišiel šofér. Pýtali sme sa ho, kde bol tak dlho a on povedal: „Niekto mi rozbil zadné okno." Rýchlo sme mu odpovedali: „Kašli teraz na to, ideme na futbal." Keď sme prišli do Košíc a išli sme do nášho obľúbeného podniku, kde sa stretávajú fanúšikovia nášho tímu, už sme mali super náladu. Tentokrát tam ale prišli aj fanúšikovia druhého tímu, s ktorými sme sa nemali veľmi v láske a preto hneď ako prišli, všetci stíchli a len pozerali. Zrazu si sadli k nám. Ja som sa spýtal: „Čo tu chcete?" a ich šéf vytiahol na stôl zbraň. Len som sa usmial, rýchlo som zobral zbraň a  sa veľká bitka. Po pár minútach prišla polícia a skoro všetkých nás zobrali do vyšetrovačky. Lenže nevedeli, kto sme. Zavolali sme kamarátovi a už sme utekali na zápas Tottenham proti Westham United. Vyhrali sme 3:0. Všetko bolo super, všetci skandovali „United, United " až kým nebolo počuť výstrel. A kričali: „Všetci na zem!" My ako tajná služba sme boli ozbrojení. Začala sa prestrelka, pozrel som sa dole a videl som brankára ležať na zemi, prišli sme k nemu, bohužiaľ už nemal pulz. Zrazu sme počuli posledný výstrel, všetci sme mali hlavy dole a po chvíli opäť hore. Pozreli sme sa na kamaráta Petra, ktorý ležal na zemi a mal prestrelenú hlavu.

            Hneď sme sa vrátili do práce a zistili sme, že sa jedná o futbalovú mafiu. Vyšetrovali sme ich a trvalo pol roka, kým sme ich dostali do väzenia. Na súde dostali doživotie.

            Filip Biroščák, II. A

             

        • Školský projekt o ČSR
          • Školský projekt o ČSR

          • Uplynulý rok 2018 bol pre historikov naozajstnou lahôdkou - vybrať si z mnohých výročí pre školský projekt preto nebolo ľahké. Rozhodla storočnica vzniku prvej republiky.

            Medzi mnohými výzvami sa núkala hlavne otázka významu tejto udalosti pre nás a pre súčasnosť. Tejto témy sa zhostili štyri pracovné skupiny študentov I. S triedy. Pracovali samostatne a vytvorili si zaujímavé a pútavé prezentácie a zistili, že to veru nie je ľahké postaviť sa pred svojich spolužiakov. Priniesli informácie o udalostiach, ale aj o živote našich predkov. Záver vyučovacej hodiny patril autentickým záberom z vtedajšieho územia Slovenska.

            Školský projekt sa vydaril a myslím, že zaujal aj poslucháčov z I. A triedy. Určite prispel k spestreniu vyučovania dejepisu a k zdokonaleniu zručností a kompetencií žiakov pracovať samostatne, zodpovedne a organizovať prácu v tíme.

            Touto cestou ďakujem svojim študentom - I. S triede - za prípravu a realizáciu projektu, ktorým sme si aj my pripomenuli jedno z najvýznamnejších výročí roku 2018.

            Olívia Sojková

        • Najúspešnejšia stredná škola
          • Najúspešnejšia stredná škola

          • Pýtate sa v čom? No predsa v plávaní. Toľko talentov sa nevidí tak často. Krytá plaváreň v Rimavskej Sobote privítala plavecké talenty v športovom plávaní. Preteky boli usporiadané pre kategóriu stredných škôl.

            Naša škola sa na týchto pretekoch prezentovala skutočne excelentne. Tu sú výsledky.

            1. miesto - voľný spôsob: Dominik Kozlok, I. S

            1. miesto - prsia: Dominik Kozlok, I. S

            1. miesto - znak: Dominik Kozlok, I. S

            1. miesto - zmiešaná štafeta: Radana Toldyová I. A, Dominik Kozlok I. S, Peter Čížik II. A

            2. miesto - voľný spôsob: Peter Čížik, II. A

            1. miesto - prsia: Radana Toldyová, I. A

            Všetkým úspešným plavcom prajeme ešte veľa plaveckých úspechov!

        • Milujú ho milióny na celom svete
          • Milujú ho milióny na celom svete

          • Futbal je kolektívny šport s loptou, v ktorom proti sebe stoja dva tímy s jedenástimi hráčmi a jeho cieľom je dostať loptu do bránky súperovho tímu. Samotná hra je rozdelená do dvoch polčasov po 45 minútach. Hru kontroluje rozhodca, usmerňuje ju a trestá neprimerané zákroky ako aj simulovanie zranení, ktoré sú bohužiaľ veľmi časté.

            Odkedy je však súčasťou nášho každodenného života - a akým spôsobom a kde si ho môžeme užívať?

            Súčasný futbal v podobnej forme ako ho poznáme dnes, vznikol v Anglicku v 16. storočí. Avšak základy tohto športu siahajú až do 2. storočia pred naším letopočtom v Grécku a Ríme ale aj do Latinskej Ameriky. Časom sa postupne futbal stal najrozšírenejším športom sveta. Veľký počet štátov ho dokonca vydáva za svoj národný šport, ako napríklad Brazília, odkiaľ pochádzajú tí najlepší futbalisti sveta.

            Každá futbalová krajina má svoju národnú ligu, ktorá sa hrá celý rok. Najznámejšia je anglická Premier League. Najlepšie európske celky hrajú medzinárodné turnaje: Ligu majstrov (UEFA Champions League) a Európsku ligu (UEFA Europa League). Víťazi týchto turnajov potom proti sebe hrajú o takzvaný super pohár.

            Najväčšou futbalovou udalosťou sú Majstrovstvá sveta, kde proti sebe hrá 32 najlepších národných tímov. Majstrovstvá sveta sú vždy raz za 4 roky. V polovici tohto časového obdobia sa ešte hrajú Majstrovstvá každého svetadielu zvlášť. Z týchto sú asi najprestížnejšie Majstrovstvá Európy.

            Neoddeliteľnou súčasťou futbalu sú samozrejme taktiež fanúšikovia ako národných tímov, tak klubov. Niekedy dokážu vyburcovať svoj tím k obdivuhodným výkonom, ale môžu tiež zničiť celú hru svojím nevhodným chovaním.

            Futbal nie je iba šport, kde sa treba naháňať za loptou a dúfať, že vám niekto prihrá na gól. Futbal je o výdrži a drine, o disciplíne a morálke, o taktike a zohranosti, skrátka nestačí mať iba talent. Vraví sa, že futbal stmeľuje kolektív, ale iba keď ho hráte srdcom. V takomto prípade je nie iba športom, ale i zmyslom a spôsobom života.

            Richard Šága, III. S

        • Zabojujeme o vyššie priečky!
          • Zabojujeme o vyššie priečky!

          • Dňa 4.12.2018 sme mali možnosť opäť si vyskúšať naše zlepšenie sa vo florbalovom turnaji žiačok proti ostatným stredným školám.

            Ako minulý rok, tak ani tento sme neočakávali, že vyhráme. Turnaj sme odohrali podľa možností a myslím si, že sme sa za našu hru nemuseli vôbec hanbiť. Prváčky ukázali, aké sú šikovné a to nám dosť pomohlo. Aj keď sme prvý zápas proti Pedagogickej škole prehrali 3:6, tak nás to len povzbudilo, pretože to bola jedna z najlepších škôl a skoro sme s ňou remizovali. Druhý zápas proti Hotelovej akadémii sme vyhrali 2:1 a tá radosť nás nabudila do ďalšieho zápasu proti tiež dobrej škole, a to Zdravotníckej. S ňou sme z víťazného stavu 2:0 nakoniec remizovali 2:2. Trocha sme sklesli, pretože tie body nám dosť chýbali.

            V poslednom zápase, v ktorom sme mali možnosť hrať o 3. miesto, sme už išli z posledných síl a to bolo aj vidieť. No prehrali sme ho. Skončili sme na 4. mieste, čo nás dosť mrzelo, ale do budúceho roku sa zlepšíme a určite viac zabojujeme o vyššie priečky.

            Hráčky: Barbara Mileiová, Fruzsina Herényiová, Martina Muránska, Ľubomíra Pocklanová, Sara Valachová, Daniela Balogová, Barbara Salutová, Radana Toldyová a Viktória Bandúrová.

            Barbara Mileiová, II. S

        • Si deviatak a už vieš čím chceš byť? Tak si sa prišiel pozrieť na našu školu
          • Si deviatak a už vieš čím chceš byť? Tak si sa prišiel pozrieť na našu školu

          • 30. november 2018 bol dňom „Otvorených dverí“ na našej škole. Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým zúčastneným školám, učiteľom, výchovným poradcom, ktorí si našli čas a chuť prísť so žiakmi do našej školy.

            Poďakovanie patrí aj všetkým kolegom, ktorí sa svojím pričinením podieľali na úspešnom zvládnutí dňa otvorených dverí a svoje odborné znalosti odovzdali budúcim študentom. Naša škola prezentuje študijné odbory, ktoré sú v súčasnej dobe na trhu práce hľadané. Nie je to klišé, ale fakt. Preto neváhajte a dajte si k nám prihlášku!

            Tešíme sa na Vás! Ďakujeme!

        • Ďakujeme za Free WiFi!
          • Ďakujeme za Free WiFi!

          • Od minulého týždňa sa naša škola môže pochváliť novou vymoženosťou - internetom zadarmo pre žiakov. Okrem pohodlných sedačiek sa na druhom poschodí školy objavil WiFi router a s ním „nevídané“ možnosti zábavy, informovanosti a komunikácie. Myšlienka modernizácie školy sa zrodila v našich radoch a vzišla od zástupcov školskej rady, ktorí ju posunuli pánovi riaditeľovi školy. Nápad Free WiFi sa mu zapáčil a prakticky ihneď sa zrealizoval.

            Touto cestou sa chcem v mene všetkých žiakov poďakovať vedeniu školy za realizáciu tejto myšlienky. Nemôžem nespomenúť poďakovanie aj pánovi profesorovi Aurelovi Fajdovi a pánovi školníkovi Otovi Benemu za inštaláciu a spojazdnenie WiFi routeru.

            Erik Szabó - predseda ŽŠR

        • Advent, adventný veniec a jeho symbolika
          • Advent, adventný veniec a jeho symbolika

          • 2. december – tento rok je v kalendári prvou adventnou nedeľou. Hlavným znakom a symbolom adventu je adventný veniec, ktorý slúži práve k odpočítavaniu štyroch adventných týždňov. Advent znamená príchod. Pre Kresťanov je advent začiatkom cirkevného roka. Je to oslávenie narodenia Ježiša Krista. Tento sviatok sa traduje od 6. storočia.

            Štyri nedele majú aj špeciálne meno. Prvá je železná, druhá bronzová, tretia strieborná a posledná pred Štedrým dňom zlatá. Adventný veniec predstavuje symboliku, má byť urobený z vetvičiek ihličia, pretože má predstavovať život. Hlavnou farbou adventu je fialová, predstavuje pokoru a dôstojnosť. Tri sviečky sú fialové a jedna ružová, ktorá symbolizuje priateľstvo.

            Symbolika sviečok: prvá - nádej, druhá - mier, tretia - priateľstvo, štvrtá - láska.

        • Kontakt

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
          • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • IČO: 00161560
          • DIČ: 2021228319
          • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
          • (+421) 904 486 208 - sekretariát
          • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
          • (+421) 948 910 280 - zborovňa
          • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
        • Prihlásenie