• Volejbalový turnaj!
          • Volejbalový turnaj!

          • Volejbalový turnaj o Pohár riaditeľa Strednej zdravotníckej školy v Lučenci má už 11 ročnú tradíciu, kvalitnú organizáciu, ako i chuť si zašportovať. Nebolo to inak ani 25. júna 2018, keď sa stretli zúčastnené tímy, ktoré predviedli napínavé súboje s plným nasadením, bojovnosťou i herným kumštom.

            Volejbalisti i diváci si užili slniečko, ale nielen počasím bol turnaj vydarený. Náš tím si bojovnosťou a elánom vybojoval 3. miesto.

            Všetkým srdečne gratulujeme!

            Inka Balážová

        • Celoštátne kolo súťaže Rodinný dom VELUX
          • Celoštátne kolo súťaže Rodinný dom VELUX

          • “Dosiahnutie optimálneho prirodzeného osvetlenia priestoru je umením každého dobrého projektanta..." - aj takéto myšlienky odzneli počas slávnostného vyhodnotenia celoštátneho kola študentskej súťaže Rodinný dom VELUX, organizovanou firmou Velux Slovensko s.r.o.

            Úlohou študentov stredných škôl so zameraním na staviteľstvo bolo vytvoriť také dispozičné návrhy rodinných domov, kde denné svetlo a prísun čerstvého vzduchu prichádza do objektu cez strešné okná Velux s optimálnym, energicky efektívnym riešením, zabezpečujúcim zdravé a pohodlné vnútorné prostredie.

            Ako pominulé roky, aj do terajšieho jubilejného 10. ročníka súťaže sa zapojilo päť žiakov našej školy.

            Na celoštátnom kole, ktoré sa konalo dňa 20. júna 2018 na palube lode Tanker Boat v Bratislave, našu školu reprezentovala práca žiaka Štefana Vinczeho (III. A) s názvom The Seaside House.

            Na súťaži sa stretlo spolu vyše 90 študentov z 10 stredných stavebných priemysloviek z celého Slovenska. A veru nestratili sme sa. Aj keď sa nám nepodarilo odniesť cenné miesta na stupienkoch víťazov, ale boli to kvalitné odborné chvíle v kruhu rovesníkov, odborníkov z radov architektov a zástupcov spoločnosti Velux.

            Práca Štefana Vinczeho bola odbornou porotou veľmi pozitívne vnímaná. Bola ocenená jeho kreativita a netradičné riešenie.

            Aj touto cestou mu ďakujeme za jeho snaženie aj vytrvalosť! Dúfajme, že bude dobrým príkladom pre svojich spolužiakov a budeme sa tešiť zo zaujímavých dispozičných riešení rodinných domov Velux aj na budúci rok.

            Angela Fajdová

        • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera v Lučenci podporila výrazný športový talent
          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera v Lučenci podporila výrazný športový talent

          • Čím je človek dospelejší, tým menej verí na rozprávky, napriek tomu existujú čarovné príbehy, aj v našom okolí.

            V Kalinove šikovný tréner žiakov objavil neobyčajný talent priamo doma, keď sa jeho malému synovi podarilo zopárkrát trafiť do lopty. Odvtedy sa futbal stal pre oboch každodenným chlebíčkom, spomína s úsmevom dnes 17-ročný študent stavebnej priemyslovky v Lučenci Tomáš Filipiak.

            Rozprávkovú kariéru stredného obrancu v klube Calcio Udinese v prvej dorasteneckej lige Talianska s príznačným názvom Primavera (pozn. jar) doplňme jeho predsavzatím, že čoskoro bude v klube hrávať za dospelých a pravdepodobne si zahrá proti Marekovi Hamšíkovi. V Taliansku neupratuje, lebo býva v hoteli, úspešne zdoláva taliančinu aj vďaka ústretovosti a pomoci domácich, už len skúška ho delí od vytúženého vodičáku a pár dní od nového BMW 1 čiernej farby z vlastných našetrených peňazí.

            Ale čaro tohto príbehu spočíva v tom, že Tomáš je disciplinovaný a veľmi ústretový mladý muž. Nesmierne si váži možnosť externe študovať na Slovensku a súčasne rozvíjať svoj športový talent v cudzine, pretože vie, aké dôležité je v živote vzdelanie. Po prestupe zo športového gymnázia v Bratislave, kde mu štúdium podľa individuálneho učebného plánu neumožnili, sa stal študentom odboru staviteľstvo. Dnes, v druhom ročníku, vôbec neľutuje a berie svoj odbor vážne, o čom svedčia jeho doterajšie študijné výsledky a reálne hovorí o tom, že raz bude staviteľom.

            Jeho životným snom je mať krásnu rodinu a spokojne žiť na Slovensku, tak ako ho to naučili jeho láskaví rodičia.

            Zo srdca mu želáme splnenie všetkých životných plánov.

            Olívia Sojková

        • Hor sa do vody!
          • Hor sa do vody!

          • Naše druhácke kroky viedli dňa 18.06.2018 na Lučenské kúpalisko, kde sme sa mali pod vedením pána profesora Jakuba Škantára zdokonaľovať v plávaní. Neplavci už medzi nami nie sú. Brány kúpaliska sa nám otvorili na celý týždeň. Prvý deň sa začal nepriaznivým počasím, ale to nám neskazilo náladu a chuť plávať.

            Pred každým plávaním sme sa zahriali rannou rozcvičkou. Ponaťahovali nohy, ruky a prvá skupinka išla makať. Pondelok sme mali plavecký spôsob prsia. Pán profesor Škantár nám vysvetlil a ukázal správnu techniku plávania. Hoci prsia ovládali všetci, každý z nás sa mal čo učiť. Druhý a tretí deň sme mali plavecký spôsob kraul a znak. Tieto spôsoby už neovládal každý, ale vďaka pánovi profesorovi už áno.

            Prvý ani posledný deň sa nám síce nevydaril, ale tie ostatné boli krásne slnečné. Nestíhali sme sa natierať opaľovacím krémom. Niektorí sme to aj poriadne pocítili na chrbte. Celý týždeň dopadol veľmi dobre. Sme radi, že sme sa tohto výcviku zúčastnili. Veľká vďaka patrí pánovi profesorovi Škantárovi, za dobre odvedenú prácu. Nesmiem zabudnúť ani na pani profesorku Kučerovú a pána profesora Fodora, ktorí na nás dávali pozor.

            Erik Szabó, II. A

        • Medzinárodný geodetický päťboj - IG5
          • Medzinárodný geodetický päťboj - IG5

          • Tento rok sa už po 13. krát konal Medzinárodný geodetický päťboj - IG5. Konal sa v dňoch 27. -28.04.2018 na pôde SPŠ stavebnej v Žiline.

            Súťaž začala ako každý iný rok a to príchodom jednotlivých škôl. Po slávnostnom otvorení v aule školy, ktorého sa zúčastnila aj pani županka Žilinského samosprávneho kraja sme sa presunuli na prehliadku mesta. Dozvedeli sme sa tu rôzne zaujímavosti o histórii mesta, ale aj o jednotlivých budovách. Po prehliadke nasledoval Kvíz mozgov. V prvej časti boli otázky o Žiline, pričom všetky správne odpovede odzneli pri prehliadke mesta. V druhej časti boli všeobecnejšie otázky o Slovensku, Maďarsku, Českej republike, ale aj o Rakúsko-Uhorsku. Po samotnom kvíze sme sa presunuli na ubytovanie a mali sme voľný program, pričom domáci nám odporučili ísť sa pozrieť k Vodnému dielu Žilina, ktoré bolo na skok od nášho ubytovania. Bola to príjemná prechádzka s peknými výhľadmi na samotné vodné dielo.

            Druhý deň bol ten hlavný. Raňajky boli o 6:30, autobus odchádzal 7:00 a 7:40 štartoval prvý tím z parku pri Budatínskom hrade. Trasa mala ako každý rok aj náročné časti ale aj oddychové. Samozrejme sme po ceste riešili 5 stanovísk. Mnohým dala tento rok zabrať trigonometria a výmera, no všetci sa s nimi museli popasovať. Cieľ bol v obci Brodno, čo je obec vzdialená od Budatína asi 3 km, no my sme „poblúdili“ a tak sme ich urobili v rámci trasy pretekov skoro 13.

            Samotné vyhlásenie výsledkov bolo až večer v klube Rondel, kde bola následne aj diskotéka. Vyhlásili tu aj víťazov súťaže Kvíz mozgov. A víťazmi sú:

            1. miesto - Trenčín A

            2. miesto - Letohrad B

            3. miesto - Trenčín B

            V samotnej súťaži IG5 bol najlepším tímom, tím Praha A, ktorý vyhral 1. miesto v oboch kategóriách. Tím Lučenec A, našej školy v zložení Deana Fridrichová, Tomáš Hyravý a Lukáš Hronec skončil na 3. mieste v kategórii Presnosti.

            Kategória Presnosť:

            1. miesto - Praha 

            2. miesto - Žilina B

            3. miesto - Lučenec A

            Kategória Rýchlosť a presnosť:

            1. miesto - Praha A

            2. miesto - Letohrad A

            3. miesto - Žilina A

            Po diskotéke sme sa vracali na ubytovanie, kde niektoré tímy zapíjali výhru a iné prehru. V nedeľu sme po raňajkách všetci išli domov. Samozrejme sa ani tento ročník nezaobišiel bez menších problémov, no aspoň si organizátori vyskúšali náročnosť organizácie takejto súťaže. Aj tak budú všetci spomínať hlavne na to dobré, ktorého bolo viac ako dosť.

            Tomáš Hyravý, IV. A

        • Deň otcov! Vyznanie syna otcovi!
          • Deň otcov! Vyznanie syna otcovi!

          • Každú tretiu júnovú nedeľu oslavujeme sviatok - Deň otcov.

            Tento rok je to 17. jún.

            Týmito slovami by som chcel vyjadriť poďakovanie otcovi!

            Otec, Ty si tým človekom, čo mi prezrádzal tajomstvá prírody na jesenných prechádzkach lesom, keď si ma s ľahkosťou niesol na pleciach. Otec, to Ty si človekom, ktorý mi ukázal krásu športu, to Ty si bol mojím jediným fanúšikom, keď iní o mne pochybovali. Nespočetne veľakrát si bol mojím záchrancom, či ochrancom. Ruku by si bol dal do ohňa, keď si ma bránil pred inými. A ja ani neviem, či som Ti niekedy poďakoval. Či som Ti povedal ďakujem a či to bolo zo srdca. Teraz mám tú možnosť, a tak vravím, ďakujem. Ďakujem otec za všetko, čo si pre mňa urobil, či obetoval. Aj za tie myšlienky, čo Ťa sprevádzali vždy, keď si na mňa myslel.

            Dnes tu pred Tebou stojím plný očakávaní, čo mi prinesie budúcnosť, som formálne dospelý, no dúfam, že ju budeš aj naďalej zdieľať spolu so mnou a že moju vďaku pocítiš ešte mnohokrát na kľukatých cestách osudu.

            Michal Ružinský, III. S

            (Ilustračné foto: https://topdesat.sk/den-otcov/)

        • Krajské kolo v atletike stredných škôl!
          • Krajské kolo v atletike stredných škôl!

          • Po úspešných Regionálnych atletických pretekoch v Lučenci, postúpili naši najlepší na Krajské kolo v atletike, ktoré sa konalo dňa 12.6.2018 v Banskej Bystrici.

            To, že ich atletika a jednotlivé disciplíny v nej bavia, svedčia o tom ich výsledky. Spomedzi 17 atlétov - náš Lukas Figa (III. S) získal v behu na 200 m 1. miesto a z 23 atlétov v behu na 100 m získal 2. miesto.

            Vo vrhu guľou máme tiež úspešného študenta a je to Michal Ružinský (III. S), ktorý skončil na 3. mieste spomedzi 13 športovcov.

            Sú to skvelé výkony a obidvom športovcom srdečne blahoželáme a môžeme konštatovať, že šport a chuť športovať je stále prioritou našich športových tried.

            Inka Balážová

        • Úspechy našich atlétov!
          • Úspechy našich atlétov!

          • Atletika v našom meste žne veľké úspechy a to hlavne zásluhou atletického klubu REDOX Lučenec. Tento klub sa snaží plnohodnotne obsadiť všetky, najmä krajské súťaže a zo strany detí a študentov je záujem zúčastňovať sa ich. Aj naša škola má takýchto šikovných atlétov, z ktorých niektorí sú členmi práve tohto klubu.

            Dňa 6.6.2018 sa konali regionálne atletické preteky na ZŠ L. Novomeského v Lučenci. Svoje atletické zručnosti si vyskúšalo 10 našich najlepších a skutočne boli najlepší. Tu sú ich úspechy.

            Lukas Figa (III. S)

            -beh na 400 m - 1. miesto

            -beh na 100 m - 2. miesto

            Štefan Vincze (III. A)

            -skok do výšky - 1. miesto

            Michal Ružinský (III. S)

            -vrh guľou - 1. miesto

            Adam Keszi (II. S)

            -beh na 1500 m - 2. miesto

            Noémi Koroncziová (I. S)

            -beh na 1500 m - 2. miesto

            Peter Šüser (I. S)

            -štafeta - 2. miesto

            Fruzsina Herényiová (I. S)

            -beh na 100 m - 3. miesto

            Martin Miklóš (I. S)

            -beh na 100 m - 3. miesto

            Adrián Trajteľ (II. S)

            -beh na 1500 m - 3. miesto

            Všetkým športovcom gratulujeme a tešíme sa na ďalšie úspechy!

            Inka Balážová

        • Google a práca v ňom
          • Google a práca v ňom

          • V rámci klasického vyučovania anglického jazyka sme my, žiaci 2.A a 3.A, mali šancu stretnúť sa s veľmi milým, sympatickým a hlavne energickým človekom, ktorý precestoval svet.

            Toto stretnutie nám vybavila pani profesorka Lukáčová, za čo jej ďakujeme. Prednáška trvala jednu vyučovaciu hodinu.

            Bella Livi, ako sa táto drobná žena volá, nám za ten čas v skratke predstavila svoj doterajší život a hlavne život, kedy mala šancu pracovať pre spoločnosť Google. Ukázala nám mnoho fotiek z prostredia, v ktorom pracovala. Na prvý pohľad by ste si povedali, že je to práca snov. Môžete v práci spať, športovať, hrať rôzne hry a dokonca si so sebou priniesť aj psa. Myslím si, že všetkých nás to oslovilo. Dokonca sa sama priznala, že vďaka tejto práci je veľmi dobrá v hraní stolného futbalu.

            Avšak, ako každé zamestnanie, aj toto malo svoje záporné stránky, o ktorých nám taktiež toho dosť povedala. Určite si každý z nás zobral z tejto prednášky maximum a zistil, že aj keď sa vám zdá niečo dokonalé, nemusí to celkom tak byť.

            Počas celej prednášky som sa cítila veľmi príjemne, nakoľko tam dominovala pozitívna atmosféra a som veľmi rada, že som mohla byť jej súčasťou, prísť k novým poznatkom a aj týmto spôsobom si precvičiť angličtinu.

            Nikoleta Malatincová, III. A

        • Posledné slová a posledný pozdrav maturantom!
          • Posledné slová a posledný pozdrav maturantom!

          • Okamihy v živote bývajú rôzne. Sú také, pri ktorých sa človek ani na chvíľu nepozastaví a pripadajú mu celkom bežné. Bežne človek čaká na autobus, stretáva známych, či myslí na to, čo si kúpi.

            Sú však, a nie je ich chvalabohu málo, i chvíle, ktoré nie sú obyčajné a ktoré sa jednoducho vryjú do pamäte navždy. Mám pocit, že práve takouto má šancu byť i táto chvíľa a to pre všetkých nás, ktorí tu teraz stojíme a ja som rada, že som tu dnes spolu s Vami.

            Latinské príslovie hovorí: „Non scholae, sed vitae discimus.“ (Neučíme sa pre školu, ale pre život.) Vzdelanie a vedomosti nemôžete považovať za majetok: nedajú sa kúpiť a spočiatku ani dobre predať. Učili ste sa teda nadarmo? Len pre známky, ktorými Vás oceňovali moji kolegovia - učitelia našej školy, a nie pre život? Ak to, čo máte napísané v zošitoch za celú dobu Vášho vzdelávania od základnej školy až po maturitu a myslíte si, že to nikdy nebudete potrebovať - na čo to teda je? Strávili ste svoj doterajší život len hraním? Nie! Hrá sa na hudobný nástroj, hrá sa aj v divadle. V literatúre a politike sa hrá so slovami a šach sa hrá s figúrkami. Naša škola je ako veľký orchester a ja práve dnes vidím, aké nadšenie, aké zaujatie, akú aktivitu vyvoláva náš spoločný zbor, náš orchester a myslím tým na Vaše štvorročné predstavenie plné úsilia, potu, zážitkov a fantázie. Pozorujem však na Vašich tvárach aj smútok - smútok z toho, že Vy - maturanti - tento náš orchester už čochvíľa opustíte. Myslím na krásne chvíle, ktoré ste na našej škole prežili, všetky Vaše úspechy aj pády, výhry aj prehry, priateľstvá, písomky, skúšanie, reprezentáciu školy na rôznych súťažiach, na utrápené tváre Vašich rodičov aj pedagógov, keď sa Vám nedarilo a ich šťastné a uznanlivé úsmevy, keď ste boli šťastní a úspešní. Toto všetko je naša škola a študentský život v nej. Keď si teraz v hlavičkách premietnete všetky predmety, ktoré ste za svoje štúdium absolvovali, prídete na to, že medzi nimi a Vašim ďalším štúdiom či zamestnaním je vzácne prepojenie. Niekedy sa Vám toto všetko naozaj mohlo zdať ako hra, ktorú hráte z donútenia, ale mnohí z Vás, aj Vaši rodičia a pedagógovia brali túto hru s plnou vážnosťou a smerovala celý čas k jednému cieľu - k vyformovaniu Vašej osobnosti, ktorá bude pripravená nielen na dospelosť, ktorá Vám má priniesť zodpovednosť pri výbere ďalšieho štúdia alebo zamestnania, ale aj na Váš ľudský, morálny rozvoj.

            Komplexné vzdelanie je pre správne utváranie charakteru a osobnosti veľmi dôležité. Je mojim veľkým želaním, aby ste si všetky zážitky, vedomosti a skúsenosti získané na našej alma mater zobrali so sebou do ďalšieho života. Zachovajte si kritický zmysel pre realitu, ale nezabudnite, že svet sa neskladá len z materiálnych hodnôt, z vecí vypočítateľných, merateľných a zvážiteľných, ale tiež z toho, čo Vy sami ako veľký dar nosíte vo svojom vnútri - snov, ideálov a túžob. Veľa informácií a poznatkov, ktoré ste sa naučili, môžete zabudnúť. Vždy sa však držte logiky, triezveho úsudku, rozumu a ideálov tolerancie a humanizmu. Ak sa Vám tieto ušľachtilé ciele podarí čo len sčasti naplniť, dokážete tým sebe aj iným, že ste sa neučili pre školu, ale naozaj pre život. Prajem Vám z celého srdca na Vašej ceste životom len to najlepšie, nech prekročíte brány tejto akademickej pôdy správnou nohou v ruke nadšene stískajúc maturitné vysvedčenie, nech Vás vždy obklopujú praví priatelia a nech sú aj naďalej Vaši najbližší na Vás právom hrdí.

            Inka Balážová

        • Kontakt

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
          • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • IČO: 00161560
          • DIČ: 2021228319
          • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
          • (+421) 904 486 208 - sekretariát
          • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
          • (+421) 948 910 280 - zborovňa
          • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
        • Prihlásenie