• VIEM SA TEŠIŤ A POSLAŤ ĎALEJ ÚSMEV,
          • VIEM SA TEŠIŤ A POSLAŤ ĎALEJ ÚSMEV,

          • rada stúpam nahor, cítim, že tam je sloboda

            -hovorí o sebe Alžbeta Čajková - mladá aktívna žena. Niekedy pôsobí dojmom, že chce vyskúšať všetko.

            -Je to dobrá vlastnosť?

            -Myslím si, že áno, ešte aj v prípade, že to nevyjde. Zvyčajne som potom smutná, ale cením si, že získam skúsenosť a zrazu vidím veci inak a ihneď sa mi otvárajú nové možnosti. Napríklad výber strednej školy: mojím zámerom bolo stať sa laborantkou a aj som sa popasovala s ťažkou chémiou. Nevyšlo to, a preto som išla na deň otvorených dverí na stavenú priemyslovku. Hoci starký a krstný otec sú geodeti, až tu ma zaujalo rozprávanie pána profesora Fodora a pani profesorky Pandi.

            -Neľutuješ dnes - tesne pred maturitou - svoje rozhodnutie?

            -Nie. Získala som na škole úplne iný pohľad na svet.

            -Geodetický?

            -Asi áno, chcela by som pokračovať v štúdiu geodézie v Brne.

            -Možno Tvoje rozhodnutie ovplyvnili aj úspechy, ktoré si dosiahla na škole. Ktorý považuješ osobne za najväčší?

            -Jednoznačne 2. miesto na medzinárodnej súťaži IG5 v Pécsi.

            -Z tejto súťaže máš aj zlaté medaily, prečo práve toto striebro?

            -Súťažila som aj rok predtým spolu so štvrtákmi a neumiestnili sme sa, čo ma veľmi mrzelo, už kvôli nim. Rozhodla som sa, že zabojujem. Vyšlo to, dokonca v neznámom prostredí sa potvrdilo, že sme dobrí.

            -Považuješ túto súťaž za tak náročnú?

            -Samozrejme, aj po fyzickej stránke. Ste súčasťou tímu a nemôžete zlyhať.

            -Takže SOČ-ka bola popri tejto súťaži brnkačka?

            -No, to zas nie. Je to iný druh práce. Pripravovala som sa už od druhého ročníka a venovala som tomu mnoho času a úsilia. Napriek tomu stačilo desať minút obhajoby a už som mala pocit, že to nebolo až také dobré.

            -3. miesto na Krajskej prehliadke SOČ v Banskej Bystrici nie je dobré?

            -Určite, ale ja chcem byť vždy lepšia.

            Betka je cestovateľka, folkloristka, turistka, redaktorka a...vždy prichádzajú nové výzvy. Bola síce už aj za polárnym kruhom vo Švédsku, ale chcela by navštíviť Fínsko a Island. Táto záľuba ju naučila dívať sa okolo seba kriticky a porovnávať. Folklór jej dal radosť zo života. Keď tancuje, poteší nielen seba, ale aj ostatných. Krása ľudových krojov jej pripomína zručnosť a estetické cítenie predkov, ktorí aj napriek chudobe vedeli žiť naplnený život. A aby tento rozhovor nevyznel príliš oslavne, prezradím na ňu, že nevie vyšívať, ale ako ju poznám, určite sa to raz naučí.

            Olívia Sojková

        • Geodetické sústredenie 2017
          • Geodetické sústredenie 2017

          • Je piatok ráno 7. apríl a študenti vchádzajú do školy ako každý iný deň. Niektorí z nich však so sebou nesú väčšie batohy ako obyčajne. Dôvod? Odchádzajú na geodetické sústredenie. Prístroje sú nachystané, nakladajú sa do auta a žiaci odchádzajú ku vodnej nádrži Ružiná, kde strávia celý víkend prípravou na súťaž IG5. Hneď po príchode sú rozdelení do skupín, v ktorých pracovali celý čas. Neodradil ich ani vietor a chladné počasie, ktoré celý deň prevládalo. Trénujú rôzne praktické  geodetické úkony. Piatok je však zameraný hlavne na „zaúčanie“ mladších spolužiakov, ktorí sú na sústredení po prvýkrát. Tejto úlohy sa ujali starší žiaci a ochotne vysvetľujú jednotlivé úkony. Večer sa utužujú dobré vzťahy pri spoločnom posedení.

            V sobotu sa vstávame skoro ráno (ako kto) a „makať“ sa začína hneď po raňajkách. Tentoraz sa však pri plnení úloh meria čas, ako na súťaži, aby sme nedostali penalizáciu, aby sme sa zmestili do časového rozhrania určeného pre tú, ktorú úlohu. Celé doobedie sa venujeme úlohám a odbitím dvanástej hodiny odchádzame na pripravený geocaching. Trochu nás opäť potrápil. Prichádzame postupne podľa skupín a po krátkej obednej prestávke už tvrdo pokračujeme v trénovaní. Večer nás čaká malý test, kde si overujeme svoje (ne)vedomosti, ktoré sme doteraz nadobudli, či už v škole, alebo cez tento víkend. Bez „akéhokoľvek vedomia“ o nadchádzajúcich udalostiach si líhame dosť neskoro do postelí. Pokojný spánok prerušujú slová budenia a vstávame do hlbokej noci, aby si skúsili aj tzv. nočný geocaching. Všetci sme ho zvládli bez problémov a nadránom si opäť líhame do svojich postelí, aby sme sa mohli v nedeľu ráno prebudiť, zbaliť, upratať za sebou chatu, naostatok pretrénovať pár praktických úloh a pobrať sa domov s pocitom, že sme sa naučili niečo nové.

            Alžbeta Čajková

        • SPŠ stavebná O. Winklera v Lučenci opäť zorganizovala medzinárodnú geodetickú súťaž IG-5.
          • SPŠ stavebná O. Winklera v Lučenci opäť zorganizovala medzinárodnú geodetickú súťaž IG-5.

          • „Učiť je možné slovami, vychovávať iba príkladom.“ (Bruyére)

            22. aprílový deň v roku 2017, v roku Boženy Slančíkovej Timravy, bol na Políchne - jej rodisku -  typicky aprílový: zima, dážď, slnko, vietor, vo vzduchu jar a u miestnych mierny rozruch. Pokojnú atmosféru takmer chalupárskej dedinky rozvírili mladí ľudia a ich pedagógovia, asi tak, ako kedysi naša slávna Boženka. Starosta obce, pán Pavel Kyseľ, sa netají tým, že tu veru naozaj žili a možno aj dodnes žijú Ťapákovci, ale aj generácie národovcov a že obec by rada uchovala svoju slávnu históriu aj napriek finančnej nepriazni. Potešil sa aj možnosti prezentovať tento kút Slovenska mladým geodetom z Čiech, Maďarska a Slovenska typickou slovenskou pohostinnosťou. Top-udalosťou bol chutný guľáš, ktorý varila hádam celá dedina a oproti aj miestny krčmár, pán Ján Garaj. Napriek tomu, že po náročnom a vyčerpávajúcom preteku by súťažiaci, ale aj porotcovia boli zjedli aj klince, treba povedať, že bol naozaj chutný – a teplý.

            Akokoľvek je pôsobenie Timravy dávnominulé, nestrannému pozorovateľovi neuniklo, že niečo bolo vo vzduchu aj v tento deň. Možno nezlomná vôľa a odhodlanie mladého pedagóga, Ing. Pavla Fodora, ktorý pred dvanástimi rokmi prišiel s krásnou myšlienkou a uskutočnil ju, nadšenie a neúnavný boj s obrovskou agendou a organizáciou pána zástupcu Mgr. Csaba Bónu a určite železné nervy a nadhľad pána riaditeľa Mgr. Ladislava Vikora.

            A aj keď sa tu zišli mladí stredoškoláci – geodeti zo strednej Európy, patril tento deň aj Strednej priemyselnej škole stavebnej Oskara Winklera v Lučenci – pedagógom, študentom, bývalým žiakom, priateľom školy, ktorí neváhali a pomohli osobne i finančne, aby sa uskutočnila súťaž, zmyslom ktorej je spájať mladých ľudí na ceste za skutočne dobrým a odborným vzdelaním. Nech je to už akýkoľvek žiak – český, maďarský, slovenský, dobrý, horší, určite odchádza zo súťaže IG5 ako nadšený geodet, atmosféra tejto súťaže je totiž silno nákazlivá.

            Nesmierna vďaka, hlavne za morálnu podporu, patrí pani Lívii Klausovej, veľvyslankyni Českej republiky na Slovensku, pretože jej záujem o mladú generáciu je nasledovaniahodný a jej osobná účasť na súťaži priniesla každému na Polichne pocit zaslúženej výnimočnosti.

            Tu si viete pozrieť reportáž o súťaži. Je síce v maďarčine, ale so slovenskými titulkami. Štart od 5:20.☺️ 

            https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/11686/124381

            PhDr. Olívia Sojková (Foto: Roman Lőrinčík)

        • Branný súboj stredných škôl
          • Branný súboj stredných škôl

          • Rezort obrany pripravil pre študentov tretích a štvrtých ročníkov sériu branných súbojov, ktoré budú pokračovať až do konca aktuálneho školského roka.

            Ministerstvo obrany chce týmto spôsobom skvalitniť prípravu študentov na obranu štátu, zvýšiť ich vlastenectvo a branné povedomie. Branný súboj sa konal v Rimavskej Sobote, kde si trojčlenné študentské družstvá zmerali sily v niekoľkých disciplínach, ktoré boli zamerané na zručnosti v oblasti brannej a zdravotnej prípravy, testy fyzickej kondície, vedomosti zo základov topografie o Slovensku a jeho vojenských dejinách i osobnostiach.

            Študenti mohli priamo komunikovať s profesionálnymi vojakmi a dozvedieť sa viac o ich práci. Pozreli si aj statické a dynamické ukážky Ozbrojených síl SR a to výcvik boja zblízka a sebaobrany a čestnú stráž.

            Z našej školy sa tejto akcie zúčastnili títo študenti:

            Jozef Becáni, Dávid Telek, Alžbeta Čajková, Samo Urda, Patrik Mázor, Tomáš Meszároš

             

            A to najdôležitejšie na záver - naši študenti vyhrali cenu: 48 hodinový kurz prežitia s vojakmi.

            Všetkým zúčastneným gratulujeme!

            Mgr. Inka Balážová (Foto: Mgr. Jakub Škantár)

        • Deň Zeme –prečo si pripomíname tento deň
          • Deň Zeme –prečo si pripomíname tento deň

          • Deň Zeme slávia milióny ľudí z viac ako 140 krajín sveta. Po celom svete sa pri tejto príležitosti konajú jarmoky, festivaly, pochody, súťaže, koncerty, upratovacie práce a iné aktivity na tisíckach miest. Deň Zeme sa stal najväčšou verejne organizovanou aktivitou v histórii planéty. Tento deň vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a začal sa oslavovať 22. apríla 1970.

            Deň Zeme si pripomíname hlavne preto, aby sme si uvedomili, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné a rovnováha všetkého živého na tejto planéte je veľmi vzácna, obdivuhodná, ale veľmi krehká. Ani naša škola nie je výnimkou a učíme žiakov chrániť si životné prostredie nie len teraz ale aj pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi.

            Študenti sa zapájajú do pracovných aktivít mesta ale nezabúdame ani na skrášľovanie okolia našej školy, čistenie, výsadbu drevín a úpravy školského areálu.

            „Človek nie je ešte dosť dokonalý a slušný, aby mohol žiť na niečom tak krásnom ako je zem.“

            (Karel Čapek)

            Inka Balážová

        • MÁGIA VEĽKEJ NOCI
          • MÁGIA VEĽKEJ NOCI

          • Sviatky Veľkej noci boli v predkresťanskom období takzvané solárne sviatky, ktoré vyjadrovali úctu k Slnku. Znamenali koniec zimy, ktorá symbolizovala chlad, tmu, niekedy aj hlad.

            V tradičnej kultúre je Veľká noc spájaná s príchodom jari. Magické úkony mali zabezpečiť hojnosť a zdravie ľudí i dobytka. Na jar všetko pučí novým životom a aktom šibania muži zdôrazňovali mágiu plodnosti žien. V minulosti by bola veľká hanba, keby niektorá dievčina nebola vyšibaná. Mládenec za šibačku dostal kraslice. Voda má podľa tradície očistný charakter a dotyk s čerstvou tečúcou vodou zaručoval omladnutie. Dievčatá sa polievali vodou zo studne alebo sa hádzali do potoka, aby si udržali zdravie, krásu a mladosť po celý rok.

            Viete, že.... vajíčka a zajačiky sú najuniverzálnejšie symboly Veľkej noci po celom svete?

            Inka Balážová

            (Zdroj: praktickáslovenka.zenskyweb.sk)

          • Aj regionálne dejiny sú súčasťou hodín dejepisu.

          • Viete, kto je kampanológ?

            A viete, že ani nemusíte „gúgliť“, stačí zájsť na radnicu mesta Lučenec.

            Chcete sa dozvedieť ešte viac?

            Stačí sa opýtať Janky Bodorovej a dostanete všetky závažné informácie na profesionálnej úrovni. Okrem toho určite zistíte, že naše mesto už zažilo nejedno historické zemetrasenie.

            Študenti I.A triedy sa 12.4.2017 v rámci historickej prechádzky po Lučenci oboznámili s regionálnymi dejinami a prezreli si aj interiér zrekonštruovanej radnice a synagógy. Odborný výklad pani Janky Bodorovej zabodoval hádam najviac, a tak cesta späť do školy sa niesla v duchu odbornej debaty nielen o minulosti, o Lučenci, ale aj o tom, že poznať dejiny svojho mesta patrí naozaj k všeobecnému vzdelaniu.

            Ďakujeme.

            PhDr. Olívia Sojková

        • 39. ročník Krajskej prehliadky prác Stredoškolskej odbornej činnosti
          • 39. ročník Krajskej prehliadky prác Stredoškolskej odbornej činnosti

          • V piatok 7. apríla 2017 sa v priestoroch Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene uskutočnilo Krajské kolo prehliadky prác SOČ, na ktorom nechýbali ani žiaci našej školy.

            SPŠ stavebnú Oskara Winklera v Lučenci na tejto významnej mimoškolskej činnosti žiakov stredných škôl mohli reprezentovať žiaci, ktorí boli úspešnými riešiteľmi školského kola SOČ. Práce našich žiakov bojovali až v troch súťažných odboroch a napriek silnej konkurencii bola žatva naozaj bohatá.

            Súťažná práca žiaka IV.A triedy Mareka Ilenčíka s názvom Cenová mapa bytov na Slovensku v súťažnom odbore 05 – Životné prostredie, geografia, geológia vyhrala svoju kategóriu a priniesla pre našu školu krásne 1. miesto.

            Že v tomto súťažnom odbore triumfovali naši žiaci, svedčí aj umiestnenie žiačky IV.A triedy Daniely Kručkovej s prácou Cyklotrasy v okolí Rimavskej Soboty, ktorá sa umiestnila na 2. mieste.

            V súťažnom odbore 10 – Stavebníctvo, geodézia, kartografia, aj napriek tvrdej konkurencii žiačka IV.A triedy Alžbeta Čajková (IV.A) s prácou Zameranie a spracovanie základnej geodetickej dokumentácie historickej budovy kúrie v Hrnčiarskej Vsi, sa mohla tešiť z veľmi pekného 3. miesta.

            Žiačke Petre Bernátovej (IV.A) s prácou Rekonštrukcia kaštieľa v Podrečanoch a žiakovi Alexandrovi Jacsovi (I.A) s prácou Rímske légie sa na prvých troch miestach umiestniť síce nepodarilo, ale bojovali veľmi statočne a zato im patrí pochvala tiež.

            Žiaci Marek IlenčíkDaniela Kručková si svojim umiestnením vybojovali postup na Celoštátnu prehliadku prác SOČ, ktorá sa uskutoční v dňoch 25.-28. apríla 2017 v Banskej Bystrici. Dúfame, že aj na tejto prehliadke budú naši žiaci úspešní a prinesú ocenenie tak, ako sa to po minulé roky podarilo študentom našej školy.

            Na záver našim oceneným žiakom srdečne blahoželáme!

            Angela Fajdová

            metodik SOČ

        • Dobrodružné putovanie za poznaním.  (Odborná historická prednáška v Múzeu SNP v Banskej Bystrici)
          • Dobrodružné putovanie za poznaním. (Odborná historická prednáška v Múzeu SNP v Banskej Bystrici)

          • Cesta vlakom je dnes už pre mnohých dobrodružstvom, zvlášť, ak je 85 km jazdy spestrených niekoľkými presunmi celého mužstva a dvoch dievčat z jedného nástupišťa na druhé započítajúc do toho aj všetky meškania prípojov.

            Cieľová stanica: Banská Bystrica.

            Toto mesto je srdcom Slovenska a často bolo aj srdcom slovenských dejín, naposledy počas Slovenského národného povstania v rokoch 1944-1945. Dnes pripomína tieto udalosti jedinečný pamätník, architektonický skvost a dominanta mesta. Práve tu sa zhromažďujú všetky dokumenty a exponáty z tohto pre náš národ významného obdobia a práve v tomto prostredí sme mali možnosť absolvovať náročný vzdelávací program o SNP.

            Poznať vlastné dejiny, vedieť sa orientovať v spleti rozličných informácií a pochopiť historické súvislosti je nevyhnutnosťou pre vzdelaného človeka. Poučenie býva totiž niekedy dosť drahé a v tomto prípade aj vykúpené krvou. Odkaz hrdinstva obyčajných ľudí, ktorí žili len pár kilometrov od nás a len pár rokov dozadu je jednoznačný: Nezabudnúť!

            Touto cestou by som sa rada poďakovala všetkým našim prvákom za vzorné správanie a reprezentáciu SPŠ stavebnej O. Winklera v Lučenci a kolegom Mgr. Inke Balážovej a Ing. Pavlovi Fodorovi za ochotu a trpezlivosť.

            Olívia Sojková

        • Kontakt

          • Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera - Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, B. Němcovej 1988/1 Lučenec
          • správca obsahu: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • IČO: 00161560
          • DIČ: 2021228319
          • webmaster: csaba.bona@stavebnalc.sk
          • (+421) 47 43 210 72 - sekretariát
          • (+421) 904 486 208 - sekretariát
          • (+421) 915 818 562 - riaditeľ
          • (+421) 948 910 280 - zborovňa
          • B. Němcovej 1988/1 984 15 Lučenec Slovakia
        • Prihlásenie